n Een voorraadje nasi 1X KOKEN, 3XETEN Gefrituurde gevulde dadels in draadjesdeeg KOKEN \oeten Klop kruidenkaas op met de citroenrasp van ander halve citroen en het sap van een halve. Leg bloem en eiwit in schalen klaar. Snijd de dadels voorzichtig open en verwijder de pit. Doe het kaasmengsel in een spuitzak en vul de dadels, maar niet over dadig. Vouw als laatste een vel filodeeg als een brief in een langwerpige envelop. Snijd met een groot en loei- scherp mes flinterdunne reepjes van maximaal 1 millimeter. Herhaal dit met de andere vellen. Trek het deeg voor zichtig uit elkaar, om breken te voorkomen. Haal elke gevulde dadel door de bloem en daarna door het eiwit. Neem een dikke pluk van het reepjesdeeg en vouw dit goed om de dadel. Frituur alle dadels 60 a 90 seconden in olie van 180 graden tot ze goudbruin zijn. Strooi er zout, peper en vijfkruidenpoeder over. Zerouali, staan honderd recepten van Marokkaanse moe ders (Rose Stories, €25,95). 100 ml ketjapmarinade 650 g nasigroenten (rode peper, spitskool, taugé en prei) 5 teentjes knoflook 2/3 tl chilipoeder 1 tl laos 2/3 tl korianderpoeder 2/3 tl komijnzaad 2/3 tl kaneel 2 el zoete ketjap 100 g taugé 4 rode paprika's 4 eieren 150 g (Chinese of oosterse) roerbakgroente 100 g hamblokjes 8 vellen filodeeg 2 el bloem sweet-chilisaus satésaus kroepoek olijfolie Dit basisrecept bereid je grotendeels helemaal zelf. Tip: het is ook handig om een portie in te vriezen. Ideaal als je geen tijd (of zin) hebt om te koken. 750 g zilvervliesrijst 600 g kipfilet 100 ml ketjapmarinade 650 g gesneden nasigroenten 3 teentjes knoflook 2/3 tl chilipoeder 1 tl laos 2/3 tl korianderpoeder 2/3 tl kurkuma 2/3 tl komijnzaad 2/3 tl kaneel snuf zout satésaus kroepoek Snijd de kip in reepjes en mari neer ze in de ketjap. Laat onge veer een kwartier staan. Bak de kipfilet in een grote pan met olie rondom aan. Pers de knof look en voeg die met de kruiden (chilipoeder, laos, koriander- poeder, kurkuma, komijnzaad, kaneel en zout) en groenten bij de kip. Meng goed door en bak mee tot de groenten gaar zijn. Kook de rijst volgens de aanwij zingen op de verpakking. Giet de gekookte rijst eventueel af en bak het even mee met het groentemengsel. Houd 500 gram van het gerecht apart voor de andere twee recepten. Bewaar in een kommetje afge dekt in de koelkast. Serveer de nasi met satésaus en kroepoek. Voorgerecht of borrelhap voor minimaal 4 personen 200 g kruidenkaas 2 citroenen 2 el bloem 3 eiwitten 30 dadels (bezuinig niet op de prijs) 3 vellen filodeeg (ongeveer 120 gram, je kunt ook kataifi gebruiken, maar dat is lastig verkrijgbaar) frituurolie zout peper vijfkruidenpoeder Beestjes Tv-programma De Keuringsdienst van Waarde onthulde vorig jaar dat in veel dadels larven (en poep) van kevertjes zitten. Bruidspaar Een Marokkaanse bruiloft is niet com pleet zonder melk en dadels. Melk staat voor reinheid, dadels voor vruchtbaarheid. Zoetmaker Van dadels kan ook dadelstroop worden gemaakt. Je kunt het gebruiken als zoetstof, maar het is niet gezonder dan suiker. ^ïtylelk TJadels Kookboek In Melk dadels, een kookboek van Nadia Wilt u doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar heeft u alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken? Kookboekenschrijver Brenda Hoff maakt drie verschillende maaltijden met (deels) dezelfde ingrediënten. Boodschappenlijst voor drie dagen: 750 g zilvervliesrijst 600 g kipfilet 2/3 tl kurkuma DAG 1 Nasi goreng Ingrediënten (4 porties): Bereiding Klik voor dag 2 (gevulde paprika) en dag 3 (loempia) op de rubriek Koken Eten op de site van deze krant. ZATERDAG 19 JANUARI 2019 37

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 125