Ook geschikt voor op de boterham GIPHARTS KOOKEILAND Na een treinreis naar Brussel heeft de dadel voor Ronald Giphart geen geheimen meer. Met vriend Rik ging ik naar Brussel. Rik is chef-kok van restaurant Madeleine in Utrecht en reisleider van culi naire tripjes naar wereldsteden. Dan wordt hij ingehuurd om groepen horecaffers (zoals mensen in de horeca elkaar noemen) rond te leiden langs gastronomische hotspots. Het fijne is dat Rik vaak eerst op verkenningstocht naar zo'n stad moet. Nog fijner: hij neemt dan iemand mee. Dat bracht ons dus in Brussel, een stad die ik niet per se associeerde met culinaire uitspattingen, wat weer aantoont hoe onbenullig weinig ik ervan weet. Rik weet wel ongelooflijk veel van eten, veel meer dan ik ooit bij elkaar zou kunnen googelen, maar zonder dat hij een betweter of kennisspuier is, zoals de meeste foodies of eethipsters. Vaak bespreken we op weg naar een stad of restaurant op de bonnefooi een onderwerp en zo kwamen we op dadels. Geen thema waarover ik in mijn leven vaak heb gediscussi eerd of nagedacht, maar met Rik erbij dus wel. Nu hou ik erg van dadels, dus het was wat dat betreft vreemd dat ik er nog nooit bij had stilgestaan. Een halve treinrit van Utrecht naar Brussel kwamen er tien- tallenjunjacts voorbij. D e dadels die wij eten komen bijvoorbeeld allemaal van vrou welijke planten. Mannelijke dadelpalmen zijn uitsluitend voor zaad, voor stuifmeel. Eén lucky mannetjesdadelpalm kan wel vijftig vrouwtjesdadelpal men bevruchten, maar verder zijn ze eigenlijk nergens goed voor, die kerels. Dadelpalmen kunnen wel 25 meter hoog worden en hun bla deren 3 meter lang. Dat is best lang, voor een blad. Islamieten die tijdens de ramadan na zons ondergang als eerste een dadel eten, verdienen duizend keer meer sawab, oftewel belonin gen voor goede daden. Dat zou kunnen verklaren waarom dadels in de Arabische wereld zo populair zijn. Het woord dadel is ontleend aan het Oudfrans, geïnspireerd door het Griekse woord daktu- los voor 'vinger'. Het woord wordt in het Nederlands al zeker sinds 1287 gebruikt. Natuurlijk bespraken Rik en ik onderweg naar Brussel ook verschillende bereidingen met dadels. Je kunt de vruchten vullen met kruidenkaas, ze omwikkelen met spek, je kunt er soep van maken of ze gebrui ken in taarten, je kunt ze ver werken in een tajine of een salade, je kunt er zelfs boter hampasta van draaien. Terug in Nederland bereidde Rik in de keuken van zijn res taurant een idee dat hem in Brussel te binnen was gescho ten: gefrituurde gevulde dadels in draadjesdeeg. Nu al mijn favoriete dadel gerecht ever. 36 Eten FOTOSHODYCAREMAN

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 124