F79
9
[8?
Boerderij De Klaverrand maakt
geitenkaas in allerlei soorten
MARGOT
ZEELAND 11
£,<>j
UEen goed initiatief want groene tuinen zijn beter
voor de insecten en de vogels en nemen meer
water op bij heftige regenval
Altijd weer hoopgevend dat de krokussen en
de narcissen na de winter toch weer de kop
op steken en de natuur kleuren met hun
aanwezigheid. Dit jaar natuurlijk veel vroeger dan
anders door die heerlijke lentedagen van afgelopen
weken. Overigens ook heel hoopgevend, dat mooie
weer en de hoge temperaturen.
Ik werd er blij van en met mij vele anderen. Niet
alleen om wat extra vitamine D op te doen na de
winter, maar mensen worden zoveel vriendelijker
wanneer de zon schijnt, lijkt het wel. Dat kan na
tuurlijk ook komen, omdat dat ik er zelf aardiger
door word. Tegelijkertijd zit ik in een spagaat,
want ik vind die warmte en droogte tevens zorge
lijk. Op die vroege bloeiers kwamen al bijen en
wespen af, en daar wilde ik het even met je over
hebben. Morgen kun je een tuintegel ruilen voor
een plantje bij een tuincentrum hier in de buurt.
Een goed initiatief want groene tuinen zijn beter
voor de insecten en de vogels en nemen meer wa
ter op bij heftige regenval. In mijn ietwat verwil
derde tuin zit het wel goed. Ik heb bladeren laten
liggen en maai het gras minder vaak. Daarnaast
heb ik verschillende fruitbomen en bramen- en
frambozenstruiken. Ik kan niet wachten op dit
lekkers.
Voor nu honingkoekjes. Meng 250 gram suiker
met 6 eetlepels Zeeuwse honing en 200 gram bo
ter op kamertemperatuur. Voeg er lepel voor lepel
350 gram Zeeuwse bloem bij met wat sinaasappel-
schilrasp, wat gedroogde lavendel, citroenschilrasp
en zout. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol
het deeg in de vorm van een worst en rol deze voor
gebruik door vanillesuiker. Snij schijfjes van de
worst, leg deze op een bakplaat en bak af in 15 mi
nuten. Lekker voor na het tuinieren.
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
BEOORDELING
koetjes die in een gecapitonneerd stalletje de
hele dag superhooi kauwen. Geroosterde boek
weit doneert een knappertje, terwijl dotjes pic-
calilly een pikant zuurtje bijdragen. Vergeet
piccalilly uit een potje. Dat is hooguit het ach
terlijke neefje van Kees' pickles.
Willemse heeft zichtbaar schik in haar vak. Ze
schenkt aparte wijnen, waaronder een blend
van pinot blanc en pinot gris van De Kleine
Schorre uit Dreischor. Vol, kruidig met een
likje honing, een ideale partner voor de coquil
les met rendang. Dat gerecht is bijna perfect.
Het draadjesvlees is boterzacht, de Indonesi
sche kruiderij niet te wild, want anders worden
de schelpdieren overvleugeld. Maar er zit net
een snuf zout te veel op de coquilles en dat doet
een beetje afbreuk aan de zo perfect bereide
producten. We eten ons door een puike run
derlende, met smaakvolle beukenzwammetjes,
aardappelcrème en dito krokantjes.
Als 'pre dessert' serveert Bij Kees een ouder
wetse vlaflip met cornflakes. Niet zo bijzonder
vergeleken bij de luchtige, intense soufflé van
passiefruit. De zoetzure fruitgeur walmt je te
gemoet, de smaak is al even geconcentreerd. De
aanpalende chocomousse is dan ook volstrekt
overbodig. Petje af! En, oordoppen in als de fri-
andisewagen voorbij boemelt. Die maakt net
zoveel kabaal als een paardentram op kasseien.
Maar los van de ketelmuziek staat vast: Kees
Visser kookt bij vlagen de pannen van de ka
chel. En dat hij ook een leer-werktraject voor
jongeren met autisme draait, verdient evenzeer
een opgestoken duim. Kijk door het belegen in
terieur heen en geniet van de kookkunst van
deze getalenteerde chef.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
\8,2j
Bediening
j8,4j
Ambiance
Prijs/kwaliteit
POORTVLIET In Poortvliet, op
Tholen, zit een kleinschalige gei
tenboerderij, De Klaverrand. Af
gelopen week werden er veel gei
tjes geboren. ,,We hebben vijftig
geitjes hier rondlopen", vertelt
Peter van der Wekken. ,,Van de
melk maken we geitenkaas. En al
lijkt dit niet veel; een geit geeft 35
liter melk per dag. Van 9 liter ma
ken we 1 kilo kaas", legt hij uit."
We maken half harde kazen en
zijn bezig om meer een breek
bare kaas, een soort van feta te
maken. Daarnaast ontwikkelen
we een smeerbare roomkaas met
kruiden."
Er is veel vraag naar geiten
kaas, wellicht omdat geitenkaas
lichter verteerbaar is dan kaas
van koeien. Peter en zijn vrouw
Mirjam willen zo min mogelijk
gebruikmaken van tussenscha
kels en verkopen hun ambachte
lijke kaas aan huis, maar ook bij
boerderijwinkels in de buurt en
in de richting van West-Bra
bant. ,,We hebben het idee dat er
daar meer vraag naar is, maar dat
kan ook komen doordat Tholen
niet zo groot is. We zoeken het
nu in verbreding in plaats van
vergroting", geeft van der Wek
ken aan. ,,We werken zo natuur
lijk mogelijk en de geiten grazen
in het seizoen gewoon buiten.
Dat proef je terug in de kaas."
Risotto
Maak er eens een risotto mee.
Fruit een gesnipperde ui aan in
olijfolie in een pan met een
dikke bodem. Voeg er al roerend
400 gram risottorijst aan toe
met een flinke scheut van 1 liter
visbouillon.
Blijf steeds bouillon toevoe
gen, totdat de rijst na 20 minu
ten gaar is. Roer er 250 gram
blokjes jonge geitenkaas door
heen en 200 gram reepjes ge
rookte zalm. Laat de kaas smel
ten en dien op met geroerbakte
spinazie.
vrijdag 8 maart 2019
kachel
Hoofdgerechten ook op niveau?
Nog een dessert?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Margot Verhaagen
Peter van der Wekken met zijn kaas en geiten van boerderij
De Klaverrand in Poortvliet. fotojohan van der heijden