Bitterballen uit de oven
De nieuwste gadget op
ouderschapsgebied: tijd
Lekker makkelijk
Dit proeft
alsof oma
in de keuken
heeft
gestaan
Wat we allemaal
moeten leren is
stilstaan en
niks doen
11
in overtal zijn in de supermarkt?
,,Het risico zit hem vooral in de
korst'', vindt sterrenchef Gerrits. ,,Je
krijgt vaak ballen die vanbuiten te
taai of knalhard zijn.'' ,,En de ragout
zinkt soms naar beneden'', vult
Teepe aan. ,,In de frituur kunnen
bitterballen namelijk rustig rond
dobberen. Op de bakplaat liggen
ze stil.''
Toch zien onze bitterbalbewon
deraars wel de voordelen van de
frituurloze varianten. Gemakzucht
vooral. Gerrits: ,,En je vrouw trapt je
niet meer de tuin in omdat je hele
huis naar ranzig vet ruikt.''
Denk niet dat de airfryer- en oven
bitterballen voor de gezondheid veel
winst opleveren, onderstreept Voss.
„Voordat ze ingevroren hun verpak
king ingaan, hebben ze in de fabriek
gewoon een minuut of drie in de
frituur gelegen. Je wordt hartstikke
genaaid.''
Runderkop
Het panel proeft blind zeven pakjes
rundvleesbitterballen. Allereerst
wordt de paneerlaag beoordeeld.
Hoewel geen van de ballen na het
leeg lepelen met instortingsgevaar
kampt, zijn Jumbo en, in mindere
mate, Albert Heijn te ver doorgesla
gen met hun hufterproof harnas.
Mora doet het een heel stuk beter:
een dunne korst met een krokante
crunch, maar zonder ragoutlekkage.
De vulling mag
geen associaties
met babyvoeding
oproepen.
Ook Van Dobben en Kwekkeboom
scoren punten.
Ook qua vulling is balans het
toverwoord. Het mondgevoel mag
geen associaties oproepen met baby
voeding, maar een te stugge struc
tuur is ook niet goed. Geen sinecure,
weet Voss, die voor zijn innovatieve
bitterballen al menig ingrediënt vol
komen tot snot gekookt zag worden.
,,Vandaar dat van oudsher de stug
gere stukken vlees van de runderkop
worden gebruikt", legt Gerrits uit.
,,Die houden tenminste stand."
Bij Lidl en Jumbo is het helaas goed
zoeken om überhaupt stukjes vlees te
ontwaren. De kaarsrechte blokjes van
Van Dobben en het ambachtelijke
draadjesvlees van Mora vallen beter
in de smaak. Albert Heijn is het gulst
qua vulling: de ballen zitten bomvol
mooie vleesstukjes.
Vetje
In de afsluitende smaakronde valt de
rangschikking pas goed in de plooi.
De weeïge, zelfs zurige smaak van
Lidl blijkt een te bittere bal om te
slikken. De ovenballen van Mora
worden daarentegen unaniem als
beste beoordeeld. De ragout heeft
een lekker vlezig vetje en fijne dosis
nootmuskaat. ,,Dit proeft gewoon
alsof oma in de keuken heeft
gestaan", jubelt Teepe. Ook Knuvers
is enthousiast. „Precies die ouder
wetse voetbalkantinesmaak."
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst
schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge
ouders gemakkelijker moeten maken. Hoe kan het dat we
allemaal spullen kopen die ons tijd zouden opleveren, maar dat
we alleen maar minder tijd hebben? vraagt Hanneke zich af.
Ik loop met mijn dochter van
huis naar de buurtsuper. De zon
schijnt, in de verte komt een
regenwolk aan. Als we binnen
zijn, valt de regen met bakken uit
de lucht. Mijn dochter knuffelt de
levensgrote M&M's-pop zo wild
dat er wat zakken van het schap op
zijn hoofd donderen. Vervolgens
gooit ze tot drie keer toe met de
broodjestang haar pistoletje in het
schap eronder in plaats van in de
tas. Op de weg terug schijnt de
zon alweer en vindt ze een lange
tak, die ze afwisselend gebruikt
om me denkbeeldige ijsjes te
geven, over heggen te kijken en
te vissen.
