Stokslagen vooreen verloren stuk brood GIPHARTS KOOKEILAND De kleine Ronald Giphart was een groot liefhebber van kaasfonduen, en dat had alles te maken met Asterix, Obelix en Diplodocus. Een van de gerechten uit mijn jeugd was kaasfondue, die naar het schijnt in hippe kringen weer bezig is aan een comeback. In de jaren 70 was fonduen een uitermate popu lair tijdverdrijf, ook bij mij thuis. Door mijn ouders en hun bebakkebaarde vrienden werd niet alleen gretig gekaas- maar ook veel gevleesfondued, hoe wel de spanning bij die laatste uitspatting groter was omdat de pan met kokende olie werd warm gehouden boven een spirituspit (ik herinner me van fonduen vooral de blusdeken en de polis van de brandverze kering die mijn vader had klaarliggen). Ik hield van kaasfondue, niet alleen vanwege de zalvende, zachte en intense smaak van de gesmolten kaas, maar ook vanwege Asterix en Obelix. In Asterix en de Helvetiërs werden de twee opstandige Galliërs door hun druïde naar Zwitser land gestuurd om te zoeken 36 naar edelweiss. Onderweg maakten ze veel mee, zo kwa men ze terecht op een kaas fondue-orgie, waar een grote ketel met gesmolten kaas stond opgesteld. 'Hebben jullie het begrepen?' vroeg een dikbuikige Romein genaamd Diplodocus, de orga nisator van het festijn, aan een lange rij carnavalesk uitgedoste feestvierders. 'Degene die zijn stukje brood in de fondue laat vallen is de klos. De eerste keer: vijf stokslagen. De tweede keer: twintig zweepslagen. De derde keer wordt hij in het meer geworpen met een gewicht aan zijn voeten.' Monter begon iedereen te fonduen, maar gaande het bacchanaal raakte iedereen gewikkeld in steeds dikkere kaasslierten. Er was één onfor tuinlijke jongeman die almaar zijn stukje brood in de ketel verloor, waarna de menigte uitschreeuwde: 'De Stok!' 'De Zweep!' 'In het meer met een gewicht aan zijn voeten!' Het fijne aan Asterix was dat je er een hoop van opstak over de geschiedenis van het Romeinse Rijk, maar in het geval van kaasfondue zijn de gebeurtenissen helaas niet historisch verantwoord. Kaasfondue is niet heel erg oud. Gesmolten kaas als gerecht ontstond waarschijn lijk in de 18de eeuw, al zijn er ook historici die zeggen dat fonduen al in de middeleeu- wen gebeurde. In de huidige vorm bestaat kaasfonduen pas sinds de jaren 60 van de vorige eeuw, toen de Zwitsers het smelten herontdekten, waarna het gebruik in een razend tempo de wereld veroverde. Of het ooit weer zo populair zal worden als in de jaren 70, valt te betwijfelen, al hoop ik wel dat de straffen voor verlo ren brood hetzelfde blijven. 'De Stok!' 'De Zweep!' 'In het meer met een gewicht aan zijn voeten!' Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124