Een prakkie voor de gewone man GIPHARTS KOOKEILAND In 1626 kocht een Nederlander het eiland Manhattan en de nabijgelegen oesterbanken. De rest is geschiedenis. Bij luxe feestjes duikt tegenwoordig regelmatig een half ontblote hardbody op met een gevulde zak oesters voor zijn torso. Oesters worden geassocieerd met rijkdom en pronkerige weelde, maar dat is niet altijd zo geweest. Een paar jaar geleden las ik het geweldige boek Oesters van New York van Mark Kurlansky, die meerdere boeken publi ceerde over de geschiedenis van de wereld in relatie tot culinaire zaken. Aan de hand van oesters beschreef hij de opkomst van de stad die oor spronkelijk Nieuw Amsterdam heette, waarin onze Neder landse voorouders een bepalende rol spelen. Zeeuwse Yerseke een belang rijke oesterplaats en in Frank rijk zullen ze hetzelfde zeggen van de Bretonse kustplaats Cancale, maar beide dorpjes leggen het af tegen New York als oesterwereldhoofdstad aller tijden. In 1626 kocht de Nederlandse diamantslijper Peter Minuit namens de West-Indische Compagnie voor snuisterijen ter waarde van ongeveer 60 gul den het eiland Manhattan van de lokale bewoners. Niet snel daarna verwierf hij het eigen dom van nabijgelegen oester- banken, die zeer rijk waren gevuld met oesters van soms wel 30 centimeter omvang. Deze schelpdieren hebben New York groot gemaakt, want van heinde en verre kwam er vraag naar de lekkernij, tot aan Parijs en Londen toe. Wie het over New York had, had het over oesters. De oesterproductie langs de oevers van de Hudson was zo immens dat de inkomsten voor de stad begonnen binnen te stromen. Arme New Yorkse ge zinnen leefden eeuwenlang op een dieet van oesters, en de dui zenden kilo's schelpen die na consumptie overbleven (oes ters bestaan voor 95 procent uit schelp) dienden als onder grond voor wegen en gebou wen. New York was niet The Big Apple, maar The Big Oyster (zoals Kurlansky's boek dan ook in het Engels heet). Toch kwam aan het begin van de vorige eeuw een einde aan het sprookje. Overbevis- sing van de oesterbanken en - nog dramatischer - een gigan tische vervuiling van de wate ren, zorgden voor een vernieti- gende schade aan de oester stand. New York raakte de he gemonie op oesters kwijt en zou die nooit meer terugwinnen. aan dit verhaal is de gedachte dat het luxe product van van daag in vroeger tijden voedsel voor de armen was. Daarom dit weekend een oesterrecept uit de 18de eeuw, toen de schaal dieren wekelijks en soms dage lijks werden gegeten door ge wone burgers. Eten FOTOSHODYCAREMAN In de huidige tijd is het P v" .:X| Wat mij het meest fascineert 36

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124