10 ZEELAND Je bent een rund als je bij De Viskêête een biefje bunkert. Aan de haven in Yerseke liggen de oesters letterlijk voor het oprapen en spartelt de vis bijna vanzelf op je bord. Hier eet je dus vis. Op de gevel staat wervend 'zee-ete- rij'. Daarvan is geen woord gelo gen. Als we binnenschuifelen, stuiten we op een zoutwaterbas sin waarin verschillende soorten oesters lonken naar schelpdierliefhebbers en kreeften lijdzaam wachten op kokend water. Als een 'straight flush' zijn zeetongen en an dere exquise vis gedrapeerd op ijs. De Viskêête van vishandel Piet van Oost is naast 'zee-ete- rij' namelijk ook een winkel. De visvitrine monsterend loopt het water je in de mond. Of zoals ze op Yerseke ongezouten zeggen: ut kwiel lóópt uut je bakkes. In een ver verleden waren we al eens bij het aan de oesterputten gelegen restaurant. In 2017 breidden de eigenaren Jaap en Heleen van Stee De Viskêête aan de jachthaven flink uit. Het restaurant dat op palen staat en een in- steekhaventje overbrugt, werd twee keer zo HET MENU groot. Het interieur is keurig. We zien bankjes met zeeblauwe bekleding, houten tafels en stoelen en dito (nep)vloer, al zijn wel veel ver schillende houtkleuren gebruikt. Achterin de eetruimte leeft opa Jaap op een wandbrede zwart-wit foto in herinnering voort. Met zijn fiets aan de hand en sjekkie in de mond tuurt hij in de lens, terwijl op de achtergrond noeste werkmannen letterlijk krom staan om schelpdieren in zakken te stoppen. Een pittoresk panorama, dat je van daag de dag nog steeds kunt beleven in de Vis- kêête. Bijna nergens heb je zo'n kamerbreed uitzicht op de Oosterschelde als hier. Zeebanket natuurlijk. Ja, de kaart vermeldt ook biefstuk, schnitzel en saté, maar je gaat hier niet naar toe om in de bil van een Belgische Blauwe te bijten. Het is een kaart zonder fratsen, nogal klassiek en misschien ook een tikje oubollig, ze ker de desserts. Voor uitgelezen en gewaagde combinaties is dit het verkeerde adres. De ge rechten zijn recht toe recht aan, wat een fijne culinaire ervaring niet in de weg hoeft te staan. Op recensiesites klagen gasten soms over een bruuske bediening. Onze rijpere, in fris blauw gestoken serveersters Marianne Pekaar en San dra Traas kunnen we daar niet op betrappen. Ze zijn voorkomend en correct. Wat eten we? Mijn tafelheer ontpopt zich als een zuinige Zeeuw. Hij kiest het Laagwatermenu: gegrati neerde uiensoep, scholrolletjes met zalm en witte wijnsaus en als toetje mangosorbetijs met gemarineerde mango. Voor 21,95 euro is dat een scherp geprijsd drie gangen menu. De uiensoep waarin toast met gesmolten kaas drijft, kent als basis een mooie runderbouillon. Gulzig lepelt hij de uitgebalanceerde soep op: „Uiensoep kan een zoutbom zijn, maar deze is precies goed.'' Een testcase voor elk Yerseks restaurant is kreeftensoep. Voor mijn neus verschijnt een REKENING 1 cola 3,00 2,60 5,00 21,95 10,20 21,95 8,70 vrijdag 15 februari 2019 GO Portie kibbeling. foto's marcelle davidse M Soraja Vleugel met een kreeft in haar hand. Marianne Pekaar (l) en Sandra Traas ser veren gerechten uit. Vis met een kamerbreed uit Frank Balkenende De Viskêête biedt menu's en a la carte. Het goed koopste menu is het Laagwater- menu (21,95). Het maandmenu is een tienje duurder. Het goedkoopste voorgerecht is stokbrood met kruidenboter (4,95), het duurste een visschotel (18,60). Oesters gaan vanaf 2,10 euro per stuk. Schnitzel naturel is het voordeligste hoofdgerecht (16,95), het kost baarste is de fruits de mer (54,50 per persoon). Wat staat er op het menu? De Viskêête Havendijk 36 1 ijsthee 2 bruiswater 1 laagwatermenu 1 kreeftensoep 1 sliptong 1 crème brulée Totaal: 73,40

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38