V
12 ZEELAND
Het
veggiemenu
van Hof aan Zee
in Dishoek is een
must in de Week
zonder Vlees.
Toch gaan we
voor de bijl. Die
wilde gans
móeten we
proeven.
ETEN HOF AAN ZEE, DISHOEK
Elian van 't Westeinde
Groenten en kruiden uit de velden,
wild van een jager uit de buurt, vis
uit de nabijgelegen zee. De New
Nordic Cuisine van het Deense fe
nomeen Noma trekt al jaren hor
des foodies naar Kopenhagen. Voor de Zeeu
wen onder hen hebben we goed nieuws: blijf
lekker in de buurt en ga naar Hof aan Zee. Het
restaurant van Irma Goedbloed en Marcel Meij
er zit in een Scandinavische noodboerderij, de
inspiratiebron voor het naar Zeeland halen van
de kookfilosofie uit het hoge noorden. ,,Eten
van eigen bodem, weten waar op deze aardbol
je zit en welk jaargetijde het is", zegt autodidact
Marcel vanuit de keuken. ,,Dat laten proeven,
vind ik belangrijk."
Zei je nou autodidact?
Ja, Marcel is een keukenprins die leeft, droomt,
leest en alles onderneemt wat met voeding te
maken heeft. En de lat ligt hoog. Toeristenme
nu's komen hier niet op tafel. Wel verfijnde ge-
rechten, huisgemaakt. Dat vergt veel handen
aan het fornuis. Daarom staat sinds 2016 een
klein team in de keuken: Valerie Schipper, Thijs
Meijer en Pieter van der Borgt, die samen met
Marcel de gerechten ontwikkelen. Met een
enorme dosis lef, pionieren ze met ingrediën
ten: fermenteren, wecken, roken. ,,Uitprobe-
ren." Zegt Marcel ,,Hoe maken we de producten
uit de omgeving zo smaakvol mogelijk?"
Lukt dat?
Dat zal zo blijken. Eerst bestellen we twee vijf
gangenmenu's: één volledig vegetarisch en één
met zeeduivel en gans. Lang tafelen in deze
ambiance doet geen pijn. Onlangs is het interi
eur vernieuwd: een mix van minimalistisch,
industrieel en design. Op de lichtgrijze vloer
ligt een karpet voor de akoestiek. De tafels zijn
van hergebruikt hout. Stalen designlampen
zorgen voor een stoere touch, zonder dat het
restaurant aan elegantie verliest.
Ook de amuses zien er bevallig uit. Flinter
dunne zeewiercrackers met lijnzaad en sesam.
Een vlinder van knolraap met een crème van
knolraap, op een bedje van boekweit. En op een
leisteen liggen zwarte 'briketten' waarvan de
helft eetbaar is.
Weet je ook welke helft?
Dat wijst zich vanzelf. Van briketten krijg je
zwarte tengels, maar het brood met inktvisinkt
geeft niet af. Wel is-ie wat vettig van het fritu
ren in de raapzaadolie. De huisgemaakte kom-
bucha van appel en den biedt soelaas. Het zuur
tje in dit drankje tempert het plakkerige mond-
gevoel. Klaar voor de huisgerookte hertenham
met lookcrème, gefermenteerde beukenzwam
en walnootcrackers. Uitmuntend. Fijntjes.
Zoet, zuur, zout en een bite, in de juiste ver
houdingen. Ook bij de vegetarische variant,
waar gerookte biet de ham vervangt.
En dat is nog maar het begin.
Inderdaad. We smullen van de zeewierbouil
lon van dulse met bladgroen en een lepel lob
bige eendagskaas. ,,Gemaakt van melk van
Hoogelandse Boerenzuivel uit Middelburg",
zegt Marcel.
HET MENU
WAAR
4
inZe^j
REKENING
130,60
vrijdag 15 maart 2019
M Irma bedient
haar gasten.
FOTO'S LEX DE MEES-
M Een van de
gerechten.
Marcel,
Mateo en Vale
rie aan de slag
in de keuken.
Alles bij Hofaan Zee deugt
Op de kaart van
Hof aan Zee staan
twee vijfgangen
menu's. Je kunt
kiezen uit het omni
voor-menu met vis
en vlees of het her
bivoor-menu, volle
dig vegetarisch. Wil
je alle gerechten
van één menu
proeven dan betaal
je 50 euro. Het is
ook mogelijk vier
gangen (45 euro)
of slechts drie gan
gen (40 euro) te
eten.
Een passend ar
rangement met vijf
glazen wijn kost
32,50, vier glazen
26 euro en drie
19,50 euro.
Po,
V
Ify.
weg
Restaurant Hof aan Zee 1
Strandweg 15
1 kombucha appel/den/houtskool 6,00
3 maal biologische huiswijn wit 12,60
2 maal vijfgangenmenu 100,00
1 spa rood 2,10
2 thee servies 9,90
Totaal