Waarom
overkomt mij dit
nu weer?
Voedingsmythes
David Arjan
Ik kan wel
vechten, maar
daarmee wordt
het niet beter
Is het echt beter om tarwe- dan witbrood te
eten? En hebben we minstens 450 gram
groente per dag nodig? Steffi Haazen (33)
leidt ons door de voedingsfeitjesjungle met
haar eetgids Ten minste houdbaar tot.
8
David en Arjan (r.)
van geluksplatform
365 Dagen Succesvol
delen hun lessen
voor een leuker leven.
k kan niet onder een beken
tenis uit als ik dit verhaal
wil vertellen: misschien
lees je deze krant wel dank
zij mij. Dat zit zo. Jaren ge
leden, toen ik nog studeerde,
was het mijn taak om in
drukke winkelcentra mensen
aan te spreken en ze te vragen
of ze misschien een kranten
abonnement wilden kopen. Je
kent ze wel, die kleine groep
jes iets te enthousiaste jonge
ren om wie de ene helft van
Nederland met een ruime
bocht heen loopt en bij wie de
andere helft blijkbaar een
abonnement afsluit.
Op een troosteloze dinsdag
middag in de winter, bracht
die bijbaan mij met een team
in Nijmegen. Het was veel te
koud om op straat te zijn en
dat hadden Nijmegenaren
goed in de gaten: de winkel
straat leek uitgestorven. Nogal
treurig voor ons, want ons
inkomen hing af van het aan
tal abonnementen dat we
verkochten. Geen mensen op
straat betekende geen geld,
betekende geen eten.
Het begon harder te sneeu
wen. Ik zie mezelf nog staan,
in de weerspiegeling van de
etalage naast me: in elkaar ge
bogen met kromme schouders
en blauwe lippen. Een laagje
sneeuw lag op mijn schouders
en uit mijn mond stoomden
kleine wolkjes. De kou trok via
mijn voeten en mijn vingers
mijn lijf in. Een zielig hoopje
zelfmedelijden was ik, vol
spijt van alle keuzes die ik in
mijn leven had gemaakt om
precies hier uit te komen - op
een witte dinsdag in Nijme
gen. Het was bijna 3 uur in de
middag en we hadden nog
niets verkocht. Ik voelde me
hopeloos mislukt.
oorlog. Ik was in gevecht met
de sneeuw en de kou en al die
afwezige mensen. Het was
oneerlijk en onrechtvaardig en
waarom overkomt mij dit nou
weer. Tot er opeens een piep
klein mevrouwtje voor me
stilstond. Ze keek onder haar
muts vandaan omhoog en
glimlachte naar me. ,,Je hebt
het koud hè", zei ze. Ik voelde
dat mijn benen trilden en ik
knikte naar haar. Opeens zag
ik een twinkeling in haar
ogen, toen ze iets zei dat mijn
leven daarna heeft veranderd:
,,Maar ja, je bent er nu tóch."
Ik ben er nu toch. Ik kan wel
vechten met alles om me
heen, maar daarmee wordt het
niet beter. Ik ben er nu toch,
dan kan ik maar beter kijken
wat ik wél kan beïnvloeden en
dat vervolgens zo goed moge
lijk doen. Met al het andere
kan ik hooguit vrede hebben.
Ik schud de sneeuw van
mijn schouders en richt mijn
aandacht vol overtuiging op
die paar verloren zielen in de
winkelstraat.
Ik denk nog vaak aan de
woorden van het piepkleine
vrouwtje. Vlak voordat we het
podium op moeten in een kol
kende Ziggo Dome: ik ben er
nu toch. Als mijn bloedsuiker
me frustreert en mijn insuline
niet doet wat ik wil: ik ben er
nu toch. De gedachte maakt
me vrij en verantwoordelijk
tegelijk.
Op die winterse dinsdag
middag hadden we een uur
later onze teambonus te pak
ken en mocht ik naar huis, een
nieuw leven in. -Arjan Vergeer
De eerste tip in de inleiding
van je boek is: stop met het
overdenken van je leefstijl.
