Nogal logisch dat
veel voornemens
voor U gepoefd Winterbier
fl.VA
mislukken
David Arjan
In feite vertel je
jezelf hetzelfde
verhaal: 'ik ben
niet goedgenoeg'
Zoet, kruidig, complex en bomvol alcohol. Een vlugge
wegtikker is de quadrupel allerminst. Maar bij bar
winterweer is er geen betere biersoort denkbaar.
'Quadrupel
geeft weer
kleur op je
wangen'
8
trappist
II et beste wat ik me
I ooit heb voorgeno-
1 men, is te stoppen
I met goede voor-
I nemens. Het leek
vaak zo leuk, met oliebollen
en een glas champagne in de
hand enthousiast verkondigen
wat ik in het nieuwe jaar alle
maal anders zou doen, maar in
de praktijk was het een goed
vermomde aankondiging voor
frustratie. Het lukte me toch
nooit.
Ik herinner me daarom goed
dat deze week in januari vroe
ger vaak heel donker was: de
dopamine van de feestdagen
was uit mijn lijf verdwenen,
de extra kilo's waren juist
blijven hangen, de zomer
vakantie was nog een eeuwig
heid weg en van al mijn goede
voornemens was er nog niet
één gelukt.
Gelukkig wist ik ook toen al
dat ik niet de enige was, een
ritje naar de sportschool eind
januari vertelde me genoeg:
vier weken na nieuwjaar is
90 procent van de mensen zijn
voornemen alweer vergeten.
Het is dus een zinloze traditie.
Heeft het dan geen enkele
zin jezelf iets voor te nemen?
Kun je dan helemaal niet ver
anderen? Gelukkig wel; maar
op een heel andere manier
dan we gewend zijn om te
doen.
De stiekeme veronderstel
ling die verstopt zit in al die
goede voornemens, is dat je
jezelf niet goed vindt zoals je
bent. 'Ik ben te zwaar, dus niet
goed genoeg, dus moet ik af
vallen.' 'Ik rook, dus ben ik
niet goed genoeg en daarom
moet ik ermee stoppen.' Het
lijken mooie, ambitieuze
plannen voor een schoon
nieuw jaar, maar in feite is het
een verhaal dat je misschien
al een heel leven tegen jezelf
vertelt. 'Ik ben niet goed ge
noeg; pas als ik verander, mag
ik er zijn.'
Zo bekeken is het nogal lo
gisch dat veel van die voor
nemens mislukken - want als
je toch al niet goed genoeg
bent, waarom zou je dan wel
sterk genoeg zijn om die voor
nemens vol te houden?
Vanaf de dag dat ik dit door
kreeg, doe ik niet meer aan
goede voornemens. Wél is er
iets anders wat ik doe en wat
me veel schwung geeft. Aan
het einde van een jaar pak ik
pen en papier en kijk ik terug.
Ik maak twee rijtjes: wat is af
gelopen jaar gelukt en wat
niet? Er ontstaan twee rijtjes
vol successen en mislukkin
gen, zakelijk en privé, in
vriendschappen of in mijn
gezondheid, alles dwars door
elkaar. Elk jaar verbaast het
me weer hoe lang die rijtjes
zijn - er gebeurt in een kalen
derjaar veel meer dan je denkt.
Maar dan komt het: achter elk
succes en elke 'mislukking'
schrijf ik op wat mijn belang
rijkste les hiervan is. Wat leer
ik van dit succes? Wat leer ik
van deze fout? En welke van
deze lessen mogen mee het
nieuwe jaar in?
Op het moment dat ik mezelf
kan zien als iemand die kan
leren van zijn successen en
mislukkingen, voelt dat zoveel
beter dan wanneer ik iemand
ben die eerst zou moeten ver
anderen om oké te zijn.
Leren is leuk. En wat het me
geeft? Dat ik al oké ben!
-Arjan Vergeer
Texels,
StormBock
€2,29, 9,5%
Een volwassen
body van karamel
en honingdrop;
ingeluid door een
neus vol dadel, ba
naan en zelfs een
lichte zuurstokken
hint. Allerminst een
doordrinker, maar
met een fijn peper
tje, subtiele kool-
zuurtinteling en laat
nagalmend bitter
tje. Mag wel iets
minder zoet.
Muifelbrouwerij,
Zuster Agatha
Jopen,
Ongelovige
Thomas
Er zijn van die winterdagen
dat de wind je oren geselt
en de vrieskou onder twee
paar sokken nog aan je te
nen knabbelt. Binnenblij
ven bij de kachel dus? Als het aan de
bierliefhebber ligt niet. ,,De quadru
pel is de ideale biersoort voor na een
lange sneeuwwandeling of schaats
tocht", zegt Marco Philipsen, een van
de vier doorgewinterde biersomme-
liers in het proefpanel. ,,Het is een
hartverwarmer. Bier dat de kleur
weer op je wangen brengt."
Dat is deels te danken aan het hoge
alcoholpercentage van rond de 10
procent. Geen dorstlessende door
drinker dus, maar bier dat het ver
dient om traag genipt te worden.
Hoewel doorgaans een drinktempe-
ratuur van 10 a 12 graden wordt gead
viseerd, tipt Bas Schampers een koele
Bas Schampers (31)
Bierrijpingsspecialist
en horecatrainer van
de Bourgondische
Bierkelder.
Anneke Staals
(41)
Maaike Zilverberg
(36)
Marco Philipsen
(44)
Algemeen directeur van
Mitra; drinkt ook in de
zomer graag quadrupel.
David en Arjan (r.)
van geluksplatform
365 Dagen Succesvol
delen hun lessen
voor een leuker leven.
Quadrupel
LaTrappe,
Quadrupel
€1,79, 10%,
Nog altijd het
schoolvoorbeeld
van een voor
treffelijke qua
drupel. In de
neus een her
kenbaar aroma
van banaan
schuimpjes.
Daarna een
mond vol ka
ramel, over
rijpe peer,
geroosterde
mout en ple
zierige krui
digheid; rus
tig uitvloei
end in een
dito afdronk.
Een uitste
kend geba
lanceerde
allemans-
ZATERDAG 26 JANUARI 2019 GO
Reageren?
zo@persgroep.nl
Bier voor na
barre tochten
MATTHIJS MEEUWSEN
€2,69, 10%
Schitterend in het
glas: een roodbruine
gloed en vijfsterren-
schuim. Laat slechts
minimaal wat koffie-
aroma los, maar
maakt dit meer
dan goed. Een
mooie melange
van drop en winter
kruiden, doorkabbe
lend in een zachte
afdronk. Mist wat
frisheid.
€2,89, 10%
Het spannende,
frisfruitige bloem-
aroma blijft helaas
achterwege in
de mond. Verder
prima smaken:
stroop, kandij,
peper en een echo
van laurierdrop.
Doordrinkbaar
zonder waterig
te zijn, maar wel
wat ongepolijst
en alcoholisch.
Bierliefhebber, inkoper
en vat vol drankkennis
van Mitra.
Speciaalbieradviseur
van Gulpener en een
van de BierBitches.