Kinderboek over de voedselketen Voedingswetenschapper Louise Fresco richt zich in Hamburgers uit de moestuin tot kinderen. Ze vertelt wat gezond eten is en waar ons voedsel vandaan komt. Vijf kwesties die je met je kinderen aan de eettafel kunt bespreken. 'Ieder potje pindakaas schreeuwt om aandacht' 5 i. 2 3. 4. 5. Ik lust geen groente. „Kinderen in de groei moeten voldoende groenten en eiwitten binnenkrijgen; de koolhydraten komen wel door brood te eten. Maar groente eten is een probleem met kinderen, omdat het soms niet zo lekker smaakt. Presenteer groente eens op een leuke, speelse manier. Als je een enorme kwak spinazie op je bord krijgt en het wordt tijdens het eten half koud, dan is daar geen lol aan te beleven. Maar als je snoeptomaatjes serveert, stervormige stukjes komkommer of een toastje met spinazie, ziet het er al heel anders uit. Als kinderen bewust leren proeven, kunnen ze zich goed af vragen wat ze echt lekker vinden.'' WETENSCHAPPER Kilocalo-wat? 8 jaar niet, ze weten heus wel wat energie is. Het is niet te vroeg om termen als calorieën, koolhydraten en aminozuren eens te laten vallen en uit te leggen. Het is goed daar een beeld van te hebben en het is belangrijk te weten dat eiwitten nodig zijn voor je hersenen, spieren en botten. Bestudeer eens samen de etiketten van alles wat op tafel staat of schrijf eens alle ingrediën ten van een maaltijd op. Als je met een kind frisdrank en melk vergelijkt, leren ze dat in frisdrank geen eiwit zit.'' Boodschappen doen? Nee, op supermarktsafari! ,,Pas als je weet waar je eten vandaan komt, gooi je het minder makkelijk weg, kun je het waarderen en krijg je respect voor de boeren die het hebben geproduceerd. Alle kin deren zouden eens naar een boerde rij en bakker moeten gaan om te zien hoe van tarwe brood wordt gemaakt. In de supermarkt kun je met een kind van alles vergelijken. Als je alle pakken melk verzamelt, zie je welke verschillen er zijn. Geitenmelk, magere, volle, halfvolle melk, melk met een smaakje. Het verschil in calorieën is groot. Veel ouders vragen zich af wat ze hun kind moeten geven, of het wel duurzaam en veilig is. Belangrijk is dat je je realiseert dat eten niet of gezond of ongezond is. Niet alles wat kant-en-klaar is, is slecht. Zelf koken is natuurlijk goed maar als je het druk hebt, kun je best een stoommaaltijd kopen. Op een zak groentesoep staat precies hoeveel groenten er in zitten; vaak klopt dat met de norm en er zit tegenwoordig minder zout in. Met je kind bespreek je hoe de groenten in het pak komen, hoe het kan dat er tomaten in zitten terwijl het niet het seizoen is voor tomaten en welke verpakkingen nuttig zijn en welke niet.'' Vlees eten is zielig. ,,Veel mensen eten te veel vlees, maar helemaal geen vlees is voor opgroeiende kinderen niet verstandig. Ik begrijp heel goed dat kinderen het zielig vinden als een dier wordt geslacht of een kalfje wordt wegge haald bij de moeder. Het is goed om het gesprek aan te gaan. Vlees dat niet meer lijkt op een dier willen kinderen vaak wel nog eten. Een gehaktbal bijvoorbeeld. Kinderen drinken vaak nog wel melk om de juiste voe dingsstoffen binnen te krijgen. Dat is ook een goed gespreksonderwerp, want met het drinken van melk houd je de vleespro ductie in stand.'' Ik wil een roze koek. Nederland is dat we heel veel te kiezen hebben, maar dat maakt het ook lastig. Er is veel verleiding in de supermarkt door de manier waarop producten zijn verpakt en opgesteld. Als het er dan ook nog aantrekkelijk uitziet, zoals een roze koek, is daar lastig weerstand aan te bieden. Bijna niemand is immuun voor de combi natie vet en zoet. Dat zijn biologische processen, we komen uit honderd duizenden jaren van schaarste en onze cultuur en psychologie zijn niet aangepast aan die halve eeuw waarin we nu genoeg of zelfs te veel hebben. Je kunt aan een kind prima uitleggen dat we nu heel veel hebben. Kijk maar in de super markt, tel hoeveel soorten jam of pindakaas er staan. En dat elk potje pindakaas schreeuwt om jouw aandacht.'' PC ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019 MEREL DADO Lol beleven aan eten „Onderschat kinderen van Louise Fresco (67) wordt beschouwd als een van de invloedrijkste vrouwen in de wetenschap. Ze maakte carrière in de voedseltechnologie, onder andere als hoogleraar plant aardige productiesystemen in Wageningen, werkte bij de Voed sel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties en was bestuurder bij Unilever. Nu is ze bestuursvoorzitter van land bouwuniversiteit Wageningen University Research. Daarnaast publiceert Fresco romans. Hamburgers uit de moes tuin (Prometheus, €20) is haar eerste kinderboek. ,,Ons voorrecht in

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 77