Brood, daar zit wat in Brood is voedzaam en betaalbaar. Toch eten we er minder van, omdat koolhydraatarme diëten ons ervan weerhouden en niet iedereen gluten verdraagt. Ander brood biedt uitkomst. Tijd voor een update. Gluten komen van nature voor in tarwe (ook in spelt), rogge en gerst, niet in haver Ted Neeley terug in Jesus Christ Superstar waardoor het darmvlies ontstoken en beschadigd raakt. Dat kan weer lei den tot een verminderde opname van voedingstoffen en tot darm klachten. Rijst en maïs bevatten ook gluten maar geen gliadine. Ongeveer 170.000 Nederlanders (1 procent) hebben coeliakie; 80 procent van die groep weet dat niet. Jaarlijks eten we in Nederland gemiddeld bijna 50 kilo brood per persoon. Dat zijn zo'n vier sneetjes per dag. Volkoren, gevolgd door meergranen en bruin, is het populairst. We kopen dat brood, dat overwegend van tarwemeel is gemaakt, vooral bij de supermarkt. Het aantal am bachtelijke bakkerijen daalde van ruim 10.000 in i960 naar amper 2000 nu. Geleidelijk aan neemt de brood consumptie af. Vlak na de Tweede Wereldoorlog aten we nog 80 kilo per jaar. Die hoevelheid daalde eerst fors door de introductie van ontbijt granen als cornflakes en muesli, en de laatste jaren ook door diëten en alarmerende berichten over gluten. Klachten die mensen daardoor erva ren, zouden als sneeuw voor de zon verdwijnen als ze minder of ander brood zouden eten. Maar geen brood eten heeft als nadeel dat je te weinig jodium, vezels en B-vitamines binnenkrijgt. »Gluten- intolerantie Er zijn mensen die brood slecht verdragen zonder dat ze coeliakie hebben. De symptomen zijn anders en minder heftig dan bij coeliakie. Sommigen ervaren minder klachten als ze minder glutenproducten eten. De klachten kunnen ook samenhan gen met andere stoffen in brood; dan is een glutenarm dieet onnodig. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor een brede groep van suikers (vaak afgekort met term FODMAP's) die onder meer veel voorkomen in tarwebrood. Die suikers komen deels onverteerd in de darm, waar darm bacteriën ze consumeren. Het gas dat daarbij vrijkomt, geeft een opgebla zen gevoel. Voor de meeste brood eters zijn die stoffen juist goed voor de darmgezondheid. Wie het prikkelbaredarmsyn- droom heeft, kan zijn klachten ver minderen door de FODMAP's te mijden. Brood dat is gemaakt (van het Latijnse woord voor lijm). Deze kleefstof uit de eiwitten van graankorrels komt van nature voor in tarwe (ook in spelt), rogge en gerst, maar niet in haver. Het geeft bij de bereiding stevigheid en elasticiteit aan het brood. Gluten bestaan uit glutenine en gliadine. Gliadines veroorzaken bij mensen met gluten- intolerantie (coeliakie) auto- immuunreacties in de dunne darm, Darmklachten door brood, maar geen glutenintolerantie TOT 50% KORTING* Bestel nu tickets op pzc.nl/jcs Niets mis met paar sneetjes volkoren JAAP SEIDELL EN JUTKA HALBERTSTADT r> Het meest bediscus sieerde bestanddeel van brood is gluten Jutka Halberstadt is psycholoog en docent kinderobesitas aan de VU Amsterdam. Van de auteurs ver scheen het boek Jong leren met voeding - kleine en grote vragen over een leven lang gezond eten (Atlas Contact). Jaap Seidell is hoog leraar voeding en gezondheid aan de VU Amsterdam. *Prijzen zijn inclusief servicekosten en exclusief transactiekosten. In Nederland hebben sinds 2015 meer dan 170.000 enthousiaste bezoekers de wereldberoemde rockopera gezien. Jesus Christ Superstar - een interpretatie van de iconische film uit 1973 - komt terug en is in april te zien in Groningen, Amsterdam en Den Haag. De rockopera met Ted Neeley in de hoofdrol maakt op dit moment een definitieve afscheidstournee. Nog één keer kan het Nederlandse publiek genieten van songs als 'I Don't Know How To Love Him', 'Superstar' en het fenomenale 'Gethsemane'. Van 12 t/m 21 april 2019 te zien in Amsterdam (AFAS Live) en Den Haag (World Forum Theater).

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 74