voor U getest Bijzondere chocolade
ijir
W
m
Chocolade met zeewier, biet of zoute drop:
je koopt 'm gewoon in de supermarkt. Maar
proef je die onorthodoxe ingrediënten
überhaupt? En hoe smaken die dan?
'Als een blogger zo'n
smaakje oppikt, kan
het een hit worden'
7
i
?A-i%
■3
^Jerkade^
Coco
Delicata
Tony's Chocolonely
Verkade In Choc
La Place
Love Chock
oet je proeven", glun
dert Paul van Dijk.
,,Deze is ook bijzon
der." Op het oog
verraden de aange
sneden stukjes chocolade op zijn
schoteltje in niets hun onstuimige
karakter. Het spul heeft echter nau
welijks de tong geraakt of de hele
mond staat in lichterlaaie. ,,Dit is een
reep met 0,3 procent Carolina Rea
per", lacht Van Dijk, terwijl er om
hem heen naarstig wordt gezocht
naar bluswater. „Uitgeroepen tot de
heetste chilipeper ter wereld."
Het kan nog veel gekker, weet Van
Dijk, die voor chocoladeverkopers.nl
de aardbol afspeurt naar bijzondere
repen. Wat te denken van die Taiwa
nese reep met garnalen, limoenblad,
citroengras en galangawortel; een
garnalencurry in een chocoslof. ,,Of
neem deze reep van het Oostenrijkse
Zotter, met een ganache van kaas."
Eenmaal uit de wikkel dringt de
weeïge fonduewalm al snel de neus
binnen. Van Dijk: ,,Kaas en chocola
is op zich een geniale combinatie.
Alleen niet in een houdbare reep."
Wasabi-sojaboon
Exotische buitenbeentjes? Misschien.
Maar het kan de aandachtige consu
ment niet zijn ontgaan dat de onor
thodoxe smaakcombinaties de laatste
jaren ook in de Nederlandse super-
markt aan een opmars bezig zijn.
Sinaasappelpindakaas. Gin-tonic-
kruidnoten. Komkommerprik. Geen
plek in de grootgrutter echter waar
zo lustig buiten de lijntjes wordt ge
kleurd als het chocoladeschap.
Op zich is die innovatiedrang niet
nieuw, zegt chocolatier Marc Wil-
lemse. ,,In bonbons wordt van ouds
her geëxperimenteerd met - inmid
dels geijkte - smaaktoevoegingen als
kers, munt of likeur. Maar in repen is
het een nieuwe ontwikkeling." Van
Dijk: ,,De laatste tijd is het geëxplo
deerd. Het wordt steeds raarder."
Volgens de panelleden ligt dat al
lereerst aan het merk Tony's Choco-
lonely, dat met zijn razend populaire
limited editions vol stoofpeer, wortel,
rogge of cola ook doodgewone huis
merken aanzette tot chocoladerepen
peer-anijs en wasabi-sojaboon. Maar
misschien nog wel belangrijker: soci
ale media. ,,Ik vermoed dat veel pro
ducenten gewoon wat proefballon
netjes oplaten", zegt Willemse. ,,Als
een blogger zo'n gek smaakje oppikt,
kan het zomaar een hit worden." Op
Instagram ofYouTube valt immers
ook de visuele meerwaarde van wat
matchathee, jalapeno of knetter-
snoep in je reep niet te onderschat
ten. ,,Mensen happen met hun ogen."
Zijn al die ongewone ingrediënten
enkel een aanwinst op de verpakking
of voegen ze daadwerkelijk wat toe
Paul van Dijk (34)
Marc Willemse (59)
qua smaak? En zijn ze überhaupt te
ontmantelen in een blinde proeverij?
De twee chocokenners testen het
met zes bijzondere repen.
