Ook
geschikt
voor op de
boterham
GIPHARTS KOOKEILAND
Na een treinreis naar
Brussel heeft de dadel voor
Ronald Giphart geen
geheimen meer.
Met vriend Rik ging ik
naar Brussel. Rik is chef-kok
van restaurant Madeleine in
Utrecht en reisleider van culi
naire tripjes naar wereldsteden.
Dan wordt hij ingehuurd om
groepen horecaffers (zoals
mensen in de horeca elkaar
noemen) rond te leiden langs
gastronomische hotspots. Het
fijne is dat Rik vaak eerst op
verkenningstocht naar zo'n
stad moet.
Nog fijner: hij neemt dan
iemand mee. Dat bracht ons
dus in Brussel, een stad die ik
niet per se associeerde met
culinaire uitspattingen, wat
weer aantoont hoe onbenullig
weinig ik ervan weet.
Rik weet wel ongelooflijk
veel van eten, veel meer dan
ik ooit bij elkaar zou kunnen
googelen, maar zonder dat hij
een betweter of kennisspuier
is, zoals de meeste foodies of
eethipsters.
Vaak bespreken we op weg
naar een stad of restaurant op
de bonnefooi een onderwerp
en zo kwamen we op dadels.
Geen thema waarover ik in
mijn leven vaak heb gediscussi
eerd of nagedacht, maar met
Rik erbij dus wel. Nu hou ik erg
van dadels, dus het was wat dat
betreft vreemd dat ik er nog
nooit bij had stilgestaan.
Een halve treinrit van Utrecht
naar Brussel kwamen er tien-
tallenjunjacts voorbij. D e
dadels die wij eten komen
bijvoorbeeld allemaal van vrou
welijke planten. Mannelijke
dadelpalmen zijn uitsluitend
voor zaad, voor stuifmeel. Eén
lucky mannetjesdadelpalm kan
wel vijftig vrouwtjesdadelpal
men bevruchten, maar verder
zijn ze eigenlijk nergens goed
voor, die kerels.
Dadelpalmen kunnen wel 25
meter hoog worden en hun bla
deren 3 meter lang. Dat is best
lang, voor een blad. Islamieten
die tijdens de ramadan na zons
ondergang als eerste een dadel
eten, verdienen duizend keer
meer sawab, oftewel belonin
gen voor goede daden. Dat zou
kunnen verklaren waarom
dadels in de Arabische wereld
zo populair zijn.
Het woord dadel is ontleend
aan het Oudfrans, geïnspireerd
door het Griekse woord daktu-
los voor 'vinger'. Het woord
wordt in het Nederlands al
zeker sinds 1287 gebruikt.
Natuurlijk bespraken Rik
en ik onderweg naar Brussel
ook verschillende bereidingen
met dadels. Je kunt de vruchten
vullen met kruidenkaas, ze
omwikkelen met spek, je kunt
er soep van maken of ze gebrui
ken in taarten, je kunt ze ver
werken in een tajine of een
salade, je kunt er zelfs boter
hampasta van draaien.
Terug in Nederland bereidde
Rik in de keuken van zijn res
taurant een idee dat hem in
Brussel te binnen was gescho
ten: gefrituurde gevulde dadels
in draadjesdeeg.
Nu al mijn favoriete dadel
gerecht ever.
36
Eten
FOTOSHODYCAREMAN