Wat de minister spijbelen noemt, is schone actie Je hebt het recht er wat van te zeggen als een ander de kwaliteit van de lucht aantast 21 René Diekstra dinsdag 5 februari 2019 Een voedingsadvies op maat is wel zinvol Mensen verschillen enorm in de mate waarin ze voedingsadviezen opvolgen en volhouden. Sommigen vallen goed af op een sterk koolhy- draatbeperkt dieet, omdat bij vet- verbranding minder hongergevoel optreedt. Anderen vinden een eet patroon met weinig brood en pasta juist lastig vol te houden. Snel ge wichtsverlies door middel van maal tijdvervangers in het begin van een 'Een vetbeperkt of koolhydraatbeperkt dieet bleek nauwelijks uit te maken: op beide verloren mensen vijf tot zes kilo' dieet lijkt te motiveren en te leiden tot een beter resultaat op de lange termijn, mits er begeleiding is om het gewichtsverlies te behouden. Wie wil afvallen en daarna niet opnieuw wil aankomen, zal zijn gedrag moeten aanpassen zodat hij of zij dit levenslang volhoudt. Dat is voor de een lastiger dan voor de an der. Wat helpt, is dat een deskundige bij zijn begeleiding oog houdt voor de kennis, vaardigheden en mogelijk heden die iemand heeft. Dat kan een GGD-medewerker zijn, een diëtist, iemand uit de thuiszorg. Samen bepaal je hoe die optimaler kunnen worden. Het helpt om het voedings advies af te stemmen op iemands voorkeuren en de sociale context waarin hij of zij leeft: gezin, werk, cultuur. Daarvoor heb je een profes sional nodig, die goed luistert en doorvraagt. Dat is nuttiger dan een analyse van dna of van ontlasting. Er is geen bewijs dat genen bepalen welk dieet beter werkt In een groot Amerikaans experi ment is onderzocht of genetische variaties bepalen hoeveel gewicht je verliest bij verschillende diëten. Ruim zeshonderd mensen met over gewicht werden door loting verdeeld over een vetbeperkt of een koolhy draatbeperkt dieet. Vervolgens werd gekeken hoeveel gewicht de deelne mers - met bepaalde genetische vari aties - verloren. Dat bleek nauwelijks uit te maken: op beide diëten was het gewichtsverlies gemiddeld vijf tot zes kilo, ongeacht het genetisch profiel. Dat wil niet zeggen dat erfelijke factoren geen rol spelen bij gewichts verlies of -toename. Dat doen ze zeker wel. Er zijn echter honderden genetische variaties die daarmee samenhangen, elk heeft er maar een klein of verwaarloosbaar effect op. Ze bieden geen verklaring voor de grote verschillen tussen mensen. Er zijn wel een paar genetische variaties die een groot effect op een individu hebben, op bijvoorbeeld de eetlust- regulatie, waardoor sommigen vanaf hun geboorte een onstilbare honger voelen. Maar die zijn zeer zeldzaam. Het is niet onmogelijk dat in de toe komst zinvolle voorspellingen te doen zijn op basis van dna-analyses, maar nu is dat nog niet zo. Vijn kleinzoon van 8 en ik komen op weg naar de supermarkt langs een geparkeerde auto waarvan het portier van de bijrijder half over de stoep hangt. De motor draait stationair. Als we er een tijdje later op de terug weg weer langskomen, is de situatie ongewij zigd. ,,Dat is niet goed", zegt mijn kleinzoon. Ik mompel instemmend, maar ervaar ook een zekere handelingsverlegenheid. Wat te doen? Maar zo laten en doorlopen? Of aanbellen en de betrokkene wijzen op het feit dat hier achteloos het milieu wordt vervuild en vriendelijk maar vastberaden vragen dat te stoppen? Dan bedenk ik me welk rolmodel ik in deze wil zijn voor mijn kleinzoon. ,,Kom", zeg ik, ,,loop naar de voordeur en bel aan." Die gaat vrijwel onmiddellijk open. Er komt een man tevoorschijn