12 ZEELAND
Anders dan de
naam doet
vermoeden,
serveert Amuse
grote porties.
Zoals het een
stoer vissersdorp
als Breskens
betaamt. En het
smaakt nog ook.
I ten doet wat met je. Een smaak of
geur werpt je zo terug in de tijd,
naar die ene herinnering. De eer
ste hap van de Thaise curry die
I onze gastvrouw van Amuse in
Breskens op tafel zet, is zo'n relikwie. Gem
ber, citroengras, knoflook en rode peper, het
brengt me direct terug naar op de kop af drie
jaar geleden. Mijn eerste kennismaking met
de Thaise keuken, op een apocalyptisch hete
avond in Bangkok, half stoned van de jetlag
en een tikkeltje onder de indruk van de Azia
tische drukte. De curry werkte kalmerend.
Alsof we vanavond tafelen aan de Golf van
Thailand, in plaats van de Westerschelde.
Daar zitten we toch echt op ruikafstand van
daan, daar aan het Spuiplein op Bresjes. Het
stoere vissersdorp, van ankers op de bovenar
men, hard werken en gestampte pot, omdat
morgen weer de boot voor een paar weken
vertrekt. De naam Amuse vloekt ietwat met
dat oeroude stereotiep. Je denkt toch eerder
aan een geraffineerde keuken, met fijne
kwinkslagen.
Krijg je die ook?
Nog niet bij het eerste hapje. Een bitterbal
van chorizo en soepje van aardpeer is een
wonderlijke combinatie. Op het soepje is
niets aan te merken. Het zoetig aardse voert
de boventoon, peper en zout zijn aanwezig.
De smaak verdwijnt echter als een smeltende
ijskap na een beet in de bitterbal. De chorizo
is absoluut lekker, maar erg overheersend. De
bal heeft bovendien kopjegeduikeld in muf
fig, oud vet. Uitgerekend de amuse valt tegen
bij Amuse.
Het is gelukkig een opstartprobleem, blijkt
later. Want het voorgerecht stemt ons echt
heel vrolijk. Mijn coquilles komen op een
bordje dat veel wegheeft van een toverdoos.
Op het 'deksel' ligt een ragfijne zeevrucht,
haast met Chinese precisie gesneden. Het
zoet-ziltige heeft een knapperig, scherpe te
genhanger in de plakjes radijs. Verwijder je
het deksel, verschijnen twee fel aangebakken
coquilles, met stukjes gerookte paling, radijs,
zoete cherrytomaatjes en een lichte saus van
limoen. Een heel fijn gerecht, waar alle sma
ken in zitten - en nog in de juiste proportie
ook.
Mijn tafelgenoot krijgt drie bereidingen
van grijze garnalen. De kroket is door een an
der frituurvet gedoopt dan de bitterbal van
chorizo. Nu geen zompige hap, maar een kra
kende, met een ferme vulling van schaaldie
ren. De cocktail is lekker fris van smaak, de
bisque is dat van temperatuur. Jammer, want
daardoor is het een vlak soepje. We drinken
het weg met een jonge Verdejo, een frisse
witte met lekkere toetsen van citrus. Iets an
ders dan wijn bestellen, komt hier ook niet in
je op, met al die ludieke verwijzingen als 'het
is pas crisis als de wijn op is'.
HET MENU
WAAR
REKENING
vrijdag 22 maart 2019
GO
Thaise curry met zeewolf en gamba's.
A Raquel serveert de
Thaise curry op het
terras. fotos peter nicolai
iM
►Anique is met haar
broer Greg aan het
werk in de keuken.
Deze curry maakt zelfs Thai
Bob Maes
Je kunt bij Amuse
terecht voor lunch
en diner. Een voor
afje?
Er is vissoep (13,50
euro), een vispla-
teau (16,50) of
carpaccio (14,50).
Vervolgens kun je
bijvoorbeeld kiezen
uit tarbot (24,95),
bouillabaisse (28)
scampi's (19,95) of
rib eye (28).
De hoofdgerechten
worden geserveerd
met friet en groen
ten.
Amuse
Spuiplein 29
Grijze garnalen
18,50
Coquilles
17,50
Roodbaars
24,50
Thaise curry
22,50
Crème brulée
7,50
Water
2,40
Koffie
2,45
Barraquito
8,00
2 Cava
13,00
2 Verdejo
11,00
Totaal:
127,35