10 ZEELAND
Je bent een
rund als je bij De
Viskêête een
biefje bunkert.
Aan de haven in
Yerseke liggen de
oesters letterlijk
voor het oprapen
en spartelt de vis
bijna vanzelf op je
bord. Hier eet je
dus vis.
Op de gevel staat wervend 'zee-ete-
rij'. Daarvan is geen woord gelo
gen. Als we binnenschuifelen,
stuiten we op een zoutwaterbas
sin waarin verschillende soorten
oesters lonken naar schelpdierliefhebbers en
kreeften lijdzaam wachten op kokend water.
Als een 'straight flush' zijn zeetongen en an
dere exquise vis gedrapeerd op ijs. De Viskêête
van vishandel Piet van Oost is naast 'zee-ete-
rij' namelijk ook een winkel. De visvitrine
monsterend loopt het water je in de mond. Of
zoals ze op Yerseke ongezouten zeggen: ut
kwiel lóópt uut je bakkes.
In een ver verleden waren we al eens bij het
aan de oesterputten gelegen restaurant. In
2017 breidden de eigenaren Jaap en Heleen van
Stee De Viskêête aan de jachthaven flink uit.
Het restaurant dat op palen staat en een in-
steekhaventje overbrugt, werd twee keer zo
HET MENU
groot. Het interieur is keurig. We zien bankjes
met zeeblauwe bekleding, houten tafels en
stoelen en dito (nep)vloer, al zijn wel veel ver
schillende houtkleuren gebruikt.
Achterin de eetruimte leeft opa Jaap op een
wandbrede zwart-wit foto in herinnering
voort. Met zijn fiets aan de hand en sjekkie in
de mond tuurt hij in de lens, terwijl op de
achtergrond noeste werkmannen letterlijk
krom staan om schelpdieren in zakken te
stoppen. Een pittoresk panorama, dat je van
daag de dag nog steeds kunt beleven in de Vis-
kêête. Bijna nergens heb je zo'n kamerbreed
uitzicht op de Oosterschelde als hier.
Zeebanket natuurlijk. Ja, de kaart vermeldt ook
biefstuk, schnitzel en saté, maar je gaat hier niet
naar toe om in de bil van een Belgische Blauwe
te bijten. Het is een kaart zonder fratsen, nogal
klassiek en misschien ook een tikje oubollig, ze
ker de desserts. Voor uitgelezen en gewaagde
combinaties is dit het verkeerde adres. De ge
rechten zijn recht toe recht aan, wat een fijne
culinaire ervaring niet in de weg hoeft te staan.
Op recensiesites klagen gasten soms over een
bruuske bediening. Onze rijpere, in fris blauw
gestoken serveersters Marianne Pekaar en San
dra Traas kunnen we daar niet op betrappen. Ze
zijn voorkomend en correct.
Wat eten we?
Mijn tafelheer ontpopt zich als een zuinige
Zeeuw. Hij kiest het Laagwatermenu: gegrati
neerde uiensoep, scholrolletjes met zalm en
witte wijnsaus en als toetje mangosorbetijs met
gemarineerde mango. Voor 21,95 euro is dat een
scherp geprijsd drie gangen menu. De uiensoep
waarin toast met gesmolten kaas drijft, kent als
basis een mooie runderbouillon. Gulzig lepelt
hij de uitgebalanceerde soep op: „Uiensoep kan
een zoutbom zijn, maar deze is precies goed.''
Een testcase voor elk Yerseks restaurant is
kreeftensoep. Voor mijn neus verschijnt een
REKENING
1 cola
3,00
2,60
5,00
21,95
10,20
21,95
8,70
vrijdag 15 februari 2019
GO
Portie kibbeling. foto's marcelle davidse
M Soraja Vleugel met
een kreeft in haar
hand.
Marianne Pekaar (l)
en Sandra Traas ser
veren gerechten uit.
Vis met een kamerbreed uit
Frank Balkenende
De Viskêête biedt
menu's en a la
carte. Het goed
koopste menu is
het Laagwater-
menu (21,95). Het
maandmenu is een
tienje duurder.
Het goedkoopste
voorgerecht is
stokbrood met
kruidenboter
(4,95), het duurste
een visschotel
(18,60). Oesters
gaan vanaf 2,10
euro per stuk.
Schnitzel naturel is
het voordeligste
hoofdgerecht
(16,95), het kost
baarste is de fruits
de mer (54,50 per
persoon).
Wat staat er op het menu?
De Viskêête
Havendijk 36
1 ijsthee
2 bruiswater
1 laagwatermenu
1 kreeftensoep
1 sliptong
1 crème brulée
Totaal:
73,40