Mexicaanse rijstsalade
met gerookte kip
LEKKER SIMPEL
Stamppot
boerenkool
<S) KOKEN
\@eten
LAUW;
van BK (€29), ook
geschikt voor inductie.
uit de Nederlandse
keuken (Kosmos, €9).
Sofie: „Jazeker! Ik vind dit
gerecht ook lekker als lunch of
als bijgerecht bij de barbecue,
in de zomer. Meestal heb ik alle
ingrediënten wel in huis, dus
dat is fijn als ik niet weet wat ik
moet koken of gewoon weinig
tijd heb.''
,,Ja, je kunt dit prima vandaag
al bereiden, in een bakje in de
koelkast zetten en bijvoorbeeld
pas een dag later opeten. Lekker
als snelle lunch, maar ook als
diner.''
,,Ik heb dat ook! Daarom ben
ik niet dol op koriander en
gebruik ik vaak peterselie als
vervanger.''
Voor vier personen
1 kg kruimige aardappe
len, geschild en in gelijke
stukken gesneden
1 groentebouillonblokje
600 g verse boerenkool,
fijngesneden
2 rookworsten naar
keuze
25 g boter
schep crème fraTche
Voor de jus:
30 g boter
100 g spekjes
1 sjalotje, gesnipperd
1 el bloem
300 ml runderbouillon
1 el worcestersaus
1 el balsamicoazijn
Zet de aardappelen op in
een laagje water met een
bouillonblokje. Bedek de
aardappelen met de boe
renkool en leg hierop de
worsten. Laat het geheel
met deksel op de pan in
circa 20 minuten gaar wor
den. Smelt de boter in een
koekenpan, bak de spekjes
en een sjalotje en voeg de
bloem toe. Roer door en
schenk de bouillon erbij.
Laat al roerende inkoken
tot een mooie jus.
Breng op smaak met de
worcestersaus en de
balsamicoazijn. Giet de
aardappelen en boerenkool
af, laat een beetje kook
vocht over. Stamp het
geheel fijn en roer de boter
en crème fraTche erdoor,
en eventueel nog wat kook
vocht.
Paars
Onze vertrouwde
groene boerenkool
heeft een paars zusje.
Als je 'm bakt
of stoomt, blijft de
kleur behouden.
Pan
Die groene (of paarse)
stamppot komt mooi uit
in deze mintgroene pan
Stoemp
Ook Vlamingen
stampen, maar zij
noemen hun stamp
potjes 'stoemp'. Ze
stampen bijvoorbeeld
graag bloemkool.
Kookboek
Leuk voor vrienden of
familie in het buiten
land: Dutch Cooking
Today, een kookboek
met zestig klassiekers
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen
Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar
en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Mexicaanse
rijstsalade staat binnen 15 minuten op tafel.
ii V
Maak je deze rijstsalade
vaak?
Kun je deze maaltijd ook
koud eten?
Koriander: er zijn mensen
die dit kruid naar zeep
vinden smaken. Wat kunnen
zij gebruiken als alternatief?
Ingrediënten (2 personen)
200 gr (zilvervlies)rijst
1 of 2 paprika's
1 rode ui
2 tomaten
150 g mais uit blik
150 g kidneybonen uit blik
2 tl Mexicaanse kruiden
1 gerookte kipfilet
verse koriander
citroensap
Bereiding
Kook de rijst volgens de berei
dingswijze op het pak. Snijd de
paprika, gerookte kipfilet, rode
ui en tomaten in stukjes. Giet
een scheutje olie in een pan en
bak de paprika en ui ongeveer
5 minuten. Daarna voeg je de
mais en bonen toe en zet je na
1 tot 2 minuten het vuur uit.
Meng in een kom de gekookte
rijst, paprika, ui, tomaten,
gerookte kip, mais, bonen,
Mexicaanse kruiden en een
scheutje citroensap. Serveer
met wat verse koriander
(of peterselie).
J
ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019 37