vliegt van New York naar Amsterdam, is al die moeite om te koken met kliekjes vrij zinloos, heb ik ontdekt. Geen voedsel verspillen, scheelt volgens Stichting Milieu Centraal jaarlijks 210 kilo CO2; met heen en weer vliegen naar het vaderland stoot ik 665 kilo uit. Om al mijn vliegkilometers uit één jaar, 2018, te com penseren, zou ik ruim tien jaar geen vlees moeten eten. Zelfs als ik geen dierlijke pro ducten meer gebruik, zou het bijna zes jaar kosten. Het minste wat ik kan doen, is me zelf transformeren tot vegetariër. Een halfslachtige dan - het moet wel leuk blijven. Als ik in Nederland ben, mag ik van mezelf best een keer draadjesvlees of bitter ballen. Aan andermans eettafel eet ik wat de pot schaft, en ik eet af en toe vis. Maar verder blijf ik zoveel mogelijk weg van dode dieren op een bord. Veel moeite kost me dat meestal niet. Ik was toch al niet bezeten van biefstuk en ik had mijn twijfels bij de manier waarop hier in de VS vlees wordt geproduceerd - met groeihormonen die Europa heeft verboden. Als ik thuis een kerstdiner organiseer, maak ik m'n Hollandse erwtensoep al zon der worst, omdat zoveel gasten geen vlees eten. En de man die in m'n leven kwam, is zowel vegetariër als keukenprins. Ik laat hem lekker kokkerellen met zijn kikker erwten. In mijn omgeving, onder jonge mensen 'in de hoofdstad van de wereld', begint vegetarisch eten langzaamaan de norm te worden. Nu mijn reizen nog. Zelf kan ik niet om vliegen heen - de Verenigde Staten zijn te groot, het nieuws is te snel en het Ameri kaanse spoorwegnetwerk te krakkemikkig om over land naar reportagebestemmingen te kunnen reizen. Als het mogelijk is ga ik met trein, bus of auto, maar toen ik vorig jaar de trein van Chicago naar San Francisco nam, deed ik twee dagen over een afstand die je in een vliegtuig in vier uur aflegt. Het was prachtig, er is geen betere manier om de overweldigende schoonheid van Ame-

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 118