Marjan Berk Ragü alla bolognese NIEUWS 17 Maak niet steeds dezelfde fouten, er is keus genoeg woensdag 13 maart 2019 aar spelen we zon dag?'' ,,In de Theaterkerk in Bem- mel.'' Bemmel. Dat klinkt naar de Betuwe. En Theaterkerk? Nieuwsgierig vertrekken we in een vliegende storm met strie mende regenbuien, die je doen hopen dat ze de belabberde grondwaterstand eens lekker bij vullen. En daar is dan de Theater- kerk. Van buiten een kerk, in de oorlog totaal vernield. Weer op gebouwd tot de plek waar Bem- melaren ter kerke gingen en ver volgens door een aantal woest enthousiaste vrijwilligers ver bouwd tot een van de meest bij zondere theaters van ons land. metamorfose van kerk tot theater een prachtig fotoboek gemaakt, waarin stap voor stap inzichtge- vend is vastgelegd hoe dit plan is verwezenlijkt. Alle medewerkers komen in dit boek aan het woord. Ik citeer er een paar. Bert Rutgers, Bem- melaar van geboorte, vertelt: ,,Als kind zat ik elke morgen in de kerk en dan viel ik wel eens flauw omdat ik niet gegeten had. Als ik de biechtstoelen weer zie, dan denk ik: wat zijn we toch voor de gek gehouden!' Bij Bert thuis ligt een tegeltje met de tekst 'Maak niet steeds dezelfde fouten. Er is keus genoeg!'' de Hongerwinter. Daarom is hij 'nooit dik geworden'. Hij vertelt in het boek: ,,Rond de kerk zag ik overal vrijwilligers lopen. Ik dacht: zou ik daar ook aan de slag kunnen? Natuurlijk, zei Wim Teunissen van Elten toen. Zo doende. Je doet allerlei klussen die je nooit hebt gedaan. Straten maker, sjouwen, tuinmanDat laatste, daar heb ik een bloedhe kel aan. Maar ja, toch gedaan. Verder heb ik in mijn leven veel muziek gemaakt, percussie ge speeld bij de Bigband Bemmel. En ik heb meer dan veertig jaar mijn poppenkastprogramma Ferdinand gespeeld. Ik stam uit een poppenkastfamilie. Ik ken alle parochiehuizen! We hebben ook een videofilm gemaakt van de bouw van de kerk. Ze waar schuwen me wanneer er weer iets historisch gebeurt. Zoals het slopen van de ingang of het bin- nentakelen van de stalen balken door het dak, voor de zolder. Voor de vrijwilligers die daar de zaak hebben opgeschoond, neem ik diep mijn pet af!' Prachtig is de kroonluchter in de kerk, waarvoor 64 bollen (led) van de kerkverlichting zijn ge bruikt. En de voormalige sacristie is omgetoverd tot de herentoilet ten! Wij spelen die zondagmiddag een technisch volmaakt begeleid programma. Licht en geluid: top! En na de voorstelling krijgen we de vraag wat we willen eten. Ik herinner mij dat de frieten rond Nijmegen de lekkerste zijn. ,,Het vet is nog warm'', roept Robert, die de keuken beheert. De friet, smakelijk dun gesneden met een klodder gele mayo on top, is in derdaad zaddlig! En het vet is ook nog warm genoeg voor een kro- ketje toe. Spelen in de kerk, het is geze gend werk... Het moet afgelopen zijn met namaaksaus die de indruk wekt uit Bologna te komen. Spaghetti a la bolognese bestaat sowieso niet. De burgemeester van de Italiaanse stad voert actie om aan dat nepgerecht een eind te maken. et is een storm die Virgiono Merola teweegbracht op Twitter. De burge meester van de Itali aanse stad Bologna zette twee weken geleden een bericht op het sociale medium met een oproep. 'Beste burgers', schreef hij, 'ik verzamel foto's van #spaghetti alla bolog- nese over de hele wereld, over nepnieuws'. Hij deed er als voor beeld een foto bij van een reclame bord uit Londen. 