Gratis parkeren niet per se het best
Tapasrestaurant
't Zusje in Terneuzen
7
POTTENBAKKERIJ VERHUIZING VAN CLINGE NAAR HULST
Platez ontwerpt servies voor de betere
restaurants. In Clinge is het echter een beetje uit z'n
jasje gegroeid. Het atelier verhuist naar de
Broodmarkt in Hulst. ,,We willen prikkelen tot culinaire
kunst."
i i -"■•■■ «UH.yg '■-"WlUWi
vraag neemt toe, maar ik vind dat
we altijd nog in de aanloopfase zit
ten. We kunnen nog groeien."
Mede daarom verhuist het atelier
naar de Broodmarkt in Hulst, waar
nu volop gewerkt wordt. ,,We heb
ben daar meer ruimte", zegt Tara.
,,Het wordt geen winkel, maar
mensen kunnen wel binnenlopen.
Zo kunnen ook particulieren ons
leren kennen."
Nu zijn vooral restaurants klant.
Tara: „Sommigen zien een bord en
zeggen: 'ja, dit wil ik'. Met andere
zaken zitten we samen, om te kij
ken wat ze precies willen. Daarom
Steven Huijgens (35) loopt
door het atelier waar
schoonvader Jan Keeven
al ruim dertig jaar met
keramiek tovert. Hij stopt bij de
oven. ,,Dit is een oud beestje, een
jaar of dertig, veertig oud." De
deur opent, tientallen zwarte
bordjes liggen er in. ,,Het hele pro
ces van bakken tot afkoelen kost 24
uur. Deze hebben een kleinere op
pervlakte, een centimeter of 21.
Die kosten rond de 21 euro. Voor
iedere centimeter rekenen we on
geveer een euro."
Steven was tot vorig jaar actief
in de horeca. Het inmiddels geslo
ten restaurant 't Hemelrijk in
Hulst was zijn laatste werkgever.
Nu helpt hij zijn partner Tara (28)
en schoonvader Jan (60) met hun
bedrijf Platez. Het servies dat ze
ontwerpen is tamelijk exclusief.
Geen platte ronde borden, of
schoteltjes van Douwe Egberts
met bloemetjesmotief. Ze zijn er
in alle vormen, maten en kleuren.
Steven pakt een zwaar, rond
bord met holle onderkant uit een
schap. ,,Die hebben we gemaakt
voor The White Room in
Amsterdam." Geen
kleine jongen in de
culinaire wereld;
het restaurant op
de Dam haalde
eind 2017 een
Michelinster en
staat onder lei
ding van dries
terrenchef Jacob
Jan Boerma.
Dichterbij huis le
vert Platez aan on
der meer Spetters in
Breskens en Katseveer in
Wilhelminadorp, eveneens
vaste gasten in de Michelingids.
Mia's en A Table in Axel waren de
eerste klanten. Ook restaurants in
Spanje, Portugal en Duitsland zijn
inmiddels overstag. Allemaal
dankzij social media. ,,Ik denk dat
we 95 procent van de klanten door
Instagram krijgen." De borden zijn
is het handig dat Steven ons helpt.
Hij kijkt ernaar met de ogen van
een kok." Steven: ,,Neem nu een
product als kaviaar. Daar hoef je
weinig aan te doen. We hebben
daarom een bord gemaakt, dat lijkt
op de binnenkant van een Boeing-
motor. De propellers gaan op een
punt naar boven. Daarbovenop ligt
een schaaltje, voor de kaviaar. Zo
maak je van een gerecht met vier
of vijf ingrediënten een kunstob
ject." Jan: ,,Dat willen we ook voor
thuiskoks. Een mooi bord is een
prachtig stukje extra. We willen
prikkelen tot culinaire kunst."
gemaakt
van steen,
volgens
Steven 'net
zo sterk als
porselein'. „En ze
zijn warmtebesten-
dig en waterdicht, dus ze
kunnen in de vaatwasser."
Atelier
Vader Jan en dochter Tara begon
nen twee jaar geleden met Platez.
