10 ZEELAND Chefs die een verfijnd vegetarisch gerecht bereiden, komen we in Zeeland niet zo heel vaak tegen. In De Gespleten Arent in Middelburg hebben we echter beet. ETEN DE GESPLETEN ARENT, MIDDELBURG Het is weer zaterdag hapdag. Uw cu linaire Sherlock spoedt zich naar Middelburg. De Gespleten Arent vereist dringend een onderzoek. Sinds 2014, toen chef Edwin Din- gemanse en gastheer Sjoerd Dooge het restau rant overnamen, zijn we er niet meer geweest. Als we de recensies op de bekende eetre- viewsites mogen geloven, hebben we wat ge mist. Het restaurant aan de Vlasmarkt krijgt steevast opgestoken duimen van gasten die er hun vingers hebben afgelikt. Schrijven ze De Gespleten Arent klinkt als een herberg waar al eeuwen de pannen op het vuur staan. Deels klopt dat. Het pand is stokoud, maar de inrichting met een trendy houten vloer, witte muren, dito ronde tafels en grijze draaikuipjes is flitsend grootstedelijk. We hebben online gereserveerd en worden helaas naar de eerste HET MENU etage gedirigeerd. Ook een gezellige ruimte, maar een tikje bleek vergeleken bij de begane grond. De etage is wel aangenaam warm, net als het hartelijke, jonge personeel. En met leuke amuses begint ons onderzoek goed. Drie mosseltjes met een crèmige dip waarin het kookvocht is verwerkt. Het krokante amorfe brood is gitzwart. Er is inkt van inkvis in ver werkt. Een leuke, zilte en fraai gedresseerde af trap, ook iets beter dan de dumplings die ge vuld zijn met pompoen en feta, omdat de bij geleverde heerlijke groene aioli de vulling wegvaagt. De menukaart oogt klassiek Frans, met onder meer zeebrasem, zeeduivel, coquilles, kalfs- taartstuk en rund. Chef Dingemanse geeft er echter een internationale draai aan. Met mais, zwarte bonen en mole krijgt bijvoorbeeld het rund een sombrero op. De polenta valt dan weer uit de toon, want Italiaans. Nou ja, mafia genoeg in Mexico. Middelburg Likkebaardend bestel ik het prettig geprijsde (45 euro) viergangenmenu, maar dat feest gaat niet door. ,,U kunt alleen per tafel hetzelfde menu bestellen, want het moet voor u én voor ons leuk blijven'', legt de serveerster zonder te blozen uit. We staan even perplex. Zo'n beper kende huisregel komen we zelden tegen. Om dat we niet hetzelfde willen eten, wordt het dus a la carte, wat onze rekening met een paar tientjes opdrijft. Alleen leuk voor de kassa van De Gespleten Arent, dus die uitleg raakt kant noch wal. De chef verstaat zijn vak. Technisch is alles ver zorgd, de garing uit de kunst en de borden zijn dikwijls schilderijtjes. Hij weet zelfs van een simpele groente als knolselderij een interes sant vegetarisch voorgerecht te maken. We proeven knapperige en zachte knolselderij, boekweit, radijs en een saus van postelein en gepekelde knolselderij. Blauwschimmelkaas (vegetariërs, check of het stremsel dierlijk is) REKENING vrijdag 25 januari 2019 GO Chef Edwin Dinge- manseschept aan tafel zelf de saus op. Erik Bos (links) en chef kok Edwin Dingemanse leg gen de laatste hand aan ge rechten in de keuken van De Gespleten Arent. FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA Vegetarisch hoogstandje: knolselderij met boekweit en blauwschimmelkaas. Hoe knolselderij je in het har Frank Balkenende Mooie zaak? De menu's, van drie tot acht gan gen, kunnen al leen per tafel wor den besteld. Een driegangenmenu kost 37,50 euro. Voor acht gangen is de gast 72,50 euro kwijt. Het goedkoopste voor gerecht is knolsel derij in verschil lende bereidingen (15,00), het duur ste coquilles (18,50). Bij de hoofdge rechten is de vege tarische pastinaak (24,00) het voor deligst. Het duur ste is het kalfs- taartstuk (29,50). Wat staat er op het menu? De Gespleten Arent Vlasmarkt 25-27 \J\asmarl Schu/ffe/sfraaf Hoe is het eten? 2 huisaperitief 16,00 3 glazen wijn 19,50 3 bruiswater 15,00 1 knolselderij (vegetarisch) 15,00 1 coquilles 18,50 1 kalfstaartstuk 29,50 1 zeeduivel 27,00 1 crème karamel 11,50 1 mandarijn dessert 11,50 3 koffie servies 19,50 Totaal: 183,00

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38