-ns m 8 'Pannenkoek naturel is ook heel lekker' ZEELAND 11 m CREEFT VOOR ONDERZOEK ALVLEESKLIERKANKER/ k V'V - (fc. vleesklierkanker operabel en is die ingreep levensverlengend. Maar uiteindelijk ga je er toch aan dood. Deze ziekte is 100 procent onge neeslijk. Casper werd getriggerd door een patiënt die hij na zeven jaar weer tegen kwam. Toen dacht hij: 'dat tón helemaal niet.' Hij heeft hem natuurlijk gelijk aange sproken, ontzettend benieuwd naar wat er met hem was gebeurd. 'Je moet het me vertellen!' Die man was veearts en op internet gaan zoeken naar mogelijke be handelmethoden en kwam in Azië uit op het vogelgriepvirus wat zou helpen. Dat virus heeft hij bij zich zelf ingespoten. 'Daar moeten we iets mee', dacht Casper." Immuunsysteem Van Eijck ontdekte dat het virus het immuunsysteem wakker maakt", legt Kuit uit. ,,Zodat kan kercellen worden herkend." Met die wetenschap begon de arts in 2016 onderzoek naar een viro-im- munotherapie en heeft hij inmid dels een breed team van specialis ten opgezet om hem daarbij te hel pen. Dat onderzoek kost geld en wordt bijeen gesprokkeld door Support Casper en de overkoepe lende Stichting Overleven met Al vleesklierkanker. Het KWF kan kerfonds heeft aanvragen voor een Casper heeft wel een rotbaan, want al zijn patiënten gaan dood De Jonge leed aan alvleesklierkan ker en werd behandeld door Van Eijck. „Behalve dat hij ontzettend goed is in wat hij doet en baanbre kend onderzoek verricht, is Casper ook nog eens een topvent", vertelt Kuit. ,,Maar wel iemand met een rotbaan, want al zijn patiënten gaan dood. Tachtig procent over lijdt binnen een jaar, in Nederland zijn dat er acht per dag. In zo'n 20 procent van alle gevallen is al- bijdrage in de onderzoekskosten tot dusver stelselmatig afgewezen, aldus Kuit. Gigantisch Haar vriendin Carien is inmiddels overleden. ,,Ons doel met Support Casper was drie miljoen voor het eerste onderzoek", vertelt Kuit verder. „Inmiddels zijn we 3,5 jaar verder en staat de teller al bijna op acht miljoen euro. Echt gigan tisch!" De organisatie ondersteunt mensen die zelf acties willen op zetten ten bate van de behande ling van alvleesklierkanker. Het Erasmus bouwt mogelijk dit jaar een afdeling waar onder uiterst ge controleerde omstandigheden vi russen kunnen worden ontwik keld voor de viro-immunothera- pie. ,,We verwachten dat deze me thode dan eind 2020 klinisch kan worden getest op patiënten. En weet je, dat het geld er nu is, is na tuurlijk ontzettend fijn en nog steeds keihard nodig. Maar min stens zo mooi is, dat er licht op Casper van Eijck en zijn baanbre kende onderzoek is gezet. Het ^s er en doet er toe! Zo wezenlijk voor de mensen die er nog zijn en met deze vreselijke ziekte te maken krijgen. Dat ontroert mij mis schien nog meer dan het geld." Tuurlijk, hij blijft populair: een 'gewone' pannenkoek met suiker of stroop. Maar, zo erkennen Zeeuwse experts: er worden steeds meer verschillende producten op een pannenkoek gegooid. ,,Het lijken soms wel pizza's." Wie de menukaart van een pan nenkoekenhuis inziet, kijkt z'n ogen uit. Bij sommige restau rants kun je de inhoud van com plete groente- en fruitkramen op je pannenkoek laten leggen, net als allerlei soorten vlees, zuivel en zelfs (sterke) drank. Zeeuwse pannenkoekenbak kers houden de keuze ietsje be perkter, zo blijkt in de aanloop naar de landelijke pannekoeken- dag (vandaag). Al staan bij Spek mie Stroop in 's-Heerenhoek wel meer dan honderd verschillende soorten op de menukaart. De tra ditionele, maar ook met ijs, met walnoten en honing en met vers fruit. Of met een combinatie van allerlei - vaak hartige - ingre diënten. Die 'complexe' exem plaren worden steeds vaker be steld, vertelt kok Tawan Rama kers. ,,Veel volwassenen willen een hartige pannenkoek met zo veel mogelijk erop: ham, cham pignons, prei, ui én kaas.Pan nenkoeken gaan steeds meer op pizza's lijken." Ramakers heeft wel een ver klaring. ,,Een pannenkoek wordt steeds vaker gezien als een com plete maaltijd." Die trend signa leert de kok ook bij de 'thuisbak- kers'. ,,Als je moeder vroeger pannenkoeken bakte, at je er een stuk of tien en deed je er zelf misschien wat suiker of stroop op. Nu wordt er in de pan vaak al van alles aan toegevoegd, en eet je er een stuk minder." En dat ziet Ramakers ook bij Spek mie Stroop gebeuren. ,,Van één zo'n zware pannenkoek zit je echt wel vol. Mensen krijgen die zelfs al regelmatig niet op." Dat soort bestellingen betekent extra hard werken voor de kok, grinnikt Ramakers. ,,Want die zware pannenkoeken omgooien is best lastig. Dat lukt niet altijd in één keer even goed." Marius Landegent van panne- koekenmolen De Graanhalm in Burgh-Haamstede herkent het beeld wel. ,,Hartige pannenkoe ken zijn onder volwassenen het meest populair." Maar van een trend is volgens hem geen sprake. ,,Kinderen kiezen voor zoet of naturel, volwassenen eten er vaak spek op. Dat is van alle tijden." Bij De Graanhalm kun je, naast de 'basisproducten' kiezen uit in grediënten als paprika, champig nons, prei, kwark en advocaat. Gekker wordt het niet, verklaart Landegent. ,,Wij bakken de pan nenkoeken gewoon in de pan. Er zijn restaurants die een oven ge bruiken. Dan kun je er bijvoor beeld ook saté op doen. Dat kun nen wij niet. Hoeft ook niet." Welke hij zelf de lekkerste vindt? ,,Gewoon naturel. Wij bakken met zelfgemalen volkorenmeel, dat is al lekker genoeg van zich zelf. Voor mij hoeft er niks op." Zie de video op pzc.nl vrijdag 22 maart 2019 GO rijk, aandacht ook' -V- -Eva Kuit Tawan Ramakers strooit paprika over een pannenkoek. FOTO JOHAN VAN DER HEIJDEN Martijn de Koning 's-Heerenhoek Meer dan verschillende soorten pannen koeken staan er op de menu kaart

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 47