voor U geproefd Vegetarische vleeswaren Handige vader? Nee hoor Vakantie op jouw manier Om meer mensen kennis te laten maken met een duurzamer dieet begint maandag de Nationale Week Zonder Vlees. Ontbijt of lunch bijvoorbeeld eens met vegetarisch broodbeleg. Ons panel proeft vast voor. 'Voor mensen die even klaar zijn met steeds weer die boterham met hummus' Karirisó!^ Klusvrouw Hieke Grootendorst 8 ze toe. Opmerkelijk, aangezien we alle uithoeken van het culinaire spec trum aan boord dachten te hebben. Naast ras-carnivoor Kiers bestaat het panel uit Willa Stoutenbeek (vegeta riër, 'voor 98 procent zelfs veganist'), Marnix Benschop (flexitariër en chef van een veganrestaurant) en Geert van Wersch (als kind vegetariër, in middels worstmaker). Het roept de vraag op voor welke doelgroep het imitatievlees wel is bedoeld. „Vegetariërs en veganisten die gemak willen, maar even klaar zijn met steeds weer die boterham met hummus'', oppert Stoutenbeek. ,,Aan de andere kant willen juist zij vaak beleg dat niet aan vlees doet denken.'' „Eerder mensen die minder vlees willen eten, maar wel dezelfde beleving zoeken'', denkt Benschop. Volgens stichting Natuur Milieu bestaat ruim een derde van onze vleesconsumptie uit vleeswaren voor op brood of bij de borrel en belegt 62 procent van de Nederlanders zijn bammetjes meermaals per week met vlees. Het verklaart waarom juist het imitatievlees op brood vaak een poortfunctie wordt toegedicht: een laagdrempelig product dat hele volksstammen zou kunnen laten wennen aan vleesloze alternatieven. Stel een stamppot zonder gehaktbal voor en half Nederland schreeuwt moord en brand. Maar een lik dier vriendelijke smeerworst op je bolle tje zal weinig opwinding veroorza ken. Zeker niet als het spul de verge lijking met vlees doorstaat. Niet mals In hoeverre de producenten daarin slagen, moet blijken. In het Amster damse hoofdkwartier van Brandt Levie worstmakers beoordeelt het panel blind een dwarsdoorsnede van het vegetarische vleeswarenschap: van boterhamworst tot ham en van paté tot chorizo. Op het oog kunnen anneer kun je vlees waren nog zonder met de ogen te knip peren vlees noemen? De smaaktest is nog niet begonnen of het panel gooit de knuppel al in het hoenderhok. ,,De supermarkt ligt vol met vreselijk trieste vleeswaren'', meent slager Gertjan Kiers. Van met vocht vol gepompte vierkantjes tostiham tot spekglad gestolde separatorpulp waarin geen spiervezeltje meer te herkennen is. Hij wil maar zeggen: ,,Je kunt van vlees heel slechte din gen maken.'' Logisch gevolg: waar de makers van vegetarische burgers en ballen de tanden soms stuk bijten op de gelij kenis met de stevige, doch sappige structuur van dierlijk vlees - zoals deze rubriek eerder uitwees - is dat bij vleeswarenvervangers niet nodig. Tenminste, dat verwachten de panelleden. Geen van de vier doet ooit vegavlees op de boterham, geven Marnix Benschop (35) Gertjan Kiers (51) Willa Stoutenbeek (36) Geert van Wersch (34) Nu volop vroegboekkorting Altijd inclusief: vlucht verblijf huurauto ZATERDAG 9 MAART 2019 GO Vegabeleg, van worst tot paté MATTHIJS MEEUWSEN Chef van modern veganistisch restaurant Dumbo. Eet zelf wel kwaliteitsvlees. Demoslager, carnivoor en vat vol vleeskennis van horecaslagerij Fontijn Vlees. Oprichter van duurzaam pr-bureau W Green. Eet sinds haar 9de vleesloos. Worstmaker en medeoprichter van Brandt Levie. Ooit jaren vegetariër. Italië - Sardinië Sea Villas Country Village Wil jij tijdens je vakantie weg van de massa op ontdekking gaan en zelf je fc, tempo bepalen? Zoek je rust, ruimte pTTlj en vooral geen gedoe? Kijk dan op B|I|^RE www.karinschoice.nl Prijzen excl. Ca/amiteitenfonds €2,50 Portugal - Algarve it administratiekosten 25,00 per boeking Aldeia Azul Bungalows Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag: zelf klusvrouw worden. FOTO EN ILLUSTRATIES TJITSKE SLUIS

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80