7
Dat nieuwste
gebakje in de
vitrine bij de
banketbakker,
dat heeft Tom
Blomaard (27) al
veel eerder
geproefd dan dat
het te koop is bij de
bakker. Hij is trade
marketeer bij
Zeelandia in
Zierikzee.
TOM BLOMAARD ZEELANDIA
Ik werk op
Schouwen-
L\ Duiveland
lomaard richt
zich, zeg maar, op
nieuwe produc
ten voor de 'bak-
iker om de hoek'.
Zijn werkgever
Zeelandia in Zie-
rikzee is producent van bakkerij
grondstoffen. Het bedrijf heeft
een strategie die verder gaat dan
puur grondstoffen leveren. ,,We
denken mee hoe de bakker nog
succesvoller kan zijn."
Zo is Vikorn het bekendste pro
duct van Zeelandia. ,,Het is be-
gonnen als een vitaminebrood,
maar Vikorn is een merk gewor
den. Mensen bestellen geen
meergranenbrood, maar een Vi-
korn." Dat merk is overigens een
van de producten waar Blomaard
zich mee bezighoudt. ,,We volgen
de trends in de markt. Volkoren is
nu hot en daarom zijn we bezig
met het ontwikkelen van een Vi-
korn volkoren."
Dat ontwikkelingsproces ge
beurt niet alleen op papier. Het
hoofdkantoor van Zeelandia in
hartje Zierikzee beschikt over een
eigen proefbakkerij. Daar gaan de
bakkerij-adviseurs met een idee
aan de slag. Op dit moment wor-
den er Mallow-recepten bedacht
met een door Zeelandia ontwor
pen product. ,,Het heet Mallow
naar het idee van een marshmal
low." Tja, en dan komt het wel
eens voor dat Blomaard en zijn
team dagenlang gebakjes moeten
proeven. ,,Wij kunnen wel iets in
ons hoofd hebben, maar is het ook
lekker? En soms kan iets wel lek
ker zijn, maar ziet het er gewoon
niet uit. Dan gaan we door tot we
tevreden zijn met het resultaat."
Ik vind het tof dat
Zeelandia een
wereldwijd werkend
bedrijf is
- Tom Blomaard
Creatief zijn, iets in de markt
zetten, het kunnen bijsturen, de
communicatie sturen: Blomaard
kwam erachter dat hij het hele
pakket leuk vindt. Na de havo stu
deerde hij commerciële economie
aan de HZ in Vlissingen. Hij
plakte er een studie marketing
management in Tilburg aan vast.
Zijn wieg stond in Kwaden-
damme en hij wilde graag in Zee
land blijven. Met wonen is dat
niet gelukt. Met zijn vriendin re
sideert hij net 'over de grens' in
Bergen op Zoom - maar met wer
ken wel. ,,Zeelandia stond boven-
aan mijn lijstje voor een afstu
deerstage. Ik kende het bedrijf en
hoorde er positieve verhalen over.
Toen ik hier stage mocht komen
lopen was er binnen twee van de
zes stagemaanden al een klik. In
november 2016 ben ik in dienst
gekomen."
Blomaard koos bewust voor een
grote organisatie als Zeelandia.
,,De reden dat ik bij een grote or
ganisatie wil werken is dat ik
daarbij ook de kans krijg de ken
nis die ik heb opgedaan toe te pas
sen." Hij bezoekt congressen,
houdt presentaties voor afnemers,
belt - als het moet - met collega's
uit het buitenland, maar het leuk
ste vindt Blomaard de samenwer
king met zijn directe collega's op
kantoor in Zierikzee. ,,Als we sa-
menzitten en een actie voorberei
den, komen er allerlei ideeën over
tafel." En het internationale ka
rakter van het bedrijf spreekt hem
aan. ,,Ik richt me puur op Neder
land, maar ik vind het ook tof dat
we te maken hebben met een we
reldwijde organisatie. Elk jaar
hebben we een seminar met de
marketeers van Zeelandia van
over de hele wereld. En dan merk
je dat er zelfs buiten de lands
grenzen een Zeelandiacultuur
heerst. Het zijn allemaal mensen
met een open geest. Dat vind ik
mooi aan dit bedrijf."
dinsdag 15 januari 2019
SD
i
In de wekelijkse rubriek, Ik werk
op Schouwen-Duiveland, vertelt
iemand over zijn werk op het ei
land. In deze aflevering: Tom
Blomaard, marketeer
Valeska Nastaly
Zierikzee
mui
51
Het is niet alleen maar gebakjes proeven..
Tom Blomaard met materiaal
voor een reclamecampagne.
FOTO'S DIRK-JAN GJELTEMA