[7,0]
70]
70]
'Smerdiekse bolusnougat' is
voor Wegwijs Lokaal gemaakt
MARGOT
ZEELAND 13
In de lente komt er een stofje in de natuur vrij
waardoor dieren en mensen zin krijgen naar
buiten te gaan. Dat stofje, geosmine, is die spe
cifieke, beetje aardse geur die de grond afgeeft,
wanneer deze is ontdooid of wanneer het net
heeft geregend. Van die geur kun je enorm blij
worden. Koeien gaan daardoor dansend de wei in
en mensen krijgen weer energie. Je wilt je huis
opnieuw inrichten, in de tuin gaan werken of aan
de voorjaarsschoonmaak beginnen.
Ik herken heel goed dat gevoel dat ik naar bui
ten wil en vooruit, dan toch maar een keer de ra
men ga zemen nu de zon genadeloos laat zien dat
dit erg hard nodig is na al die regen van afgelopen
week. Een bijkomend voordeel van dit jaargetijde
is dat alles in bloei staat - mijn pruimenboom is
prachtig - en dat er weer lekkers van het land en
uit de zee komt. Asperges steken hun kop boven
het maaiveld uit, het Oosterscheldekreeftseizoen
is geopend en overal op het land zijn boeren druk
doende. Bij de lente hoort tevens lamsvlees, hoe
leuk die lammetjes ook in de wei huppelen.
Recept
Een van mijn favorieten is deze Indische lams-
stoofpot. Neem 500 gram lamsvlees en bak dit
bruin in boter. Haal het vlees uit de pan en laat er
2 uien, wat verse gember, knoflook en 1 fijn ge
sneden chilipeper in smoren. Voeg er 1 theelepel
kurkuma, 1 theelepel garam masala en 1/2 theele
pel komijnpoeder aan toe met het vlees. Strooi er
1 eetlepel bloem over en schenk er 1/2 liter bouil
lon bij samen met een scheut kokosmelk. Doe er
2 fijngesneden wortelen en 2 tomaten bij. Laat al
les 120 minuten pruttelen met op het laatst 200
gram yoghurt en verse koriander. Serveer met
rijst. Dat buiten opeten; dan is het voorjaar echt
begonnen!
Koeien gaan door dat stofje dansend de wei in en
mensen krijgen weer energie
een diepe kom waar met gemak een bowling
bal in past. Ziet er veelbelovend uit, maar ons
spel van zojuist was opwindender. De grote
garnalen zijn warm en drukken de sla plat.
Tussen het groen liggen pijnboompitten,
croutons, plakjes komkommer, wat partjes to
maat en grove stukken ui. Er overheen een
slinger slasaus en balsamicoazijn. Een stevige
hoeveelheid knoflook overheerst de milde
smaak van de scampi's en het frisse groen.
De carnivoor aan tafel buigt zich over een
sliert ribbetjes, die links en rechts over het
langwerpige bord uitsteekt. Een voor een
kluift hij zonder moeite de botjes kaal. De spa-
reribs zijn eerst gegaard in een bouillon.
Daarna gaat er een mengsel over op basis van
coca cola, pepertjes, look en bruine suiker. Een
allemansvriend, waar wat ons betreft wat
meer pit in mag. Ook missen we een knappe
rig korstje. Voor de bite moeten we het doen
met de frietjes in de puntzak.
En het dessert?
Lekker, na al die sportieve inspanningen. Bo
vendien heeft De Bourgondiër een cremerie
aan huis. Dat maakt nieuwsgierig. We kiezen
voor yoghurtijs uit de Italiaanse Carpigiani
ijsmaker. Er steekt zo'n driehoekig ijskoekje
in. Mierzoet, net als het ijs zelf dat pas een
beetje naar yoghurt smaakt als het wat zach
ter is.
De Bourgondiër mag trots zijn op zijn hy
permoderne bowlingbaan en de zalen. Ver
tier genoeg. Wat gerechten betreft raakt de
keuken af en toe in een drift, een kleine afwij
king naar links of naar rechts. Maar ach: 'Fuck
it, Dude', zegt Walter als alle personages in The
Big Lebowski hun verdiende loon hebben ge
kregen. 'Letsgo bowling.'
BEOORDELING
Voorgerecht
&8j
Hoofdgerecht
^6,5j
Nagerecht
Bediening
Ambiance
j6,5j
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
gebied van streekproducten is
in deze rubriek nu wel bijna al
les zo'n beetje aan bod geko
men. Groenten, fruit, vis, vlees,
schaal- en schelpdieren en aller
lei andere, lekkere en soms bij
zondere Zeeuwse producten.
Gelukkig kent onze provincie
zoveel smakelijks dat ik voorlo
pig nog niet klaar ben met hier
over te schrijven. Toch kwam ik
nog niet eerder Smerdiekse bo-
lusnougat tegen.
In de winkel van Roland van
Tilborg, Wegwijs Lokaal, in Sint
Maartensdijk verkopen ze het
vanaf morgen. ,,We hebben hier
aan de markt een winkel vol
Zeeuwse streekproducten waar
we bezoekers ook graag weg
wijs maken op het gebied van
wat Tholen te bieden heeft. Een
toeristisch informatiepunt zo
gezegd", vertelt Roland van Til-
borg enthousiast. ,,We kwamen
Emmy Maas uit Wouw, de
maakster van de nougat, een
keer op een fair tegen met haar
handgemaakte nougat. We
raakten aan de praat en hebben
haar gevraagd om voor ons een
bolusnougat te ontwikkelen.
Met naast amandelen, honing,
hazelnoten natuurlijk kaneel en
Zeeuwse stroop. Dat het zo lek
ker zou zijn had ik niet ver
wacht", zegt hij blij.
Lekkernij
Nougat, in Nederland beter be
kend als noga, is al een eeuwen
oude lekkernij die altijd van no
ten en honing wordt gemaakt.
Vaak in de landen rondom de
Middellandse Zee.
,,Het is niet makkelijk om zelf
te maken, dat komt door de
hoge kooktemperatuur van de
suiker en de honing. Maar het
was wel erg leuk om dit in op
dracht te doen, en fijn dat het
zo goed gelukt is", zegt de
maakster Emmy Maas. ,,Het
smaakt zalig bij een kop koffie
of thee."
vrijdag 5 april 2019
GO
eindscore
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
vertier
Roland van Tilborg en Marelle Wagemakers beginnen een
winkeltje met Zeeuwse streekproducten. fotomarcelle davdse
SINT MAARTENSDIJK Op het