Maandag
0
[7s]
Versgebakken op Tholen: de
beschuitbol van bakker Slager
MARGOT
ZEELAND 11
Margot Verhaagen schrijft
op deze plaats elke week
over eten en drinken
in Zeeland
Afgelopen maandag was het Blue Monday, de
meest deprimerende dag van het jaar. De
vader van deze 'blauwe maandag' is een
Britse psycholoog. Hij bedacht in 2005 een weten
schappelijk verantwoorde formule. Hieruit zou
blijken dat deze maandag van de laatste volle week
van januari de dag is waarop de meeste mensen
zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.
Alle goede voornemens zouden dan al mislukt zijn
en de vakanties nog heel ver weg lijken. Tsja.
Het was juist op deze maandag mijn verjaardag
en ik vond zelf dat deprimerende eigenlijk wel
mee vallen. De zon scheen en al heel vroeg in de
ochtend had ik de maansverduistering bekeken. Ik
prees me gelukkig zo de dag te beginnen. Vroeger
sliep ik slecht wanneer ik de volgende dag jarig
was, door de zenuwen over alle cadeaus die ik zou
krijgen en wat er allemaal zou gaan gebeuren.
Over de stoel naast mijn bed hingen mijn verjaar
dagskleren klaar, vaak speciaal gemaakt voor de
gelegenheid door mijn moeder. De traktaties ston
den al bij de deur.
Ik bakte als kind graag en veel en maakte van al
lerlei lekkers voor op school en voor op mijn
feestje, zoals cakejes, taarten en natuurlijk van die
spiesjes met knakworstjes, ananas, en kaas, in een
halve meloen geprikt. Toch maar een recept voor
een bananencake, nieuwe stijl.
Smelt 100 gram roomboter. Meng 2 bananen,
100 mililiter kokosmelk, 4 eieren en 6 pitloze da
dels in de keukenmachine. Voeg de boter en 1 eet
lepel kaneel, 1 eetlepel kardemom, 1 theelepel va-
nillepoeder, 1 theelepel bakpoeder en 100 gram ko-
kosmeel toe. Roer alles door het deeg en doe er 250
gram walnoten en 100 gram pure chocolade bij.
Bak 30 minuten af op 200 °C. Daar word je blij van!
De zon scheen en al heel vroeg in de ochtend had ik de
maansverduistering bekeken. Ik prees me gelukkig zo
de dag te beginnen
doneert zoute, romige pit. Zoet, zuur, zout, bit
ter, het zit er allemaal in. Een inventief gerecht
dat je in het hart raakt. De carpaccio van co
quille, tomatillo en krokrante kalfstong komt
met een mayonaise van jalapenopeper. Er staat
een schaaltje met mooi gebakken coquilles
naast. Een verfijnd gerecht, wel crèmig. ,,Het
mag nog iets spannender. Ik wil er ook meer
krokante elementen bij'', oordeelt mijn tafel
dame. Ze is de mams van een tweesterrenchef,
dus ze is wat gewend.
Best hoor. Perfect gegaarde zeeduivel met bul-
gur, garnalen en kruidige falafel. Het enige wat
we te zeuren hebben, is dat de saus van garna
len en vadouvan van ons verder mag worden
ingekookt voor meer smaakdiepte. De aanbe
volen, op hout opgevoede, witte Rhone ver
smelt mooi met dit exquise gerecht. Buuf bijt
in een gebakken kalfsfilet met krokante kalfs
zwezerik, bloemkool, koffie en in ganzenvet
gebakken pommes paolo. Uitstekend bereid en
met een prachtige sappige smaak. Maar: meer
peper!, zegt ze: ,,Zo'n gerecht moet knallen."
Mijn dessert van mandarijn met yuzu, passie
vrucht, kwark, shortbread, een soort fudge en
witte chocolade oogt op het reflecterende
steentjesbord als een witgeel kunstobject. Met
fijne zuren van yuzu en passievrucht wordt
het nergens te zoet. Dan is de crème karamel
met diverse bereidingen van bloedsinaasappel,
ondanks friszure meringue, een dissonant. De
rode laklaag op de karamel smaakt namelijk
muf. Door de bank genomen is De Gespleten
Arent een heerlijk adres, maar als we de reke
ning bekijken, zien we dat er wel veel boter bij
de vis moet. Al is de vis hier verdraaid lekker.
BEOORDELING
Voorgerecht
jS.lj
Hoofdgerecht
Nagerecht
Bediening
j8.5j
Ambiance
SINT ANNALAND De beschuit-
bol klinkt ontzettend Neder
lands en dat is ie in principe
ook. Het woord beschuit is afge
leid van het het Latijnse woord
biscoctus, waar we ook de Itali
aanse biscotti van kennen. Bis-
coctus betekent twee keer ge
bakken en zo wordt beschuit
gemaakt. De beschuitbol gaat
echter maar één keer de oven in.
Zo ook bij bakkerij Slager in
Sint-Annaland.
„Beschuit is het resultaat van
een bakproces waarbij brood
twee keer wordt gebakken. De
beschuitbol is het tussenproces:
het beschuit na één keer bak
ken", legt Sarina Slager, echtge
note van de bakker, uit. Zij eet
de beschuitbollen het liefst met
een plak kaas, maar weet dat
veel van haar klanten de be-
schuitbollen met suiker eten.
Handmatig
,,We bakken ze met alleen eier
dooiers," vertelt ze. ,,Het lijkt
een broodje, maar het heeft toch
echt een andere smaak. Mijn
man bakt de beschuitbollen nog
handmatig. Over ieder bolletje
deeg wordt op de plaat een be-
schuitdop gezet. Ze rijzen zo
verder in de oven en krijgen zo
doende deze vorm. Op het dorp
hebben we hier een vaste klan
tenkring voor de beschuitbol-
len, en in tegenstelling tot vroe
ger is het geen bijzonderheid
meer." Dat komt mede doordat
de mensen tegenwoordig alle
dagen bijzonder brood kunnen
krijgen. ,,Was krentenbrood
vroeger echt iets voor op de
zondag, nu eten mensen het
bijna iedere dag," legt Slager uit.
,,We maken overigens ook zelf
het Zeeuws beschuit. Dat is wat
harder en dikker en kruimelt
minder dan gewoon beschuit.
Dat komt omdat we er geen sui
ker in verwerken. Dat maakt dat
het veel puurder van smaak is."
vrijdag 25 januari 2019
GO
rt raakt
Hoe zijn de hoofdgerechten?
Desserts ook zo mooi?
Prijs/kwaliteit
(Prijs/kwaliteit telt dubbel)
Bakker Wim Slager in Sint-Annaland heeft een vaste klan
tenkring voor zijn beschuitbollen. foto dirkjan gjjeltema