Een schijf om voor uit bed te komen <4 GIPHARTS KOOKEILAND De Indonesische stoofschotel rendang is het populairste gerecht ter wereld. Wonderlijk genoeg op de voet gevolgd door nasi goreng: gebakken rijst met de kliekjes van gisteren. Een paar jaar geleden hield nieuwszender CNN een enquête onder 35.000 mensen over wat zij 'het heerlijkste gerecht ter wereld' vonden. De uitslag gaf stof tot nadenken. Parmaham kwam bijvoorbeeld op de 48ste plek. De hamburger stond op 42. Warme brownie met vanille-ijs haalde de 38ste plaats, meteen gevolgd door aardappelchips op 37. Paella kwam uit op 33, op 27 stonden Mexicaanse taco's en Engeland deed mee met fish-and-chips op 21. De Fransen konden trots zijn op hun croissants (18), de Turken op hun kebab (16), Korea scoorde hoog met kimchi (12) en de Italianen met pizza (35) en lasagne (11). In de top tien was het drin gen, al was het tekenend dat alle gerechten uit Azië kwa men, met gerechten als massa man, ramen, dim sum, pad thai en sushi. Winnaar van het We reldkampioenschap Lekkerste Voedsel was uiteindelijk ren- dang, de Indonesische vlees stoofschotel, maar het meeste opzien baarde de nummer 2 in de lijst, oorspronkelijk ook uit Indonesië: nasi goreng! Een jaar of tien geleden mocht mijn oudste zoon met zijn opa naar Indonesië, een reis waarvan hij helemaal verrukt thuiskwam. We vroegen wat hij het allerleukste had gevon den. 'Dat ze nasi eten als ontbijt!', riep hij enthousiast. In hotels en guesthouses stonden er namelijk 's ochtends buffetten klaar met nasi goreng. Mijn schoonvader meldde dat mijn zoon zich er ongans aan had gegeten. Het joch was er zo aan gewend geraakt dat wij sinds dien nog steeds weleens ontbij ten met opgebakken nasi van de avond ervoor. Mits we er niet iets anders mee doen... Nasi goreng (dat letterlijk 'gebakken rijst' betekent) wordt in Indonesische huis houdens bereid met de restjes van vorige maaltijden. De ingrediënten van nasi luisteren daarom dus niet zo nauw en dat is waarom er niet één nasi goreng bestaat, maar tientallen. De Engelstalige Wikipedia noemt meer dan honderd varianten van heinde en verre, want nasi goreng is inmiddels geadopteerd door een groot deel van de wereld, inclusief Nederland. En dat is zo mooi aan onze Hollandse keuken, want hoe wel nasi goreng uit zichzelf dus al op de tweede plek van de CNN-rangorde Lekkerste Gerechten is gekomen, hebben wij er nog een element aan we ten toe te voegen: wij paneren schijven met nasi goreng en frituren die! Misschien niet een gerecht dat internationaal hoge ogen gooit, maar mij kun je er 's nachts voor wakker maken, al weet ik niet of ik er graag mee zou ontbijten. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124