[zs] [w] Reünie Maandelijks veganistische buffetten bij Stoom MARGOT ZEELAND 11 tf.Sj We hadden elkaar jaren niet gezien; het clubje vriendinnen waarmee ik op de lagere school zat. Toch voelde het met een weer vertrouwd toen we afgelopen week aan de lunch zaten om bij te praten. We hadden in derdaad veel te bespreken want als je elkaar al van zo lang geleden kent, ken je ook elkaars achter gronden. Sommige herinneringen kwamen ineens weer naar boven en andere was ik echt vergeten al hielp het dat ik een fotoalbum uit die tijd had meegenomen. Mijn moeder plakte altijd foto's in en nu bleek maar weer eens hoe leuk dat is. Want je kunt met je telefoon wel foto's maken totdat je een ons weegt, zo'n tijdsdocument is onbetaalbaar. Dus lachten we om vergeten ge waande kiekjes, gedeelde herinneringen en ver halen. Af en toe werd er een traan weggepinkt over het verlies van een van onze moeders en de gezondheidstoestand van andere ouders. Het was een waardevolle middag met de vijf vrouwen die ieder een andere weg in zijn geslagen. Om er bijna 40 (ik denk zelf 25 maar het zijn er echt bijna 40) jaar later achter te komen dat we elkaar nog steeds goed kennen en dat we zodoende soms maar aan een half woord genoeg hadden. Natuurlijk wachten we nu niet weer zo lang, dus komen we binnenkort bij elkaar in de grote stad, al serveerden ze in deze lunchroom een heerlijke salade. Schil 2 Zeeuwse peren, snij de partjes in kleine stukjes en besprenkel ze met wat citroen sap. Neem 2 ons oude Zeeuwse geitenkaas en ver brokkel deze. Verdeel een gemengde salade over een schaal en hussel de kaas en de peer er door. Strooi er een handvol Zeeuwse walnoten over en druppel er wat olijfolie en balsamico azijn over heen. Ook een gouwe ouwe. Het was een waardevolle middag met vijf vrouwen die ieder een andere weg in zijn geslagen. Na bijna veertig jaar hebben we nog steeds aan een half woord genoeg bruinrode soep waarin klodders room zwem men. Ernaast staat - hoe Yerseks - een glaasje cognac. ,,Dat kunt u in de soep doen of erbij opdrinken'', legt de serveerster uit. De soep is dik, romig en mooi geconcentreerd, maar niet te scherp of te peperig. Een oppepper van de cognac is eigenlijk overbodig. Onderin houdt zich ook een flink stuk kreeft schuil, maar niet voor lang.Een voortreffelijk soepje. Het nadeel van schol die om zalm is gewikkeld, is dat deze platvis snel papperig wordt. Schol gaart sneller dan zalm. De smaak is wel goed, de textuur minder. Mijn drie sliptongen (de kaart rept van sliBtongen) zijn een betere keukenact. De vis is precies goed gebakken, mooi bruin maar niet te ver gegaard. De groentjes - spruit jes, worteltjes en champignons - zijn beetgaar en daardoor nog fijn knapperig, al vinden we paddenstoelen bij vis wel enigszins curieus. Het hoofdgerecht komt met krokante friet en een schaaltje rijke salade. Daar gaat iets mis. De kok heeft vanille-ijs in plaats van mangosorbetijs op het bord gelegd. Voor de rest is het wel oké, ook de gemarineerde mango. Mijn crème brülée met zichtbaar stuk jes vanille in de custard is kruidig en romig. Het suikerlaagje laat een timide krakje horen. Een bolletje vanille-ijs, een dot slagroom, een cylin- dervormig koekje en een aardbei omlijsten de custard. Inventiefis anders, maar je komt hier voor de vis, niet voor het toetje. Als we afreke nen op de plek waar een deel van Herman Heij- ermans' boek Op Hoop van Zegen is gefilmd, zien we dat de vis nu eens niet duur wordt be taald. BEOORDELING Voorgerecht Hoofdgerecht Nagerecht Bediening Ambiance Prijs/kwaliteit Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Vegan wil zeggen dat er geen dierlijke producten in het eten zitten maar wel alternatieve, plantaardige voedingsmidde len. ,,Vegan eten wordt steeds populairder", vertelt Van der Walle. ,,Zelf eet ik minstens twee keer per week vegetarisch of veganistisch en ik zie om me heen dat het echt in opkomst is. We krijgen regelmatig gasten uit België en Duitsland die spe ciaal voor de buffetten komen. Wellicht is dat toeval, maar ik denk dat we gewoon op het juiste moment zijn begonnen bovendien is er in Zeeland wei nig op dit gebied." Hij gaat regelmatig op pad om inspiratie op te doen al bedenkt hij de uiteindelijke gerechten altijd zelf. ,,Meestal hebben deze een oosters tintje en lijken ze op wat de meeste mensen al kennen, zoals saté, maar dan van seitan, of gamba's gemaakt van konjac meel. Dat is meel ge maakt van konjac wortelen, boordevol vezels. Daar hebben we tevens pasta's van. Sinds kort hebben we ook de Beyond burger op de kaart. Een veganis- 1 tische hamburger uit Amerika, die niet onderdoet in smaak voor de echte hamburger." Zelf een veganistisch broodje hamburger thuis maken kan natuurlijk ook. Haal bij de bak ker een pompoenbroodje (check even of er geen melk in is verwerkt). Koop een veganis- tische hamburger - deze zijn in steeds meer biowinkels te vin den - en bak de hamburger in wat olie. Leg de burger vervol gens op het broodje. Versier met wat sla, tomaat, rode ui, sprouts, ketchup en, natuurlijk, veganistische mayonaise. Sma kelijk! vrijdag 15 februari 2019 GO eindscore Hoe zijn de hoofdgerechten? En de nagerechten? (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Elke maand organiseert Ivo van der Walle bij Stoom in Middelburg veganistische buffetten. Margot Verhaagen Middelburg Ivo van der Walle. foto ruben oreel

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39