-ns
m
8
'Pannenkoek naturel
is ook heel lekker'
ZEELAND 11
m
CREEFT VOOR ONDERZOEK ALVLEESKLIERKANKER/
k V'V
-
(fc.
vleesklierkanker operabel en is die
ingreep levensverlengend. Maar
uiteindelijk ga je er toch aan dood.
Deze ziekte is 100 procent onge
neeslijk. Casper werd getriggerd
door een patiënt die hij na zeven
jaar weer tegen kwam. Toen dacht
hij: 'dat tón helemaal niet.' Hij
heeft hem natuurlijk gelijk aange
sproken, ontzettend benieuwd
naar wat er met hem was gebeurd.
'Je moet het me vertellen!' Die
man was veearts en op internet
gaan zoeken naar mogelijke be
handelmethoden en kwam in Azië
uit op het vogelgriepvirus wat zou
helpen. Dat virus heeft hij bij zich
zelf ingespoten. 'Daar moeten we
iets mee', dacht Casper."
Immuunsysteem
Van Eijck ontdekte dat het virus
het immuunsysteem wakker
maakt", legt Kuit uit. ,,Zodat kan
kercellen worden herkend." Met
die wetenschap begon de arts in
2016 onderzoek naar een viro-im-
munotherapie en heeft hij inmid
dels een breed team van specialis
ten opgezet om hem daarbij te hel
pen. Dat onderzoek kost geld en
wordt bijeen gesprokkeld door
Support Casper en de overkoepe
lende Stichting Overleven met Al
vleesklierkanker. Het KWF kan
kerfonds heeft aanvragen voor een
Casper heeft wel een
rotbaan, want al zijn
patiënten gaan dood
De Jonge leed aan alvleesklierkan
ker en werd behandeld door Van
Eijck. „Behalve dat hij ontzettend
goed is in wat hij doet en baanbre
kend onderzoek verricht, is Casper
ook nog eens een topvent", vertelt
Kuit. ,,Maar wel iemand met een
rotbaan, want al zijn patiënten
gaan dood. Tachtig procent over
lijdt binnen een jaar, in Nederland
zijn dat er acht per dag. In zo'n 20
procent van alle gevallen is al-
bijdrage in de onderzoekskosten
tot dusver stelselmatig afgewezen,
aldus Kuit.
Gigantisch
Haar vriendin Carien is inmiddels
overleden. ,,Ons doel met Support
Casper was drie miljoen voor het
eerste onderzoek", vertelt Kuit
verder. „Inmiddels zijn we 3,5 jaar
verder en staat de teller al bijna op
acht miljoen euro. Echt gigan
tisch!"
De organisatie ondersteunt
mensen die zelf acties willen op
zetten ten bate van de behande
ling van alvleesklierkanker. Het
Erasmus bouwt mogelijk dit jaar
een afdeling waar onder uiterst ge
controleerde omstandigheden vi
russen kunnen worden ontwik
keld voor de viro-immunothera-
pie. ,,We verwachten dat deze me
thode dan eind 2020 klinisch kan
worden getest op patiënten. En
weet je, dat het geld er nu is, is na
tuurlijk ontzettend fijn en nog
steeds keihard nodig. Maar min
stens zo mooi is, dat er licht op
Casper van Eijck en zijn baanbre
kende onderzoek is gezet. Het ^s er
en doet er toe! Zo wezenlijk voor
de mensen die er nog zijn en met
deze vreselijke ziekte te maken
krijgen. Dat ontroert mij mis
schien nog meer dan het geld."
Tuurlijk, hij blijft populair:
een 'gewone' pannenkoek
met suiker of stroop. Maar,
zo erkennen Zeeuwse
experts: er worden steeds
meer verschillende
producten op een
pannenkoek gegooid. ,,Het
lijken soms wel pizza's."
Wie de menukaart van een pan
nenkoekenhuis inziet, kijkt z'n
ogen uit. Bij sommige restau
rants kun je de inhoud van com
plete groente- en fruitkramen op
je pannenkoek laten leggen, net
als allerlei soorten vlees, zuivel
en zelfs (sterke) drank.
Zeeuwse pannenkoekenbak
kers houden de keuze ietsje be
perkter, zo blijkt in de aanloop
naar de landelijke pannekoeken-
dag (vandaag). Al staan bij Spek
mie Stroop in 's-Heerenhoek wel
meer dan honderd verschillende
soorten op de menukaart. De tra
ditionele, maar ook met ijs, met
walnoten en honing en met vers
fruit. Of met een combinatie van
allerlei - vaak hartige - ingre
diënten. Die 'complexe' exem
plaren worden steeds vaker be
steld, vertelt kok Tawan Rama
kers. ,,Veel volwassenen willen
een hartige pannenkoek met zo
veel mogelijk erop: ham, cham
pignons, prei, ui én kaas.Pan
nenkoeken gaan steeds meer op
pizza's lijken."
Ramakers heeft wel een ver
klaring. ,,Een pannenkoek wordt
steeds vaker gezien als een com
plete maaltijd." Die trend signa
leert de kok ook bij de 'thuisbak-
kers'. ,,Als je moeder vroeger
pannenkoeken bakte, at je er een
stuk of tien en deed je er zelf
misschien wat suiker of stroop
op. Nu wordt er in de pan vaak al
van alles aan toegevoegd, en eet
je er een stuk minder." En dat
ziet Ramakers ook bij Spek mie
Stroop gebeuren. ,,Van één zo'n
zware pannenkoek zit je echt wel
vol. Mensen krijgen die zelfs al
regelmatig niet op."
Dat soort bestellingen betekent
extra hard werken voor de kok,
grinnikt Ramakers. ,,Want die
zware pannenkoeken omgooien
is best lastig. Dat lukt niet altijd
in één keer even goed."
Marius Landegent van panne-
koekenmolen De Graanhalm in
Burgh-Haamstede herkent het
beeld wel. ,,Hartige pannenkoe
ken zijn onder volwassenen het
meest populair." Maar van een
trend is volgens hem geen
sprake. ,,Kinderen kiezen voor
zoet of naturel, volwassenen eten
er vaak spek op. Dat is van alle
tijden."
Bij De Graanhalm kun je, naast
de 'basisproducten' kiezen uit in
grediënten als paprika, champig
nons, prei, kwark en advocaat.
Gekker wordt het niet, verklaart
Landegent. ,,Wij bakken de pan
nenkoeken gewoon in de pan. Er
zijn restaurants die een oven ge
bruiken. Dan kun je er bijvoor
beeld ook saté op doen. Dat kun
nen wij niet. Hoeft ook niet."
Welke hij zelf de lekkerste vindt?
,,Gewoon naturel. Wij bakken
met zelfgemalen volkorenmeel,
dat is al lekker genoeg van zich
zelf. Voor mij hoeft er niks op."
Zie de video op pzc.nl
vrijdag 22 maart 2019
GO
rijk, aandacht ook'
-V-
-Eva Kuit
Tawan Ramakers strooit paprika over een pannenkoek.
FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN
Martijn de Koning
's-Heerenhoek
Meer dan
verschillende soorten pannen
koeken staan er op de menu
kaart