Weer even thuis Terug naar de plek van je jeugd 9 Schrijfster Franca Treur (39) heeft net haar nieuwe boek af en is weer even thuis, op de boerderij in Meliskerke, waar ze opgroeide. Vroeger vond ze de herfstvakantie de mooiste. „Tegenwoordig neem ik bijna nooit vrij, maar krijg ik wel een vakantiegevoel als ik iets heb afgerond.'' Een gesprek over oogsten, haar nieuwste boek en koken voor tien. Mijn ouders zijn een tijdje in Canada, dus ik heb het huis voor mezelf LIESBETH LABEUR Het idee dat je bij draagt, voelt goed. Er zijn hier extra handen nodig. Mijn broer en schoonzus verwachten elk moment een baby. Zij vinden het fijn als ik kook en ik vind het wel leuk om te doen'', vertelt Franca Treur in de keuken van de boerderij. De afwas is gedaan. Op de eetkamertafel lig gen fotoalbums. Treur laat een va kantiefoto van vroeger zien. ,,We waren de hele herfstvakantie be zig met dingen binnenhalen: aard appels, maïs, mangels. Ik ben op de foto elf jaar denk ik. Hij is hier op 't hof gemaakt. Het idee dat je bijdroeg, voelde toen ook al goed. Ik vond die herfstvakantie de mooiste van het jaar.'' ,,We raapten aardappels na op akkers in de buurt. Ik herinner me enorme zakken die we thuis brachten. En mijn vader ver bouwde maïs voor de koeien. Als de hakselaar weg was, verzamel den we de overgebleven maïskol ven. Voor onze konijnen. Maïs van de hoeken van het land die niet goed meegenomen was bijvoor beeld. Op de foto zie je onze oogst. De ingekuilde maïs zie je ook op de foto, op de achtergrond in de kuilpit. Ik zie dat hij nog niet is af gedekt, want er moet nog grond tegen het zeil aan.'' ,,En mangels natuurlijk. Die werden ook in de herfstvakantie geoogst. Met de hand. Mangels zijn voederbieten voor de koeien. We deden dan een regenbroek aan en kropen op onze knieën over het land. We trokken ze uit de grond, legden ze op een rij en sloegen het loof eraf met een ste- kertje. En daarna prikten we de bieten met een vork en laadden ze op de kar. Dat handwerk doen boeren nu niet meer. Ik geloof dat mijn broers nu bierborstel kopen, een restproduct van de bierbrou werijen met veel eiwit erin.'' Nieuwste boek Treur heeft net haar nieuwste boek af. ,,Het heet Regieaanwijzin gen voor de liefde. De uitgever heeft het een roman genoemd. Maar je kunt het ook lezen als vijftig korte verhalen die achter elkaar een groter verhaal vertellen. Het is na melijk geschreven als een feuille ton voor de krant. Een ouder wetse vorm, met tekeningen, over het moderne leven'', vertelt Treur. ,,Het gaat over een stel. De vrouw is scenarist. Haar man werkt bij de gemeente en zegt zijn baan op om samen met haar een scenario te schrijven. Een vriend, een veelbelovend filmma ker die kans maakt op geld uit een fonds, gaat het verfilmen. De film moet gaan over de liefde. De sce naristen zoeken naar originaliteit binnen het cliché: twee mensen die elkaar moeten krijgen. Omdat het stel ineens continu op elkaars lip zit, ontstaat er een ingewik kelde dynamiek. Ze hebben zelf natuurlijk ook een liefdesrelatie, dus ze voeren niet echt een neu traal gesprek.'' Het boek van Treur komt van daag uit. ,,De dingen die ik nu moet doen, interviews geven en columns schrijven, kan ik ook vanuit hier doen, in het huis van mijn ouders. Zij zijn een tijdje in Canada, dus ik heb het huis voor mezelf.'' Boerenkool met worst De dag van Treur ziet er wel wat anders uit hier. ,,Tussen de middag komt iedereen hier warm eten. In Amsterdam ga ik altijd eerst aan het werk en stel ik het ontbijt uit tot een uur of elf. Maar vandaag at ik om twaalf uur al boerenkool met worst'', zegt ze. ,,Ik heb de kool uit de tuin gepakt. Dat is wel iets anders dan een zakje leeg- schudden. Tussen de krulblaadjes zit van alles. Luisjes, blaadjes, grond. Je blijft wantrouwig tijdens het wassen.'' In het droogrek op de aanrecht staan twee pannen van 8 liter. ,,Een pan voor de boerenkool, een pan voor de aardappels. De kist met aardappels was bijna leeg. Ik heb vandaag de kleintjes opge maakt. Dat is de eeuwige strijd.'' Treur schilt met een mesje. ,,Ja, ik kan snel schillen, dus het geeft niet. Ik ben huishoudelijk heel hoog opgeleid.'' Geen experimenten ,,De aardappelpuree heb ik ge maakt met melk, een grote lepel mosterd, peper en zout en boter. En ik heb er drie rookworsten bij gedaan. Als ik hier ben, eet ik niet vegetarisch'', legt Treur uit. ,,Ik heb wel eens op bestelling pompoen soep voor m'n familie gemaakt. Dat vonden de kinderen zo vies. Ik moet dat nu, jaren later, nog horen. Ik doe dus geen culinaire experi menten meer. Ik ben gek op mijn neefjes en nichtjes. 's Middags ko men ze hier met z'n allen, maar 's avonds mogen de kinderen om de beurt komen en krijgen ze even exclusieve aandacht. Ik bak dan pannenkoeken en we doen een spel of ik lees voor.'' Treur kan ieder moment weer tante worden. ,,Mijn broer hoopt trouwens dat het nog even duurt. Hij heeft vier koeien staan die ook moeten kalveren. Het is daar een explosie van nieuw leven. Ik slaap met mijn mobieltje naast mijn kussen. Als ze dan naar het zie kenhuis moeten voor de bevalling, ga ik op de kinderen passen. Maar die koeien verlossen, dat ga ik niet doen hoor! Ik wil ze best in de ga ten houden, maar als ik pootjes zie, bel ik mijn andere broer.'' Schrijfster Franca Treur is weer even thuis op de boerderij in Me liskerke, waar ze opgroeide. foto lex de meester Franca Treur en haar broers zijn bezig de geraapte maïs te ver werken tot voer voor de konijnen. reproductie lex de meester GO ZATERDAG 9 FEBRUARI 2019 'Die koeien verlossen, ga ik niet doen hoor'

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 57