We doen een dik half uur over de
500 meter naar huis. Ik wacht om
de tien stappen, kijk naar hoe ze
speelt met de tak en onbevangen
in zichzelf aan het praten is zoals
alleen kinderen en gekken dat
kunnen. Het is rustig in het dorp,
af en toe zwaaien we naar iemand
die voorbijwandelt. De kerkklok
ken slaan twaalf uur en we hebben
alle tijd.
Ik wilde een stukje schrijven over
online kinderkleren bestellen,
pakketbezorgers en SRV-wagens.
Over deze tijd van gadgets,
bezorgservices, slaaptrainers,
white noise-machines en schud
dende kinderwiegjes die rijdende
auto's nabootsen. Kortom allemaal
dingen die het leven makkelijker
zouden kunnen maken, dingen
die ik zou moeten uittesten (want
wie weet werkt het wel) en die ik
ook graag uittest. Maar als ik
lopend op een groenstrook op weg
naar huis naar mijn dochter kijk,
besluit ik anders. Mijn dochter
is net zo verrukt van een grote
tak als van de televisie met on
Kwekkeboom
€3,69
Plus
€2,35
Lidl (Biz Biz)
€1,99
demand kinderseries, te veel om te
kunnen tellen, te veel om in een
kinderleven allemaal te kunnen
bekijken.
Hoe komt het dat we geen tijd
hebben om letterlijk stil te staan,
niks te doen en niet na te denken?
Hoe komt het dat er geen tijd is
waarin iedereen die iets van ons
wil even stil is, even op mute staat
of gewoon een half uur met een
tak kan spelen? Hoe kan het dat we
allemaal gadgets en instrumenten
kopen die ons tijd zouden opleve
ren, maar dat we alleen maar min
der tijd hebben? Begrijp me niet
verkeerd: ik houd van auto's, stof
zuigers en wasmachines.
Onlangs vertelde iemand me dat
hij een cursus mindful ouder
schap aan het volgen was, a 500
euro per reeks van acht ochtenden
les. Ik heb daar lang over nage
dacht. Wat dat nu precies is, wat
mensen nu zoeken, wat we alle
maal moeten leren. En volgens mij
is dat dit: alle tijd hebben en stil
staan en niks doen. Met alleen de
zon, de kerkklokken die zeggen
hoe laat het is, een hele grote tak
en een groenstrook op weg naar
huis.
Jumbo
€1,91
ySflf f
OVEN
bitterballen
GO ZATERDAG 23 MAART 2019
De redactie van Zo werkt samen met de specialisten van AutoTrack,
BesteProduct.nl, HardwareInfo, Independer, Intermediair, Koken&Eten,
Nationale Vacaturebank, New Scientist en Tweakers.
FOTO'S JEAN-PIERRE JANS
Een prima korst, die ook
qua smaak uithoudings
vermogen toont. De
gelige vulling is fijn
gekruid, maar blijft wat
achter qua structuur.
Te plakkerig om lekker
smeuïg te zijn.
De korst is mooi
gekleurd en ook qua
smaak dik in orde. De
vulling smaakt even
eens niet onaardig,
maar qua mond-
gevoel ontbreekt de
textuur van echte
stukjes vlees.
De korst is zacht en
veel te melig. Bin
nenin wordt het er
niet beter op: de
ragout heeft een
weeïge, zelfs zurige
smaak die veel te
lang na-ebt.
-Hanneke Hendrix
Nynke de Jong (33), Hanneke
Hendrix (38) en Alex van der
Hulst (41) hebben kinderen in de
leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze heb
ben de opvoed-podcast Ik Ken Ie
mand Die en schreven het gelijk
namige boek.
Kan qua smaak aar
dig wedijveren met
ouderwetse frituur-
varianten. Helaas is
de ragout veel te glad
en de korst hopeloos
dik en hard.