[zs]
[w]
Reünie
Maandelijks veganistische
buffetten bij Stoom
MARGOT
ZEELAND 11
tf.Sj
We hadden elkaar jaren niet gezien; het
clubje vriendinnen waarmee ik op de
lagere school zat. Toch voelde het met
een weer vertrouwd toen we afgelopen week aan
de lunch zaten om bij te praten. We hadden in
derdaad veel te bespreken want als je elkaar al van
zo lang geleden kent, ken je ook elkaars achter
gronden. Sommige herinneringen kwamen
ineens weer naar boven en andere was ik echt
vergeten al hielp het dat ik een fotoalbum uit die
tijd had meegenomen. Mijn moeder plakte altijd
foto's in en nu bleek maar weer eens hoe leuk dat
is. Want je kunt met je telefoon wel foto's maken
totdat je een ons weegt, zo'n tijdsdocument is
onbetaalbaar. Dus lachten we om vergeten ge
waande kiekjes, gedeelde herinneringen en ver
halen. Af en toe werd er een traan weggepinkt
over het verlies van een van onze moeders en de
gezondheidstoestand van andere ouders. Het was
een waardevolle middag met de vijf vrouwen die
ieder een andere weg in zijn geslagen. Om er
bijna 40 (ik denk zelf 25 maar het zijn er echt
bijna 40) jaar later achter te komen dat we elkaar
nog steeds goed kennen en dat we zodoende
soms maar aan een half woord genoeg hadden.
Natuurlijk wachten we nu niet weer zo lang, dus
komen we binnenkort bij elkaar in de grote stad,
al serveerden ze in deze lunchroom een heerlijke
salade. Schil 2 Zeeuwse peren, snij de partjes in
kleine stukjes en besprenkel ze met wat citroen
sap. Neem 2 ons oude Zeeuwse geitenkaas en ver
brokkel deze. Verdeel een gemengde salade over
een schaal en hussel de kaas en de peer er door.
Strooi er een handvol Zeeuwse walnoten over en
druppel er wat olijfolie en balsamico azijn over
heen. Ook een gouwe ouwe.
Het was een waardevolle middag met vijf vrouwen die
ieder een andere weg in zijn geslagen. Na bijna veertig
jaar hebben we nog steeds aan een half woord genoeg
bruinrode soep waarin klodders room zwem
men. Ernaast staat - hoe Yerseks - een glaasje
cognac. ,,Dat kunt u in de soep doen of erbij
opdrinken'', legt de serveerster uit. De soep is
dik, romig en mooi geconcentreerd, maar niet
te scherp of te peperig. Een oppepper van de
cognac is eigenlijk overbodig. Onderin houdt
zich ook een flink stuk kreeft schuil, maar niet
voor lang.Een voortreffelijk soepje.
Het nadeel van schol die om zalm is gewikkeld,
is dat deze platvis snel papperig wordt. Schol
gaart sneller dan zalm. De smaak is wel goed, de
textuur minder. Mijn drie sliptongen (de kaart
rept van sliBtongen) zijn een betere keukenact.
De vis is precies goed gebakken, mooi bruin
maar niet te ver gegaard. De groentjes - spruit
jes, worteltjes en champignons - zijn beetgaar
en daardoor nog fijn knapperig, al vinden we
paddenstoelen bij vis wel enigszins curieus. Het
hoofdgerecht komt met krokante friet en een
schaaltje rijke salade.
Daar gaat iets mis. De kok heeft vanille-ijs in
plaats van mangosorbetijs op het bord gelegd.
Voor de rest is het wel oké, ook de gemarineerde
mango. Mijn crème brülée met zichtbaar stuk
jes vanille in de custard is kruidig en romig. Het
suikerlaagje laat een timide krakje horen. Een
bolletje vanille-ijs, een dot slagroom, een cylin-
dervormig koekje en een aardbei omlijsten de
custard. Inventiefis anders, maar je komt hier
voor de vis, niet voor het toetje. Als we afreke
nen op de plek waar een deel van Herman Heij-
ermans' boek Op Hoop van Zegen is gefilmd,
zien we dat de vis nu eens niet duur wordt be
taald.
BEOORDELING
Voorgerecht
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
Ambiance
Prijs/kwaliteit
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Vegan wil zeggen dat er geen
dierlijke producten in het eten
zitten maar wel alternatieve,
plantaardige voedingsmidde
len. ,,Vegan eten wordt steeds
populairder", vertelt Van der
Walle. ,,Zelf eet ik minstens
twee keer per week vegetarisch
of veganistisch en ik zie om me
heen dat het echt in opkomst is.
We krijgen regelmatig gasten
uit België en Duitsland die spe
ciaal voor de buffetten komen.
Wellicht is dat toeval, maar ik
denk dat we gewoon op het
juiste moment zijn begonnen
bovendien is er in Zeeland wei
nig op dit gebied."
Hij gaat regelmatig op pad om
inspiratie op te doen al bedenkt
hij de uiteindelijke gerechten
altijd zelf. ,,Meestal hebben
deze een oosters tintje en lijken
ze op wat de meeste mensen al
kennen, zoals saté, maar dan
van seitan, of gamba's gemaakt
van konjac meel. Dat is meel ge
maakt van konjac wortelen,
boordevol vezels. Daar hebben
we tevens pasta's van. Sinds
kort hebben we ook de Beyond
burger op de kaart. Een veganis- 1
tische hamburger uit Amerika,
die niet onderdoet in smaak
voor de echte hamburger."
Zelf een veganistisch broodje
hamburger thuis maken kan
natuurlijk ook. Haal bij de bak
ker een pompoenbroodje
(check even of er geen melk in
is verwerkt). Koop een veganis-
tische hamburger - deze zijn in
steeds meer biowinkels te vin
den - en bak de hamburger in
wat olie. Leg de burger vervol
gens op het broodje. Versier
met wat sla, tomaat, rode ui,
sprouts, ketchup en, natuurlijk,
veganistische mayonaise. Sma
kelijk!
vrijdag 15 februari 2019
GO
eindscore
Hoe zijn de hoofdgerechten?
En de nagerechten?
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Elke maand organiseert Ivo
van der Walle bij Stoom in
Middelburg veganistische
buffetten.
Margot Verhaagen
Middelburg
Ivo van der Walle. foto ruben oreel