Maandag 0 [7s] Versgebakken op Tholen: de beschuitbol van bakker Slager MARGOT ZEELAND 11 Margot Verhaagen schrijft op deze plaats elke week over eten en drinken in Zeeland Afgelopen maandag was het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. De vader van deze 'blauwe maandag' is een Britse psycholoog. Hij bedacht in 2005 een weten schappelijk verantwoorde formule. Hieruit zou blijken dat deze maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Alle goede voornemens zouden dan al mislukt zijn en de vakanties nog heel ver weg lijken. Tsja. Het was juist op deze maandag mijn verjaardag en ik vond zelf dat deprimerende eigenlijk wel mee vallen. De zon scheen en al heel vroeg in de ochtend had ik de maansverduistering bekeken. Ik prees me gelukkig zo de dag te beginnen. Vroeger sliep ik slecht wanneer ik de volgende dag jarig was, door de zenuwen over alle cadeaus die ik zou krijgen en wat er allemaal zou gaan gebeuren. Over de stoel naast mijn bed hingen mijn verjaar dagskleren klaar, vaak speciaal gemaakt voor de gelegenheid door mijn moeder. De traktaties ston den al bij de deur. Ik bakte als kind graag en veel en maakte van al lerlei lekkers voor op school en voor op mijn feestje, zoals cakejes, taarten en natuurlijk van die spiesjes met knakworstjes, ananas, en kaas, in een halve meloen geprikt. Toch maar een recept voor een bananencake, nieuwe stijl. Smelt 100 gram roomboter. Meng 2 bananen, 100 mililiter kokosmelk, 4 eieren en 6 pitloze da dels in de keukenmachine. Voeg de boter en 1 eet lepel kaneel, 1 eetlepel kardemom, 1 theelepel va- nillepoeder, 1 theelepel bakpoeder en 100 gram ko- kosmeel toe. Roer alles door het deeg en doe er 250 gram walnoten en 100 gram pure chocolade bij. Bak 30 minuten af op 200 °C. Daar word je blij van! De zon scheen en al heel vroeg in de ochtend had ik de maansverduistering bekeken. Ik prees me gelukkig zo de dag te beginnen doneert zoute, romige pit. Zoet, zuur, zout, bit ter, het zit er allemaal in. Een inventief gerecht dat je in het hart raakt. De carpaccio van co quille, tomatillo en krokrante kalfstong komt met een mayonaise van jalapenopeper. Er staat een schaaltje met mooi gebakken coquilles naast. Een verfijnd gerecht, wel crèmig. ,,Het mag nog iets spannender. Ik wil er ook meer krokante elementen bij'', oordeelt mijn tafel dame. Ze is de mams van een tweesterrenchef, dus ze is wat gewend. Best hoor. Perfect gegaarde zeeduivel met bul- gur, garnalen en kruidige falafel. Het enige wat we te zeuren hebben, is dat de saus van garna len en vadouvan van ons verder mag worden ingekookt voor meer smaakdiepte. De aanbe volen, op hout opgevoede, witte Rhone ver smelt mooi met dit exquise gerecht. Buuf bijt in een gebakken kalfsfilet met krokante kalfs zwezerik, bloemkool, koffie en in ganzenvet gebakken pommes paolo. Uitstekend bereid en met een prachtige sappige smaak. Maar: meer peper!, zegt ze: ,,Zo'n gerecht moet knallen." Mijn dessert van mandarijn met yuzu, passie vrucht, kwark, shortbread, een soort fudge en witte chocolade oogt op het reflecterende steentjesbord als een witgeel kunstobject. Met fijne zuren van yuzu en passievrucht wordt het nergens te zoet. Dan is de crème karamel met diverse bereidingen van bloedsinaasappel, ondanks friszure meringue, een dissonant. De rode laklaag op de karamel smaakt namelijk muf. Door de bank genomen is De Gespleten Arent een heerlijk adres, maar als we de reke ning bekijken, zien we dat er wel veel boter bij de vis moet. Al is de vis hier verdraaid lekker. BEOORDELING Voorgerecht jS.lj Hoofdgerecht Nagerecht Bediening j8.5j Ambiance SINT ANNALAND De beschuit- bol klinkt ontzettend Neder lands en dat is ie in principe ook. Het woord beschuit is afge leid van het het Latijnse woord biscoctus, waar we ook de Itali aanse biscotti van kennen. Bis- coctus betekent twee keer ge bakken en zo wordt beschuit gemaakt. De beschuitbol gaat echter maar één keer de oven in. Zo ook bij bakkerij Slager in Sint-Annaland. „Beschuit is het resultaat van een bakproces waarbij brood twee keer wordt gebakken. De beschuitbol is het tussenproces: het beschuit na één keer bak ken", legt Sarina Slager, echtge note van de bakker, uit. Zij eet de beschuitbollen het liefst met een plak kaas, maar weet dat veel van haar klanten de be- schuitbollen met suiker eten. Handmatig ,,We bakken ze met alleen eier dooiers," vertelt ze. ,,Het lijkt een broodje, maar het heeft toch echt een andere smaak. Mijn man bakt de beschuitbollen nog handmatig. Over ieder bolletje deeg wordt op de plaat een be- schuitdop gezet. Ze rijzen zo verder in de oven en krijgen zo doende deze vorm. Op het dorp hebben we hier een vaste klan tenkring voor de beschuitbol- len, en in tegenstelling tot vroe ger is het geen bijzonderheid meer." Dat komt mede doordat de mensen tegenwoordig alle dagen bijzonder brood kunnen krijgen. ,,Was krentenbrood vroeger echt iets voor op de zondag, nu eten mensen het bijna iedere dag," legt Slager uit. ,,We maken overigens ook zelf het Zeeuws beschuit. Dat is wat harder en dikker en kruimelt minder dan gewoon beschuit. Dat komt omdat we er geen sui ker in verwerken. Dat maakt dat het veel puurder van smaak is." vrijdag 25 januari 2019 GO rt raakt Hoe zijn de hoofdgerechten? Desserts ook zo mooi? Prijs/kwaliteit (Prijs/kwaliteit telt dubbel) Bakker Wim Slager in Sint-Annaland heeft een vaste klan tenkring voor zijn beschuitbollen. foto dirkjan gjjeltema

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 39