Evy Maene werkt als herboriste
bij Strandhotel Cadzand-Bad
9
Moeder
MARGOT
ZEELAND 13
UAl zijn mijn Mannen mijn grootst criticasters,
ze houden wel van me
Ze ging naar school in Brugge bij
Ter Groene Poorte waar ze de
specialisatie Fijn Keuken volgde
om vervolgens door te leren voor
herboriste en kruidenverwerker.
Ze weet er dan ook veel van af.
En dat komt goed uit, want in
bovengenoemde restaurants
worden veel kruiden als garni
tuur voor de gerechten en voor
in de cocktails gebruikt. ,,We
hebben naast het terras van Pure
C, aan de boulevard, een krui
dentuin en in de polder nog een
perceel waar het meeste wordt
geproduceerd en geplukt. In de
winter hou ik bij wat de tuinen
opleveren en heb ik nu fiches ge
maakt met wat je allemaal met
deze kruiden kunt, ook medici-
naal gezien. Ik schreef er een
boekje over waarin ik mijn ken
nis kwijt kon", zegt ze beschei
den.
Zilte lucht
,,De totaalbeleving vind ik het
mooiste; van iets heel kleins dat
uit de grond komt en wat veel
energie nodig heeft om te
groeien, kweken we kruiden en
plantjes die terug komen op het
bord. We hangen hier het 'no
waste' principe aan, dus gebrui
ken we alles. In de tuin op de
boulevard, daar blijven de krui
den en planten kleiner vanwege
de wind al proefje die zilte lucht
er niet altijd even goed in terug.
Dan zou je het moeten laten
overspoelen, denk ik." Binnen
een paar weken komt er zeeven
kel aan. Lekker voor in een cock
tail met aardbeiensiroop.
Leuke zaak?
We zitten in een relaxte setting. Tussen
de vazen met wijnkurken en veel groen
in comfortabele stoelen aan houten ta
fels. Aan de muren hagen schilderijen
over het rijke vissersleven en semi-poë-
tische teksten als in een Xenos-folder.
Liever hebben we aandacht voor het
hoofdgerecht, een curry waar een Thai
jaloers op is. Alle oriëntaalse smaken als
gember, limoenblad en citroengras zijn
haarfijn te onderscheiden en de romige
kokosmelk is goed gemikt. Lekker pittig
is-ie ook, met knoflook en pepers. Maar
wel zo dat de krokante scampi's, vlezige
zeewolf en beetgare boontjes niet in het
defensief moeten. Cashewnoten en
zwarte sesamzaadjes gunnen krakende
smaakmakers. From Thailand with love.
De roodbaars van mijn tafelgenoot
doet er weinig voor onder. De vis valt in
lamellen uit elkaar en heeft tedere
smaakmakers in aardappel, gepofte to
maat, gegrilde wortel en witlof en hand-
gepelde garnalen. Nog zo'n fijne, medi-
terraanse bereiding van vis die helemaal
klopt en goed is voor het humeur.
Het is dat we ook het dessert moeten be
oordelen. Voor een zaak die Amuse heet,
serveert men flinke porties. Een crème
brülée met toetsen van koffie past nét en
blijkt een smakelijke afsluiter.
Het pittige hoofdgerecht blijft nog een
paar uur hangen. Je kunt voor de perfecte
curry natuurlijk naar Zuidoost-Azië
vliegen.
Maar Breskens is dichterbij.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
L&Oj
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
De Moeder de Vrouw is het thema van de
Boekenweek die morgen begint. Als moe
der van twee Mannen heb ik hier wel wat
mee natuurlijk. Het besef dat wat er ook gebeurt,
je altijd iemands moeder bent, vond ik vanaf het
eerste moment dat ik de oudste Man in mijn ar
men kreeg een groot goed en soms erg beklem
mend. Zou ik dat wel kunnen?
Ooit gaf ik mijn eigen moeder een houten bord
met daarop de uitspraak: 'Het mooiste woord op
aard is Moeder.' Dat hangt nu bij mijn ouders op
de slaapkamer. Ik merk aan mezelf dat, ondanks
dat ik ouder word en steeds vaker zorg voor mijn
ouders, ik toch altijd hun kind blijf. Ze maken
zich zorgen over me, mijn moeder noemt me als
ik haar bel steevast 'kind' en bij veel dingen denk
ik: 'Wat zou mijn moeder hiervan vinden?'
Bijvoorbeeld wanneer ik nieuwe kleding heb
gekocht of iets wil gaan kopen. Daar kunnen we
goed over praten, zoals zij op haar beurt ook graag
een van haar dochters erbij heeft wanneer ze tot
een nieuwe aanschaf over gaat. Dat is bij mij thuis
ook zo; al zijn mijn Mannen mijn grootst criticas
ters, ze houden wel van me, vragen vaak om mijn
mening of willen dat ik met hen ga shoppen en
niet alleen in de hoop dat ik betaal.
Avocado met garnalen
Mijn moeders lievelingsgerecht? Avocado met
garnalen. Neem een rijpe avocado en snij deze in
tweeën. Haal het vruchtvlees er uit en prak dit
fijn. Meng met i ons Zeeuwse garnalen, wat ma
yonaise, peper, zout en fijngesneden verse kori
ander. Vul de 2 helften weer met dit mengsel en
serveer met toast. Daar wordt mijn moeder blij
van en ik ook trouwens.
vrijdag 22 maart 2019
Evy Maene is herboriste bij
Strandhotel Cadzand-Bad en
hun verschillende restaurants
als Pure C, AIRrepublic en
Blueness. ,,De vrijheid die me
deze job geeft, vind ik na
jaren gewerkt te hebben in de
horeca heerlijk", zegt ze.
Margot Verhaagen
Cadzand-Bad
Nog iets na?
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Evy Maene: ,,De totaalbeleving vind ik het mooiste." eigen foto