Verstoppertje
De zeewier-yuzu-reep van Delicata
(Albert Heijn) trapt niet onaardig
af. Goed, de yuzu - een Aziatische
citrusvrucht - had ook sinaasappel
kunnen zijn, maar het frisse doch zil
tige smaakpalet combineert lekker
met chocola. Ook de reep van Coco
(Bijenkorf) smaakt niet slecht. De ra
barber speelt verstoppertje (,,Is dit
gojibes? Balsamico?"), maar de gem
ber wordt direct verraden door zijn
traag omhoog kruipende pittigheid.
Daarna gaat het rap bergafwaarts.
Als er al droge smaaktoevoegingen
zijn gebruikt - en dus geen siroop -,
zijn deze ingrediënten veel te karig
aanwezig of dramatisch slecht ver
deeld. Dat La Place (Jumbo) biet in de
mix heeft gestrooid, wordt enkel dui
delijk omdat Willemse als een ware
paleontoloog zijn reep ontleedt, en
bij die opgravingen zowaar een
smaakloos snippertje treft dat een
vingertopje roze kleurt. Illustratief is
ook de In Choc van Verkade. Pas na
drie happen wordt een kiezeltje drop
gevonden dat groot genoeg is om
enige salmiaksmaak af te geven. De
volgende hap smaakt echter gewoon
weer als een ouderwetse chocoreep.
Puur experimenteren voor de
bühne dus, oordeelt het panel aan
het eind van de rit. Zelfs in dit soort
quasi-gewaagde repen kiest de fabri
kant veelal voor de veilige weg.
L-PLie
BIET
HAZELNOOT
GO ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019
.elk 32% popcorn discodip i
MELK
YUZU
ZEEWIER
,4« n
i° 1 *i<3
'oo'i"-. .p» frrrb]m
.^b
Melk, rabarber, gember.
80 gram, €4,95, Bijenkorf
De kenmerkende pittig
heid van de gember
komt duidelijk naar
voren, maar de frisse
rabarber is meer verle
gen en wordt niet gera
den. Stukjes ontbreken
helaas. Desondanks de
meest uitgesproken en
spannende reep.
Melk, yuzu, zeewier. 100
gram, €2,05, Albert Heijn
De yuzu wordt voor
sinaasappel aangezien.
En er is niet bepaald gul
gestrooid met snipper
tjes zeewier. Toch een
mooie balans tussen een
fijn zuurtje, vleugje zout
en prima chocolade. Een
doorsnoepertje dat blijft
verrassen.
Melk, popcorn, discodip.
175 gram, €3,95
Klinkt feestelijk, maar is
eenmaal uit zijn kakel
bonte jas helaas een ho
peloos saai een-tweetje
tussen gepofte mais-
stukjes en keihard mus
ketzaad (,,Is dit vogel
zaad?"). De chocolade is
bovendien wel heel erg
zoet en romig.
Puur, zoute drop, fudge.
111 gram, €1,69
Chocola met zoute drop
is geen onaardige
vondst. Helaas zijn de
dropkorrels veel te klein
en slecht vermengd om
wat smaak betreft al te
veel effect te sorteren.
De chocola is bovendien
aan de droge kant.
Puur, biet, hazelnoot.
180 gram, €2,59, Jumbo
Een hopeloos dikke plak
dertien-in-een-dozijncho
colade. Het aardse bie-
tenzoet zou prima kun
nen combineren, maar zo
weinig microscopische
snippers zetten geen
zoden aan de dijk. Ad
vies: dubbel zo dun. En
een bietje meer graag.
Puur, blauwe bessen,
hennepzaad. 70 gram,
€4,09, Ekoplaza
Zogenaamde raw choco
late van ongebrande ca
caobonen. Op zich weinig
mis mee, maar wel in zo'n
zanderige, vlakke uitvoe
ring. Ook de toegevoegde
ingrediënten zijn in de
mond nagenoeg afwezig.
Saaaaai.
Repen in rare smaken
MATTHIJS MEEUWSEN
M
Speurt voor chocolade-
verkopers.nl voortdurend
naar bijzondere repen.
Kenner van The Chocolate
Bar Nijmegen. Voor al uw
chocoworkshops.
PURE CHOCOLADE