Nogal logisch dat veel voornemens voor U gepoefd Winterbier fl.VA mislukken David Arjan In feite vertel je jezelf hetzelfde verhaal: 'ik ben niet goedgenoeg' Zoet, kruidig, complex en bomvol alcohol. Een vlugge wegtikker is de quadrupel allerminst. Maar bij bar winterweer is er geen betere biersoort denkbaar. 'Quadrupel geeft weer kleur op je wangen' 8 trappist II et beste wat ik me I ooit heb voorgeno- 1 men, is te stoppen I met goede voor- I nemens. Het leek vaak zo leuk, met oliebollen en een glas champagne in de hand enthousiast verkondigen wat ik in het nieuwe jaar alle maal anders zou doen, maar in de praktijk was het een goed vermomde aankondiging voor frustratie. Het lukte me toch nooit. Ik herinner me daarom goed dat deze week in januari vroe ger vaak heel donker was: de dopamine van de feestdagen was uit mijn lijf verdwenen, de extra kilo's waren juist blijven hangen, de zomer vakantie was nog een eeuwig heid weg en van al mijn goede voornemens was er nog niet één gelukt. Gelukkig wist ik ook toen al dat ik niet de enige was, een ritje naar de sportschool eind januari vertelde me genoeg: vier weken na nieuwjaar is 90 procent van de mensen zijn voornemen alweer vergeten. Het is dus een zinloze traditie. Heeft het dan geen enkele zin jezelf iets voor te nemen? Kun je dan helemaal niet ver anderen? Gelukkig wel; maar op een heel andere manier dan we gewend zijn om te doen. De stiekeme veronderstel ling die verstopt zit in al die goede voornemens, is dat je jezelf niet goed vindt zoals je bent. 'Ik ben te zwaar, dus niet goed genoeg, dus moet ik af vallen.' 'Ik rook, dus ben ik niet goed genoeg en daarom moet ik ermee stoppen.' Het lijken mooie, ambitieuze plannen voor een schoon nieuw jaar, maar in feite is het een verhaal dat je misschien al een heel leven tegen jezelf vertelt. 'Ik ben niet goed ge noeg; pas als ik verander, mag ik er zijn.' Zo bekeken is het nogal lo gisch dat veel van die voor nemens mislukken - want als je toch al niet goed genoeg bent, waarom zou je dan wel sterk genoeg zijn om die voor nemens vol te houden? Vanaf de dag dat ik dit door kreeg, doe ik niet meer aan goede voornemens. Wél is er iets anders wat ik doe en wat me veel schwung geeft. Aan het einde van een jaar pak ik pen en papier en kijk ik terug. Ik maak twee rijtjes: wat is af gelopen jaar gelukt en wat niet? Er ontstaan twee rijtjes vol successen en mislukkin gen, zakelijk en privé, in vriendschappen of in mijn gezondheid, alles dwars door elkaar. Elk jaar verbaast het me weer hoe lang die rijtjes zijn - er gebeurt in een kalen derjaar veel meer dan je denkt. Maar dan komt het: achter elk succes en elke 'mislukking' schrijf ik op wat mijn belang rijkste les hiervan is. Wat leer ik van dit succes? Wat leer ik van deze fout? En welke van deze lessen mogen mee het nieuwe jaar in? Op het moment dat ik mezelf kan zien als iemand die kan leren van zijn successen en mislukkingen, voelt dat zoveel beter dan wanneer ik iemand ben die eerst zou moeten ver anderen om oké te zijn. Leren is leuk. En wat het me geeft? Dat ik al oké ben! -Arjan Vergeer Texels, StormBock €2,29, 9,5% Een volwassen body van karamel en honingdrop; ingeluid door een neus vol dadel, ba naan en zelfs een lichte zuurstokken hint. Allerminst een doordrinker, maar met een fijn peper tje, subtiele kool- zuurtinteling en laat nagalmend bitter tje. Mag wel iets minder zoet. Muifelbrouwerij, Zuster Agatha Jopen, Ongelovige Thomas Er zijn van die winterdagen dat de wind je oren geselt en de vrieskou onder twee paar sokken nog aan je te nen knabbelt. Binnenblij ven bij de kachel dus? Als het aan de bierliefhebber ligt niet. ,,De quadru pel is de ideale biersoort voor na een lange sneeuwwandeling of schaats tocht", zegt Marco Philipsen, een van de vier doorgewinterde biersomme- liers in het proefpanel. ,,Het is een hartverwarmer. Bier dat de kleur weer op je wangen brengt." Dat is deels te danken aan het hoge alcoholpercentage van rond de 10 procent. Geen dorstlessende door drinker dus, maar bier dat het ver dient om traag genipt te worden. Hoewel doorgaans een drinktempe- ratuur van 10 a 12 graden wordt gead viseerd, tipt Bas Schampers een koele Bas Schampers (31) Bierrijpingsspecialist en horecatrainer van de Bourgondische Bierkelder. Anneke Staals (41) Maaike Zilverberg (36) Marco Philipsen (44) Algemeen directeur van Mitra; drinkt ook in de zomer graag quadrupel. David en Arjan (r.) van geluksplatform 365 Dagen Succesvol delen hun lessen voor een leuker leven. Quadrupel LaTrappe, Quadrupel €1,79, 10%, Nog altijd het schoolvoorbeeld van een voor treffelijke qua drupel. In de neus een her kenbaar aroma van banaan schuimpjes. Daarna een mond vol ka ramel, over rijpe peer, geroosterde mout en ple zierige krui digheid; rus tig uitvloei end in een dito afdronk. Een uitste kend geba lanceerde allemans- ZATERDAG 26 JANUARI 2019 GO Reageren? zo@persgroep.nl Bier voor na barre tochten MATTHIJS MEEUWSEN €2,69, 10% Schitterend in het glas: een roodbruine gloed en vijfsterren- schuim. Laat slechts minimaal wat koffie- aroma los, maar maakt dit meer dan goed. Een mooie melange van drop en winter kruiden, doorkabbe lend in een zachte afdronk. Mist wat frisheid. €2,89, 10% Het spannende, frisfruitige bloem- aroma blijft helaas achterwege in de mond. Verder prima smaken: stroop, kandij, peper en een echo van laurierdrop. Doordrinkbaar zonder waterig te zijn, maar wel wat ongepolijst en alcoholisch. Bierliefhebber, inkoper en vat vol drankkennis van Mitra. Speciaalbieradviseur van Gulpener en een van de BierBitches.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 80