II
NIEUWS 3
het vlees doen.''
Hamburgers,
worstjes,
biefstukken:
het vlees van
J afgeschoten
1 edelherten uit
de Oostvaar
dersplassen is
sinds gisteren
te koop. ,,Het
zou alleen maar
zonde zijn als
we niets met
OOSTVAARDERSPLASSEN HERTENVLEES
Voor de presentatie van
het eerste stukje edelher
tenvlees waren gisteren
tientallen media uitgeno
digd in Almere. Chef-kok
Giel Kaagman van restaurant Kaag
man Kortekaas in Amsterdam be
reidde het en er was zelfs een proeve-
rij met hamburgers en worstjes.
Is dat niet vragen om problemen
met actievoerders, die niet willen dat
1830 herten worden gedood? Nee,
denkt Marcel van Dun van Staatsbos
beheer. ,,Het is bekend dat de huidige
oplossing voor de edelherten niet
overal tot tevredenheid leidt. Een
kleine groep tegenstanders is inmid
dels meer gericht op de situatie van de
paarden in de Oostvaardersplassen",
aldus Van Dun. ,,We willen met deze
bijeenkomst laten zien dat we trans
parant zijn over wat er met het vlees
van de afgeschoten dieren gebeurt.
Er is ons regelmatig verweten dat we
informatie zouden achterhouden. Dat
willen we hiermee voorkomen.''
De herten zijn na afschot ontdaan
van ingewanden en daarna een tot
twee weken in een koelinstallatie op
geslagen. Dat is nodig voor de rijping.
Pieter van Meel verwerkte het vlees
op de eigen locatie in Amsterdam. Het
is daarna door de Nederlandse Voed
sel- en Warenautoriteit gekeurd.
Thomas van Meel van vleesverwerker
Van Meel vreest niet voor ophef. Het
is al langer bekend dat Van Meel ver
antwoordelijk is voor de vleesverwer
king. Van boze actievoerders zegt hij
tot nu toe geen last te hebben gehad.
Hij is vooral 'hartstikke blij' met de
kwaliteit van het vlees.
,,Er zijn wel paar poeliers en restau
rants die nog even afwachten wat de
reacties zijn, voor ze het ook gaan ver
kopen. Maar de meeste partijen die ik
heb gesproken voorzien geen onrust.''
De poeliers mogen zelf bepalen of zij
het aanprijzen als 'edelherten van de
Oostvaardersplassen'. Hoeveel poe
liers en restaurants het vlees gaan
verkopen is nu nog niet duidelijk.
,,Daar weten we de komende weken
meer over'', aldus Van Meel.
Vleespakket
Berend te Voortwis is in elk geval een
van de verkopende partijen. Via de
website Koopeenhert.nl verkoopt hij
vleespakketten met als insteek zo veel
mogelijk vlees van het edelhert te ge
bruiken en voedselverspilling tegen te
gaan. Te Voortwis heeft de eerste pak-
We willen laten
zien dat we
transparant
zijn over wat
er met het
vlees van de
afgeschoten
dieren gebeurt
Voedselbanken
Als geste doneren Van Meel en Staats
bosbeheer samen ongeveer 2000 kilo
vlees aan Voedselbanken Nederland.
Voor particulieren is het edelherten
vlees alleen online te koop via
www.koopeenhert.nl. Het gaat om
vleespakketten van 2 tot 4 kilo van
respectievelijk 59,95 euro en 99,95
euro. Staatsbosbeheer krijgt van Van
Meel een marktconforme vergoeding
van een paar euro per kilo edelhert.
,,Het geld vloeit terug naar het na
tuurgebied en wordt deels gebruikt
om een deel van de kosten te dekken'',
aldus Van Dun.
ketten al verkocht en ook hij vreest
niet voor boze actievoerders. ,,De
edelherten worden nu eenmaal afge
schoten, het zou zonde zijn als we
niets met het vlees doen. Dit vlees is
van goede kwaliteit en we voorkomen
voedselverspilling.''
woensdag 23 januari 2019
Chef-kok Giel Kaagman bereidt een gerecht met hertenbiefstuk van edelherten uit de Oostvaardersplassen. foto anp
Bijlage vandaag in deze krant
'Geen vrees voor ophef'
Sjoerd Hartholt
Almere
-Marcel van Dun,
Staatsbosbeheer
Er wordt zo veel mogelijk
vlees gebruikt om verspilling
te voorkomen, zegt poelier
Berend te Voortwis. fotos anp
Kijk op de site bij /video
Een kijkje in de keuken:
biefstukjes en burgers.