12 ZEELAND Anders dan de naam doet vermoeden, serveert Amuse grote porties. Zoals het een stoer vissersdorp als Breskens betaamt. En het smaakt nog ook. I ten doet wat met je. Een smaak of geur werpt je zo terug in de tijd, naar die ene herinnering. De eer ste hap van de Thaise curry die I onze gastvrouw van Amuse in Breskens op tafel zet, is zo'n relikwie. Gem ber, citroengras, knoflook en rode peper, het brengt me direct terug naar op de kop af drie jaar geleden. Mijn eerste kennismaking met de Thaise keuken, op een apocalyptisch hete avond in Bangkok, half stoned van de jetlag en een tikkeltje onder de indruk van de Azia tische drukte. De curry werkte kalmerend. Alsof we vanavond tafelen aan de Golf van Thailand, in plaats van de Westerschelde. Daar zitten we toch echt op ruikafstand van daan, daar aan het Spuiplein op Bresjes. Het stoere vissersdorp, van ankers op de bovenar men, hard werken en gestampte pot, omdat morgen weer de boot voor een paar weken vertrekt. De naam Amuse vloekt ietwat met dat oeroude stereotiep. Je denkt toch eerder aan een geraffineerde keuken, met fijne kwinkslagen. Krijg je die ook? Nog niet bij het eerste hapje. Een bitterbal van chorizo en soepje van aardpeer is een wonderlijke combinatie. Op het soepje is niets aan te merken. Het zoetig aardse voert de boventoon, peper en zout zijn aanwezig. De smaak verdwijnt echter als een smeltende ijskap na een beet in de bitterbal. De chorizo is absoluut lekker, maar erg overheersend. De bal heeft bovendien kopjegeduikeld in muf fig, oud vet. Uitgerekend de amuse valt tegen bij Amuse. Het is gelukkig een opstartprobleem, blijkt later. Want het voorgerecht stemt ons echt heel vrolijk. Mijn coquilles komen op een bordje dat veel wegheeft van een toverdoos. Op het 'deksel' ligt een ragfijne zeevrucht, haast met Chinese precisie gesneden. Het zoet-ziltige heeft een knapperig, scherpe te genhanger in de plakjes radijs. Verwijder je het deksel, verschijnen twee fel aangebakken coquilles, met stukjes gerookte paling, radijs, zoete cherrytomaatjes en een lichte saus van limoen. Een heel fijn gerecht, waar alle sma ken in zitten - en nog in de juiste proportie ook. Mijn tafelgenoot krijgt drie bereidingen van grijze garnalen. De kroket is door een an der frituurvet gedoopt dan de bitterbal van chorizo. Nu geen zompige hap, maar een kra kende, met een ferme vulling van schaaldie ren. De cocktail is lekker fris van smaak, de bisque is dat van temperatuur. Jammer, want daardoor is het een vlak soepje. We drinken het weg met een jonge Verdejo, een frisse witte met lekkere toetsen van citrus. Iets an ders dan wijn bestellen, komt hier ook niet in je op, met al die ludieke verwijzingen als 'het is pas crisis als de wijn op is'. HET MENU WAAR REKENING vrijdag 22 maart 2019 GO Thaise curry met zeewolf en gamba's. A Raquel serveert de Thaise curry op het terras. fotos peter nicolai iM ►Anique is met haar broer Greg aan het werk in de keuken. Deze curry maakt zelfs Thai Bob Maes Je kunt bij Amuse terecht voor lunch en diner. Een voor afje? Er is vissoep (13,50 euro), een vispla- teau (16,50) of carpaccio (14,50). Vervolgens kun je bijvoorbeeld kiezen uit tarbot (24,95), bouillabaisse (28) scampi's (19,95) of rib eye (28). De hoofdgerechten worden geserveerd met friet en groen ten. Amuse Spuiplein 29 Grijze garnalen 18,50 Coquilles 17,50 Roodbaars 24,50 Thaise curry 22,50 Crème brulée 7,50 Water 2,40 Koffie 2,45 Barraquito 8,00 2 Cava 13,00 2 Verdejo 11,00 Totaal: 127,35

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 48