Vervolgens lees ik 120 pagina's
over zaken waarop ik moet
letten als ik eten koop. Hoe
zit dat?
,,Ik snap dat het tegenstrijdig
klinkt, maar ik wil bereiken dat we
met z'n allen een beetje ontspannen
op het gebied van voeding. Veel men
sen denken paniekerig: wat mag ik
nou wel of niet? Moet ik nu altijd
quinoa-salade met avocado en gra
naatappelpitten eten? Ik zou zeggen:
lees in mijn boek wat een goede basis
voor een gezond voedingspatroon is,
dan kun je voor de rest genieten."
W De basis van gezond eten:
weten we dat niet al lang?
,,Voor sommigen zal het bekend
zijn, maar het leek me handig om alle
basisbeginselen kort en krachtig bij
elkaar te hebben, aangevuld met
nieuwe informatie. Mensen weten
bijvoorbeeld wel dat volkorenbrood
beter is dan witbrood, maar waarom
is dat eigenlijk? Zo leg ik in het boek
uit hoe een tarwekorrel in elkaar zit
en wat het verschil is tussen meel en
bloem. Daarna weet je dat een brood
van 100 procent volkoren tarwemeel
de beste keus is. Ik geloof dat je van
uit kennis gemotiveerd raakt om
voor gezonde voeding te kiezen."
W En speltbrood? Dat is toch
ook heel gezond?
,,Zeker! Spelt is een oude graan
soort waar uiteindelijk de bekende
tarwekorrel uit is voortgekomen.
Spelt smaakt misschien net wat an
ders dan tarwe, maar het is niet per se
gezonder. Sommige mensen zeggen
spelt wel beter te kunnen verteren
dan tarwe, maar daar kan ik in alge
mene zin niet veel over zeggen."
Wat zijn nog meer
hardnekkige voedselkwesties?
Je hebt natuurlijke suikers, fruitsui-
kers, melksuikers, zoetstoffen. Wat
mag nu wel of niet? Het is vooral
oppassen geblazen bij bewerkte pro
ducten omdat daar suiker aan is toe
gevoegd, vaak zonder dat je het ver
wacht. In kant-en-klare maaltijden,
soepen en sauzen zit bijvoorbeeld
vaak een heleboel suiker. Er staat wel
eens 'zonder toegevoegde suikers' op
een verpakking, maar negen van de
tien keer is de suiker vervangen door
een zoetstof: dat is ook suiker, alleen
niet uit een suikerbiet, maar kunst
matig, gemaakt in een fabriek. Of
neem appelsap. In een hele appel zit
ten veel voedingsvezels, die zorgen
dat de fruitsuikers langzaam worden
opgenomen in je lichaam. In het be
werkingsproces tot appelsap worden
al die voedingsvezels eruit gehaald,
zodat vooral de fruitsuikers over blij
ven. Een glas appelsap telt daarom
net zoveel suikerklontjes als een glas
frisdrank."
a Hoe slecht zijn die
fruitsuikers? Mag je nog wel
gewoon fruit eten?
om dagelijkse 450 gram groente en
fruit te eten, met maximaal twee
stuks fruit per dag vanwege die fruit
suikers. Dat lijkt me een goede basis
regel, maar als jij nu door dat derde
stuk fruit een koekje laat staan, zou ik
me daar geen zorgen over maken."
STEFFI WIE?
In mijn hoofd woedde een
ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 GO
\J
Reageren? zo@persgroep.nl
Doe toch
nietzo
moeilijk
over eten
JETTE PELLEMANS
,,Het hele suikerverhaal blijft lastig.
,,Het Voedingscentrum adviseert
Steffi Haazen (33)
uit Den Haag is voe
dingsdeskundige. Ze
studeerde Voeding
Diëtiek aan de Haagse
Hogeschool. Nu advi
seert ze met haar
bedrijf 'Zuiver eten'
organisaties en res
taurants over hoe ze
om kunnen gaan met
allergenen en zo duur
zaam mogelijk hun
producten kunnen in
kopen.