Zolder
O
O
O
Lina koopt koekjes, bloem en
kaas rechtstreeks bij de makers
MARGOT
ZEELAND 11
te
j8,5j
jS,4j
vrijdag 1 maart 2019
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
De zolder van mijn ouders is een walhalla
voor mensen die van oude spullen hou
den. Aan een rek hangen pakken die mijn
vader vroeger naar zijn werk aanhad, er liggen
sportkleren van vroeger en zelfgebreide truien
uit het jaar nul. Alles nog te mooi om weg te
gooien.
Er staan ook stoelen, een oud glasservies, kof
fers vol herinneringen en een kleed dat vroeger
beneden in de woonkamer lag. Op mijn oude
meisjeskamer staat in de kast nog prullaria die ik
zelf daar vroeger heb neergezet, alsof de tijd niet
voorbij is gegaan. Een gek maar ook een fijn ge
voel. Alles ademt mijn jeugd uit. Vorige week
ging ik met mijn moeder op onderzoek uit. Man
en ik hadden een feest in 'foute' sportstijl dus
zocht ik bijpassende sportkleding. Mijn moeder
genoot en had verhalen bij hetgeen we tegen
kwamen. Uiteindelijk vond ik een oude salopette
van mijn vader waarin hij destijds skiede. Man
paste er maar net in. Zelf vond ik een heel oude
skibroek die ik net niet meer dicht kreeg. Tsja.
Het kwam uiteindelijk helemaal goed met mijn
outfit maar even terug in de geur en de kleur van
mijn jeugd was erg prettig. Zeker omdat op dit
moment de situatie zo snel verandert in mijn ou
derlijk huis. Als wij vroeger, begin jaren 80, trou
wens met z'n zessen op wintersport gingen, was
dat een ware volksverhuizing. We namen naast
alle skispullen ook eten mee, waaronder bonen.
Bak 2 gesnipperde uien, 3 preien in ringen, 2 rode
paprika's en 4 tomaten in stukjes, aan in olijfolie.
Meng er een blik bruine bonen en een blik witte
bonen in tomatensaus doorheen met zout en pe
per. Voeg eventueel uitgebakken spekjes toe. Dat
smaakte goed na een dag in de berglucht.
prachtige houten tafels en stoere bar in het
midden. Van achter die bar komt het tussen
gerecht. Een stevige staartvis met aubergine
en crème van tomaat. Met krokantjes van sam
bal en boemboe bali krijgt het een Indonesi
sche twist. Gewaagd, met al die pepers en
knoflook. Het visje blijft echter fier overeind,
de romige tomaat haalt de scherpste kantjes
weg en wij hoeven niet het Veerse Meer in te
springen om af te koelen.
Dat is mooi meegenomen
Sommelier Paul schenkt bij het Zeeuws dam
hert een Cornalino 50/50, een blend van Ca
bernet Sauvignon en Merlot. Vol en kruidig,
perfect bij het onmetelijk malse hertje. Venijn
komt ook van het bitterballetje van herten-
stoof. Met kweepeer en aardappel een verlaat
herfstbordje dat best een stukje vlees meer
had mogen hebben. Het is desondanks een
opwindend gerecht, elke hap heeft drie, vier
smaaklagen. Die zijn ook aanwezig in de griet
met zuurkool, kroepoek van oester en aard
peer van mijn tafelgenoot. Bereidingen die je
niet zo snel bij vis verwacht, maar fijn paren
met de griet. Het dessert heeft met chocolade,
pinda, banaan en karamel veel weg van een
exotische Snickers. We zijn geen bananen-
freaks (de vrucht kan al snel overheersend
zoet zijn), maar de donkere chocolade en
pinda houden de wacht. En zoet krijgen we bij
de koffie genoeg. Een kar ter grootte van een
medicijnkast wordt voorgereden. Witte truf
fel, marshmallow van limoncello, kaneelstok
jes, nougat en bokkenpootjes zorgen voor keu
zestress. Van onze beoordeling worden we
minder nerveus. Hier zitten we met alle liefde
veertig minuten voor in de auto. We weten in
tussen de weg.
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Even terug in de geur en kleur van mijn jeugd was erg
prettig, zeker omdat de situatie op dit moment zo snel
verandert in mijn ouderlijk huis.
Ze volgde 12 jaar geleden haar va
der op in de zaak en bakt hier
niet alleen de perfecte pizza's (ze
wonnen bij de ANWB al eens de
prijs voor de beste pizza Marga
rita), ze importeert vanuit haar
kantoor aan huis in Oost-Sou
burg samen met haar zus Re-
nate, heerlijke Italiaanse produc
ten.
,,Onze producten liggen bij
alle Sligro's, alle Albert Heijns en
het merendeel van de Jumbo's,"
vertelt ze niet zonder trots. We
hebben het dan over kazen die ze
direct van de makers importeert,
de heerlijkste koekjes en bloem
om het beste pizzadeeg mee te
maken.
,,Ik ga zelf naar alle producen
ten toe en ken dus hun verhalen,
waardoor ik hun producten hier
makkelijk aan de man kan bren
gen. Die bloem, dat vind ik wel
leuk om vertellen, die moet van
heel goede kwaliteit zijn die veel
water op kan nemen. Als je het
deeg dan 24 a 48 uur laat rijzen,
worden de gluten elastischer en
daardoor ook veel makkelijker
verteerbaar, waardoor ook men
sen met een glutenallergie er
minder last van hebben. Ik doe
daarnaast ook aan 'pizza-ont
wikkeling' voor grote pizzake
tens als Europizza."
Ondertussen draait ze haar
hand niet om voor een lekker
pastarecept met taleggiokaas.
Kook 400 gr. goede pasta gaar
volgens de aanwijzingen op de
verpakking. Snij een courgette in
kleine stukjes en bak deze aan in
olijfolie met een ui, eventueel
wat spekjes en een flinke scheut
room. Giet de pasta af en meng
met het courgette-mengel. Ver
deel er 180 gr. taleggiokaas in
stukjes over heen en laat smel
ten. Dien meteen op.
eindscore
BEOORDELING
GO
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
MIDDELBURG Ze werd pas
nog geïnterviewd door Nu.nl
over de perfecte pizza; Lina
Tidili van Piccola Italia in Mid
delburg.
Lina Tidili van Piccola Italia importeert heerlijke Italiaanse
producten. foto ruben oreel