Stokslagen
vooreen
verloren
stuk brood
GIPHARTS KOOKEILAND
De kleine Ronald Giphart
was een groot liefhebber van
kaasfonduen, en dat had
alles te maken met Asterix,
Obelix en Diplodocus.
Een van de gerechten
uit mijn jeugd was kaasfondue,
die naar het schijnt in hippe
kringen weer bezig is aan een
comeback. In de jaren 70 was
fonduen een uitermate popu
lair tijdverdrijf, ook bij mij
thuis. Door mijn ouders en hun
bebakkebaarde vrienden werd
niet alleen gretig gekaas- maar
ook veel gevleesfondued, hoe
wel de spanning bij die laatste
uitspatting groter was omdat
de pan met kokende olie werd
warm gehouden boven een
spirituspit (ik herinner me van
fonduen vooral de blusdeken
en de polis van de brandverze
kering die mijn vader had
klaarliggen).
Ik hield van kaasfondue, niet
alleen vanwege de zalvende,
zachte en intense smaak van
de gesmolten kaas, maar ook
vanwege Asterix en Obelix. In
Asterix en de Helvetiërs werden
de twee opstandige Galliërs
door hun druïde naar Zwitser
land gestuurd om te zoeken
36
naar edelweiss. Onderweg
maakten ze veel mee, zo kwa
men ze terecht op een kaas
fondue-orgie, waar een grote
ketel met gesmolten kaas stond
opgesteld.
'Hebben jullie het begrepen?'
vroeg een dikbuikige Romein
genaamd Diplodocus, de orga
nisator van het festijn, aan een
lange rij carnavalesk uitgedoste
feestvierders. 'Degene die zijn
stukje brood in de fondue laat
vallen is de klos. De eerste keer:
vijf stokslagen. De tweede keer:
twintig zweepslagen. De derde
keer wordt hij in het meer
geworpen met een gewicht
aan zijn voeten.'
Monter begon iedereen te
fonduen, maar gaande het
bacchanaal raakte iedereen
gewikkeld in steeds dikkere
kaasslierten. Er was één onfor
tuinlijke jongeman die almaar
zijn stukje brood in de ketel
verloor, waarna de menigte
uitschreeuwde: 'De Stok!' 'De
Zweep!' 'In het meer met een
gewicht aan zijn voeten!'
Het fijne aan Asterix was dat
je er een hoop van opstak over
de geschiedenis van het
Romeinse Rijk, maar in het
geval van kaasfondue zijn de
gebeurtenissen helaas niet
historisch verantwoord.
Kaasfondue is niet heel erg
oud. Gesmolten kaas als
gerecht ontstond waarschijn
lijk in de 18de eeuw, al zijn er
ook historici die zeggen dat
fonduen al in de middeleeu-
wen gebeurde. In de huidige
vorm bestaat kaasfonduen pas
sinds de jaren 60 van de vorige
eeuw, toen de Zwitsers het
smelten herontdekten, waarna
het gebruik in een razend
tempo de wereld veroverde.
Of het ooit weer zo populair
zal worden als in de jaren 70,
valt te betwijfelen, al hoop ik
wel dat de straffen voor verlo
ren brood hetzelfde blijven.
'De Stok!' 'De Zweep!' 'In het
meer met een gewicht aan zijn
voeten!'
Eten
FOTOSHODYCAREMAN