L
Goddelijke
pompoenpannenkoeken
DAGJE VEGA
Eenvoudige
omelette
sibérienne
KOKEN
\oeten
pak lange vingers
jam
borrelglas marasquin
of rum
4 eiwitten
75 a 100 g gezeefde
poedersuiker
bak vanille-ijs
Beleg de bodem van een
vuurvaste schotel met twee
lagen lange vingers. Plak
deze met wat jam aan
elkaar en laat ze goed
aansluiten. Bedruppel ze
desgewenst met marasquin
of rum. Klop vier eiwitten
heel stijf en klop er op het
laatst 75 a 100 g gezeefde
poedersuiker door. Leg het
ijs op de lange vingers,
maar niet tot aan de rand.
Schep het eiwit erop en
laat dit bovenin een hete
oven lichtbruin worden.
Bijzondere recepten
van Eva Wolff, de
joods-Duitse moeder
van 'wilde gastronaut'
Roel van Kollem.
(Johannes van
Kessel, €17,50)
De lievelingsrecepten
van twintig Chinese
moeders, vervlochten
met persoonlijke
verhalen.
,,Omdat ik gek ben op
pompoen. Dit is een heerlijke
lunch of avondmaaltijd."
,,Je bent wel even bezig, het is
geen maaltijd voor een doorde
weekse avond. Je kunt het
beslag wel drie dagen bewaren
in de koelkast, dus je kunt er
meerdere keren van eten.''
,,Niet als-ie biologisch is. Dan
kun je 'm ook roosteren met
schil en pureer je de schil ge
woon mee.''
200 g flespompoen,
schoongemaakt en in blokjes
125 g bloem
2 eieren
250 ml melk
zonnebloemolie
150 g wortel, geschild,
in plakjes
1 bakje (linzen)hummus
200 g spinazie,
grof gesneden
1 komkommer, in reepjes
50 g pecannoten, grof gehakt
Breng een pan met ruim water
aan de kook. Voeg de pom
poenblokjes toe en kook ze in
8 minuten gaar. Giet het water
af en laat de pompoen uitlek
ken. Doe de pompoenblokjes
in de keukenmachine en mix
tot een gladde puree. Voeg, ter
wijl de motor draait, beetje bij
beetje de bloem toe, dan de
eieren en schenk de melk erbij.
Breng op smaak met zout en
peper en meng tot een glad
beslag.
Verhit boter of margarine in een
koekenpan tot de pan goed
heet is. Giet een vierde van het
beslag in de koekenpan zodat
er een dunne pannenkoek ont
staat. Bak elke pannenkoek aan
beide zijden goudbruin. Als het
goed is, kom je tot vier pannen
koeken. Verdeel ze over de
borden en bestrijk ze met
linzenhummus. Garneer met
de wortel, spinazie, komkom
mer en pecannoten.
Rol de pannenkoeken op en
serveer warm.
Voor vier personen
Niet alleen in de
literatuur, maar ook
in de wondere wereld
van de kookboeken is
moeder de vrouw een
bron van inspiratie.
Schmeckt mir ganz gut
van Roel van Kollem
Downtime van Nadine
Levy Redzepi
In dit boek deelt de
vrouw van sterrenkok
René Redzepi, zelf
fanatiek thuiskok,
haar verrassend
eenvoudige recepten.
(Karakter, €30)
ancake
Jasmii
Maancake en Jasmijn
van Maria Lam en
Julie Ng
(Rose Stories, €25,95)
Isabel Boerdam (28) is de vrouw achter foodblog
De Hippe Vegetariër, het grootste platform voor vegetariërs
van Nederland. De Vegabijbel haar tweede kookboek.
L
I
Je noemt dit gerecht godde
lijk. Waarom?
Kost het veel tijd om te
maken?
Moeten we die flespompoen
per se schillen?
Ingrediënten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200
graden. Rooster de wortel op
een met bakpapier beklede
bakplaat in 20 minuten. Haal
uit de oven, zet apart en laat
afkoelen.
ZATERDAG 23 MAART 2019 45