Aardappellasagne
met ham en broccoli
1X KOKEN, 3XETEN
Gefrituurde
oesters
KOKEN
\oeten
Compleet
W
■etenM
700 g aardappels
350 g hamreepjes
850 g broccoli (2 stronken)
1 zakje geraspte kaas
25 g boter
25 g bloem
250 ml melk
1 teen knoflook
125 ml slagroom
150 g volkoren macaroni
1 ui
1 blik tomatenblokjes (400 g)
1 paprika
400 g broccoliroosjes
50 g geraspte kaas (en een
beetje extra)
25 g boter
25 g bloem
250 ml melk
Snack of voorgerecht voor
vier personen
2 eieren
2 eidooiers
100 g gedroogd brood
kruim of panko
100 g bloem
500 g geklaarde boter
20 oesters
peterselie, fijngehakt
1 citroen in schijfjes
De oerversie van dit ge
recht komt uit American
Cookery (1796) van
Amelia Simmons, het eerste
door een Amerikaan
geschreven kookboek.
Simmons geeft geen echte
bereidingswijze, dus het is
gokken naar de verhoudin
gen.
Klop twee eieren los met
twee eidooiers. Meng
broodkruim, bloem en snuf
jes zout en peper. Klaar de
boter (boter laten smelten,
schuim afspanen, vaste
delen laten bezinken en de
geklaarde rest overgieten).
Open de oesters met een
oestermes, snijd ze los en
droog ze op een doek. Haal
de oesters door de eieren
en daarna door het bloem-
broodkruimmengsel. Bak
de oesters in een hete pan
boter tot ze goudbruin zijn
(gaat redelijk snel).
Haal de gefrituurde
oesters uit de pan en laat
ze uitlekken op keuken
papier. Serveer met
gehakte peterselie en
citroenschijfjes.
Voor de liefhebber:
een set van een oes
termes, een rvs schaal
voor acht oesters en
een linnen servet
(Sagaform, €35).
Huiselijk
Om in de sfeer van
oesters te blijven:
dit waxinelichthouder-
tje van Rivièra
Maison (€14,95) staat
leuk op de eettafel.
Rauw
Oesters zijn ook heel
lekker met een beetje
citroensap en een
paar druppeltjes
tabasco.
Mlffiluiï.
Armeluiseten
Andere recepten voor
en verhalen over poor
man's dinner vind je in
Armeluiseten van Sylvia
Witteman (Nijgh Van
Ditmar, €10).
Wilt u doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar heeft u
alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken?
Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant
des Amorie maken drie maaltijden met (deels) dezelfde
ingrediënten. Ze hebben samen de site lekkerensimpel.com.
Boodschappenlijst voor
drie dagen:
3 bosuien
750 ml groentebouillon
1 tl Italiaanse kruiden
DAG 1 Aardappellasagne
met ham en broccoli
Ingrediënten (2 personen):
500 g aardappels
(of aardappelschijfjes)
200 g hamreepjes
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200
graden. Schil de aardappels
en snijd ze in plakjes. Kook de
aardappels 5 tot 10 minuten.
Kook de broccoliroosjes 8 tot
10 minuten. Maak nu de becha-
melsaus. Smelt de boter in een
pannetje. Voeg bloem toe en
meng alles goed door elkaar.
Verwarm zachtjes voor onge
veer 1 minuut. Daarna beetje
voor beetje de melk toevoegen.
Blijf roeren met een garde. Als
alle melk is toegevoegd en de
bechamelsaus de goede dikte
heeft (niet zo dun als melk), de
kaas en het zout en de peper
toevoegen. Als de kaas is ge
smolten, het vuur uitzetten.
Bedek de bodem van een in
gevette ovenschaal met een
laagje aardappelschijfjes.
Daarna wat broccoli, ham en
bechamelsaus. Daarna weer
aardappel, broccoli, ham en
bechamelsaus. Strooi over de
laatste laag saus wat extra ge
raspte kaas. Zet de lasagne 20
tot 25 minuten in de oven.
Klik voor dag 2 (broccoli-
aardappelsoep) en dag 3
(ovenschotel met broccoli en
ham) op de rubriek Koken
Eten op de site van uw krant.
ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 37