voor u getest Elitehaver
Bij Plus blijft het
aantal paranoten in
het bakje beperkt tot
één exemplaar
De term elitehaver
belooft een selectie
van luxueuze
sterrennoten.
De werkelijkheid is
veelal krenteriger,
ontdekt ons panel.
Letterlijk.
7
Als een bedrijfstak de wind
in de rug krijgt, duurt het
nooit lang voordat de
Grote Jongens opstaan.
Zo ook in de noten
branche. ,,Je ziet spelers ineens gi
gantische partijen opkopen", vertelt
notenboer Marco Slaghuis. ,,Het is
bizar. Er wordt met noten gespecu
leerd alsof het olie is."
Geef ze eens ongelijk. Gezond
heidsgoeroes en duurzaamheids
profeten buitelen de laatste jaren
over elkaar heen om noten de
hemel in te prijzen. Met een alsmaar
groeiende vraag als gevolg, merkt
ook marktkoopman Slaghuis. ,,Tot
voor kort hadden we nooit jonge
mensen aan de kraam. Tegenwoor
dig komen ze wekelijks een kilo
noten kopen om bijvoorbeeld hun
eigen granola of mueslirepen te
maken."
,,Soms zijn ze door hun diëtist
gestuurd", weet partner Ancella
Slaghuis. ,,En noten worden steeds
vaker gebruikt als vleesvervanger",
weet cateraar Fairuz Alaaeldin.
Elitehaver is een slimme keus
voor eenieder die in één klap
meerdere notensoorten wil kraken.
Hoewel de term een luxere selectie
insinueert dan het vaker gebruikte
studentenhaver, is de samenstelling Het soort noot
volgens Slaghuis allerminst in steen zegt niets over
gehouwen. Dat blijkt. Ook de de kwaliteit van
(huis)merken in deze blinde de mix, bena-
proeverij houden er elk een eigen drukt het panel.
interpretatie op na. Alleen over fotos joost hoving
amandelen zijn ze het alle zes eens.
Vliespinda's
Aldi en Hema voegen daar slechts
twee soorten aan toe. En in feite
behoort ook Plus tot dat gezelschap;
het aantal paranoten in het bakje
blijft immers beperkt tot één ver
dwaald exemplaar. Holland
Barrett presteert het ondertussen
om een derde van de zak te vullen
met vliespinda's. Dat zijn peul
vruchten en dus in feite valse noten.
Een bespottelijke keus in een
vermeende luxe notenmix, oordeelt
het panel. Alaaeldin: ,,Het lijkt
gewoon vogelvoer."
Jumbo en Albert Heijn bieden
met vijf soorten het meest diverse
aanbod. Vooral Albert Heijn gooit
op papier hoge ogen: zowel pecan-
als macadamianoten - twee van de
duurste soorten op de markt -
hebben de schifting overleefd.
Marco Slaghuis (46)
Fairuz Alaaeldin (38)
Van tajines tot taarten: gooit
als zelfstandig cateraar
veelvuldig noten in de mix.
Ancella Slaghuis (42)
Staat met haar man Marcel
op de markt, van Oegstgeest
tot Scheveningen.
De soort zegt echter niets over de
kwaliteit, benadrukt notenboer
Slaghuis, die al snuivend en knab
belend de geografische oorsprong
van de noten ontrafelt als in de
studio van Wedden dat..?
Zo zijn de macadamia's van
Albert Heijn heel wat kleiner van
stuk dan de mooie, ronde kogels van
Jumbo. Uiterlijk zegt daarentegen
ook niet alles. De forse, goudgele
walnoten van Aldi ogen een stuk
aantrekkelijker dan het grauwere
grut van Jumbo. Qua smaak hebben
die laatste echter de bovenhand.
Winstmarge
Fabrikanten die niet kiezen voor
hele noten maar voor brokstukken,
in vakjargon ook wel LWP's of large
white pieces genoemd, hoeven bij de
inkoop minder diep in de buidel te
tasten. Maar er is nog een beproefde
truc om de prijs te drukken, weet
Slaghuis. „Rozijnen hebben met
afstand de hoogste winstmarge."
Hema maakt zich het meest schul
dig aan dit krenterige gedrag: maar
liefst 59 procent van het bakje
bestaat uit rozijnen. Nadat de eerste
noten zijn weggegrist, resteert een
vrachtlading verschrompelde ienie-
mienierozijntjes.
Ook Holland Barrett is we
derom rijp voor deskundige noot
hulp. De rozijnen zijn niet alleen
droog, maar voegen ook visueel
weinig toe. Ze zijn bezaaid met dof
notengruis, en doen het geheel al
leen nog maar armetieriger ogen
omdat gele rozijnen ontbreken. De
vorstelijke notenselectie van Jumbo
krijgt daarentegen rugdekking van
grote, heerlijke sappige rozijnen. Zo
kan het ook.
Aldi
Albert Heijn
€3,56
per 200g
Op papier
de ultieme
sterrenselectie.
Plus
Hema
MpJm^ïpaver
Holland
Barrett
GO ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019
Jumbo
€3,72
per200g
Knapperige
paranoten (10%),
prima amandelen
(20%) en dito hazelnoten
(10%), geflankeerd door sappige
jumborozijnen (40%). Zelfs de walnoten
(10%) proeven beter dan hun grauwe
uiterlijk doet vermoeden. Alleen de
macadamia's (10%) missen wat smaak.
Roerganger van Will's
Notenbar. Kreeg de noten
met de paplepel ingegoten.
Dof notengruis en
krenterig gedrag
MATTHIJS MEEUWSEN
€2,27 per 200g
Weinig soorten,
maar een prima
budgetmix. De
grote walnoten
(15%) stelen de
show. De cashews
(34%) en amande
len (10%) zijn voor
een extra bite gebrand, al
blijft die laatste wat vlak van smaak. De
rozijnen (40%) hadden groter gemogen.
Helaas zijn de para
noten (10%) wat zompig
en de kleine macadamia's (10%) door het
branden te bitter geworden. De amande
len (25%), hazel- (10%) en pecannoten
(10%) vallen wel in de smaak.
De rozijnen (35%) zijn mooi groot.
€2,66
per 200g
De pecanno-
ten (10%) en
forse, glim
mende rozijnen
(45%) geven een vleugje
luxe, maar de goedkope amandelen
(24%) en hazelnoten (10%) blijven
achter. Het wordt bovendien vechten om
de paranoten (10%); er wordt slechts
één exemplaar gesignaleerd.
€2,86
per 200g
Die vijf
paranoten
(10%) zijn snel
achter de kiezen.
De hazelnoten (5%)
idem dito. Wat resteert is een
zee aan muffe amandelen (25%), maar
vooral schandalig veel rozijnen (59%).
Die laatste zijn tot overmaat van ramp
ook nog eens klein en zuur.
€3,29 per 200g
Wie zoveel vlies
pinda's (31%) biedt,
degradeert zijn
elitehaver direct tot
armoedzaaiersmix.
De amandelen
(14%) zijn bovendien droog,
de walnoten in brokken (12,5%) en
de rozijnen (31%) vol gruis. De cashews
(11,5%) kunnen de boel niet redden.