Waarom (meer) vezels eten zo waardevol is 'Vezelpillen zetten weinigzoden aan de dijk' Eet jij genoeg vezels? Waarschijnlijk niet. Jammer, vinden onderzoekers Jurriaan Mes en Nicole de Wit van Wageningen Universiteit en Research. Vezels helpen je bloeddruk gezond te houden en ziektes te bestrijden. 5 30 gram vezels per dag 40 gram vezels per dag Wat gebeurt er met vezels in je lichaam? goed voor een geva rieerde darmflora. Andere vezels worden minder of niet omge zet. Zij nemen ruimte in, waardoor de darm meer inhoud heeft om een ferme en gezonde drol te maken. zoetstof, proefje wel suiker maar eet je het niet. Aangezien vezels met sui kermoleculen niet in de dunne darm worden afgebroken, komen die mole culen niet in je lichaam. Zo vermijd je suikerpieken in het bloed.'' Een voorbeeld is inuline: ,,Het be vat minder calorieën en levert een positieve bijdrage aan je darmfunc tie. Sommige kruidkoekfabrikanten gebruiken het.'' Inuline zit in onder meer aardpeer, zoete aardappel en schorseneer. Cholesterol Ben jij bang voor hart- en vaatziek ten? Dan bieden vezels uitkomst. „Sommige vezels verlagen het cho lesterol,'' verklaart Mes. Als voor beeld noemt hij bèta-glucanen, die je onder meer tegenkomt in haver. „Wanneer je vet voedsel eet, maakt je gal zouten aan die helpen vet af te breken in je darm. Sommige vezels binden zich waarschijnlijk aan deze vetten en galzouten en nemen ze mee in de ontlasting. Daardoor ko men ze niet in je bloedstroom terecht waar ze je cholesterol verhogen.'' »Haal jij de dosis? Omdat vezels zo belangrijk zijn, moeten we er genoeg van binnen krijgen. Helaas gebeurt dat zelden. Nicole de Wit: ,,De aanbevolen hoe veelheid per dag is 30 gram voor vrouwen en 40 gram voor mannen. Volgens de laatste Consumptiepeiler uit 2010 aten vrouwen gemiddeld 18 gram per dag en mannen 23 gram vezels. We eten er waarschijnlijk meer van, maar nog niet genoeg.'' Wil je extra vezels eten? Vermijd dan producten als witbrood, geraffi neerde rijst en goedkope pasta's. ,,In groente en fruit zitten veel vezels. Ook de populariteit van hummus, gemaakt van kikkererwten, en groentespreads werkt mee. Brood heeft in het verdomhoekje gezeten, en dat is jammer, want volkoren brood bevat veel goede vezels'', zegt De Wit. Volgens Mes is het goed mogelijk dat vezelsupplementen en toevoe gingen belangrijker worden: ,,Steeds meer voedsel, zoals pasta's, verschij nen in vezelrijke varianten. In testen proeven mensen geen verschil. Ook supplementen door de yoghurt kun nen van waarde zijn. Vezelpillen zet ten weinig zoden aan de dijk, daar zit maar een halve gram vezel in. Toch geldt ook daar: elke gram is mee genomen. En sommige vezels komen weinig in onze voeding voor. Die kunnen we misschien beter wel innemen via supplementen.'' is niet goed voor je. Gelukkig zijn sommige vezels volgens De Wit uit stekende suikervervangers: ,,Ze sma ken zoet. Wanneer je die gebruikt als Boost voor bacteriën beter hoe vezels de darmen van dienst zijn. ,,We leren meer over de invloed van vezels op bepaalde bacte riestammen'', zegt Jurriaan Mes. ,,Zo helpen ze bijvoorbeeld het aantal lacto- en bifidobacteriën hoog te houden. Dat zijn de bacteriën waar van gezonde mensen er meer heb ben. Als vezels fermenteren in je darm, worden ze omgezet in korte vetzuren. Die zijn goed voor je darm- wand en je immuunsysteem. Er bestaat nog niet genoeg onderzoek voor een gezondheidsclaim, maar veel wijst die kant uit.'' Wat vaststaat, is dat sommige vezels slechte bacte riën tegenwerken: ,,Ze onderdrukken ziekmakende darmbacteriën zoals salmonella. Die groeien minder goed op sommige vezels, waardoor ze minder kans krijgen om zich in de darmen te nestelen.'' »Een nieuw medicijn Vezelsuikers De juiste vezels kunnen mogelijk ziektes te slim af zijn. Dat hangt samen met de vorm van hun mole culen. Mes: ,,Een vezel is als een lange keten van verschillend gekleurde legosteentjes. Je kunt al die steentjes stapelen tot oneindige variaties. Zo krijg je ontelbaar veel vezels.'' De vorm van sommige lijkt sprekend op die van schadelijke en ziekteverwek kende bacteriën, schimmels en stof jes ,,Ons immuunsysteem is ge traind deze vormen te herkennen. Komt het dit soort vezels tegen dan reageert het alerter. Een voorbereid lichaam drukt een infectie sneller de kop in.'' Verwacht niet dat binnen kort de eerste vezelmedicijnen beschikbaar zijn: ,,Het onderzoek is nog niet ver genoeg gevorderd om goedkeuring te krijgen van de Euro- pese Autoriteit Voedselveiligheid.'' Mes en De Wit hebben wel goede hoop. In de toekomst zouden vezels niet alleen tegen griep kunnen be schermen, maar ook kankerpatiënten helpen: ,,De Stichting KWF Kanker bestrijding sponsort onderzoek naar vezelgebruik bij immunotherapie, om een afweerreactie te stimuleren. Lukt dat, dan kun je met die therapie meer tumorcellen opruimen en de kans op terugkomst verminderen.'' PC ZATERDAG 30 MAART 2019 Vezels zijn onmisbaar voor onze spijsver tering en stoelgang. Deze voedseldeeltjes komen uit bijvoorbeeld de celwanden van planten. Ze passeren onaangetast de dunne darm en komen dus onverteerd in de dikke darm aan. Daar nemen ze vocht op, wat onder meer zorgt voor een goede textuur van je ontlasting. Bacteriën in de dikke darm breken sommige vezels af. Dat heet fermentatie en is Poetshulpje in de darm -JURRIAAN MES Al smaakt het lekker, te veel suiker Wetenschappers begrijpen steeds SAMUEL BOM

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 77