Gertjan Schaafsma: 'Half i 10 Vitamine D is misschien wel de meest onderschatte vitamine. Het is goed voor je botten, tanden, brein, spieren en weerstand. En toch hebben miljoenen Nederlanders een tekort, met alle gezondheids risico's van dien. Aan het eind van de winter heeft bijna iedereen een tekort Allereerst een schrale troost: het overkomt de besten. Ook het gezelschap van het Birmingham Royal Ballet en bijna driekwart van de topsporters kampen met een tekort aan vitamine D, blijkt uit onder zoek. Je spieren zijn dan slapper, je bent futloos en hebt sneller pijn aan de gewrichten. Ook bleken de bal lerina's en topsporters gevoeliger voor blessures. Vitamine D helpt het lichaam na melijk calcium en fosfor uit voe ding op te nemen. ,,Vroeger dach ten we dat het alleen goed was voor botten en tanden, maar het is ook belangrijk voor de spiersterkte en het immuunsysteem", zegt Gertjan Schaafsma, emeritus hoogleraar voeding en levensmiddelen. ,,Een tekort is slecht voor de lichamelijke ontwikkeling, coördinatie en het uithoudingsvermogen.'' Geen nood, het medicijn is binnen handbereik: de zon. Het mooie aan vitamine D is dat het menselijk li chaam het zelf kan aanmaken. Uv- straling is de belangrijkste bron. Zonlicht zet in onze huid choleste rol om in vitamine D. Vooral aan het eind van de win ter, waarin de zon laag staat, de da gen korter zijn en mensen meer binnen blijven, heeft bijna iedereen een tekort. ,,Daarom is het van be lang om veel buiten te zijn'', zegt Schaafsma. ,,30 minuten je gezicht en handen blootstellen aan zon licht levert al een flinke hoeveel heid vitamine D op. De zon hoeft niet per se fel te schijnen. Bij bewol king is er ook ultraviolet licht, hoe wel je huid dan wel mmder aan maakt. Elke dag lunchwandelen is dus niet alleen goed tegen hart- en vaatziekten maar ook voor de vita mine D-voorziening.'' Behalve in zonlicht zit vitamine D ook in vette vis (zalm, paling, ha ring, makreel en forel) en in lagere hoeveelheden in vlees en eieren. Verder wordt het toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. Toch hebben miljoenen Neder landers een tekort aan vitamine D. Vooral kinderen, ouderen, migran ten en zwangere vrouwen vormen een risciogroep. Dat geldt eens te meer voor men sen met een donkere huid. ,,Die maken minder vitamine D aan van wege de pigmentatie'', legt Schaafsma uit. Bovendien hebben migranten vaak een ander voe dingspatroon dan autochtone Ne derlanders, die vaker vette vis eten en margarine gebruiken. „Migran ten gebruiken vaak oliën. Die zijn niet altijd met vitamine D verrijkt. Ook nuttigen ze minder zuivelpro ducten, waardoor hun lichaam minder calcium krijgt aangele verd.'' Extra risico lopen islamitische vrouwen en meisjes, die vaak li- chaamsbedekkende kleding dra gen, waardoor ze onvoldoende zon licht op hun huid krijgen. Dat geldt ook voor ouderen, die vaker gebon den zijn aan huis en verzorgings centra. Een tekort kan leiden tot botontkalking, zwakkere botten en minder spierkracht. Ze lopen het risico sneller te vallen en daarbij iets te breken. Schaafsma: „Boven dien neemt het vermogen van de huid om vitamine D aan te maken af naarmate je ouder wordt.'' Zwanger Voor zwangere vrouwen is vol doende vitamine D van groot be lang. Een kind krijgt via moeder melk relatief weinig vitamine D binnen. Schaafsma: „Daarom zal een kind het in de eerste periode moeten doen met de voorraad die het tijdens de zwangerschap van de moeder heeft gekregen.'' Het Erasmus MC concludeerde uit eerder onderzoek dat vrouwen die tijdens de zwangerschap een te kort hebben, een verhoogd risico hebben op een kind met autisme. De hersenen van het kind ontwik kelen zich dan niet optimaal. Verder blijkt uit het Rotterdamse onderzoek dat een op de drie kin deren van 6 jaar een tekort aan vita mine D heeft. Bij 6 procent gaat het zelfs om een 'ernstig tekort'. Onder Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Kaapverdische en Antilliaanse kin deren heeft maar liefst ruim de helft een tekort, en een op de vijf kampt met een 'ernstig' tekort. Kinderen met een tekort kijken vaker televisie, eten ongezonder, spelen minder buiten en fietsen minder vaak naar school. Hoewel de Gezondheidsraad adviseert kin- deren tot 4 jaar dagelijks 10 micro gram vitamine D extra te geven, bijvoorbeeld in druppelvorm, ge beurde dat niet bij ruim de helft van de onderzochte kinderen. Vooral kinderen van 6 tot 24 maanden zijn gevoelig voor een te- ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 GO A Vitamine D haal je bij de TONNY VAN DER MEE Zonlicht Uv-straling van de zon zet cholesterol in de huid om in vitamine D. Die zit verder, in mindere mate, ook in dierlijke voedingsmiddelen. Spierfunctie Vitamine D versterkt de spieren en zorgt voor een beter evenwichtsgevoel, waardoor mensen minder snel vallen. Sterkere botten Calcitriol, de actieve vorm van vitamine D, stimuleert de opname van calcium uit de dunne darm. Calcium is een mineraal dat zorgt voor de opbouw en het onderhoud van botten en het gebit. k 1 Preventief effect op kanker Er zijn aanwijzingen dat extra vitamine D de overlevingskans bij bepaalde vormen van kanker vergroot. Wetenschappers zijn echter voorzichtig met harde conclusies. Momenteel wordt onderzocht of mensen met darmkanker langer leven als ze bij hun chemotherapie een hoge dosis vitamine D krijgen. Insuline-resistentie: Vitamine D lijkt ook belangrijk te zijn bij het voorkomen van diabetes type 1. De stof kalmeert indirect het afweersysteem dat cellen aanvalt die insuline aanmaken. Leidse onderzoekers testen bij diabetes patiënten een vaccin met vitamine D. UA

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 58