Aardappellasagne met ham en broccoli 1X KOKEN, 3XETEN Gefrituurde oesters KOKEN \oeten Compleet W ■etenM 700 g aardappels 350 g hamreepjes 850 g broccoli (2 stronken) 1 zakje geraspte kaas 25 g boter 25 g bloem 250 ml melk 1 teen knoflook 125 ml slagroom 150 g volkoren macaroni 1 ui 1 blik tomatenblokjes (400 g) 1 paprika 400 g broccoliroosjes 50 g geraspte kaas (en een beetje extra) 25 g boter 25 g bloem 250 ml melk Snack of voorgerecht voor vier personen 2 eieren 2 eidooiers 100 g gedroogd brood kruim of panko 100 g bloem 500 g geklaarde boter 20 oesters peterselie, fijngehakt 1 citroen in schijfjes De oerversie van dit ge recht komt uit American Cookery (1796) van Amelia Simmons, het eerste door een Amerikaan geschreven kookboek. Simmons geeft geen echte bereidingswijze, dus het is gokken naar de verhoudin gen. Klop twee eieren los met twee eidooiers. Meng broodkruim, bloem en snuf jes zout en peper. Klaar de boter (boter laten smelten, schuim afspanen, vaste delen laten bezinken en de geklaarde rest overgieten). Open de oesters met een oestermes, snijd ze los en droog ze op een doek. Haal de oesters door de eieren en daarna door het bloem- broodkruimmengsel. Bak de oesters in een hete pan boter tot ze goudbruin zijn (gaat redelijk snel). Haal de gefrituurde oesters uit de pan en laat ze uitlekken op keuken papier. Serveer met gehakte peterselie en citroenschijfjes. Voor de liefhebber: een set van een oes termes, een rvs schaal voor acht oesters en een linnen servet (Sagaform, €35). Huiselijk Om in de sfeer van oesters te blijven: dit waxinelichthouder- tje van Rivièra Maison (€14,95) staat leuk op de eettafel. Rauw Oesters zijn ook heel lekker met een beetje citroensap en een paar druppeltjes tabasco. Mlffiluiï. Armeluiseten Andere recepten voor en verhalen over poor man's dinner vind je in Armeluiseten van Sylvia Witteman (Nijgh Van Ditmar, €10). Wilt u doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar heeft u alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken? Kookboekenschrijvers Sofie Chanou en Jorrit van Daalen Buissant des Amorie maken drie maaltijden met (deels) dezelfde ingrediënten. Ze hebben samen de site lekkerensimpel.com. Boodschappenlijst voor drie dagen: 3 bosuien 750 ml groentebouillon 1 tl Italiaanse kruiden DAG 1 Aardappellasagne met ham en broccoli Ingrediënten (2 personen): 500 g aardappels (of aardappelschijfjes) 200 g hamreepjes Bereiding Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in plakjes. Kook de aardappels 5 tot 10 minuten. Kook de broccoliroosjes 8 tot 10 minuten. Maak nu de becha- melsaus. Smelt de boter in een pannetje. Voeg bloem toe en meng alles goed door elkaar. Verwarm zachtjes voor onge veer 1 minuut. Daarna beetje voor beetje de melk toevoegen. Blijf roeren met een garde. Als alle melk is toegevoegd en de bechamelsaus de goede dikte heeft (niet zo dun als melk), de kaas en het zout en de peper toevoegen. Als de kaas is ge smolten, het vuur uitzetten. Bedek de bodem van een in gevette ovenschaal met een laagje aardappelschijfjes. Daarna wat broccoli, ham en bechamelsaus. Daarna weer aardappel, broccoli, ham en bechamelsaus. Strooi over de laatste laag saus wat extra ge raspte kaas. Zet de lasagne 20 tot 25 minuten in de oven. Klik voor dag 2 (broccoli- aardappelsoep) en dag 3 (ovenschotel met broccoli en ham) op de rubriek Koken Eten op de site van uw krant. ZATERDAG 2 FEBRUARI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125