De smeersels scoren
nog wel punten, de
plakken laten al
snel gaten vallen
9
de meeste merken de vleesvergelij
king aardig aan. Alleen de knaloranje
Spaanse worst van de Vegetarische
Slager en de onnatuurlijke tint van
Quorn's nepham vallen door de
mand. ,,Dit is de kleur van Donald
Trump!'' zegt Benschop lachend.
Ondanks de verwachtingen blijkt het
benaderen van een realistische vlees
structuur toch moeilijk. De smeer
sels scoren nog wel punten, vooral de
paté van Kips is net vlees in de kuip.
Maar veel van de plakken vallen al uit
elkaar voordat ze überhaupt van hun
stapel zijn losgepulkt. Of ze laten bij
een voorzichtige stretchtest te snel
gaten vallen. ,,Net van die spijker
broeken met gescheurde knieën",
verzucht Kiers.
Ook qua smaak is de kritiek niet
mals. Vaak moet een overdaad aan
zoet de papillen verleiden. De paté en
filet americain van Kips roepen ech
ter respectievelijk associaties op met
bouillonblokjes en Chinese
tomatensoep. Garden Gourmet
slaagt er met zijn filet en - nog beter
- boterhamworst wel in om een
heuse vleessmaak neer te zetten, niet
in de laatste plaats dankzij het realis
tische grill- en rooksmaakje. De
Spaanse worst van De Vegetarische
Slager en nepham van Quorn worden
daarentegen als hopeloze gevallen
beoordeeld. Jammer, vindt Stouten-
beek. ,,Het insinueert ten onrechte
dat je als vegetariër of veganist geen
lekkere keuzes hebt."
,,Hiermee ga je mensen niet over
tuigen", vindt ook Kiers. ,,Die rennen
zo weer terug naar de tostiham."
Garden Gourmet
e;
De Vegetarische Slager
Kips
Quorn
Niet bepaald moeders mooi
ste: spekglad en onappetijtelijk
oranje. Wordt in de mond nau
welijks beter: papperig, zuur,
weeïg en vlak. Alleen te eten
met een heel dikke boterham.
Vegetarische Slager
Fit Food
Garden Gourmet
Garden Gourmet
Kips
Dikke pil?
Maak fouten
Scrollen
Altijd handig: kijken
naar klusvideo's. Op
YouTube vind je genoeg
goede tutorials van
experts. Zoek op de
klus die je wil oppakken
en scrollen maar.
Workshop
Degelijk
Garden
Garden
Gourmet
GO ZATERDAG 9 MAART 2019
PEPPER
Boterhamworst, €1,72 per 100 g.
Goede, vlezige looks. Ook de
smaak benadert echte boter
hamworst. Lekker rokerig, met
slechts een verre echo van
peulvruchten. De structuur is
evenmin slecht; er valt tenmin
ste iets te kauwen.
Gelderse worst, €2,56 per
100 g.
Ruikt naar sandwichspread,
met heel in de verte een
zweem van zure zult. De
zoetzure smaak is toeganke
lijk, de bittere nasmaak min
der. Slikt wel lekker weg.
Filet a l'americain, €1,58 per
100 g. Ook voor veganisten.
Je proeft duidelijk wortel en
tomaat, vergezeld door een
stoot aan zoet en een upper
cut cayennepeper. Weinig
mis mee, maar in de verste
verte geen filet americain.
Smoky ham free slices,
€2,35 per 100 g. Ook voor
veganisten.
Spaanse worst, €2,75 per
100 g.
Mooie stukjes, maar wel rub-
berig en krankzinnig gekleurd.
Ruikt naar verbrande knof
look. Maar vooral de smaak is
dramatisch: medicinaal, syn
thetisch, olieachtig en slechts
een verre vleug paprika.
Pepper, €2,89 per 100 g.
De natuurlijke kleur en peper
korrels ogen mooi; de klets
natte gloed heel wat minder.
Doet qua smaak en structuur
ergens denken aan kipfilet.
De happen zonder peperkor
rel zijn helaas te flauw.
Smeerworst tuinkruiden
€1,63 per 100 g.
Een vlugge levergeur, die
helaas niet wordt waarge
maakt in de vlakke smaak
met ietwat zeperige droog-
kruiden. Ook de structuur
stelt teleur: zowel korrelig als
kleverig.
Filet, €1,72 per 100 g.
De grauwige kleur nodigt
niet uit, maar qua smaak
haal je er zeker kipfilet uit.
Die is helaas wel wat door-
gegrild; het mondgevoel is
wat aan de straffe kant.
Paté, €1,52 per 100 g.
Ook voor veganisten.
Smeert prima, en ook het vet
tige mondgevoel is net echt.
De smaak is niet onaardig, al
lijkt het te veel op een blokje
bouillon; een klein pepertje en
een hint van prei.
JBB5555555C
□□□□□□□□DE
tjm
Vraag jezelf af hoe jij leert.
De één leest eerst de
dikste pil. De ander pakt
zonder handleiding alles
aan. Weer een ander moet
het eerst even iemand an
ders voor zien doen.
Oefen eerst op een plek
waar het geen kwaad kan,
bijvoorbeeld op een losse
baksteen.
Sta jezelf toe om fouten
te maken. Ik heb er al
ontelbaar veel gemaakt
en van elke fout leer ik.
Wees niet bang, iedereen
gaat weleens de fout in.
Lach erom en ga weer
verder.
Waar je ook woont: in
jouw buurt zijn vast klus-
workshops te volgen.
Handige vrouwen (en
mannen) leren je de
meest voorkomende
klussen in huis uit te
voeren. Ook leer je met
machines werken, zoals
een zaag en een boor.
Bonustip van mij als
cursusleider: altijd van je
af zagen!
Ik ondersteun graag
andere vrouwen die een
klusbedrijf willen beginnen
Laatst vroeg een van die
vrouwen hoe ik toch zo
handig ben geworden.
Ze veronderstelde dat ik
zeker een handige vader
moest hebben. Zo was zij
besmet geraakt met het
klusvirus. Maar ik heb juist
leren klussen door het
ontbreken van een vader
figuur! Je achtergrond
maakt dus niks uit.
We zijn allebei gaan klus
sen omdat we het leuk
vinden om te doen. En we
zijn er goed in geworden.
Dat lijkt me nu een prach
tige boodschap voor alle
vrouwen. Doe wat je leuk
vindt en je zult zien dat je
het kunt.
Een open deur, maar wel
een belangrijke: koop
degelijk gereedschap.
Laat je goed voorlichten
in de winkel en en trap
niet in de marketingval
van speciaal vrouwenge
reedschap in roze kistjes.
Gourmet
GELDERSE WORST
bE
VEQETflKISCHE
5LAQER"
SPAANSE WORST
bE
VEQETfIRISGIE
5LAQER"