Gratis parkeren niet per se het best Tapasrestaurant 't Zusje in Terneuzen 7 POTTENBAKKERIJ VERHUIZING VAN CLINGE NAAR HULST Platez ontwerpt servies voor de betere restaurants. In Clinge is het echter een beetje uit z'n jasje gegroeid. Het atelier verhuist naar de Broodmarkt in Hulst. ,,We willen prikkelen tot culinaire kunst." i i -"■•■■ «UH.yg '■-"WlUWi vraag neemt toe, maar ik vind dat we altijd nog in de aanloopfase zit ten. We kunnen nog groeien." Mede daarom verhuist het atelier naar de Broodmarkt in Hulst, waar nu volop gewerkt wordt. ,,We heb ben daar meer ruimte", zegt Tara. ,,Het wordt geen winkel, maar mensen kunnen wel binnenlopen. Zo kunnen ook particulieren ons leren kennen." Nu zijn vooral restaurants klant. Tara: „Sommigen zien een bord en zeggen: 'ja, dit wil ik'. Met andere zaken zitten we samen, om te kij ken wat ze precies willen. Daarom Steven Huijgens (35) loopt door het atelier waar schoonvader Jan Keeven al ruim dertig jaar met keramiek tovert. Hij stopt bij de oven. ,,Dit is een oud beestje, een jaar of dertig, veertig oud." De deur opent, tientallen zwarte bordjes liggen er in. ,,Het hele pro ces van bakken tot afkoelen kost 24 uur. Deze hebben een kleinere op pervlakte, een centimeter of 21. Die kosten rond de 21 euro. Voor iedere centimeter rekenen we on geveer een euro." Steven was tot vorig jaar actief in de horeca. Het inmiddels geslo ten restaurant 't Hemelrijk in Hulst was zijn laatste werkgever. Nu helpt hij zijn partner Tara (28) en schoonvader Jan (60) met hun bedrijf Platez. Het servies dat ze ontwerpen is tamelijk exclusief. Geen platte ronde borden, of schoteltjes van Douwe Egberts met bloemetjesmotief. Ze zijn er in alle vormen, maten en kleuren. Steven pakt een zwaar, rond bord met holle onderkant uit een schap. ,,Die hebben we gemaakt voor The White Room in Amsterdam." Geen kleine jongen in de culinaire wereld; het restaurant op de Dam haalde eind 2017 een Michelinster en staat onder lei ding van dries terrenchef Jacob Jan Boerma. Dichterbij huis le vert Platez aan on der meer Spetters in Breskens en Katseveer in Wilhelminadorp, eveneens vaste gasten in de Michelingids. Mia's en A Table in Axel waren de eerste klanten. Ook restaurants in Spanje, Portugal en Duitsland zijn inmiddels overstag. Allemaal dankzij social media. ,,Ik denk dat we 95 procent van de klanten door Instagram krijgen." De borden zijn is het handig dat Steven ons helpt. Hij kijkt ernaar met de ogen van een kok." Steven: ,,Neem nu een product als kaviaar. Daar hoef je weinig aan te doen. We hebben daarom een bord gemaakt, dat lijkt op de binnenkant van een Boeing- motor. De propellers gaan op een punt naar boven. Daarbovenop ligt een schaaltje, voor de kaviaar. Zo maak je van een gerecht met vier of vijf ingrediënten een kunstob ject." Jan: ,,Dat willen we ook voor thuiskoks. Een mooi bord is een prachtig stukje extra. We willen prikkelen tot culinaire kunst." gemaakt van steen, volgens Steven 'net zo sterk als porselein'. „En ze zijn warmtebesten- dig en waterdicht, dus ze kunnen in de vaatwasser." Atelier Vader Jan en dochter Tara begon nen twee jaar geleden met Platez. ,,Ik heb altijd een pottenbakkerij gehad", zegt Jan. „Sinds maart vo rig jaar gaat het plots heel hard. De Alle politieke partijen in de ge meenteraad ondersteunden don derdagavond een voorstel van de VVD om te onderzoeken het par keren weer gratis kan worden op sommige plekken in de binnen stad, bijvoorbeeld op de kleinere bolwerken. Sinds een paar jaar geldt overal in het centrum betaald parkeren, buiten de binnenstad is het gratis. Veel bolwerken zijn mede daar door grotendeels leeg. ,,We zijn blij dat de politiek met ons meedenkt", zegt Picavet, die binnenkort namens de wijkraad Meer reuring in de binnenstad is goed voor bewoners en ondernemers om de tafel gaat met Bezoekersma- nagement, ondernemers en de ge meente. ,,Gratis parkeren is echter niet altijd de beste optie, want het neemt veel drempels weg." Op veel parkeerplaatsen in het cen trum staan volgens de wijkraad nu auto's van mensen die daar wer ken. Als parkeren gratis wordt, kunnen bewoners nog moeilijker hun wagen kwijt, vreest Picavet. ,,En het aantal parkeerplaatsen in de binnenstad is de laatste jaren al flink gedaald." De wijkraad voelt wel wat voor het inperken van de parkeerschijf. Daarmee kan iedereen nu vier uur lang gratis parkeren. ,,Dat zou terug kunnen naar twee uur. Dan is er zo weinig mogelijk blik op straat." Ook ziet de wijkraad graag dat par keren het eerste halfuur gratis wordt, zodat mensen snel een boodschap kunnen doen. ,,Op die manier ontstaat er meer reuring in de binnenstad. Dat is goed voor de bewoners én ondernemers." TERNEUZEN Vanaf mei is Ter- neuzen een tapas-restaurant rij ker. De landelijke keten 't Zusje vestigt zich in het voormalige postkantoor op de kop van de Nieuwstraat. Bij 't Zusje kun je voor 30 euro de hele avond onbeperkt kleine gerechtjes eten. Per ronde bestel je twee tapas via een bestelstrookje. De placemats vormen de menu kaart. Drank is niet bij de prijs in begrepen, het dessert wel. De voorbereidingen in het mo numentale postkantoor - date rend uit 1901 - zijn in volle gang. In het restaurant komen ook een pri- véruimte voor 20 gasten en een ta fel voor twee in de voormalige te- lefooncel van het pand. In mei gaat het restaurant open. Er gaan zes tot tien mensen werken. Initiatiefnemer is Hulstenaar Joost d'Hondt. Hij kwam op het idee via Hans Beaart, horeca-on- dernemer en eigenaar van het oude postkantoor. ,,Hij zei: dit is dé plek voor een Zusje. Ik zoek al leen nog iemand om het uit te ba ten", zegt d'Hondt. Hij ging op zoek naar een compagnon en kwam uit bij plaatsgenoot en chef-kok Mark van Eenennaam. ,,Ik denk dat we een goed team zijn", zegt d'Hondt. ,,De keuken, het koken, dat is echt zijn kracht, terwijl die van mij meer aan de voorzijde, als gastheer zit." zaterdag 23 februari 2019 W#&,v r^v" Het servies van Platez is behoorlijk exclusief. fotos boaz timmermans Platez prikkelt tot culinaire kunst Bob Maes Clinge Jan Keeven en zijn dochter Tara werken aan een nieuwe collectie. De wijkraad Hulst Binnenstad is blij dat weer wordt gesproken over parkeren in het centrum van Hulst. ,,Maar gratis parkeren is niet altijd de beste optie", zegt wijkraadvoorzitter Reggie Pica- vet. Bob Maes Hulst -Reggie Picavet, voorzitter wijkraad Hulst Binnenstad

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 142