Een schijf
om voor uit
bed te
komen
<4
GIPHARTS KOOKEILAND
De Indonesische stoofschotel
rendang is het populairste
gerecht ter wereld.
Wonderlijk genoeg op de voet
gevolgd door nasi goreng:
gebakken rijst met de kliekjes
van gisteren.
Een paar jaar geleden
hield nieuwszender CNN een
enquête onder 35.000 mensen
over wat zij 'het heerlijkste
gerecht ter wereld' vonden. De
uitslag gaf stof tot nadenken.
Parmaham kwam bijvoorbeeld
op de 48ste plek. De hamburger
stond op 42. Warme brownie
met vanille-ijs haalde de 38ste
plaats, meteen gevolgd door
aardappelchips op 37. Paella
kwam uit op 33, op 27 stonden
Mexicaanse taco's en Engeland
deed mee met fish-and-chips
op 21. De Fransen konden trots
zijn op hun croissants (18), de
Turken op hun kebab (16),
Korea scoorde hoog met kimchi
(12) en de Italianen met pizza
(35) en lasagne (11).
In de top tien was het drin
gen, al was het tekenend dat
alle gerechten uit Azië kwa
men, met gerechten als massa
man, ramen, dim sum, pad thai
en sushi. Winnaar van het We
reldkampioenschap Lekkerste
Voedsel was uiteindelijk ren-
dang, de Indonesische vlees
stoofschotel, maar het meeste
opzien baarde de nummer 2 in
de lijst, oorspronkelijk ook uit
Indonesië: nasi goreng!
Een jaar of tien geleden
mocht mijn oudste zoon met
zijn opa naar Indonesië, een reis
waarvan hij helemaal verrukt
thuiskwam. We vroegen wat
hij het allerleukste had gevon
den.
'Dat ze nasi eten als ontbijt!',
riep hij enthousiast. In hotels
en guesthouses stonden er
namelijk 's ochtends buffetten
klaar met nasi goreng. Mijn
schoonvader meldde dat mijn
zoon zich er ongans aan had
gegeten. Het joch was er zo aan
gewend geraakt dat wij sinds
dien nog steeds weleens ontbij
ten met opgebakken nasi van
de avond ervoor. Mits we er
niet iets anders mee doen...
Nasi goreng (dat letterlijk
'gebakken rijst' betekent)
wordt in Indonesische huis
houdens bereid met de restjes
van vorige maaltijden.
De ingrediënten van nasi
luisteren daarom dus niet zo
nauw en dat is waarom er niet
één nasi goreng bestaat, maar
tientallen. De Engelstalige
Wikipedia noemt meer dan
honderd varianten van heinde
en verre, want nasi goreng is
inmiddels geadopteerd door
een groot deel van de wereld,
inclusief Nederland.
En dat is zo mooi aan onze
Hollandse keuken, want hoe
wel nasi goreng uit zichzelf dus
al op de tweede plek van de
CNN-rangorde Lekkerste
Gerechten is gekomen, hebben
wij er nog een element aan we
ten toe te voegen: wij paneren
schijven met nasi goreng en
frituren die! Misschien niet een
gerecht dat internationaal hoge
ogen gooit, maar mij kun je er
's nachts voor wakker maken,
al weet ik niet of ik er graag mee
zou ontbijten.
36
Eten
FOTOSHODYCAREMAN