De ijstaart uit mijn moeders schriftje GIPHARTS KOOKEILAND Een gastronomisch wonderkind was Ronald Giphart niet. Dus kreeg hij een handgeschreven schriftje van zijn moeder mee, toen hij op kamers ging. Met een recept van ijstaart uit de oven. Het is de jaarlijkse Boekenweek, dit keer met thema 'De moeder de vrouw'. Onnoemlijk veel schrijvers hebben onnoemlijk veel ge schreven over moeders. Vaak hebben dochters verteld over de al dan niet moeilijke om gang met hun moeders, maar vooral zonen hebben zich uit gesloofd hun genegenheid onder woorden te brengen. De eerste grote liefde in het leven van een man is vaak toch zijn mamsie. Welke man heeft als dreumes niet met zijn moeder willen trouwen? Daar heeft de wereldlitera tuur een heus complex voor verzonnen, dat van Oedipus, de jongen die volgens de mythe - en vooral volgens de Weense psychoanalist Sigmund Freud - graag met zijn moeder naar bed wilde en zijn vader wilde ver moorden. Nu heb ik in het echte leven werkelijk nog nooit gehoord van een man die opge- wonden werd van zijn moesje, maar in literatuur kunnen nu eenmaal dingen die we in de dagelijkse praktijk voor onmo gelijk achten. Zelf heb ik ook veel over mijn moeder geschreven, ook op deze plek. Haar naam was Wijnie Jabaaij, ze overleed bijna een kwart eeuw geleden en toch denk ik vaak aan haar, wat mede met deze rubriek te ma ken heeft. Mijn moeder zou zich schaterend in haar urn omdraaien als ze zou horen dat haar zoon in deze krant een culinaire rubriek verzorgt, want in mijn studententijd en de jaren voor haar dood heb ik me bepaald niet onderscheiden als gastronomisch wonderkind. Dat was een van mijn moeders frustraties, want zelf was ze, zoals dat vroeger heette, een gourmande: iemand die van klassiek eten hield en dat ook uitmuntend kon bereiden. Toen ik op kamers ging, kreeg ik van mijn moeder een hand geschreven schriftje met recep ten die ik makkelijk zou kun nen bereiden met eenvoudige producten. Bijvoorbeeld een voorgerechtje van abrikozen met een vulling van blauwe kaas, pannenkoeken (waarover volgende week meer) en ra gout. Een van mijn moeders show stoppers, zoals dat tegenwoordig heet, was een omelette sibé- rienne, een ijsstaart uit de oven, die zelfs ik kon maken. Het was altijd een wonder dat ijs in de oven kon. Helaas ben ik in de loop der jaren mijn moeders schriftje kwijtgeraakt, maar gelukkig vond mijn zus onlangs bij een verhuizing een metalen kistje met veel van mijn moeders creaties. Daar zat ook een vergeeld gescheurd papiertje bij met een gerecht genaamd 'eenvoudige omelette sibérienne'. Om mijn moesje te eren hierbij het recept. 44 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 132