f
10 NIEUWS
BONAIRE JONNIE BOER m
Sinds een jaar hebben Jonnie en Thérèse
Boer een restaurant op Bonaire. De culinaire
wereld op het eiland bloeit op. „Simpel maar
goed voedsel is het concept.''
Ergebeuren
hier goede
dingen. Het
een trekt
het ander
aan. Er kan
makkelijk
nog wat bij
P ls(
MMn
lsof er duizend
engelen over
je tong piesen',
heeft Henny
Huisman op
de buiten
uur geschre
ven. 'Geen ochtendshow meer, dus
kan ik elke avond komen dineren!
TOP!!!' is het commentaar ernaast
van Edwin Evers, tot voor kort pre
sentator van de populairste ochtend
show op de Nederlandse radio. Ook
Marieke Elsinga, Lil' Kleine, Joke
Bruijs, Max Verstappen en André
Hazes jr. steken de loftrompet op het
pleisterwerk. De bewuste muur
hoort bij Brass Boer, ruim een jaar
geleden geopend in het fraaie nieuwe
Delfins Beach Resort bij Punt Vier
kant, Bonaire.
De opening van Brass Boer past in
een positieve ontwikkeling: Bonaire
begint een bijzondere culinaire
bestemming te worden. Het eiland
had met restaurant At Sea al een eet
gelegenheid die in 2014 werd uitge
roepen tot beste restaurant van het
Caribisch gebied, maar nu is er een
formidabel restaurant bij gekomen.
Jonnie en Thérèse Boer van restau
rant De Librije in Zwolle, al vele
jaren absolute culinaire top en in het
bezit van drie Michelinsterren, om
schrijven hun nieuwe eetgelegen
heid Brass Boer als 'bistro-brasserie
nieuwe stijl'. Anderen hebben het
gewoon over Librije aan zee, want je
kunt er pal naast de helderblauwe
Caribische Zee gerechten krijgen van
dezelfde kwaliteit als in Zwolle.
Vandaag is het voorgerecht ganzen
lever met oester op een eetbaar
strandje, een Librije-klassieker. De
zacht gegaarde lamsnek met gezou
ten yoghurt die erop volgt is even
eens van wereldklasse. Dilemma:
straks even uitbuiken in de hangmat
tussen de kokospalmen of verkoeling
zoeken in het aanlokkelijke zwem
bad?
Lekkere worsten
Jonnie en Thérèse Boer zijn eigenaar
van alle horecavoorzieningen in het
Delfins Beach Resort. Aan Brass Boer
hebben ze sinds een maand of twee
een beachbar toegevoegd, Club Tro-
picana. Daar kun je onder een over
kapping van palmbladeren lekker in
het zand zitten, vertelt Jonnie Boer.
,,Er staat een foodtruck bij waar sala
des, burgers en andere makkelijke
gerechtjes worden gemaakt voor de
lunch. Simpel maar goed voedsel is
het concept, je kunt er bijvoorbeeld
één meter ceviche krijgen met
groenten en dipsauzen erbij.''
Aan een tafeltje werkt zangeres
Miss Montreal met smaak zo'n
metertje ceviche weg, terwijl zij
tussendoor even een duik neemt in
de Caribische Zee.
Volgend jaar komt er in het Delfins
Beach Resort nog een grillrestaurant
bij, in een uitbreiding van het resort
waaraan nu wordt gebouwd. Boer:
,,Daar gaan we alleen maar gerechten
van het houtvuur serveren, van een
mooie halve kip met salade tot een
fijne steak, met een mooie rótissoire
erbij. Geen drie- of viergangen
menu's, maar wel goed spul, lekkere
worsten en dat soort dingen.''
Bonaire, dat het altijd moest heb
ben van het duiktoerisme, vaart er
wel bij. Het eiland heeft minder dan
20.000 inwoners, maar er is op culi
nair gebied steeds meer te beleven.
Jonnie Boer: ,,Er gebeuren echt goede
dingen. Restaurant At Sea bijvoor
beeld, dat is ook onder de nieuwe
eigenaren absoluut niet minder
geworden. Er zit nu ook een Turkse
man die goed mediterraans kookt in
zijn restaurant Mezze, en Capriccio is
mijn favoriete Italiaan. Je ziet dat het
een het ander aantrekt. Er kan mak
kelijk nog wat bij.''
Bonaire wordt volgens hem een
eiland dat ook mensen trekt die wil
len ontspannen en van lekker eten
houden. Dat betekent meer bezoe
kers, meer werkgelegenheid en een
impuls voor de lokale economie.
Cactussoep
Boers woorden worden beaamd door
Eric Gietman, een Nederlandse
ingenieur die tien jaar geleden een
distilleerderij op Bonaire begon, de
Cadushy Distillery. ,,De afgelopen
tien jaar zie je een heel duidelijke
positieve ontwikkeling op dit gebied,
we beginnen ons hierin inmiddels
echt te onderscheiden. Je ziet tot
bijna op snackbarniveau dat men
bezig is met kwaliteit. De variëteit is
ook steeds groter geworden, met
Brass Boer natuurlijk aan de top van
de voedselketen.''
Volgens Gietman wordt ook steeds
meer gestreefd naar het gebruik van
goede lokale producten, die dan ge
combineerd worden met producten
van elders. ,,Je kunt op het eiland nu
dingen proeven die je nog nooit eer
der hebt geproefd en die van behoor
lijk hoog culinair niveau zijn.''
Gietmans distilleerderij maakt zelf
ook deel uit van deze ontwikkeling.
Hij vertelt dat hij zich in de cultuur
van het eiland verdiepte en zo ken
nismaakte met de traditionele cac
tussoep, gemaakt van de kadushi-
cactus. Na anderhalfjaar experimen
teren kon hij er een goede likeur mee
maken. Daarna ontwikkelde hij voor
de vijf andere eilanden van Caribisch
Nederland eigen likeuren, met als
basis steeds lokale ingrediënten,
zoals geroosterde agavebladeren en
shimaruku (West-Indische kers)
voor Aruba en kalebas voor Curasao.
In 2012 kwamen daar een eigen rum,
wodka en whiskey bij, de allereerste
whiskey uit het Caribisch gebied
zelfs. ,,Een nieuwe Nederlands-
Caribische rumtraditie dus eigen
lijk'', lacht Gietman. Voor de toe
komst heeft hij nog een Bonairiaans
cactusbier in gedachten. ,,We kijken
bij onze producten altijd naar de his
torie en het cultureel erfgoed van Bo
naire. Vóórdat we het bedrijf begon
nen, hebben we de Bonaire Heritage
Foundation opgericht, een stichting
die zich inzet voor het behoud van
het Bonairiaanse erfgoed. Een deel
van de opbrengst van de distilleerde
rij gaat naar de stichting, die er pro
jecten mee ondersteunt voor het be
houd van de Bonairiaanse cultuur.''
Dan is het tijd voor de hangmat. De
passaatwind laat de palmbladeren
zachtjes ruisen. Nog even bedenken
welke tekst er op die muur moet ko
men, naast die van de BN'ers.
vrijdag 15 maart 2019
GO
Brass Boer van Jonnie en Thérèse
Boer: ,,Geen drie- of viergangenmenu's,
maar wel goed spul.''
Cactuslikeur en een metertje
ceviche: genieten op Bonaire
Guido Derksen
A'
Hl
de
—Jonnie Boer
Jonnie en Thérèse
Boer.