10 ZEELAND Een wedstrijd chef die al enkele finales van de Bocuse d'Or heeft gehaald. Dan wil je maar wat graag proefkonijn zijn, want Kees Visser van Bij Kees in Zierikzee kan koken! ETEN BIJ KEES IN ZIERIKZEE Hebben we de indruk dat Schou- wen-Duiveland culinair ver schraalt? Aan de kust zijn pizza en kipsaté koning. Het aantal adressen waar de chef spannend en verfijnd kookt, lijkt af te nemen. Een top per als De Vierbannen in Ouwerkerk bijvoor beeld sloot in 2017. Op Schouwen-Duiveland is het misschien moeilijker om een kwaliteits restaurant in de benen te houden. Belgen ko men in Zeeuws-Vlaanderen en midden-Zee land ruimschoots aan hun gastronomische trekken. Er is geen reden om de Zeelandbrug over te rijden. In de winter moeten Schou- wen-Duivelandse etablissementen het dus vooral van lokale gasten hebben. Leuke zaak? We zien het op vrijdagavond bij Kees. Vijf tafel tjes zijn bezet. Merkwaardig, gezien de reputa tie van de chef. Ook opmerkelijk: onze reserve- HET MENU A la carte kan ook. Het goedkoopste voorgerecht kost 15 euro: gamba watermeloen, mos selen Iberico- ring via website The Fork is niet in het systeem geland. Gelet op de ontvangen bevestigings mails mag The Fork daar wel even naar kijken. Maar plek zat deze avond bij Bij Kees. We zitten prinsheerlijk in comfortabele stoelen, maar dat is ook de enige echte luxe in het monumenten pandje. Een coole tent is het niet echt, met zijn donkere bar, diep donkerbruin geverfde pla- fondbanken en vaalgroene en sombere rode plavuizen. Het peertje boven ons tafeltje mag dan trendy zijn, het verspreidt een bruusk licht, als in de verhoorkamer van Derrick. En op het toilet laat een lap behang los. Mijn tafeldame bestelt muntthee, maar de vriendelijke gastvrouw en sommelier Lianne Willemse moet haar teleurstellen. Ook honing is niet voorradig. Dan maar thee. Kees Visser pakt echter punten met een serie leuke amuses. Een heerlijke hartige combinatie van rotiplaat, kerrie, kaas en ras el hanout. De Stellendamse garnalen, met mayo en wasabi, zijn gedrapeerd WAAR op stoomcake, die ons iets te zoet is bij het zee banket. De toast met knolseldercrème en Ibe- rico-ham is beter in balans, maar het klapstuk is een macaron van rode biet, geitenkaas en spek. Een aards zuurtje van de biet krijgt een smeuïg kusje van de geit, waarna het varkentje een vette klapzoen na geeft. Lekker! Liefde voor eten spreekt ook uit het knapperige zuurdesembrood dat de chef van de lokale bak kerij De Man Die Bakt betrekt. We bestellen het aantrekkelijk geprijsde vijf gangen menu. Meteen pakt Kees ons in met een fantastisch (koud) fusiongerecht: zilte mosselen, kerrie, bloedworst van het Iberico-varken, zeebanaan, gepofte knoflook, croutons en een saus van soja en ponzu. Met smaaksensaties die elkaar opstu wen, is dit gerecht een schot in de roos. Bijna op dit niveau is zijn steak tartare waarop het ideale eitje (gekookt op 62,5 graden) rust. Dat vlees is zo mals en dik van smaak, dat het wel afkom stig moet zijn van op Vivaldi heupwiegende REKENING Zierikzee Karnemetksvaart vrijdag 8 maart 2019 GO Fantastisch voorgerecht: zilte mosselen, ker rie, bloedworst van het Iberico-varken, zeeba naan, gepofte knoflook, croutons en een saus van soja en ponzu. foto's marieke mandemaker M Chef Kees Visser en zijn secondant Martin Weijermans dresseren een gerecht. ^■fcSSj Gastvrouw en som melier Lianne Wil- lemse schenkt wijn. Kees kookt de pannen van de Frank Balkenende Bij Kees biedt aan trekkelijke ge prijsde menu's die beginnen bij 45 euro (vier gan gen). Is het gastronomische begin goed? ham of macaroni cheddar. De duur ste entree is co quille met eenden lever (19,50). Het voordeligste hoofdgerecht is parelhoen met dashi (28,50), het duurste entrecote met steak tartare (32,50). Bij Kees Lammermarkt 18 Hoe zijn de voorgerechten? Lammermarkt 1 fles bruiswater 4,75 1 ijsthee 2,75 1 thee 2,50 2 vijfgangenmenu 110,00 3 glazen wijn 16,50 2 koffie (servies) 8,50 Totaal: 145,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38