'Als je me voor beelden kunt sturen?? Bedankt!' Groetjes uit Nederland, ant woordt de Italiaanse Fiorella Opromolla, die in Nederland werkt en een foto van een pakje Knorr bijsluit in haar tweet. Zoals in Italië, schampert Italiaan Rod- rigo Correa die in Chili woont en een foto meestuurt van een menu van de grootste Italiaanse restau- Over de potten met bolognesesaus in Nederland kunnen we maar beter zwijgen rantketen in zijn land. Fabio Cor- tolano ziet op Schiphol ook pasta bolognese op het menu staan. Let ook op de prijs, merkt hij op. Ook uit Denemarken en de Ver enigde Staten komen berichten binnen voor Merola. Potjes en zak jes van Knorr, Maggi en Heinz ko men voorbij, net als menukaarten. Rachele Rossi is blij met het ini tiatief van de burgemeester. De Italiaanse, die voor de Europese Unie werkt, vecht naar eigen zeg gen al tien jaar tegen het fopge- recht. ,,Wat een opluchting om vanaf zo'n hoog niveau steun te krijgen over deze fundamentele kwestie.'' De vraag is natuurlijk: wat is dan wel echte pasta bolognese? In elk geval geen saus met spaghetti, al dus de Nederlandse culinair schrijver Onno Kleyn. ,,De stad staat bekend als Bologna la grassa, de vette, vanwege zijn rijkdom. Het is altijd een rijke stad geweest. De pasta moet daarom in elk geval pasta zijn met ei erin, dus fettuc- cine of tagliatelle.'' Inboorlingen In zijn boek Italië. Mijn verhalen en recepten, dat verschijnt op 7 mei, gaat hij uiteraard in op de kwestie. ,,Soms vertel ik het als raadseltje: wat is een opmerkelijk gerecht dat je nooit in Bologna kunt krijgen?'' schrijft hij. „Spaghetti bolognesi, inderdaad. Of spaghetti alla bolog- nese, a la bolognaise. Daar krijg je de inboorlingen wel over aan de praat hoor. Dan komen er scham pere uitdrukkingen op de gezich ten, of men uit bezorgde woorden, uitleg voor die arme buitenlander die het niet begrepen heeft: 'ma no, signori, queso piatto non viene di qua.' Spaghetti is armeluisvoer uit Napels. Dat combineer je niet met de ragü uit de rijke Bolognese tra ditie. In Emilia eet men eierpasta, liefst vers of iets aangedroogd; een paar dagen bewaren kan, maar niet veel langer. Pasta secca uit de fa briek hoort niet in de traditie (hoewel de supermarkten er ook hier mee vol liggen) en al helemaal niet als die alleen van meel en wa ter is gemaakt. Pasta all'uovo of anders niks!'' Die echte saus, de ragü alla bo- lognese, is volgens Kleyn 'hartver scheurend lekker'. Maar vooral ook anders. ,,Je krijgt hem maar zelden in Italiaanse restaurants buiten Italië en over de potten kant-en-klare bolognesesaus in het vochtige Holland kunnen we maar beter zwijgen.'' Het recept is gewoon anders. Ragü bolognese is nogal droog, bevat maar weinig to maat, een pietsie melk en geeft de ereplaats aan het grofgemalen vlees. ,,En nee, er hoort geen pa prika of champignon in, dat luis tert heel nauw.'' RECEPT 150 ml melk GO Theaterkerk 'W Gelukkig is van deze complete Fred Devilee werd geboren in 'Bolognesesaus met spaghetti is nep' Ellen den Hollander Rotterdam/Bologna -Onno Kleyn, culinair schrijver Spaghetti en bolognesesaus gaan niet samen. De echte saus, de ragü alla bolognese, is 'hartverscheurend lekker'. foto shutterstock Hoe maak je de saus? Dit is het recept van Onno Kleyn: ragü alla bolognese/bolognesesaus. Genoeg voor zes personen, maar je kunt beter de dubbele hoeveelheid maken. Ingrediënten 50 gr. ui, fijngehakt 50 gr. wortel, fijngehakt 50 gr. bleekselderij, fijngehakt 150 gr. pancetta, fijngehakt 25 gr. boter 1 kruidnagel 300 gr. rundergehakt, liefst grof gemalen 150 ml witte wijn 5 eetlepels tomatenpuree 150 ml runderfond of -bouillon Bereiding De ui, wortel en bleekselderij kunnen samen in een keuken machine gehakt worden, als je ze eerst in grove stukken snijdt. Maak het niet al te fijn. Fruit het spek even aan in de boter. Doe er de groenten bij en bak 4 minuten. Voeg de kruid nagel en het gehakt toe en bak dat rul en los. Schenk de wijn in de pan en laat die al bakkend verdampen. Roer de tomaten puree los in de bouillon en doe dat samen met de melk in de pan. Breng op smaak met zout, draai het vuur laag en laat alles nog minimaal 2 uur pruttelen op een laag vuur, onder een deksel. In die tijd moet het vocht voor een belangrijk deel verdampen. Is dat niet zo, ga dan nog even tjes door zonder deksel. Te soe- pig is niet lekker. Zoals altijd is dit soort stoofwerk een dag later smakelijker. Uit: Italië. Mijn verhalen en recep ten (Singel Uitgeverijen, €34,99)

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 17