10 ZEELAND
Chefs die een
verfijnd
vegetarisch
gerecht
bereiden, komen
we in Zeeland niet
zo heel vaak
tegen. In De
Gespleten Arent
in Middelburg
hebben we echter
beet.
ETEN DE GESPLETEN ARENT, MIDDELBURG
Het is weer zaterdag hapdag. Uw cu
linaire Sherlock spoedt zich naar
Middelburg. De Gespleten Arent
vereist dringend een onderzoek.
Sinds 2014, toen chef Edwin Din-
gemanse en gastheer Sjoerd Dooge het restau
rant overnamen, zijn we er niet meer geweest.
Als we de recensies op de bekende eetre-
viewsites mogen geloven, hebben we wat ge
mist. Het restaurant aan de Vlasmarkt krijgt
steevast opgestoken duimen van gasten die er
hun vingers hebben afgelikt. Schrijven ze
De Gespleten Arent klinkt als een herberg
waar al eeuwen de pannen op het vuur staan.
Deels klopt dat. Het pand is stokoud, maar de
inrichting met een trendy houten vloer, witte
muren, dito ronde tafels en grijze draaikuipjes
is flitsend grootstedelijk. We hebben online
gereserveerd en worden helaas naar de eerste
HET MENU
etage gedirigeerd. Ook een gezellige ruimte,
maar een tikje bleek vergeleken bij de begane
grond. De etage is wel aangenaam warm, net
als het hartelijke, jonge personeel. En met
leuke amuses begint ons onderzoek goed. Drie
mosseltjes met een crèmige dip waarin het
kookvocht is verwerkt. Het krokante amorfe
brood is gitzwart. Er is inkt van inkvis in ver
werkt. Een leuke, zilte en fraai gedresseerde af
trap, ook iets beter dan de dumplings die ge
vuld zijn met pompoen en feta, omdat de bij
geleverde heerlijke groene aioli de vulling
wegvaagt.
De menukaart oogt klassiek Frans, met onder
meer zeebrasem, zeeduivel, coquilles, kalfs-
taartstuk en rund. Chef Dingemanse geeft er
echter een internationale draai aan. Met mais,
zwarte bonen en mole krijgt bijvoorbeeld het
rund een sombrero op. De polenta valt dan
weer uit de toon, want Italiaans. Nou ja, mafia
genoeg in Mexico.
Middelburg
Likkebaardend bestel ik het prettig geprijsde
(45 euro) viergangenmenu, maar dat feest gaat
niet door. ,,U kunt alleen per tafel hetzelfde
menu bestellen, want het moet voor u én voor
ons leuk blijven'', legt de serveerster zonder te
blozen uit. We staan even perplex. Zo'n beper
kende huisregel komen we zelden tegen. Om
dat we niet hetzelfde willen eten, wordt het
dus a la carte, wat onze rekening met een paar
tientjes opdrijft. Alleen leuk voor de kassa van
De Gespleten Arent, dus die uitleg raakt kant
noch wal.
De chef verstaat zijn vak. Technisch is alles ver
zorgd, de garing uit de kunst en de borden zijn
dikwijls schilderijtjes. Hij weet zelfs van een
simpele groente als knolselderij een interes
sant vegetarisch voorgerecht te maken. We
proeven knapperige en zachte knolselderij,
boekweit, radijs en een saus van postelein en
gepekelde knolselderij. Blauwschimmelkaas
(vegetariërs, check of het stremsel dierlijk is)
REKENING
vrijdag 25 januari 2019
GO
Chef Edwin Dinge-
manseschept aan
tafel zelf de saus op.
Erik Bos (links) en chef
kok Edwin Dingemanse leg
gen de laatste hand aan ge
rechten in de keuken van De
Gespleten Arent.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA
Vegetarisch hoogstandje: knolselderij met boekweit en
blauwschimmelkaas.
Hoe knolselderij je in het har
Frank Balkenende
Mooie zaak?
De menu's, van
drie tot acht gan
gen, kunnen al
leen per tafel wor
den besteld. Een
driegangenmenu
kost 37,50 euro.
Voor acht gangen
is de gast 72,50
euro kwijt. Het
goedkoopste voor
gerecht is knolsel
derij in verschil
lende bereidingen
(15,00), het duur
ste coquilles
(18,50).
Bij de hoofdge
rechten is de vege
tarische pastinaak
(24,00) het voor
deligst. Het duur
ste is het kalfs-
taartstuk (29,50).
Wat staat er op het menu?
De Gespleten Arent
Vlasmarkt 25-27
\J\asmarl
Schu/ffe/sfraaf
Hoe is het eten?
2 huisaperitief
16,00
3 glazen wijn
19,50
3 bruiswater
15,00
1 knolselderij (vegetarisch)
15,00
1 coquilles
18,50
1 kalfstaartstuk
29,50
1 zeeduivel
27,00
1 crème karamel
11,50
1 mandarijn dessert
11,50
3 koffie servies
19,50
Totaal:
183,00