10 ZEELAND
Een wedstrijd
chef die al
enkele finales
van de Bocuse
d'Or heeft
gehaald. Dan wil
je maar wat graag
proefkonijn zijn,
want Kees Visser
van Bij Kees in
Zierikzee kan
koken!
ETEN BIJ KEES IN ZIERIKZEE
Hebben we de indruk dat Schou-
wen-Duiveland culinair ver
schraalt? Aan de kust zijn pizza
en kipsaté koning. Het aantal
adressen waar de chef spannend
en verfijnd kookt, lijkt af te nemen. Een top
per als De Vierbannen in Ouwerkerk bijvoor
beeld sloot in 2017. Op Schouwen-Duiveland
is het misschien moeilijker om een kwaliteits
restaurant in de benen te houden. Belgen ko
men in Zeeuws-Vlaanderen en midden-Zee
land ruimschoots aan hun gastronomische
trekken. Er is geen reden om de Zeelandbrug
over te rijden. In de winter moeten Schou-
wen-Duivelandse etablissementen het dus
vooral van lokale gasten hebben.
Leuke zaak?
We zien het op vrijdagavond bij Kees. Vijf tafel
tjes zijn bezet. Merkwaardig, gezien de reputa
tie van de chef. Ook opmerkelijk: onze reserve-
HET MENU
A la carte kan ook.
Het goedkoopste
voorgerecht kost
15 euro: gamba
watermeloen, mos
selen Iberico-
ring via website The Fork is niet in het systeem
geland. Gelet op de ontvangen bevestigings
mails mag The Fork daar wel even naar kijken.
Maar plek zat deze avond bij Bij Kees. We zitten
prinsheerlijk in comfortabele stoelen, maar dat
is ook de enige echte luxe in het monumenten
pandje. Een coole tent is het niet echt, met zijn
donkere bar, diep donkerbruin geverfde pla-
fondbanken en vaalgroene en sombere rode
plavuizen. Het peertje boven ons tafeltje mag
dan trendy zijn, het verspreidt een bruusk licht,
als in de verhoorkamer van Derrick. En op het
toilet laat een lap behang los.
Mijn tafeldame bestelt muntthee, maar de
vriendelijke gastvrouw en sommelier Lianne
Willemse moet haar teleurstellen. Ook honing
is niet voorradig. Dan maar thee. Kees Visser
pakt echter punten met een serie leuke amuses.
Een heerlijke hartige combinatie van rotiplaat,
kerrie, kaas en ras el hanout. De Stellendamse
garnalen, met mayo en wasabi, zijn gedrapeerd
WAAR
op stoomcake, die ons iets te zoet is bij het zee
banket. De toast met knolseldercrème en Ibe-
rico-ham is beter in balans, maar het klapstuk
is een macaron van rode biet, geitenkaas en
spek. Een aards zuurtje van de biet krijgt een
smeuïg kusje van de geit, waarna het varkentje
een vette klapzoen na geeft. Lekker!
Liefde voor eten spreekt ook uit het knapperige
zuurdesembrood dat de chef van de lokale bak
kerij De Man Die Bakt betrekt. We bestellen
het aantrekkelijk geprijsde vijf gangen menu.
Meteen pakt Kees ons in met een fantastisch
(koud) fusiongerecht: zilte mosselen, kerrie,
bloedworst van het Iberico-varken, zeebanaan,
gepofte knoflook, croutons en een saus van soja
en ponzu. Met smaaksensaties die elkaar opstu
wen, is dit gerecht een schot in de roos. Bijna op
dit niveau is zijn steak tartare waarop het ideale
eitje (gekookt op 62,5 graden) rust. Dat vlees is
zo mals en dik van smaak, dat het wel afkom
stig moet zijn van op Vivaldi heupwiegende
REKENING
Zierikzee
Karnemetksvaart
vrijdag 8 maart 2019
GO
Fantastisch voorgerecht: zilte mosselen, ker
rie, bloedworst van het Iberico-varken, zeeba
naan, gepofte knoflook, croutons en een saus
van soja en ponzu. foto's marieke mandemaker
M Chef Kees Visser en
zijn secondant Martin
Weijermans dresseren
een gerecht.
^■fcSSj
Gastvrouw en som
melier Lianne Wil-
lemse schenkt wijn.
Kees kookt de pannen van de
Frank Balkenende
Bij Kees biedt aan
trekkelijke ge
prijsde menu's die
beginnen bij 45
euro (vier gan
gen).
Is het gastronomische begin goed?
ham of macaroni
cheddar. De duur
ste entree is co
quille met eenden
lever (19,50). Het
voordeligste
hoofdgerecht is
parelhoen met
dashi (28,50), het
duurste entrecote
met steak tartare
(32,50).
Bij Kees
Lammermarkt 18
Hoe zijn de voorgerechten?
Lammermarkt
1 fles bruiswater
4,75
1 ijsthee
2,75
1 thee
2,50
2 vijfgangenmenu
110,00
3 glazen wijn
16,50
2 koffie (servies)
8,50
Totaal:
145,00