Bitterballen uit de oven De nieuwste gadget op ouderschapsgebied: tijd Lekker makkelijk Dit proeft alsof oma in de keuken heeft gestaan Wat we allemaal moeten leren is stilstaan en niks doen 11 in overtal zijn in de supermarkt? ,,Het risico zit hem vooral in de korst'', vindt sterrenchef Gerrits. ,,Je krijgt vaak ballen die vanbuiten te taai of knalhard zijn.'' ,,En de ragout zinkt soms naar beneden'', vult Teepe aan. ,,In de frituur kunnen bitterballen namelijk rustig rond dobberen. Op de bakplaat liggen ze stil.'' Toch zien onze bitterbalbewon deraars wel de voordelen van de frituurloze varianten. Gemakzucht vooral. Gerrits: ,,En je vrouw trapt je niet meer de tuin in omdat je hele huis naar ranzig vet ruikt.'' Denk niet dat de airfryer- en oven bitterballen voor de gezondheid veel winst opleveren, onderstreept Voss. „Voordat ze ingevroren hun verpak king ingaan, hebben ze in de fabriek gewoon een minuut of drie in de frituur gelegen. Je wordt hartstikke genaaid.'' Runderkop Het panel proeft blind zeven pakjes rundvleesbitterballen. Allereerst wordt de paneerlaag beoordeeld. Hoewel geen van de ballen na het leeg lepelen met instortingsgevaar kampt, zijn Jumbo en, in mindere mate, Albert Heijn te ver doorgesla gen met hun hufterproof harnas. Mora doet het een heel stuk beter: een dunne korst met een krokante crunch, maar zonder ragoutlekkage. De vulling mag geen associaties met babyvoeding oproepen. Ook Van Dobben en Kwekkeboom scoren punten. Ook qua vulling is balans het toverwoord. Het mondgevoel mag geen associaties oproepen met baby voeding, maar een te stugge struc tuur is ook niet goed. Geen sinecure, weet Voss, die voor zijn innovatieve bitterballen al menig ingrediënt vol komen tot snot gekookt zag worden. ,,Vandaar dat van oudsher de stug gere stukken vlees van de runderkop worden gebruikt", legt Gerrits uit. ,,Die houden tenminste stand." Bij Lidl en Jumbo is het helaas goed zoeken om überhaupt stukjes vlees te ontwaren. De kaarsrechte blokjes van Van Dobben en het ambachtelijke draadjesvlees van Mora vallen beter in de smaak. Albert Heijn is het gulst qua vulling: de ballen zitten bomvol mooie vleesstukjes. Vetje In de afsluitende smaakronde valt de rangschikking pas goed in de plooi. De weeïge, zelfs zurige smaak van Lidl blijkt een te bittere bal om te slikken. De ovenballen van Mora worden daarentegen unaniem als beste beoordeeld. De ragout heeft een lekker vlezig vetje en fijne dosis nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon alsof oma in de keuken heeft gestaan", jubelt Teepe. Ook Knuvers is enthousiast. „Precies die ouder wetse voetbalkantinesmaak." Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Hoe kan het dat we allemaal spullen kopen die ons tijd zouden opleveren, maar dat we alleen maar minder tijd hebben? vraagt Hanneke zich af. Ik loop met mijn dochter van huis naar de buurtsuper. De zon schijnt, in de verte komt een regenwolk aan. Als we binnen zijn, valt de regen met bakken uit de lucht. Mijn dochter knuffelt de levensgrote M&M's-pop zo wild dat er wat zakken van het schap op zijn hoofd donderen. Vervolgens gooit ze tot drie keer toe met de broodjestang haar pistoletje in het schap eronder in plaats van in de tas. Op de weg terug schijnt de zon alweer en vindt ze een lange tak, die ze afwisselend gebruikt om me denkbeeldige ijsjes te geven, over heggen te kijken en te vissen. We doen een dik half uur over de 500 meter naar huis. Ik wacht om de tien stappen, kijk naar hoe ze speelt met de tak en onbevangen in zichzelf aan het praten is zoals alleen kinderen en gekken dat kunnen. Het is rustig in het dorp, af en toe zwaaien we naar iemand die voorbijwandelt. De kerkklok ken slaan twaalf uur en we hebben alle tijd. Ik wilde een stukje schrijven over online kinderkleren bestellen, pakketbezorgers en SRV-wagens. Over deze tijd van gadgets, bezorgservices, slaaptrainers, white noise-machines en schud dende kinderwiegjes die rijdende auto's nabootsen. Kortom allemaal dingen die het leven makkelijker zouden kunnen maken, dingen die ik zou moeten uittesten (want wie weet werkt het wel) en die ik ook graag uittest. Maar als ik lopend op een groenstrook op weg naar huis naar mijn dochter kijk, besluit ik anders. Mijn dochter is net zo verrukt van een grote tak als van de televisie met on Kwekkeboom €3,69 Plus €2,35 Lidl (Biz Biz) €1,99 demand kinderseries, te veel om te kunnen tellen, te veel om in een kinderleven allemaal te kunnen bekijken. Hoe komt het dat we geen tijd hebben om letterlijk stil te staan, niks te doen en niet na te denken? Hoe komt het dat er geen tijd is waarin iedereen die iets van ons wil even stil is, even op mute staat of gewoon een half uur met een tak kan spelen? Hoe kan het dat we allemaal gadgets en instrumenten kopen die ons tijd zouden opleve ren, maar dat we alleen maar min der tijd hebben? Begrijp me niet verkeerd: ik houd van auto's, stof zuigers en wasmachines. Onlangs vertelde iemand me dat hij een cursus mindful ouder schap aan het volgen was, a 500 euro per reeks van acht ochtenden les. Ik heb daar lang over nage dacht. Wat dat nu precies is, wat mensen nu zoeken, wat we alle maal moeten leren. En volgens mij is dat dit: alle tijd hebben en stil staan en niks doen. Met alleen de zon, de kerkklokken die zeggen hoe laat het is, een hele grote tak en een groenstrook op weg naar huis. Jumbo €1,91 ySflf f OVEN bitterballen GO ZATERDAG 23 MAART 2019 De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack, BesteProduct.nl, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten, Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers. FOTO'S JEAN-PIERRE JANS Een prima korst, die ook qua smaak uithoudings vermogen toont. De gelige vulling is fijn gekruid, maar blijft wat achter qua structuur. Te plakkerig om lekker smeuïg te zijn. De korst is mooi gekleurd en ook qua smaak dik in orde. De vulling smaakt even eens niet onaardig, maar qua mond- gevoel ontbreekt de textuur van echte stukjes vlees. De korst is zacht en veel te melig. Bin nenin wordt het er niet beter op: de ragout heeft een weeïge, zelfs zurige smaak die veel te lang na-ebt. -Hanneke Hendrix Nynke de Jong (33), Hanneke Hendrix (38) en Alex van der Hulst (41) hebben kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze heb ben de opvoed-podcast Ik Ken Ie mand Die en schreven het gelijk namige boek. Kan qua smaak aar dig wedijveren met ouderwetse frituur- varianten. Helaas is de ragout veel te glad en de korst hopeloos dik en hard.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 83