die heftig in zijn mobiel praat. Ik wijs naar de auto en roep 'zet uit alstublieft'. De man loopt, terwijl hij doorgaat waarmee hij bezig is, naar de auto, doet de bestuurders portier open, schuift de auto in en zet de motor uit. Ik steek bij het weggaan mijn duim om hoog, zo van 'prima'. Hij ook. Tot mijn ontroe ring doet mijn kleinzoon hetzelfde naar hem. Een dag later vertel ik mijn studenten psycho logie over dit voorval. Ze willen horen wat ik zou hebben gedaan als de man zou hebben gereageerd in de trant van 'bemoei je met je eigen zaken, man'. Ik wil juist horen hoe zij zouden reageren. Er ontstaat een levendige discussie waarin uiteindelijk twee reacties de meeste bijval krijgen. De ene luidt: 'De kwali teit van de lucht die je inademt is uiterst belangrijk voor jouw gezondheid en als iemand anders die aantast en jij spreekt hem daarop aan, dan bemoei je je wel degelijk met je eigen zaken, namelijk je eigen gezondheid. Dat recht heb je'. De andere sluit daarop aan: 'Je komt ook op voor het belang van anderen. Want iedereen heeft recht op schone lucht'. ,,Als dat de bood schap is die jullie willen uitdragen op de kli maatmanifestatie van 7 februari", zegt ik, ,,dan mag de minister dat honderd keer spijbelen noemen, ik noem het in meerdere opzichten schone, sociale betrokkenheid." 'Het helpt om een voedingsadvies af te stemmen op iemands werk, gezin en cultuur' niet goed, maar voor een advies om gezonder te eten is een analyse van de darminhoud niet nodig. Ook in dit geval geldt dat in de toe- jp komst mogelijk algoritmes zijn te ontwikkelen die een persoonlijk advies nuttig kunnen maken, maar vooralsnog lijken de kosten voor een dergelijke analyse weggegooid geld. zich al ingeschreven in het Nestlé Wellness Programme. In ruil voor hun dna en een bloedmonster krij gen ze persoonlijk voedingsadvies. Wat die Japanners daaraan hebben, is nog duister. Wel is duidelijk dat de grootscha lige inzameling van gegevens een mooi verdienmodel kan worden. Farmaceuten en bedrijven die dna analyseren, drijven nu al handel. Zo investeerde farmaceut Glaxo- SmithKline vorig jaar 300 miljoen dollar in 23andMe, een onderneming die dankzij door klanten opgestuurd speeksel uitspraken doet over hun gezondheid. In ruil daarvoor krijgt de farmaceut inzage in hun dna-profiel. Dna bevat de meest persoonlijke informatie die we kunnen afstaan en die kan worden gebruikt en mis bruikt. Zo willen verzekerings maatschappij en graag uw 90? gezondheidsrisico's kunnen inschatten. Of dat in de toe komst leidt tot gevolgen voor uw zorgpremie moet nog blijken, maar on waarschijnlijk is dat niet. Advies op basis van uw darmbacteriën Er zijn ook bedrijven die ons vertellen wat we moeten doen na analyse van de bacteriën in onze ontlasting. Dat is geen gek idee: het wordt steeds duidelijker dat de samenstelling van darm bacteriën een belangrijke rol kan spelen bij gezondheid en ziekte. Er huizen driehon derd tot duizend soorten bacteriën in onze dikke darm; de invloed daarvan op onze stofwisse ling en ons welzijn wordt in veel onderzoeken over de hele wereld beke ken. We weten dat bij een gezonde, vezelrijke voeding de variatie in onze darmflora groter is dan wanneer mensen leven op een dieet van vezelarme snacks en suikerrijke dran ken. Wat dat precies betekent voor de gezondheid weten we nog Diekstra twijfelt of hij in het bijzijn van zijn kleinzoon in actie moet komen tegen milieu vervuiling. Reageren? rene.diekstra@persgroep.nl GO FOTO GETTY IMAGES

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 21