voor u getest Elitehaver Bij Plus blijft het aantal paranoten in het bakje beperkt tot één exemplaar De term elitehaver belooft een selectie van luxueuze sterrennoten. De werkelijkheid is veelal krenteriger, ontdekt ons panel. Letterlijk. 7 Als een bedrijfstak de wind in de rug krijgt, duurt het nooit lang voordat de Grote Jongens opstaan. Zo ook in de noten branche. ,,Je ziet spelers ineens gi gantische partijen opkopen", vertelt notenboer Marco Slaghuis. ,,Het is bizar. Er wordt met noten gespecu leerd alsof het olie is." Geef ze eens ongelijk. Gezond heidsgoeroes en duurzaamheids profeten buitelen de laatste jaren over elkaar heen om noten de hemel in te prijzen. Met een alsmaar groeiende vraag als gevolg, merkt ook marktkoopman Slaghuis. ,,Tot voor kort hadden we nooit jonge mensen aan de kraam. Tegenwoor dig komen ze wekelijks een kilo noten kopen om bijvoorbeeld hun eigen granola of mueslirepen te maken." ,,Soms zijn ze door hun diëtist gestuurd", weet partner Ancella Slaghuis. ,,En noten worden steeds vaker gebruikt als vleesvervanger", weet cateraar Fairuz Alaaeldin. Elitehaver is een slimme keus voor eenieder die in één klap meerdere notensoorten wil kraken. Hoewel de term een luxere selectie insinueert dan het vaker gebruikte studentenhaver, is de samenstelling Het soort noot volgens Slaghuis allerminst in steen zegt niets over gehouwen. Dat blijkt. Ook de de kwaliteit van (huis)merken in deze blinde de mix, bena- proeverij houden er elk een eigen drukt het panel. interpretatie op na. Alleen over fotos joost hoving amandelen zijn ze het alle zes eens. Vliespinda's Aldi en Hema voegen daar slechts twee soorten aan toe. En in feite behoort ook Plus tot dat gezelschap; het aantal paranoten in het bakje blijft immers beperkt tot één ver dwaald exemplaar. Holland Barrett presteert het ondertussen om een derde van de zak te vullen met vliespinda's. Dat zijn peul vruchten en dus in feite valse noten. Een bespottelijke keus in een vermeende luxe notenmix, oordeelt het panel. Alaaeldin: ,,Het lijkt gewoon vogelvoer." Jumbo en Albert Heijn bieden met vijf soorten het meest diverse aanbod. Vooral Albert Heijn gooit op papier hoge ogen: zowel pecan- als macadamianoten - twee van de duurste soorten op de markt - hebben de schifting overleefd. Marco Slaghuis (46) Fairuz Alaaeldin (38) Van tajines tot taarten: gooit als zelfstandig cateraar veelvuldig noten in de mix. Ancella Slaghuis (42) Staat met haar man Marcel op de markt, van Oegstgeest tot Scheveningen. De soort zegt echter niets over de kwaliteit, benadrukt notenboer Slaghuis, die al snuivend en knab belend de geografische oorsprong van de noten ontrafelt als in de studio van Wedden dat..? Zo zijn de macadamia's van Albert Heijn heel wat kleiner van stuk dan de mooie, ronde kogels van Jumbo. Uiterlijk zegt daarentegen ook niet alles. De forse, goudgele walnoten van Aldi ogen een stuk aantrekkelijker dan het grauwere grut van Jumbo. Qua smaak hebben die laatste echter de bovenhand. Winstmarge Fabrikanten die niet kiezen voor hele noten maar voor brokstukken, in vakjargon ook wel LWP's of large white pieces genoemd, hoeven bij de inkoop minder diep in de buidel te tasten. Maar er is nog een beproefde truc om de prijs te drukken, weet Slaghuis. „Rozijnen hebben met afstand de hoogste winstmarge." Hema maakt zich het meest schul dig aan dit krenterige gedrag: maar liefst 59 procent van het bakje bestaat uit rozijnen. Nadat de eerste noten zijn weggegrist, resteert een vrachtlading verschrompelde ienie- mienierozijntjes. Ook Holland Barrett is we derom rijp voor deskundige noot hulp. De rozijnen zijn niet alleen droog, maar voegen ook visueel weinig toe. Ze zijn bezaaid met dof notengruis, en doen het geheel al leen nog maar armetieriger ogen omdat gele rozijnen ontbreken. De vorstelijke notenselectie van Jumbo krijgt daarentegen rugdekking van grote, heerlijke sappige rozijnen. Zo kan het ook. Aldi Albert Heijn €3,56 per 200g Op papier de ultieme sterrenselectie. Plus Hema MpJm^ïpaver Holland Barrett GO ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019 Jumbo €3,72 per200g Knapperige paranoten (10%), prima amandelen (20%) en dito hazelnoten (10%), geflankeerd door sappige jumborozijnen (40%). Zelfs de walnoten (10%) proeven beter dan hun grauwe uiterlijk doet vermoeden. Alleen de macadamia's (10%) missen wat smaak. Roerganger van Will's Notenbar. Kreeg de noten met de paplepel ingegoten. Dof notengruis en krenterig gedrag MATTHIJS MEEUWSEN €2,27 per 200g Weinig soorten, maar een prima budgetmix. De grote walnoten (15%) stelen de show. De cashews (34%) en amande len (10%) zijn voor een extra bite gebrand, al blijft die laatste wat vlak van smaak. De rozijnen (40%) hadden groter gemogen. Helaas zijn de para noten (10%) wat zompig en de kleine macadamia's (10%) door het branden te bitter geworden. De amande len (25%), hazel- (10%) en pecannoten (10%) vallen wel in de smaak. De rozijnen (35%) zijn mooi groot. €2,66 per 200g De pecanno- ten (10%) en forse, glim mende rozijnen (45%) geven een vleugje luxe, maar de goedkope amandelen (24%) en hazelnoten (10%) blijven achter. Het wordt bovendien vechten om de paranoten (10%); er wordt slechts één exemplaar gesignaleerd. €2,86 per 200g Die vijf paranoten (10%) zijn snel achter de kiezen. De hazelnoten (5%) idem dito. Wat resteert is een zee aan muffe amandelen (25%), maar vooral schandalig veel rozijnen (59%). Die laatste zijn tot overmaat van ramp ook nog eens klein en zuur. €3,29 per 200g Wie zoveel vlies pinda's (31%) biedt, degradeert zijn elitehaver direct tot armoedzaaiersmix. De amandelen (14%) zijn bovendien droog, de walnoten in brokken (12,5%) en de rozijnen (31%) vol gruis. De cashews (11,5%) kunnen de boel niet redden.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79