voor U getest Bijzondere chocolade ijir W m Chocolade met zeewier, biet of zoute drop: je koopt 'm gewoon in de supermarkt. Maar proef je die onorthodoxe ingrediënten überhaupt? En hoe smaken die dan? 'Als een blogger zo'n smaakje oppikt, kan het een hit worden' 7 i ?A-i% ■3 ^Jerkade^ Coco Delicata Tony's Chocolonely Verkade In Choc La Place Love Chock oet je proeven", glun dert Paul van Dijk. ,,Deze is ook bijzon der." Op het oog verraden de aange sneden stukjes chocolade op zijn schoteltje in niets hun onstuimige karakter. Het spul heeft echter nau welijks de tong geraakt of de hele mond staat in lichterlaaie. ,,Dit is een reep met 0,3 procent Carolina Rea per", lacht Van Dijk, terwijl er om hem heen naarstig wordt gezocht naar bluswater. „Uitgeroepen tot de heetste chilipeper ter wereld." Het kan nog veel gekker, weet Van Dijk, die voor chocoladeverkopers.nl de aardbol afspeurt naar bijzondere repen. Wat te denken van die Taiwa nese reep met garnalen, limoenblad, citroengras en galangawortel; een garnalencurry in een chocoslof. ,,Of neem deze reep van het Oostenrijkse Zotter, met een ganache van kaas." Eenmaal uit de wikkel dringt de weeïge fonduewalm al snel de neus binnen. Van Dijk: ,,Kaas en chocola is op zich een geniale combinatie. Alleen niet in een houdbare reep." Wasabi-sojaboon Exotische buitenbeentjes? Misschien. Maar het kan de aandachtige consu ment niet zijn ontgaan dat de onor thodoxe smaakcombinaties de laatste jaren ook in de Nederlandse super- markt aan een opmars bezig zijn. Sinaasappelpindakaas. Gin-tonic- kruidnoten. Komkommerprik. Geen plek in de grootgrutter echter waar zo lustig buiten de lijntjes wordt ge kleurd als het chocoladeschap. Op zich is die innovatiedrang niet nieuw, zegt chocolatier Marc Wil- lemse. ,,In bonbons wordt van ouds her geëxperimenteerd met - inmid dels geijkte - smaaktoevoegingen als kers, munt of likeur. Maar in repen is het een nieuwe ontwikkeling." Van Dijk: ,,De laatste tijd is het geëxplo deerd. Het wordt steeds raarder." Volgens de panelleden ligt dat al lereerst aan het merk Tony's Choco- lonely, dat met zijn razend populaire limited editions vol stoofpeer, wortel, rogge of cola ook doodgewone huis merken aanzette tot chocoladerepen peer-anijs en wasabi-sojaboon. Maar misschien nog wel belangrijker: soci ale media. ,,Ik vermoed dat veel pro ducenten gewoon wat proefballon netjes oplaten", zegt Willemse. ,,Als een blogger zo'n gek smaakje oppikt, kan het zomaar een hit worden." Op Instagram ofYouTube valt immers ook de visuele meerwaarde van wat matchathee, jalapeno of knetter- snoep in je reep niet te onderschat ten. ,,Mensen happen met hun ogen." Zijn al die ongewone ingrediënten enkel een aanwinst op de verpakking of voegen ze daadwerkelijk wat toe Paul van Dijk (34) Marc Willemse (59) qua smaak? En zijn ze überhaupt te ontmantelen in een blinde proeverij? De twee chocokenners testen het met zes bijzondere repen. Verstoppertje De zeewier-yuzu-reep van Delicata (Albert Heijn) trapt niet onaardig af. Goed, de yuzu - een Aziatische citrusvrucht - had ook sinaasappel kunnen zijn, maar het frisse doch zil tige smaakpalet combineert lekker met chocola. Ook de reep van Coco (Bijenkorf) smaakt niet slecht. De ra barber speelt verstoppertje (,,Is dit gojibes? Balsamico?"), maar de gem ber wordt direct verraden door zijn traag omhoog kruipende pittigheid. Daarna gaat het rap bergafwaarts. Als er al droge smaaktoevoegingen zijn gebruikt - en dus geen siroop -, zijn deze ingrediënten veel te karig aanwezig of dramatisch slecht ver deeld. Dat La Place (Jumbo) biet in de mix heeft gestrooid, wordt enkel dui delijk omdat Willemse als een ware paleontoloog zijn reep ontleedt, en bij die opgravingen zowaar een smaakloos snippertje treft dat een vingertopje roze kleurt. Illustratief is ook de In Choc van Verkade. Pas na drie happen wordt een kiezeltje drop gevonden dat groot genoeg is om enige salmiaksmaak af te geven. De volgende hap smaakt echter gewoon weer als een ouderwetse chocoreep. Puur experimenteren voor de bühne dus, oordeelt het panel aan het eind van de rit. Zelfs in dit soort quasi-gewaagde repen kiest de fabri kant veelal voor de veilige weg. L-PLie BIET HAZELNOOT GO ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019 .elk 32% popcorn discodip i MELK YUZU ZEEWIER ,4« n i° 1 *i<3 'oo'i"-. .p» frrrb]m .^b Melk, rabarber, gember. 80 gram, €4,95, Bijenkorf De kenmerkende pittig heid van de gember komt duidelijk naar voren, maar de frisse rabarber is meer verle gen en wordt niet gera den. Stukjes ontbreken helaas. Desondanks de meest uitgesproken en spannende reep. Melk, yuzu, zeewier. 100 gram, €2,05, Albert Heijn De yuzu wordt voor sinaasappel aangezien. En er is niet bepaald gul gestrooid met snipper tjes zeewier. Toch een mooie balans tussen een fijn zuurtje, vleugje zout en prima chocolade. Een doorsnoepertje dat blijft verrassen. Melk, popcorn, discodip. 175 gram, €3,95 Klinkt feestelijk, maar is eenmaal uit zijn kakel bonte jas helaas een ho peloos saai een-tweetje tussen gepofte mais- stukjes en keihard mus ketzaad (,,Is dit vogel zaad?"). De chocolade is bovendien wel heel erg zoet en romig. Puur, zoute drop, fudge. 111 gram, €1,69 Chocola met zoute drop is geen onaardige vondst. Helaas zijn de dropkorrels veel te klein en slecht vermengd om wat smaak betreft al te veel effect te sorteren. De chocola is bovendien aan de droge kant. Puur, biet, hazelnoot. 180 gram, €2,59, Jumbo Een hopeloos dikke plak dertien-in-een-dozijncho colade. Het aardse bie- tenzoet zou prima kun nen combineren, maar zo weinig microscopische snippers zetten geen zoden aan de dijk. Ad vies: dubbel zo dun. En een bietje meer graag. Puur, blauwe bessen, hennepzaad. 70 gram, €4,09, Ekoplaza Zogenaamde raw choco late van ongebrande ca caobonen. Op zich weinig mis mee, maar wel in zo'n zanderige, vlakke uitvoe ring. Ook de toegevoegde ingrediënten zijn in de mond nagenoeg afwezig. Saaaaai. Repen in rare smaken MATTHIJS MEEUWSEN M Speurt voor chocolade- verkopers.nl voortdurend naar bijzondere repen. Kenner van The Chocolate Bar Nijmegen. Voor al uw chocoworkshops. PURE CHOCOLADE

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 79