Slilmyi
Prima vera GENIETEN VAN EEN MEDITERRAANS KLIMAAT
mm 4»
5
KOKEN WEDSTRIJD
Op verschillende beroepsopleidingen
streden vmbo-studenten gisteren om
roem tijdens de Skills Talents
kampioenschappen. In Scalda werden de
'Cooking Battles' gehouden, de
vakwedstrijden voor de opleidingen
hotelmanagement en gastronomie.
Jorn Maljaars (l) en Bart de Visser. foto lex de meester
acties.primaverareizen.nl oF bel 010-2452555
vrijdag 25 januari 2019
Thomas Clement
Middelburg
Studenten van het Lode-
wijk College uit Ter-
neuzen gingen naar
huis met de bokaal en
de bedieningsprijs. Zij
mogen de eer verdedigen tijdens
de landelijke finales. De leerlingen
van het Calvijn College uit Mid
delburg wonnen de keukenprijs.
Het chique ingerichte opleidings
restaurant van Scalda in Middel
burg was het strijdtoneel voor de
wedstrijd. Michiel Hardy, docent
aan Scalda en mede-organisator
van de Cooking Battles begeleidde
de vmbo-leerlingen. ,,Met deze
wedstrijd proberen we de studen
ten warm te maken voor een ver-
volgstudie in de horeca. Door een
evenement als de 'Cooking Batt
les' zie je drempelvrees afnemen
en het enthousiasme toenemen.
Heb je vandaag niet gewonnen?
Dan ben nog je geen verliezer,
want je hebt wel ervaring opge
daan."
Snijtechnieken
De gerechten en bediening wer
den beoordeeld door een vakjury,
onder wie Raymond de Jonge. Als
chefkok en eigenaar van restaurant
De Gecroonde Liefde in Vlissin-
gen weet De Jonge precies wat er
onder kwaliteit wordt verstaan.
,,Ik heb in de keuken gelet op din
gen als snijtechnieken, presentatie
en communicatie. Het eten dat je
serveert is natuurlijk het belang-
rijkst, maar als je niet goed com
municeert met de bediening, kan
het goed in de soep lopen." Over
de studenten was De Jonge tevre
den. ,,Bij sommige studenten ben
ik echt verbaasd over de goede
smaak. Ook de presentatie is vaak
erg goed." ,,Misschien heeft dat
wel met social media te maken",
vult Hardy aan.
De chefkok stemt daarmee in.
,,Dat kan een positieve ontwikke
ling zijn: je eten moet er lekker
uitzien, het moet instagrammable
zijn."
Eigen restaurant
Bart de Visser (16) uit Aagtekerke
was chef in de keuken. ,,Ik liep vo
rig jaar stage bij een brasserie.
Daar heb ik het echt naar m'n zin
gehad. Zo ben ik blijven hangen in
de horeca. De wedstrijd vond ik
leuk, het was druk maar alles liep
lekker door. De gerechten waren
lekker en ik kon mijn weg goed
vinden in de keuken." Voor Bart is
dit nog maar het begin. ,,Later
open ik mijn eigen restaurant, dat
zit er helemaal in."
Marielle de Jong (16) uit Goes
was gastvrouw tijdens de wed
strijd. ,,Horeca is niet precies de
richting die ik op wil later. Toch
werd ik nieuwsgierig en besloot ik
mee te doen aan de wedstrijd met
wat vriendinnen. Nu weet ik hoe
het er in de keuken aan toegaat:
erg snel, en de druk ligt hoog. Ik
kan gelukkig wel snel switchen
tussen taken."
REIZEN
Hotel Vasco da Gama
1
Hotel Les Dunes
Comodoro
Appartementen
Calema
inclusief
huurauto
0
Bungalows
Altea Hills
GO
'Het moet instagrammable zijn'
van €630 p.p.
o.b.v. Z personen*
Portugal Algarve
Monte Cordo
Wo. 06-03-19 15 dagen
2-persoonskamer, halFpension
Sfeervol hotel met vriendelijk
personeel
Unieke ligging direct aan het
strand
Spanje Costa Blanca
Benidorm
Wo. 06-03-19 11 dagen
Juniorsuite zeezicht type B,
halFpension
Op loopafstand van het
oude stadscentrum
Direct aan de boulevard en
het strand
Van €72ü p.p.
o.b.v. 2 personen*
Portugal Algarve
Monte Cordo
Za. 23-02-19 8 dagen
2-kamer appartement, logies
Fijne sfeer voor een
aantrekkelijke prijs
Geschikt in combinatie met
golfen en bridgen
o.b.v. 2 personen*
personen
Spanje Costa Blanca Altea
Wo. 03-04-19 8 dagen
3-kamer bungalow, logies
Privé woningen in een
groene omgeving
Mooie ligging tussen Altea
en Calpe
♦Exclusief reserveringskosten
en calamiteitenfonds