De smeersels scoren nog wel punten, de plakken laten al snel gaten vallen 9 de meeste merken de vleesvergelij king aardig aan. Alleen de knaloranje Spaanse worst van de Vegetarische Slager en de onnatuurlijke tint van Quorn's nepham vallen door de mand. ,,Dit is de kleur van Donald Trump!'' zegt Benschop lachend. Ondanks de verwachtingen blijkt het benaderen van een realistische vlees structuur toch moeilijk. De smeer sels scoren nog wel punten, vooral de paté van Kips is net vlees in de kuip. Maar veel van de plakken vallen al uit elkaar voordat ze überhaupt van hun stapel zijn losgepulkt. Of ze laten bij een voorzichtige stretchtest te snel gaten vallen. ,,Net van die spijker broeken met gescheurde knieën", verzucht Kiers. Ook qua smaak is de kritiek niet mals. Vaak moet een overdaad aan zoet de papillen verleiden. De paté en filet americain van Kips roepen ech ter respectievelijk associaties op met bouillonblokjes en Chinese tomatensoep. Garden Gourmet slaagt er met zijn filet en - nog beter - boterhamworst wel in om een heuse vleessmaak neer te zetten, niet in de laatste plaats dankzij het realis tische grill- en rooksmaakje. De Spaanse worst van De Vegetarische Slager en nepham van Quorn worden daarentegen als hopeloze gevallen beoordeeld. Jammer, vindt Stouten- beek. ,,Het insinueert ten onrechte dat je als vegetariër of veganist geen lekkere keuzes hebt." ,,Hiermee ga je mensen niet over tuigen", vindt ook Kiers. ,,Die rennen zo weer terug naar de tostiham." Garden Gourmet e; De Vegetarische Slager Kips Quorn Niet bepaald moeders mooi ste: spekglad en onappetijtelijk oranje. Wordt in de mond nau welijks beter: papperig, zuur, weeïg en vlak. Alleen te eten met een heel dikke boterham. Vegetarische Slager Fit Food Garden Gourmet Garden Gourmet Kips Dikke pil? Maak fouten Scrollen Altijd handig: kijken naar klusvideo's. Op YouTube vind je genoeg goede tutorials van experts. Zoek op de klus die je wil oppakken en scrollen maar. Workshop Degelijk Garden Garden Gourmet GO ZATERDAG 9 MAART 2019 PEPPER Boterhamworst, €1,72 per 100 g. Goede, vlezige looks. Ook de smaak benadert echte boter hamworst. Lekker rokerig, met slechts een verre echo van peulvruchten. De structuur is evenmin slecht; er valt tenmin ste iets te kauwen. Gelderse worst, €2,56 per 100 g. Ruikt naar sandwichspread, met heel in de verte een zweem van zure zult. De zoetzure smaak is toeganke lijk, de bittere nasmaak min der. Slikt wel lekker weg. Filet a l'americain, €1,58 per 100 g. Ook voor veganisten. Je proeft duidelijk wortel en tomaat, vergezeld door een stoot aan zoet en een upper cut cayennepeper. Weinig mis mee, maar in de verste verte geen filet americain. Smoky ham free slices, €2,35 per 100 g. Ook voor veganisten. Spaanse worst, €2,75 per 100 g. Mooie stukjes, maar wel rub- berig en krankzinnig gekleurd. Ruikt naar verbrande knof look. Maar vooral de smaak is dramatisch: medicinaal, syn thetisch, olieachtig en slechts een verre vleug paprika. Pepper, €2,89 per 100 g. De natuurlijke kleur en peper korrels ogen mooi; de klets natte gloed heel wat minder. Doet qua smaak en structuur ergens denken aan kipfilet. De happen zonder peperkor rel zijn helaas te flauw. Smeerworst tuinkruiden €1,63 per 100 g. Een vlugge levergeur, die helaas niet wordt waarge maakt in de vlakke smaak met ietwat zeperige droog- kruiden. Ook de structuur stelt teleur: zowel korrelig als kleverig. Filet, €1,72 per 100 g. De grauwige kleur nodigt niet uit, maar qua smaak haal je er zeker kipfilet uit. Die is helaas wel wat door- gegrild; het mondgevoel is wat aan de straffe kant. Paté, €1,52 per 100 g. Ook voor veganisten. Smeert prima, en ook het vet tige mondgevoel is net echt. De smaak is niet onaardig, al lijkt het te veel op een blokje bouillon; een klein pepertje en een hint van prei. JBB5555555C □□□□□□□□DE tjm Vraag jezelf af hoe jij leert. De één leest eerst de dikste pil. De ander pakt zonder handleiding alles aan. Weer een ander moet het eerst even iemand an ders voor zien doen. Oefen eerst op een plek waar het geen kwaad kan, bijvoorbeeld op een losse baksteen. Sta jezelf toe om fouten te maken. Ik heb er al ontelbaar veel gemaakt en van elke fout leer ik. Wees niet bang, iedereen gaat weleens de fout in. Lach erom en ga weer verder. Waar je ook woont: in jouw buurt zijn vast klus- workshops te volgen. Handige vrouwen (en mannen) leren je de meest voorkomende klussen in huis uit te voeren. Ook leer je met machines werken, zoals een zaag en een boor. Bonustip van mij als cursusleider: altijd van je af zagen! Ik ondersteun graag andere vrouwen die een klusbedrijf willen beginnen Laatst vroeg een van die vrouwen hoe ik toch zo handig ben geworden. Ze veronderstelde dat ik zeker een handige vader moest hebben. Zo was zij besmet geraakt met het klusvirus. Maar ik heb juist leren klussen door het ontbreken van een vader figuur! Je achtergrond maakt dus niks uit. We zijn allebei gaan klus sen omdat we het leuk vinden om te doen. En we zijn er goed in geworden. Dat lijkt me nu een prach tige boodschap voor alle vrouwen. Doe wat je leuk vindt en je zult zien dat je het kunt. Een open deur, maar wel een belangrijke: koop degelijk gereedschap. Laat je goed voorlichten in de winkel en en trap niet in de marketingval van speciaal vrouwenge reedschap in roze kistjes. Gourmet GELDERSE WORST bE VEQETflKISCHE 5LAQER" SPAANSE WORST bE VEQETfIRISGIE 5LAQER"

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 81