Vegaballen Liever twintig armen dan zo'n handige maaltijdbox K BOOM3 Lekker makkelijk Samen koken vind ik één van de gezelligste zaken des levens 'Dit is precies hoe ik me gehakt herinner, na twintig jaar zonder vlees' CHIL 9 BALLEN Boon Aldi (Meat Free Days) Vegafit De Vegetarische Slager Ik hou ontzettend van koken, en heb een dochter die godzijdank goed eet. Het diner is bij ons dus geen strijd waarbij ik met smeken en dreigen de aardappeltjes bij haar naar binnen moet proppen. Desalniettemin merk ik dat we vaak hetzelfde eten. De succes nummers waarvan ik wéét dat ze moeiteloos naar binnen glijden. Pasta's, wraps, good old vissticks met aardappelen en groente en chili con, danwel sin carne. Hart stikke lekker, maar om nou te zeg gen dat ik mijn gezin nog ooit ver ras: neen. Geen tijd voor, en geen ruimte in mijn hoofd om iets te verzinnen. Als ik de hindoestaanse godin Durga was geweest, die ene met die twintig armen, dan zou ik nog wel eens een risotto maken. Maar nu heb ik mijn beide handen nodig om mijn kinderen te enter tainen, en ben ik ondertussen blij als er een lasagne in de oven staat. Om dat monotone menu eens te doorbreken, bestelde ik een maal tijdbox van Marley Spoon. Drie zakken met daarin alles om drie maaltijden te bereiden. De gerech ten had ik zelf in hun app uitgeko zen: een pasta, wraps en een stamppot, maar dan wel allemaal heel anders dan de varianten die ik zelf maak. Op de eerste box kreeg ik vijftig procent korting, wat de boel nog betaalbaar maakte: 30 euro voor drie gerechten. Janne vond het erg interessant, want die mocht op het aanrecht zitten met 'de kaart', oftewel de uitleg. Dan kon zij stap voor stap vertellen wat we nodig hadden. Nou ja, champignons herkende ze, de azijn niet. Samen koken vind ik een van de gezelligste za ken des levens, dus wat dat betreft is de box een aanrader. De maal tijden waren ook gemakkelijk te maken, en stonden snel op tafel. So far so good. Alleen blijft het eten met kinderen. Dus toen mijn dochter en ik net de pasta in elkaar hadden geflanst en we met smaak wilden gaan eten, bleek mijn (baby)zoon aan het einde van zijn Latijn. En werd er dus supersnel pasta naar binnen geschrokt, met een huilende baby op schoot, en een echtgenoot die naar boven rende om het bad alvast aan te zetten. Niks geen quality time of gezellig rustmoment, maar een vertrouwde race tegen de klok, waarbij we als bordjesdraai ers uit het Chinese Staatscircus iedereen tevreden probeerden te houden. Het is dus echt hartstikke leuk om eens zo'n box uit te proberen. Maar mijn tip is dan wel: zet eerst je kinderen aan een bord eten. Was ze, leg ze in bed, en wanneer je zéker weet dat ze slapen, begin jij met koken. Zodat je een gezellig diner voor twee hebt, waarbij je elkaar nog eens diep in de ogen kunt kijken, en kunt bijkletsen. DSn is zo'n maaltijdbox waar schijnlijk het geld wel waard. Maar voor een diner met het hele gezin, heb ik denk ik meer aan twintig extra armen, dan aan een maal tijdbox. —Nynke de Jong aan kleine krentenbollen dan aan geloofwaardig vlees. Eenmaal in de mond worden de verschillen groter. Door een over daad aan zout en andere specerijen stellen de ballen van De Vegetari sche Slager het meest teleur. En ook van Vegafit wordt gehakt gemaakt: sponzige stuiterballetjes zonder enige bite. Garden Gourmet bewijst daarentegen hoe het ook kan. On der het knapperige jasje gaat veer krachtig, goed gekruid deeg schuil waarop je zou willen blijven sabbe len. Albert Heijn wordt net iets minder goed beoordeeld, maar is wel de beste keus voor de verstokte carnivoor die eigenlijk liever van het echte werk geniet. De structuur is rul en ook de smaak en het mondgevoel zouden zo voor vlees kunnen doorgaan. Boerdam: ,,Dit is precies hoe ik me gehakt herinner, na twintig jaar zonder vlees." king aan zouden moeten kunnen met echt vlees. Geen opzichtige falafel-, zeewier- en notenballetjes dus. Wel ballen die bol staan van de soja- en tarwe-eiwitten. Vier erkende vegaboeren (De Vegetari sche Slager, Garden Gourmet, Vega- fit en Boon) en drie huismerken (Jumbo, Albert Heijn en Aldi) vor men samen een dwarsdoorsnede van het schap. Stuiterbal Allereerst het uiterlijk. Waar vrijwel alle vegetarische burgers tijdens een eerdere test op deze plaats direct werden ontmanteld als fopvlees, lij ken de plantaardige ballendraaiers beter in hun camouflage geslaagd. Het wemelt van de goudbruine, ogenschijnlijk ambachtelijk ge knede balletjes die moeiteloos zou den opgaan in een schaal met echt vlees. Alleen de chiliballen van Boon vallen met hun rozegele tint en overduidelijke groenteflinters direct door de mand. Ook de Jum- boballen doen de wenkbrauwen enigszins fronsen. De ongelijke, grillige structuur doet het panel al op voorhand wa tertanden, maar doet eerder denken Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge ouders gemakkelijker moeten maken. Onlangs probeerde Nynke drie dagen lang de maaltijdboxen van Marley Spoon uit. Romy Kok (20) GO ZATERDAG 12 JANUARI 2019 €2,99 voor 170 g De vreemde eend in de bijt. Meer een groentebal dan imitatiegehakt: de doperwtjes en stuk jes paprika springen meteen in het oog. De smaak is aller minst slecht, al zijn de chilipepers (te) dominant. €1,59 voor 200 g Gekunstelde budget- ballen. Je verwacht crunch, maar krijgt het niet. De smaak is uitgesproken, maar valt direct door de mand als fopvlees. Vanbinnen zowel plak kerig als droog. Wel prachtig goudbruin. €2,39 voor 180 g Te vlak van smaak, alleen het onprettige zuurtje heeft enig uit houdingsvermogen. De structuur is een nog grotere afknap per: sponzige stuiter balletjes zonder enige bite. €2,99 voor 170 g De zemelige vezel structuur kan prima de strijd aan met echt gehakt. De kruiding vliegt volgens het panel echter volledig uit de bocht. Smaakt veel te zout. Nynke de Jong (33), Hanneke Hendrix (38) en Alex van der Hulst (41) hebben kinderen in de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze hebben de opvoed-podcast Ik Ken Iemand Die en schreven het gelijknamige boek. Ze lijken best op echt vlees, de meeste vegetarische ballen. FOTO MARCO OKHUIZEN Groentje van Green Food Lab. Sinds ander half jaar volledig van vlees en vis af. gnïïT'iiiipjauaaaxjwv g® ÜE j»lIM VEQETflKliCtlE^^ ÖLMsLflQEr Gehacktballetjes

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 81