voor U geproefd Vegetarische vleeswaren
Handige
vader?
Nee hoor
Vakantie op
jouw manier
Om meer mensen kennis te laten maken met een
duurzamer dieet begint maandag de Nationale Week
Zonder Vlees. Ontbijt of lunch bijvoorbeeld eens met
vegetarisch broodbeleg. Ons panel proeft vast voor.
'Voor mensen
die even klaar
zijn met steeds
weer die
boterham met
hummus'
Karirisó!^
Klusvrouw
Hieke Grootendorst
8
ze toe. Opmerkelijk, aangezien we
alle uithoeken van het culinaire spec
trum aan boord dachten te hebben.
Naast ras-carnivoor Kiers bestaat het
panel uit Willa Stoutenbeek (vegeta
riër, 'voor 98 procent zelfs veganist'),
Marnix Benschop (flexitariër en chef
van een veganrestaurant) en Geert
van Wersch (als kind vegetariër, in
middels worstmaker).
Het roept de vraag op voor welke
doelgroep het imitatievlees wel is
bedoeld. „Vegetariërs en veganisten
die gemak willen, maar even klaar
zijn met steeds weer die boterham
met hummus'', oppert Stoutenbeek.
,,Aan de andere kant willen juist zij
vaak beleg dat niet aan vlees doet
denken.'' „Eerder mensen die minder
vlees willen eten, maar wel dezelfde
beleving zoeken'', denkt Benschop.
Volgens stichting Natuur Milieu
bestaat ruim een derde van onze
vleesconsumptie uit vleeswaren voor
op brood of bij de borrel en belegt 62
procent van de Nederlanders zijn
bammetjes meermaals per week met
vlees. Het verklaart waarom juist het
imitatievlees op brood vaak een
poortfunctie wordt toegedicht: een
laagdrempelig product dat hele
volksstammen zou kunnen laten
wennen aan vleesloze alternatieven.
Stel een stamppot zonder gehaktbal
voor en half Nederland schreeuwt
moord en brand. Maar een lik dier
vriendelijke smeerworst op je bolle
tje zal weinig opwinding veroorza
ken. Zeker niet als het spul de verge
lijking met vlees doorstaat.
Niet mals
In hoeverre de producenten daarin
slagen, moet blijken. In het Amster
damse hoofdkwartier van Brandt
Levie worstmakers beoordeelt het
panel blind een dwarsdoorsnede van
het vegetarische vleeswarenschap:
van boterhamworst tot ham en van
paté tot chorizo. Op het oog kunnen
anneer kun je vlees
waren nog zonder
met de ogen te knip
peren vlees noemen?
De smaaktest is nog
niet begonnen of het panel gooit de
knuppel al in het hoenderhok. ,,De
supermarkt ligt vol met vreselijk
trieste vleeswaren'', meent slager
Gertjan Kiers. Van met vocht vol
gepompte vierkantjes tostiham tot
spekglad gestolde separatorpulp
waarin geen spiervezeltje meer te
herkennen is. Hij wil maar zeggen:
,,Je kunt van vlees heel slechte din
gen maken.''
Logisch gevolg: waar de makers
van vegetarische burgers en ballen de
tanden soms stuk bijten op de gelij
kenis met de stevige, doch sappige
structuur van dierlijk vlees - zoals
deze rubriek eerder uitwees - is dat
bij vleeswarenvervangers niet
nodig. Tenminste, dat verwachten de
panelleden. Geen van de vier doet
ooit vegavlees op de boterham, geven
Marnix Benschop
(35)
Gertjan Kiers
(51)
Willa Stoutenbeek
(36)
Geert van Wersch
(34)
Nu volop
vroegboekkorting
Altijd inclusief: vlucht verblijf huurauto
ZATERDAG 9 MAART 2019 GO
Vegabeleg,
van worst
tot paté
MATTHIJS MEEUWSEN
Chef van modern
veganistisch restaurant
Dumbo. Eet zelf wel
kwaliteitsvlees.
Demoslager, carnivoor
en vat vol vleeskennis
van horecaslagerij
Fontijn Vlees.
Oprichter van duurzaam
pr-bureau W Green.
Eet sinds haar 9de
vleesloos.
Worstmaker en
medeoprichter van
Brandt Levie. Ooit
jaren vegetariër.
Italië - Sardinië
Sea Villas Country Village
Wil jij tijdens je vakantie weg van de
massa op ontdekking gaan en zelf je fc,
tempo bepalen? Zoek je rust, ruimte pTTlj
en vooral geen gedoe? Kijk dan op B|I|^RE
www.karinschoice.nl
Prijzen excl. Ca/amiteitenfonds €2,50 Portugal - Algarve
it administratiekosten 25,00 per boeking Aldeia Azul Bungalows
Hieke Grootendorst geeft
elke week klustips en een
inkijkje in haar leven als
klusvrouw.
Vandaag: zelf klusvrouw
worden.
FOTO EN ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS