Waarom overkomt mij dit nu weer? Voedingsmythes David Arjan Ik kan wel vechten, maar daarmee wordt het niet beter Is het echt beter om tarwe- dan witbrood te eten? En hebben we minstens 450 gram groente per dag nodig? Steffi Haazen (33) leidt ons door de voedingsfeitjesjungle met haar eetgids Ten minste houdbaar tot. 8 David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. k kan niet onder een beken tenis uit als ik dit verhaal wil vertellen: misschien lees je deze krant wel dank zij mij. Dat zit zo. Jaren ge leden, toen ik nog studeerde, was het mijn taak om in drukke winkelcentra mensen aan te spreken en ze te vragen of ze misschien een kranten abonnement wilden kopen. Je kent ze wel, die kleine groep jes iets te enthousiaste jonge ren om wie de ene helft van Nederland met een ruime bocht heen loopt en bij wie de andere helft blijkbaar een abonnement afsluit. Op een troosteloze dinsdag middag in de winter, bracht die bijbaan mij met een team in Nijmegen. Het was veel te koud om op straat te zijn en dat hadden Nijmegenaren goed in de gaten: de winkel straat leek uitgestorven. Nogal treurig voor ons, want ons inkomen hing af van het aan tal abonnementen dat we verkochten. Geen mensen op straat betekende geen geld, betekende geen eten. Het begon harder te sneeu wen. Ik zie mezelf nog staan, in de weerspiegeling van de etalage naast me: in elkaar ge bogen met kromme schouders en blauwe lippen. Een laagje sneeuw lag op mijn schouders en uit mijn mond stoomden kleine wolkjes. De kou trok via mijn voeten en mijn vingers mijn lijf in. Een zielig hoopje zelfmedelijden was ik, vol spijt van alle keuzes die ik in mijn leven had gemaakt om precies hier uit te komen - op een witte dinsdag in Nijme gen. Het was bijna 3 uur in de middag en we hadden nog niets verkocht. Ik voelde me hopeloos mislukt. oorlog. Ik was in gevecht met de sneeuw en de kou en al die afwezige mensen. Het was oneerlijk en onrechtvaardig en waarom overkomt mij dit nou weer. Tot er opeens een piep klein mevrouwtje voor me stilstond. Ze keek onder haar muts vandaan omhoog en glimlachte naar me. ,,Je hebt het koud hè", zei ze. Ik voelde dat mijn benen trilden en ik knikte naar haar. Opeens zag ik een twinkeling in haar ogen, toen ze iets zei dat mijn leven daarna heeft veranderd: ,,Maar ja, je bent er nu tóch." Ik ben er nu toch. Ik kan wel vechten met alles om me heen, maar daarmee wordt het niet beter. Ik ben er nu toch, dan kan ik maar beter kijken wat ik wél kan beïnvloeden en dat vervolgens zo goed moge lijk doen. Met al het andere kan ik hooguit vrede hebben. Ik schud de sneeuw van mijn schouders en richt mijn aandacht vol overtuiging op die paar verloren zielen in de winkelstraat. Ik denk nog vaak aan de woorden van het piepkleine vrouwtje. Vlak voordat we het podium op moeten in een kol kende Ziggo Dome: ik ben er nu toch. Als mijn bloedsuiker me frustreert en mijn insuline niet doet wat ik wil: ik ben er nu toch. De gedachte maakt me vrij en verantwoordelijk tegelijk. Op die winterse dinsdag middag hadden we een uur later onze teambonus te pak ken en mocht ik naar huis, een nieuw leven in. -Arjan Vergeer De eerste tip in de inleiding van je boek is: stop met het overdenken van je leefstijl. Vervolgens lees ik 120 pagina's over zaken waarop ik moet letten als ik eten koop. Hoe zit dat? ,,Ik snap dat het tegenstrijdig klinkt, maar ik wil bereiken dat we met z'n allen een beetje ontspannen op het gebied van voeding. Veel men sen denken paniekerig: wat mag ik nou wel of niet? Moet ik nu altijd quinoa-salade met avocado en gra naatappelpitten eten? Ik zou zeggen: lees in mijn boek wat een goede basis voor een gezond voedingspatroon is, dan kun je voor de rest genieten." W De basis van gezond eten: weten we dat niet al lang? ,,Voor sommigen zal het bekend zijn, maar het leek me handig om alle basisbeginselen kort en krachtig bij elkaar te hebben, aangevuld met nieuwe informatie. Mensen weten bijvoorbeeld wel dat volkorenbrood beter is dan witbrood, maar waarom is dat eigenlijk? Zo leg ik in het boek uit hoe een tarwekorrel in elkaar zit en wat het verschil is tussen meel en bloem. Daarna weet je dat een brood van 100 procent volkoren tarwemeel de beste keus is. Ik geloof dat je van uit kennis gemotiveerd raakt om voor gezonde voeding te kiezen." W En speltbrood? Dat is toch ook heel gezond? ,,Zeker! Spelt is een oude graan soort waar uiteindelijk de bekende tarwekorrel uit is voortgekomen. Spelt smaakt misschien net wat an ders dan tarwe, maar het is niet per se gezonder. Sommige mensen zeggen spelt wel beter te kunnen verteren dan tarwe, maar daar kan ik in alge mene zin niet veel over zeggen." Wat zijn nog meer hardnekkige voedselkwesties? Je hebt natuurlijke suikers, fruitsui- kers, melksuikers, zoetstoffen. Wat mag nu wel of niet? Het is vooral oppassen geblazen bij bewerkte pro ducten omdat daar suiker aan is toe gevoegd, vaak zonder dat je het ver wacht. In kant-en-klare maaltijden, soepen en sauzen zit bijvoorbeeld vaak een heleboel suiker. Er staat wel eens 'zonder toegevoegde suikers' op een verpakking, maar negen van de tien keer is de suiker vervangen door een zoetstof: dat is ook suiker, alleen niet uit een suikerbiet, maar kunst matig, gemaakt in een fabriek. Of neem appelsap. In een hele appel zit ten veel voedingsvezels, die zorgen dat de fruitsuikers langzaam worden opgenomen in je lichaam. In het be werkingsproces tot appelsap worden al die voedingsvezels eruit gehaald, zodat vooral de fruitsuikers over blij ven. Een glas appelsap telt daarom net zoveel suikerklontjes als een glas frisdrank." a Hoe slecht zijn die fruitsuikers? Mag je nog wel gewoon fruit eten? om dagelijkse 450 gram groente en fruit te eten, met maximaal twee stuks fruit per dag vanwege die fruit suikers. Dat lijkt me een goede basis regel, maar als jij nu door dat derde stuk fruit een koekje laat staan, zou ik me daar geen zorgen over maken." STEFFI WIE? In mijn hoofd woedde een ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 GO \J Reageren? zo@persgroep.nl Doe toch nietzo moeilijk over eten JETTE PELLEMANS ,,Het hele suikerverhaal blijft lastig. ,,Het Voedingscentrum adviseert Steffi Haazen (33) uit Den Haag is voe dingsdeskundige. Ze studeerde Voeding Diëtiek aan de Haagse Hogeschool. Nu advi seert ze met haar bedrijf 'Zuiver eten' organisaties en res taurants over hoe ze om kunnen gaan met allergenen en zo duur zaam mogelijk hun producten kunnen in kopen.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80