II NIEUWS 3 het vlees doen.'' Hamburgers, worstjes, biefstukken: het vlees van J afgeschoten 1 edelherten uit de Oostvaar dersplassen is sinds gisteren te koop. ,,Het zou alleen maar zonde zijn als we niets met OOSTVAARDERSPLASSEN HERTENVLEES Voor de presentatie van het eerste stukje edelher tenvlees waren gisteren tientallen media uitgeno digd in Almere. Chef-kok Giel Kaagman van restaurant Kaag man Kortekaas in Amsterdam be reidde het en er was zelfs een proeve- rij met hamburgers en worstjes. Is dat niet vragen om problemen met actievoerders, die niet willen dat 1830 herten worden gedood? Nee, denkt Marcel van Dun van Staatsbos beheer. ,,Het is bekend dat de huidige oplossing voor de edelherten niet overal tot tevredenheid leidt. Een kleine groep tegenstanders is inmid dels meer gericht op de situatie van de paarden in de Oostvaardersplassen", aldus Van Dun. ,,We willen met deze bijeenkomst laten zien dat we trans parant zijn over wat er met het vlees van de afgeschoten dieren gebeurt. Er is ons regelmatig verweten dat we informatie zouden achterhouden. Dat willen we hiermee voorkomen.'' De herten zijn na afschot ontdaan van ingewanden en daarna een tot twee weken in een koelinstallatie op geslagen. Dat is nodig voor de rijping. Pieter van Meel verwerkte het vlees op de eigen locatie in Amsterdam. Het is daarna door de Nederlandse Voed sel- en Warenautoriteit gekeurd. Thomas van Meel van vleesverwerker Van Meel vreest niet voor ophef. Het is al langer bekend dat Van Meel ver antwoordelijk is voor de vleesverwer king. Van boze actievoerders zegt hij tot nu toe geen last te hebben gehad. Hij is vooral 'hartstikke blij' met de kwaliteit van het vlees. ,,Er zijn wel paar poeliers en restau rants die nog even afwachten wat de reacties zijn, voor ze het ook gaan ver kopen. Maar de meeste partijen die ik heb gesproken voorzien geen onrust.'' De poeliers mogen zelf bepalen of zij het aanprijzen als 'edelherten van de Oostvaardersplassen'. Hoeveel poe liers en restaurants het vlees gaan verkopen is nu nog niet duidelijk. ,,Daar weten we de komende weken meer over'', aldus Van Meel. Vleespakket Berend te Voortwis is in elk geval een van de verkopende partijen. Via de website Koopeenhert.nl verkoopt hij vleespakketten met als insteek zo veel mogelijk vlees van het edelhert te ge bruiken en voedselverspilling tegen te gaan. Te Voortwis heeft de eerste pak- We willen laten zien dat we transparant zijn over wat er met het vlees van de afgeschoten dieren gebeurt Voedselbanken Als geste doneren Van Meel en Staats bosbeheer samen ongeveer 2000 kilo vlees aan Voedselbanken Nederland. Voor particulieren is het edelherten vlees alleen online te koop via www.koopeenhert.nl. Het gaat om vleespakketten van 2 tot 4 kilo van respectievelijk 59,95 euro en 99,95 euro. Staatsbosbeheer krijgt van Van Meel een marktconforme vergoeding van een paar euro per kilo edelhert. ,,Het geld vloeit terug naar het na tuurgebied en wordt deels gebruikt om een deel van de kosten te dekken'', aldus Van Dun. ketten al verkocht en ook hij vreest niet voor boze actievoerders. ,,De edelherten worden nu eenmaal afge schoten, het zou zonde zijn als we niets met het vlees doen. Dit vlees is van goede kwaliteit en we voorkomen voedselverspilling.'' woensdag 23 januari 2019 Chef-kok Giel Kaagman bereidt een gerecht met hertenbiefstuk van edelherten uit de Oostvaardersplassen. foto anp Bijlage vandaag in deze krant 'Geen vrees voor ophef' Sjoerd Hartholt Almere -Marcel van Dun, Staatsbosbeheer Er wordt zo veel mogelijk vlees gebruikt om verspilling te voorkomen, zegt poelier Berend te Voortwis. fotos anp Kijk op de site bij /video Een kijkje in de keuken: biefstukjes en burgers.

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 3