n
Een voorraadje nasi
1X KOKEN, 3XETEN
Gefrituurde
gevulde dadels
in draadjesdeeg
KOKEN
\oeten
Klop kruidenkaas op met
de citroenrasp van ander
halve citroen en het sap van
een halve. Leg bloem en
eiwit in schalen klaar.
Snijd de dadels voorzichtig
open en verwijder de pit.
Doe het kaasmengsel in
een spuitzak en vul de
dadels, maar niet over
dadig. Vouw als laatste een
vel filodeeg als een brief in
een langwerpige envelop.
Snijd met een groot en loei-
scherp mes flinterdunne
reepjes van maximaal
1 millimeter.
Herhaal dit met de andere
vellen. Trek het deeg voor
zichtig uit elkaar, om breken
te voorkomen. Haal elke
gevulde dadel door de
bloem en daarna door het
eiwit. Neem een dikke pluk
van het reepjesdeeg en
vouw dit goed om de dadel.
Frituur alle dadels 60 a 90
seconden in olie van 180
graden tot ze goudbruin
zijn. Strooi er zout, peper
en vijfkruidenpoeder over.
Zerouali, staan
honderd recepten van
Marokkaanse moe
ders (Rose Stories,
€25,95).
100 ml ketjapmarinade
650 g nasigroenten (rode peper,
spitskool, taugé en prei)
5 teentjes knoflook
2/3 tl chilipoeder
1 tl laos
2/3 tl korianderpoeder
2/3 tl komijnzaad
2/3 tl kaneel
2 el zoete ketjap
100 g taugé
4 rode paprika's
4 eieren
150 g (Chinese of oosterse)
roerbakgroente
100 g hamblokjes
8 vellen filodeeg
2 el bloem
sweet-chilisaus
satésaus
kroepoek
olijfolie
Dit basisrecept bereid je
grotendeels helemaal zelf. Tip:
het is ook handig om een portie
in te vriezen. Ideaal als je geen
tijd (of zin) hebt om te koken.
750 g zilvervliesrijst
600 g kipfilet
100 ml ketjapmarinade
650 g gesneden nasigroenten
3 teentjes knoflook
2/3 tl chilipoeder
1 tl laos
2/3 tl korianderpoeder
2/3 tl kurkuma
2/3 tl komijnzaad
2/3 tl kaneel
snuf zout
satésaus
kroepoek
Snijd de kip in reepjes en mari
neer ze in de ketjap. Laat onge
veer een kwartier staan. Bak
de kipfilet in een grote pan met
olie rondom aan. Pers de knof
look en voeg die met de kruiden
(chilipoeder, laos, koriander-
poeder, kurkuma, komijnzaad,
kaneel en zout) en groenten bij
de kip. Meng goed door en bak
mee tot de groenten gaar zijn.
Kook de rijst volgens de aanwij
zingen op de verpakking. Giet
de gekookte rijst eventueel af
en bak het even mee met het
groentemengsel. Houd 500
gram van het gerecht apart
voor de andere twee recepten.
Bewaar in een kommetje afge
dekt in de koelkast. Serveer de
nasi met satésaus en kroepoek.
Voorgerecht of borrelhap
voor minimaal 4 personen
200 g kruidenkaas
2 citroenen
2 el bloem
3 eiwitten
30 dadels (bezuinig
niet op de prijs)
3 vellen filodeeg
(ongeveer 120 gram,
je kunt ook kataifi
gebruiken, maar dat is
lastig verkrijgbaar)
frituurolie
zout
peper
vijfkruidenpoeder
Beestjes
Tv-programma De
Keuringsdienst van
Waarde onthulde vorig
jaar dat in veel dadels
larven (en poep) van
kevertjes zitten.
Bruidspaar
Een Marokkaanse
bruiloft is niet com
pleet zonder melk en
dadels. Melk staat
voor reinheid, dadels
voor vruchtbaarheid.
Zoetmaker
Van dadels kan ook
dadelstroop worden
gemaakt. Je kunt het
gebruiken als zoetstof,
maar het is niet
gezonder dan suiker.
^ïtylelk TJadels
Kookboek
In Melk dadels, een
kookboek van Nadia
Wilt u doordeweeks iets gezonds op tafel zetten maar
heeft u alleen in het weekend tijd om uitgebreid te koken?
Kookboekenschrijver Brenda Hoff maakt drie verschillende
maaltijden met (deels) dezelfde ingrediënten.
Boodschappenlijst voor
drie dagen:
750 g zilvervliesrijst
600 g kipfilet
2/3 tl kurkuma
DAG 1 Nasi goreng
Ingrediënten (4 porties):
Bereiding
Klik voor dag 2 (gevulde
paprika) en dag 3 (loempia)
op de rubriek Koken Eten
op de site van deze krant.
ZATERDAG 19 JANUARI 2019 37