k
f'i
L
4 Ift
m-
-f
'I
fl.
I
1
m
m
hertogjan.nl/vatgerijpt
advertentie
x V\ i
-
ii
..V
i M
VERRASSENDE SMAKEN
GRAND PRESTIGE JENEVER
DE KUNST VAN HET DIERDRINKEN
ONTDEK VATGERIJPT 20I9
NIEUWSGIERIG?
KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP
t
••5^,
r.
Smaken Rutte
Hazelnoten, walnoten,
johannesbrood,
kaneel, oranjebloesem en
kersen.
Smaken Hooghoudt
Alsemkruid, jeneverbes,
sinaasappelschil,
steranijs en sandelhout.
Smaken Zuidam
Jenever, zoethoutwortel,
anijszaad, vanille, kokosnoot
en toffee.
m
ito
hds;
"(fis®
natuur haar gang laten gaan het belangrijkste
is. Want de natuur streeft altijd naar
evenwicht. In een proces van een aantal
maanden rijpt bier van 10% alcohol, op
vaten waar jenever met 55% alcohol in heeft
gelagerd. Door de tijd gaan de smaken van
het bier een huwelijk aan met de smaken van
het houten vat. Daarbij verloopt de rijping
in ieder vat op een eigen manier. Dat zorgt
voor een stukje onberekenbaarheid in het
rijpingsproces. En daarin schuilt een soort
magie, wat vatrijping voor de brouwers elk
jaar weer bijzonder maakt.
Grand Prestige Vatgerijpt is er dit jaar in
drie bijzondere smaken. Twee distillateurs
voegden tijdens het proces natuurlijke
extracten toe van kruiden, specerijen en
vruchten. De Grand Prestige gerijpt in
de Hooghoudt-vaten heeft een verfijnde,
kruidige smaak gekregen. In de variant uit
de Rutte-vaten herken je bloemige, fruitige
smaken. De Grand Prestige uit de Zuidam-
vaten ontwikkelde smaken die doen denken
aan kokos en vanille. Deze variant kwam puur
tot stand, door alleen de vaten hun werk te
laten doen voor de smaakontwikkeling.
De smaakalliantie in samenwerking met
de distilleerderijen heeft niet alleen drie
varianten Grand Prestige Vatgerijpt met zich
meegebracht. De bijzondere samenwerking
tussen meesterbrouwer Gerard en Frank
Leystra van Hooghoudt heeft ook geleid tot
een eenmalige Grand Prestige Jenever. De
jenever bevat een rijke structuur en tonen
van jeneverbes en laurier, het bier geeft de
smaak van geroosterde mout en een vleugje
karamel.
Grand Prestige Vatgerijpt 2019 is weer een
bier geworden waar je de tijd voor neemt
om van te genieten. Het komt het beste
tot zijn recht wanneer je het drinkt op een
temperatuur van 10-12 graden Celsius.
Schenk het in een kelkvormig, schoon glas
waarin het bier de ruimte krijgt. Als je het
bier langer in je glas houdt en het bier wat
warmer wordt, merk je dat er in de geur en
smaak steeds weer iets nieuws te ontdekken
valt.
In Vatgerijpt 2019 komen in een unieke
samenwerking twee Nederlandse
ambachten samen met een lange traditie.
De brouwers van Hertog Jan zijn trots op
het resultaat. Het weekeinde van 16 en 17
maart heb je de allereerste mogelijkheid
om Grand Prestige Vatgerijpt 2019 in Arcen
te proeven en aan te schaffen. Een week
later start de online verkoop van Vatgerijpt.
Bovendien zijn de bieren in de horeca te
proeven in cafés die zijn aangesloten bij Het
Genootschap van Hertog Jan.