f 10 NIEUWS BONAIRE JONNIE BOER m Sinds een jaar hebben Jonnie en Thérèse Boer een restaurant op Bonaire. De culinaire wereld op het eiland bloeit op. „Simpel maar goed voedsel is het concept.'' Ergebeuren hier goede dingen. Het een trekt het ander aan. Er kan makkelijk nog wat bij P ls( MMn lsof er duizend engelen over je tong piesen', heeft Henny Huisman op de buiten uur geschre ven. 'Geen ochtendshow meer, dus kan ik elke avond komen dineren! TOP!!!' is het commentaar ernaast van Edwin Evers, tot voor kort pre sentator van de populairste ochtend show op de Nederlandse radio. Ook Marieke Elsinga, Lil' Kleine, Joke Bruijs, Max Verstappen en André Hazes jr. steken de loftrompet op het pleisterwerk. De bewuste muur hoort bij Brass Boer, ruim een jaar geleden geopend in het fraaie nieuwe Delfins Beach Resort bij Punt Vier kant, Bonaire. De opening van Brass Boer past in een positieve ontwikkeling: Bonaire begint een bijzondere culinaire bestemming te worden. Het eiland had met restaurant At Sea al een eet gelegenheid die in 2014 werd uitge roepen tot beste restaurant van het Caribisch gebied, maar nu is er een formidabel restaurant bij gekomen. Jonnie en Thérèse Boer van restau rant De Librije in Zwolle, al vele jaren absolute culinaire top en in het bezit van drie Michelinsterren, om schrijven hun nieuwe eetgelegen heid Brass Boer als 'bistro-brasserie nieuwe stijl'. Anderen hebben het gewoon over Librije aan zee, want je kunt er pal naast de helderblauwe Caribische Zee gerechten krijgen van dezelfde kwaliteit als in Zwolle. Vandaag is het voorgerecht ganzen lever met oester op een eetbaar strandje, een Librije-klassieker. De zacht gegaarde lamsnek met gezou ten yoghurt die erop volgt is even eens van wereldklasse. Dilemma: straks even uitbuiken in de hangmat tussen de kokospalmen of verkoeling zoeken in het aanlokkelijke zwem bad? Lekkere worsten Jonnie en Thérèse Boer zijn eigenaar van alle horecavoorzieningen in het Delfins Beach Resort. Aan Brass Boer hebben ze sinds een maand of twee een beachbar toegevoegd, Club Tro- picana. Daar kun je onder een over kapping van palmbladeren lekker in het zand zitten, vertelt Jonnie Boer. ,,Er staat een foodtruck bij waar sala des, burgers en andere makkelijke gerechtjes worden gemaakt voor de lunch. Simpel maar goed voedsel is het concept, je kunt er bijvoorbeeld één meter ceviche krijgen met groenten en dipsauzen erbij.'' Aan een tafeltje werkt zangeres Miss Montreal met smaak zo'n metertje ceviche weg, terwijl zij tussendoor even een duik neemt in de Caribische Zee. Volgend jaar komt er in het Delfins Beach Resort nog een grillrestaurant bij, in een uitbreiding van het resort waaraan nu wordt gebouwd. Boer: ,,Daar gaan we alleen maar gerechten van het houtvuur serveren, van een mooie halve kip met salade tot een fijne steak, met een mooie rótissoire erbij. Geen drie- of viergangen menu's, maar wel goed spul, lekkere worsten en dat soort dingen.'' Bonaire, dat het altijd moest heb ben van het duiktoerisme, vaart er wel bij. Het eiland heeft minder dan 20.000 inwoners, maar er is op culi nair gebied steeds meer te beleven. Jonnie Boer: ,,Er gebeuren echt goede dingen. Restaurant At Sea bijvoor beeld, dat is ook onder de nieuwe eigenaren absoluut niet minder geworden. Er zit nu ook een Turkse man die goed mediterraans kookt in zijn restaurant Mezze, en Capriccio is mijn favoriete Italiaan. Je ziet dat het een het ander aantrekt. Er kan mak kelijk nog wat bij.'' Bonaire wordt volgens hem een eiland dat ook mensen trekt die wil len ontspannen en van lekker eten houden. Dat betekent meer bezoe kers, meer werkgelegenheid en een impuls voor de lokale economie. Cactussoep Boers woorden worden beaamd door Eric Gietman, een Nederlandse ingenieur die tien jaar geleden een distilleerderij op Bonaire begon, de Cadushy Distillery. ,,De afgelopen tien jaar zie je een heel duidelijke positieve ontwikkeling op dit gebied, we beginnen ons hierin inmiddels echt te onderscheiden. Je ziet tot bijna op snackbarniveau dat men bezig is met kwaliteit. De variëteit is ook steeds groter geworden, met Brass Boer natuurlijk aan de top van de voedselketen.'' Volgens Gietman wordt ook steeds meer gestreefd naar het gebruik van goede lokale producten, die dan ge combineerd worden met producten van elders. ,,Je kunt op het eiland nu dingen proeven die je nog nooit eer der hebt geproefd en die van behoor lijk hoog culinair niveau zijn.'' Gietmans distilleerderij maakt zelf ook deel uit van deze ontwikkeling. Hij vertelt dat hij zich in de cultuur van het eiland verdiepte en zo ken nismaakte met de traditionele cac tussoep, gemaakt van de kadushi- cactus. Na anderhalfjaar experimen teren kon hij er een goede likeur mee maken. Daarna ontwikkelde hij voor de vijf andere eilanden van Caribisch Nederland eigen likeuren, met als basis steeds lokale ingrediënten, zoals geroosterde agavebladeren en shimaruku (West-Indische kers) voor Aruba en kalebas voor Curasao. In 2012 kwamen daar een eigen rum, wodka en whiskey bij, de allereerste whiskey uit het Caribisch gebied zelfs. ,,Een nieuwe Nederlands- Caribische rumtraditie dus eigen lijk'', lacht Gietman. Voor de toe komst heeft hij nog een Bonairiaans cactusbier in gedachten. ,,We kijken bij onze producten altijd naar de his torie en het cultureel erfgoed van Bo naire. Vóórdat we het bedrijf begon nen, hebben we de Bonaire Heritage Foundation opgericht, een stichting die zich inzet voor het behoud van het Bonairiaanse erfgoed. Een deel van de opbrengst van de distilleerde rij gaat naar de stichting, die er pro jecten mee ondersteunt voor het be houd van de Bonairiaanse cultuur.'' Dan is het tijd voor de hangmat. De passaatwind laat de palmbladeren zachtjes ruisen. Nog even bedenken welke tekst er op die muur moet ko men, naast die van de BN'ers. vrijdag 15 maart 2019 GO Brass Boer van Jonnie en Thérèse Boer: ,,Geen drie- of viergangenmenu's, maar wel goed spul.'' Cactuslikeur en een metertje ceviche: genieten op Bonaire Guido Derksen A' Hl de —Jonnie Boer Jonnie en Thérèse Boer.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 10