Evy Maene werkt als herboriste bij Strandhotel Cadzand-Bad 9 Moeder MARGOT ZEELAND 13 UAl zijn mijn Mannen mijn grootst criticasters, ze houden wel van me Ze ging naar school in Brugge bij Ter Groene Poorte waar ze de specialisatie Fijn Keuken volgde om vervolgens door te leren voor herboriste en kruidenverwerker. Ze weet er dan ook veel van af. En dat komt goed uit, want in bovengenoemde restaurants worden veel kruiden als garni tuur voor de gerechten en voor in de cocktails gebruikt. ,,We hebben naast het terras van Pure C, aan de boulevard, een krui dentuin en in de polder nog een perceel waar het meeste wordt geproduceerd en geplukt. In de winter hou ik bij wat de tuinen opleveren en heb ik nu fiches ge maakt met wat je allemaal met deze kruiden kunt, ook medici- naal gezien. Ik schreef er een boekje over waarin ik mijn ken nis kwijt kon", zegt ze beschei den. Zilte lucht ,,De totaalbeleving vind ik het mooiste; van iets heel kleins dat uit de grond komt en wat veel energie nodig heeft om te groeien, kweken we kruiden en plantjes die terug komen op het bord. We hangen hier het 'no waste' principe aan, dus gebrui ken we alles. In de tuin op de boulevard, daar blijven de krui den en planten kleiner vanwege de wind al proefje die zilte lucht er niet altijd even goed in terug. Dan zou je het moeten laten overspoelen, denk ik." Binnen een paar weken komt er zeeven kel aan. Lekker voor in een cock tail met aardbeiensiroop. Leuke zaak? We zitten in een relaxte setting. Tussen de vazen met wijnkurken en veel groen in comfortabele stoelen aan houten ta fels. Aan de muren hagen schilderijen over het rijke vissersleven en semi-poë- tische teksten als in een Xenos-folder. Liever hebben we aandacht voor het hoofdgerecht, een curry waar een Thai jaloers op is. Alle oriëntaalse smaken als gember, limoenblad en citroengras zijn haarfijn te onderscheiden en de romige kokosmelk is goed gemikt. Lekker pittig is-ie ook, met knoflook en pepers. Maar wel zo dat de krokante scampi's, vlezige zeewolf en beetgare boontjes niet in het defensief moeten. Cashewnoten en zwarte sesamzaadjes gunnen krakende smaakmakers. From Thailand with love. De roodbaars van mijn tafelgenoot doet er weinig voor onder. De vis valt in lamellen uit elkaar en heeft tedere smaakmakers in aardappel, gepofte to maat, gegrilde wortel en witlof en hand- gepelde garnalen. Nog zo'n fijne, medi- terraanse bereiding van vis die helemaal klopt en goed is voor het humeur. Het is dat we ook het dessert moeten be oordelen. Voor een zaak die Amuse heet, serveert men flinke porties. Een crème brülée met toetsen van koffie past nét en blijkt een smakelijke afsluiter. Het pittige hoofdgerecht blijft nog een paar uur hangen. Je kunt voor de perfecte curry natuurlijk naar Zuidoost-Azië vliegen. Maar Breskens is dichterbij. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht L&Oj Nagerecht Bediening Ambiance Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland De Moeder de Vrouw is het thema van de Boekenweek die morgen begint. Als moe der van twee Mannen heb ik hier wel wat mee natuurlijk. Het besef dat wat er ook gebeurt, je altijd iemands moeder bent, vond ik vanaf het eerste moment dat ik de oudste Man in mijn ar men kreeg een groot goed en soms erg beklem mend. Zou ik dat wel kunnen? Ooit gaf ik mijn eigen moeder een houten bord met daarop de uitspraak: 'Het mooiste woord op aard is Moeder.' Dat hangt nu bij mijn ouders op de slaapkamer. Ik merk aan mezelf dat, ondanks dat ik ouder word en steeds vaker zorg voor mijn ouders, ik toch altijd hun kind blijf. Ze maken zich zorgen over me, mijn moeder noemt me als ik haar bel steevast 'kind' en bij veel dingen denk ik: 'Wat zou mijn moeder hiervan vinden?' Bijvoorbeeld wanneer ik nieuwe kleding heb gekocht of iets wil gaan kopen. Daar kunnen we goed over praten, zoals zij op haar beurt ook graag een van haar dochters erbij heeft wanneer ze tot een nieuwe aanschaf over gaat. Dat is bij mij thuis ook zo; al zijn mijn Mannen mijn grootst criticas ters, ze houden wel van me, vragen vaak om mijn mening of willen dat ik met hen ga shoppen en niet alleen in de hoop dat ik betaal. Avocado met garnalen Mijn moeders lievelingsgerecht? Avocado met garnalen. Neem een rijpe avocado en snij deze in tweeën. Haal het vruchtvlees er uit en prak dit fijn. Meng met i ons Zeeuwse garnalen, wat ma yonaise, peper, zout en fijngesneden verse kori ander. Vul de 2 helften weer met dit mengsel en serveer met toast. Daar wordt mijn moeder blij van en ik ook trouwens. vrijdag 22 maart 2019 Evy Maene is herboriste bij Strandhotel Cadzand-Bad en hun verschillende restaurants als Pure C, AIRrepublic en Blueness. ,,De vrijheid die me deze job geeft, vind ik na jaren gewerkt te hebben in de horeca heerlijk", zegt ze. Margot Verhaagen Cadzand-Bad Nog iets na? Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Evy Maene: ,,De totaalbeleving vind ik het mooiste." eigen foto

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 49