,,Ik heb altijd een pottenbakkerij
gehad", zegt Jan. „Sinds maart vo
rig jaar gaat het plots heel hard. De
Alle politieke partijen in de ge
meenteraad ondersteunden don
derdagavond een voorstel van de
VVD om te onderzoeken het par
keren weer gratis kan worden op
sommige plekken in de binnen
stad, bijvoorbeeld op de kleinere
bolwerken.
Sinds een paar jaar geldt overal
in het centrum betaald parkeren,
buiten de binnenstad is het gratis.
Veel bolwerken zijn mede daar
door grotendeels leeg.
,,We zijn blij dat de politiek met
ons meedenkt", zegt Picavet, die
binnenkort namens de wijkraad
Meer reuring in de
binnenstad is goed
voor bewoners en
ondernemers
om de tafel gaat met Bezoekersma-
nagement, ondernemers en de ge
meente. ,,Gratis parkeren is echter
niet altijd de beste optie, want het
neemt veel drempels weg." Op
veel parkeerplaatsen in het cen
trum staan volgens de wijkraad nu
auto's van mensen die daar wer
ken. Als parkeren gratis wordt,
kunnen bewoners nog moeilijker
hun wagen kwijt, vreest Picavet.
,,En het aantal parkeerplaatsen in
de binnenstad is de laatste jaren al
flink gedaald."
De wijkraad voelt wel wat voor
het inperken van de parkeerschijf.
Daarmee kan iedereen nu vier uur
lang gratis parkeren. ,,Dat zou terug
kunnen naar twee uur. Dan is er zo
weinig mogelijk blik op straat."
Ook ziet de wijkraad graag dat par
keren het eerste halfuur gratis
wordt, zodat mensen snel een
boodschap kunnen doen. ,,Op die
manier ontstaat er meer reuring in
de binnenstad. Dat is goed voor de
bewoners én ondernemers."
TERNEUZEN Vanaf mei is Ter-
neuzen een tapas-restaurant rij
ker. De landelijke keten 't Zusje
vestigt zich in het voormalige
postkantoor op de kop van de
Nieuwstraat.
Bij 't Zusje kun je voor 30 euro
de hele avond onbeperkt kleine
gerechtjes eten. Per ronde bestel je
twee tapas via een bestelstrookje.
De placemats vormen de menu
kaart. Drank is niet bij de prijs in
begrepen, het dessert wel.
De voorbereidingen in het mo
numentale postkantoor - date
rend uit 1901 - zijn in volle gang. In
het restaurant komen ook een pri-
véruimte voor 20 gasten en een ta
fel voor twee in de voormalige te-
lefooncel van het pand. In mei
gaat het restaurant open. Er gaan
zes tot tien mensen werken.
Initiatiefnemer is Hulstenaar
Joost d'Hondt. Hij kwam op het
idee via Hans Beaart, horeca-on-
dernemer en eigenaar van het
oude postkantoor. ,,Hij zei: dit is
dé plek voor een Zusje. Ik zoek al
leen nog iemand om het uit te ba
ten", zegt d'Hondt. Hij ging op
zoek naar een compagnon en
kwam uit bij plaatsgenoot en
chef-kok Mark van Eenennaam.
,,Ik denk dat we een goed team
zijn", zegt d'Hondt. ,,De keuken,
het koken, dat is echt zijn kracht,
terwijl die van mij meer aan de
voorzijde, als gastheer zit."
zaterdag 23 februari 2019
W#&,v
r^v"
Het servies van Platez is behoorlijk exclusief. fotos boaz timmermans
Platez prikkelt tot
culinaire kunst
Bob Maes
Clinge
Jan Keeven en
zijn dochter Tara
werken aan een
nieuwe collectie.
De wijkraad Hulst Binnenstad is
blij dat weer wordt gesproken
over parkeren in het centrum
van Hulst. ,,Maar gratis parkeren
is niet altijd de beste optie", zegt
wijkraadvoorzitter Reggie Pica-
vet.
Bob Maes
Hulst
-Reggie Picavet, voorzitter
wijkraad Hulst Binnenstad