F79 9 [8? Boerderij De Klaverrand maakt geitenkaas in allerlei soorten MARGOT ZEELAND 11 £,<>j UEen goed initiatief want groene tuinen zijn beter voor de insecten en de vogels en nemen meer water op bij heftige regenval Altijd weer hoopgevend dat de krokussen en de narcissen na de winter toch weer de kop op steken en de natuur kleuren met hun aanwezigheid. Dit jaar natuurlijk veel vroeger dan anders door die heerlijke lentedagen van afgelopen weken. Overigens ook heel hoopgevend, dat mooie weer en de hoge temperaturen. Ik werd er blij van en met mij vele anderen. Niet alleen om wat extra vitamine D op te doen na de winter, maar mensen worden zoveel vriendelijker wanneer de zon schijnt, lijkt het wel. Dat kan na tuurlijk ook komen, omdat dat ik er zelf aardiger door word. Tegelijkertijd zit ik in een spagaat, want ik vind die warmte en droogte tevens zorge lijk. Op die vroege bloeiers kwamen al bijen en wespen af, en daar wilde ik het even met je over hebben. Morgen kun je een tuintegel ruilen voor een plantje bij een tuincentrum hier in de buurt. Een goed initiatief want groene tuinen zijn beter voor de insecten en de vogels en nemen meer wa ter op bij heftige regenval. In mijn ietwat verwil derde tuin zit het wel goed. Ik heb bladeren laten liggen en maai het gras minder vaak. Daarnaast heb ik verschillende fruitbomen en bramen- en frambozenstruiken. Ik kan niet wachten op dit lekkers. Voor nu honingkoekjes. Meng 250 gram suiker met 6 eetlepels Zeeuwse honing en 200 gram bo ter op kamertemperatuur. Voeg er lepel voor lepel 350 gram Zeeuwse bloem bij met wat sinaasappel- schilrasp, wat gedroogde lavendel, citroenschilrasp en zout. Verwarm de oven voor op 175 graden. Rol het deeg in de vorm van een worst en rol deze voor gebruik door vanillesuiker. Snij schijfjes van de worst, leg deze op een bakplaat en bak af in 15 mi nuten. Lekker voor na het tuinieren. Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland BEOORDELING koetjes die in een gecapitonneerd stalletje de hele dag superhooi kauwen. Geroosterde boek weit doneert een knappertje, terwijl dotjes pic- calilly een pikant zuurtje bijdragen. Vergeet piccalilly uit een potje. Dat is hooguit het ach terlijke neefje van Kees' pickles. Willemse heeft zichtbaar schik in haar vak. Ze schenkt aparte wijnen, waaronder een blend van pinot blanc en pinot gris van De Kleine Schorre uit Dreischor. Vol, kruidig met een likje honing, een ideale partner voor de coquil les met rendang. Dat gerecht is bijna perfect. Het draadjesvlees is boterzacht, de Indonesi sche kruiderij niet te wild, want anders worden de schelpdieren overvleugeld. Maar er zit net een snuf zout te veel op de coquilles en dat doet een beetje afbreuk aan de zo perfect bereide producten. We eten ons door een puike run derlende, met smaakvolle beukenzwammetjes, aardappelcrème en dito krokantjes. Als 'pre dessert' serveert Bij Kees een ouder wetse vlaflip met cornflakes. Niet zo bijzonder vergeleken bij de luchtige, intense soufflé van passiefruit. De zoetzure fruitgeur walmt je te gemoet, de smaak is al even geconcentreerd. De aanpalende chocomousse is dan ook volstrekt overbodig. Petje af! En, oordoppen in als de fri- andisewagen voorbij boemelt. Die maakt net zoveel kabaal als een paardentram op kasseien. Maar los van de ketelmuziek staat vast: Kees Visser kookt bij vlagen de pannen van de ka chel. En dat hij ook een leer-werktraject voor jongeren met autisme draait, verdient evenzeer een opgestoken duim. Kijk door het belegen in terieur heen en geniet van de kookkunst van deze getalenteerde chef. Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht \8,2j Bediening j8,4j Ambiance Prijs/kwaliteit POORTVLIET In Poortvliet, op Tholen, zit een kleinschalige gei tenboerderij, De Klaverrand. Af gelopen week werden er veel gei tjes geboren. ,,We hebben vijftig geitjes hier rondlopen", vertelt Peter van der Wekken. ,,Van de melk maken we geitenkaas. En al lijkt dit niet veel; een geit geeft 35 liter melk per dag. Van 9 liter ma ken we 1 kilo kaas", legt hij uit." We maken half harde kazen en zijn bezig om meer een breek bare kaas, een soort van feta te maken. Daarnaast ontwikkelen we een smeerbare roomkaas met kruiden." Er is veel vraag naar geiten kaas, wellicht omdat geitenkaas lichter verteerbaar is dan kaas van koeien. Peter en zijn vrouw Mirjam willen zo min mogelijk gebruikmaken van tussenscha kels en verkopen hun ambachte lijke kaas aan huis, maar ook bij boerderijwinkels in de buurt en in de richting van West-Bra bant. ,,We hebben het idee dat er daar meer vraag naar is, maar dat kan ook komen doordat Tholen niet zo groot is. We zoeken het nu in verbreding in plaats van vergroting", geeft van der Wek ken aan. ,,We werken zo natuur lijk mogelijk en de geiten grazen in het seizoen gewoon buiten. Dat proef je terug in de kaas." Risotto Maak er eens een risotto mee. Fruit een gesnipperde ui aan in olijfolie in een pan met een dikke bodem. Voeg er al roerend 400 gram risottorijst aan toe met een flinke scheut van 1 liter visbouillon. Blijf steeds bouillon toevoe gen, totdat de rijst na 20 minu ten gaar is. Roer er 250 gram blokjes jonge geitenkaas door heen en 200 gram reepjes ge rookte zalm. Laat de kaas smel ten en dien op met geroerbakte spinazie. vrijdag 8 maart 2019 kachel Hoofdgerechten ook op niveau? Nog een dessert? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Margot Verhaagen Peter van der Wekken met zijn kaas en geiten van boerderij De Klaverrand in Poortvliet. fotojohan van der heijden

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39