[7,0] 70] 70] 'Smerdiekse bolusnougat' is voor Wegwijs Lokaal gemaakt MARGOT ZEELAND 13 In de lente komt er een stofje in de natuur vrij waardoor dieren en mensen zin krijgen naar buiten te gaan. Dat stofje, geosmine, is die spe cifieke, beetje aardse geur die de grond afgeeft, wanneer deze is ontdooid of wanneer het net heeft geregend. Van die geur kun je enorm blij worden. Koeien gaan daardoor dansend de wei in en mensen krijgen weer energie. Je wilt je huis opnieuw inrichten, in de tuin gaan werken of aan de voorjaarsschoonmaak beginnen. Ik herken heel goed dat gevoel dat ik naar bui ten wil en vooruit, dan toch maar een keer de ra men ga zemen nu de zon genadeloos laat zien dat dit erg hard nodig is na al die regen van afgelopen week. Een bijkomend voordeel van dit jaargetijde is dat alles in bloei staat - mijn pruimenboom is prachtig - en dat er weer lekkers van het land en uit de zee komt. Asperges steken hun kop boven het maaiveld uit, het Oosterscheldekreeftseizoen is geopend en overal op het land zijn boeren druk doende. Bij de lente hoort tevens lamsvlees, hoe leuk die lammetjes ook in de wei huppelen. Recept Een van mijn favorieten is deze Indische lams- stoofpot. Neem 500 gram lamsvlees en bak dit bruin in boter. Haal het vlees uit de pan en laat er 2 uien, wat verse gember, knoflook en 1 fijn ge sneden chilipeper in smoren. Voeg er 1 theelepel kurkuma, 1 theelepel garam masala en 1/2 theele pel komijnpoeder aan toe met het vlees. Strooi er 1 eetlepel bloem over en schenk er 1/2 liter bouil lon bij samen met een scheut kokosmelk. Doe er 2 fijngesneden wortelen en 2 tomaten bij. Laat al les 120 minuten pruttelen met op het laatst 200 gram yoghurt en verse koriander. Serveer met rijst. Dat buiten opeten; dan is het voorjaar echt begonnen! Koeien gaan door dat stofje dansend de wei in en mensen krijgen weer energie een diepe kom waar met gemak een bowling bal in past. Ziet er veelbelovend uit, maar ons spel van zojuist was opwindender. De grote garnalen zijn warm en drukken de sla plat. Tussen het groen liggen pijnboompitten, croutons, plakjes komkommer, wat partjes to maat en grove stukken ui. Er overheen een slinger slasaus en balsamicoazijn. Een stevige hoeveelheid knoflook overheerst de milde smaak van de scampi's en het frisse groen. De carnivoor aan tafel buigt zich over een sliert ribbetjes, die links en rechts over het langwerpige bord uitsteekt. Een voor een kluift hij zonder moeite de botjes kaal. De spa- reribs zijn eerst gegaard in een bouillon. Daarna gaat er een mengsel over op basis van coca cola, pepertjes, look en bruine suiker. Een allemansvriend, waar wat ons betreft wat meer pit in mag. Ook missen we een knappe rig korstje. Voor de bite moeten we het doen met de frietjes in de puntzak. En het dessert? Lekker, na al die sportieve inspanningen. Bo vendien heeft De Bourgondiër een cremerie aan huis. Dat maakt nieuwsgierig. We kiezen voor yoghurtijs uit de Italiaanse Carpigiani ijsmaker. Er steekt zo'n driehoekig ijskoekje in. Mierzoet, net als het ijs zelf dat pas een beetje naar yoghurt smaakt als het wat zach ter is. De Bourgondiër mag trots zijn op zijn hy permoderne bowlingbaan en de zalen. Ver tier genoeg. Wat gerechten betreft raakt de keuken af en toe in een drift, een kleine afwij king naar links of naar rechts. Maar ach: 'Fuck it, Dude', zegt Walter als alle personages in The Big Lebowski hun verdiende loon hebben ge kregen. 'Letsgo bowling.' BEOORDELING Voorgerecht &8j Hoofdgerecht ^6,5j Nagerecht Bediening Ambiance j6,5j Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland gebied van streekproducten is in deze rubriek nu wel bijna al les zo'n beetje aan bod geko men. Groenten, fruit, vis, vlees, schaal- en schelpdieren en aller lei andere, lekkere en soms bij zondere Zeeuwse producten. Gelukkig kent onze provincie zoveel smakelijks dat ik voorlo pig nog niet klaar ben met hier over te schrijven. Toch kwam ik nog niet eerder Smerdiekse bo- lusnougat tegen. In de winkel van Roland van Tilborg, Wegwijs Lokaal, in Sint Maartensdijk verkopen ze het vanaf morgen. ,,We hebben hier aan de markt een winkel vol Zeeuwse streekproducten waar we bezoekers ook graag weg wijs maken op het gebied van wat Tholen te bieden heeft. Een toeristisch informatiepunt zo gezegd", vertelt Roland van Til- borg enthousiast. ,,We kwamen Emmy Maas uit Wouw, de maakster van de nougat, een keer op een fair tegen met haar handgemaakte nougat. We raakten aan de praat en hebben haar gevraagd om voor ons een bolusnougat te ontwikkelen. Met naast amandelen, honing, hazelnoten natuurlijk kaneel en Zeeuwse stroop. Dat het zo lek ker zou zijn had ik niet ver wacht", zegt hij blij. Lekkernij Nougat, in Nederland beter be kend als noga, is al een eeuwen oude lekkernij die altijd van no ten en honing wordt gemaakt. Vaak in de landen rondom de Middellandse Zee. ,,Het is niet makkelijk om zelf te maken, dat komt door de hoge kooktemperatuur van de suiker en de honing. Maar het was wel erg leuk om dit in op dracht te doen, en fijn dat het zo goed gelukt is", zegt de maakster Emmy Maas. ,,Het smaakt zalig bij een kop koffie of thee." vrijdag 5 april 2019 GO eindscore Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) vertier Roland van Tilborg en Marelle Wagemakers beginnen een winkeltje met Zeeuwse streekproducten. fotomarcelle davdse SINT MAARTENSDIJK Op het

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 49