Kinderboek over de voedselketen
Voedingswetenschapper
Louise Fresco richt zich in
Hamburgers uit de moestuin
tot kinderen. Ze vertelt wat
gezond eten is en waar ons
voedsel vandaan komt.
Vijf kwesties die je met je
kinderen aan de eettafel
kunt bespreken.
'Ieder potje
pindakaas
schreeuwt om
aandacht'
5
i.
2
3.
4.
5.
Ik lust geen groente.
„Kinderen in de groei moeten
voldoende groenten en eiwitten
binnenkrijgen; de koolhydraten
komen wel door brood te eten.
Maar groente eten is een probleem
met kinderen, omdat het soms
niet zo lekker smaakt. Presenteer
groente eens op een leuke, speelse
manier. Als je een enorme kwak
spinazie op je bord krijgt en het
wordt tijdens het eten half koud,
dan is daar geen lol aan te beleven.
Maar als je snoeptomaatjes
serveert, stervormige stukjes
komkommer of een toastje met
spinazie, ziet het er al heel anders
uit. Als kinderen bewust leren
proeven, kunnen ze zich goed af
vragen wat ze echt lekker vinden.''
WETENSCHAPPER
Kilocalo-wat?
8 jaar niet, ze weten heus
wel wat energie is. Het is
niet te vroeg om termen als
calorieën, koolhydraten en
aminozuren eens te laten
vallen en uit te leggen. Het is
goed daar een beeld van te
hebben en het is belangrijk
te weten dat eiwitten nodig
zijn voor je hersenen,
spieren en botten. Bestudeer
eens samen de etiketten van
alles wat op tafel staat of
schrijf eens alle ingrediën
ten van een maaltijd op.
Als je met een kind frisdrank
en melk vergelijkt, leren ze
dat in frisdrank geen eiwit
zit.''
Boodschappen doen?
Nee, op supermarktsafari!
,,Pas als je weet waar je eten
vandaan komt, gooi je het minder
makkelijk weg, kun je het waarderen
en krijg je respect voor de boeren die
het hebben geproduceerd. Alle kin
deren zouden eens naar een boerde
rij en bakker moeten gaan om te zien
hoe van tarwe brood wordt gemaakt.
In de supermarkt kun je met een
kind van alles vergelijken. Als je alle
pakken melk verzamelt, zie je welke
verschillen er zijn. Geitenmelk,
magere, volle, halfvolle melk, melk
met een smaakje. Het verschil in
calorieën is groot. Veel ouders vragen
zich af wat ze hun kind moeten
geven, of het wel duurzaam en veilig
is. Belangrijk is dat je je realiseert dat
eten niet of gezond of ongezond is.
Niet alles wat kant-en-klaar is, is
slecht. Zelf koken is natuurlijk goed
maar als je het druk hebt, kun je best
een stoommaaltijd kopen. Op een
zak groentesoep staat precies hoeveel
groenten er in zitten; vaak klopt dat
met de norm en er zit tegenwoordig
minder zout in. Met je kind bespreek
je hoe de groenten in het pak komen,
hoe het kan dat er tomaten in zitten
terwijl het niet het seizoen is voor
tomaten en welke verpakkingen
nuttig zijn en welke niet.''
Vlees eten is zielig.
,,Veel mensen eten te veel
vlees, maar helemaal geen
vlees is voor opgroeiende
kinderen niet verstandig.
Ik begrijp heel goed dat
kinderen het zielig vinden
als een dier wordt geslacht
of een kalfje wordt wegge
haald bij de moeder. Het is
goed om het gesprek aan te
gaan. Vlees dat niet meer
lijkt op een dier willen
kinderen vaak wel nog
eten. Een gehaktbal
bijvoorbeeld. Kinderen
drinken vaak nog wel
melk om de juiste voe
dingsstoffen binnen te
krijgen. Dat is ook een
goed gespreksonderwerp,
want met het drinken van
melk houd je de vleespro
ductie in stand.''
Ik wil een roze
koek.
Nederland is dat we heel
veel te kiezen hebben,
maar dat maakt het ook
lastig. Er is veel verleiding
in de supermarkt door de
manier waarop producten
zijn verpakt en opgesteld.
Als het er dan ook nog
aantrekkelijk uitziet, zoals
een roze koek, is daar
lastig weerstand aan te
bieden. Bijna niemand is
immuun voor de combi
natie vet en zoet. Dat zijn
biologische processen,
we komen uit honderd
duizenden jaren van
schaarste en onze cultuur
en psychologie zijn niet
aangepast aan die halve
eeuw waarin we nu
genoeg of zelfs te veel
hebben. Je kunt aan een
kind prima uitleggen dat
we nu heel veel hebben.
Kijk maar in de super
markt, tel hoeveel soorten
jam of pindakaas er staan.
En dat elk potje pindakaas
schreeuwt om jouw
aandacht.''
PC ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019
MEREL DADO
Lol beleven aan eten
„Onderschat kinderen van
Louise Fresco (67) wordt
beschouwd als een van de
invloedrijkste vrouwen in de
wetenschap. Ze maakte carrière
in de voedseltechnologie, onder
andere als hoogleraar plant
aardige productiesystemen in
Wageningen, werkte bij de Voed
sel- en Landbouworganisatie
van de Verenigde Naties en was
bestuurder bij Unilever. Nu is ze
bestuursvoorzitter van land
bouwuniversiteit Wageningen
University Research.
Daarnaast publiceert Fresco
romans. Hamburgers uit de moes
tuin (Prometheus, €20) is haar
eerste kinderboek.
,,Ons voorrecht in