Over stamppot valt niet te twisten GIPHARTS KOOKEILAND 'S^ s* U Ronald Giphart is de beroerdste niet en honoreert het verzoek van een echtpaar dat onze Hollandse pot niet te versmaden vindt. Nietsvermoedend liep ik over straat, minding my own business zoals dat in Ameri kaanse films heet. Plotseling werd ik staande gehouden door een man en een vrouw in dikke winterjassen. Ze zeiden: ,,Weet je waarover jj eens een stukje in de krant moet schrijven?" Prompt schoten me meerdere antwoorden te binnen. Franse wijngaardslakken. Vietnamese loempia's. Amerikaanse koffie- spread voor op brood (jegh). Wat Berliner leverworst zo lek ker maakt. Hoe het kan dat Ja panse wagyu beef zo geaderd is. Of ik moreel verwerpelijk ben omdat ik onlangs in Noorwe gen walvis heb gegeten. Over de verslavende smaak van Thaise kokossoep. Nou ja, dat soort cu linaire zaken. Maar ik reageerde verheugd: het is altijd fijn als iemand anders onderwerpen bedenkt. „Hollandse pot", zei de vrouw. „Echte Nederlandse stamp pot", vulde de man aan. Een tijdje terug laaide in Nederland de discussie op hoe erg het is dat we steeds minder vaak ouderwetsch vaderland- sche gerechten zouden nutti gen. Is met de verminderde aandacht voor Nederlandse gerechten niet de hele Neder landse cultuur in gevaar? ,,Terwijl stamppot nu juist zo lekker is!" zei de vrouw. ,,Het lekkerste dat er is!" vulde de man aan. Over smaak valt niet te twis ten, maar wel te discussiëren. Ten eerste is er de historische vraag hoe typisch Nederlands typisch Nederlandse gerechten zijn. Daarnaast mogen we vast stellen dat 'de Hollandse pot' door de eeuwen heen altijd ge mengde gevoelens heeft opge roepen, niet alleen bij buiten landers, maar vooral ook bij Nederlanders zelf, met dank aan ons immer sluimerende minderwaardigheidsgevoel. Vriend en vijand zijn het er over eens dat de Nederlandse volksaard ('doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg') zich eeuwenlang weerspiegelde in onze gerechten. Buitenlandse bezoekers hebben zich vanaf de Middeleeuwen altijd scham- 4 J MÏ-. perend uitgelaten over wat wij plegen te eten. Zuinigheid was hier immers troef, wat mede werd gevoed door het calvi nisme. Zoals een Portugese schrijver ooit over onze kook kunst schreef: 'De ingrediënten zijn bij voorkeur smaakloos en reukloos, wat toebereiding betreft gaat men niet verder dan zo nu en dan een vleugje peper, de gerechten worden zonder fantasie en bijna met minachting bereid'. Nou, daar konden we het mee doen. Toch wil ik geen eetverrader zijn en op mijn beurt lullig doen over onze stamppot, hutspot of andere warme prak ken, want een goeie Neder landse schotel vind ik oprecht niet te versmaden. Daarom zal ik vandaag het verzoek van het echtpaar op straat honoreren met een ouderwetsche Hol- landsche boerenkoolstamppot. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN Meer over dit onderwerp schreef ik op www.npofocus.nl

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124