Mexicaanse rijstsalade met gerookte kip LEKKER SIMPEL Stamppot boerenkool <S) KOKEN \@eten LAUW; van BK (€29), ook geschikt voor inductie. uit de Nederlandse keuken (Kosmos, €9). Sofie: „Jazeker! Ik vind dit gerecht ook lekker als lunch of als bijgerecht bij de barbecue, in de zomer. Meestal heb ik alle ingrediënten wel in huis, dus dat is fijn als ik niet weet wat ik moet koken of gewoon weinig tijd heb.'' ,,Ja, je kunt dit prima vandaag al bereiden, in een bakje in de koelkast zetten en bijvoorbeeld pas een dag later opeten. Lekker als snelle lunch, maar ook als diner.'' ,,Ik heb dat ook! Daarom ben ik niet dol op koriander en gebruik ik vaak peterselie als vervanger.'' Voor vier personen 1 kg kruimige aardappe len, geschild en in gelijke stukken gesneden 1 groentebouillonblokje 600 g verse boerenkool, fijngesneden 2 rookworsten naar keuze 25 g boter schep crème fraTche Voor de jus: 30 g boter 100 g spekjes 1 sjalotje, gesnipperd 1 el bloem 300 ml runderbouillon 1 el worcestersaus 1 el balsamicoazijn Zet de aardappelen op in een laagje water met een bouillonblokje. Bedek de aardappelen met de boe renkool en leg hierop de worsten. Laat het geheel met deksel op de pan in circa 20 minuten gaar wor den. Smelt de boter in een koekenpan, bak de spekjes en een sjalotje en voeg de bloem toe. Roer door en schenk de bouillon erbij. Laat al roerende inkoken tot een mooie jus. Breng op smaak met de worcestersaus en de balsamicoazijn. Giet de aardappelen en boerenkool af, laat een beetje kook vocht over. Stamp het geheel fijn en roer de boter en crème fraTche erdoor, en eventueel nog wat kook vocht. Paars Onze vertrouwde groene boerenkool heeft een paars zusje. Als je 'm bakt of stoomt, blijft de kleur behouden. Pan Die groene (of paarse) stamppot komt mooi uit in deze mintgroene pan Stoemp Ook Vlamingen stampen, maar zij noemen hun stamp potjes 'stoemp'. Ze stampen bijvoorbeeld graag bloemkool. Kookboek Leuk voor vrienden of familie in het buiten land: Dutch Cooking Today, een kookboek met zestig klassiekers Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant Des Amorie hebben samen een dochter van 1,5 jaar en runnen de site lekkerensimpel.com. Hun Mexicaanse rijstsalade staat binnen 15 minuten op tafel. ii V Maak je deze rijstsalade vaak? Kun je deze maaltijd ook koud eten? Koriander: er zijn mensen die dit kruid naar zeep vinden smaken. Wat kunnen zij gebruiken als alternatief? Ingrediënten (2 personen) 200 gr (zilvervlies)rijst 1 of 2 paprika's 1 rode ui 2 tomaten 150 g mais uit blik 150 g kidneybonen uit blik 2 tl Mexicaanse kruiden 1 gerookte kipfilet verse koriander citroensap Bereiding Kook de rijst volgens de berei dingswijze op het pak. Snijd de paprika, gerookte kipfilet, rode ui en tomaten in stukjes. Giet een scheutje olie in een pan en bak de paprika en ui ongeveer 5 minuten. Daarna voeg je de mais en bonen toe en zet je na 1 tot 2 minuten het vuur uit. Meng in een kom de gekookte rijst, paprika, ui, tomaten, gerookte kip, mais, bonen, Mexicaanse kruiden en een scheutje citroensap. Serveer met wat verse koriander (of peterselie). J ZATERDAG 23 FEBRUARI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125