Vegaballen
Liever twintig armen dan
zo'n handige maaltijdbox
K
BOOM3
Lekker makkelijk
Samen koken vind ik
één van de gezelligste
zaken des levens
'Dit is precies hoe
ik me gehakt
herinner, na twintig
jaar zonder vlees'
CHIL
9
BALLEN
Boon
Aldi (Meat Free
Days)
Vegafit
De Vegetarische
Slager
Ik hou ontzettend van koken, en
heb een dochter die godzijdank
goed eet. Het diner is bij ons dus
geen strijd waarbij ik met smeken
en dreigen de aardappeltjes bij
haar naar binnen moet proppen.
Desalniettemin merk ik dat we
vaak hetzelfde eten. De succes
nummers waarvan ik wéét dat ze
moeiteloos naar binnen glijden.
Pasta's, wraps, good old vissticks
met aardappelen en groente en
chili con, danwel sin carne. Hart
stikke lekker, maar om nou te zeg
gen dat ik mijn gezin nog ooit ver
ras: neen. Geen tijd voor, en geen
ruimte in mijn hoofd om iets te
verzinnen. Als ik de hindoestaanse
godin Durga was geweest, die ene
met die twintig armen, dan zou ik
nog wel eens een risotto maken.
Maar nu heb ik mijn beide handen
nodig om mijn kinderen te enter
tainen, en ben ik ondertussen blij
als er een lasagne in de oven staat.
Om dat monotone menu eens te
doorbreken, bestelde ik een maal
tijdbox van Marley Spoon. Drie
zakken met daarin alles om drie
maaltijden te bereiden. De gerech
ten had ik zelf in hun app uitgeko
zen: een pasta, wraps en een
stamppot, maar dan wel allemaal
heel anders dan de varianten die ik
zelf maak. Op de eerste box kreeg
ik vijftig procent korting, wat de
boel nog betaalbaar maakte: 30
euro voor drie gerechten.
Janne vond het erg interessant,
want die mocht op het aanrecht
zitten met 'de kaart', oftewel de
uitleg. Dan kon zij stap voor stap
vertellen wat we nodig hadden.
Nou ja, champignons herkende
ze, de azijn niet. Samen koken
vind ik een van de gezelligste za
ken des levens, dus wat dat betreft
is de box een aanrader. De maal
tijden waren ook gemakkelijk te
maken, en stonden snel op tafel.
So far so good. Alleen blijft het
eten met kinderen. Dus toen mijn
dochter en ik net de pasta in elkaar
hadden geflanst en we met smaak
wilden gaan eten, bleek mijn
(baby)zoon aan het einde van zijn
Latijn. En werd er dus supersnel
pasta naar binnen geschrokt, met
een huilende baby op schoot, en
een echtgenoot die naar boven
rende om het bad alvast aan te
zetten. Niks geen quality time
of gezellig rustmoment, maar
een vertrouwde race tegen de
klok, waarbij we als bordjesdraai
ers uit het Chinese Staatscircus
iedereen tevreden probeerden te
houden.
Het is dus echt hartstikke leuk
om eens zo'n box uit te proberen.
Maar mijn tip is dan wel: zet eerst
je kinderen aan een bord eten.
Was ze, leg ze in bed, en wanneer
je zéker weet dat ze slapen, begin
jij met koken. Zodat je een gezellig
diner voor twee hebt, waarbij je
elkaar nog eens diep in de ogen
kunt kijken, en kunt bijkletsen.
DSn is zo'n maaltijdbox waar
schijnlijk het geld wel waard. Maar
voor een diner met het hele gezin,
heb ik denk ik meer aan twintig
extra armen, dan aan een maal
tijdbox. —Nynke de Jong
aan kleine krentenbollen dan aan
geloofwaardig vlees.
Eenmaal in de mond worden de
verschillen groter. Door een over
daad aan zout en andere specerijen
stellen de ballen van De Vegetari
sche Slager het meest teleur. En ook
van Vegafit wordt gehakt gemaakt:
sponzige stuiterballetjes zonder
enige bite. Garden Gourmet bewijst
daarentegen hoe het ook kan. On
der het knapperige jasje gaat veer
krachtig, goed gekruid deeg schuil
waarop je zou willen blijven sabbe
len. Albert Heijn wordt net iets
minder goed beoordeeld, maar is
wel de beste keus voor de verstokte
carnivoor die eigenlijk liever van
het echte werk geniet. De structuur
is rul en ook de smaak en het
mondgevoel zouden zo voor vlees
kunnen doorgaan. Boerdam: ,,Dit is
precies hoe ik me gehakt herinner,
na twintig jaar zonder vlees."
king aan zouden moeten kunnen
met echt vlees. Geen opzichtige
falafel-, zeewier- en notenballetjes
dus. Wel ballen die bol staan van
de soja- en tarwe-eiwitten. Vier
erkende vegaboeren (De Vegetari
sche Slager, Garden Gourmet, Vega-
fit en Boon) en drie huismerken
(Jumbo, Albert Heijn en Aldi) vor
men samen een dwarsdoorsnede
van het schap.
Stuiterbal
Allereerst het uiterlijk. Waar vrijwel
alle vegetarische burgers tijdens een
eerdere test op deze plaats direct
werden ontmanteld als fopvlees, lij
ken de plantaardige ballendraaiers
beter in hun camouflage geslaagd.
Het wemelt van de goudbruine,
ogenschijnlijk ambachtelijk ge
knede balletjes die moeiteloos zou
den opgaan in een schaal met echt
vlees. Alleen de chiliballen van
Boon vallen met hun rozegele tint
en overduidelijke groenteflinters
direct door de mand. Ook de Jum-
boballen doen de wenkbrauwen
enigszins fronsen.
De ongelijke, grillige structuur
doet het panel al op voorhand wa
tertanden, maar doet eerder denken
Nynke de Jong, Hanneke Hendrix en Alex van der Hulst
schrijven per toerbeurt over zaken die het leven van jonge
ouders gemakkelijker moeten maken. Onlangs probeerde
Nynke drie dagen lang de maaltijdboxen van Marley Spoon uit.
Romy Kok (20)
GO ZATERDAG 12 JANUARI 2019
€2,99 voor 170 g
De vreemde eend in
de bijt. Meer een
groentebal dan
imitatiegehakt: de
doperwtjes en stuk
jes paprika springen
meteen in het oog.
De smaak is aller
minst slecht, al zijn
de chilipepers (te)
dominant.
€1,59 voor 200 g
Gekunstelde budget-
ballen. Je verwacht
crunch, maar krijgt
het niet. De smaak is
uitgesproken, maar
valt direct door de
mand als fopvlees.
Vanbinnen zowel plak
kerig als droog. Wel
prachtig goudbruin.
€2,39 voor 180 g
Te vlak van smaak,
alleen het onprettige
zuurtje heeft enig uit
houdingsvermogen.
De structuur is een
nog grotere afknap
per: sponzige stuiter
balletjes zonder
enige bite.
€2,99 voor 170 g
De zemelige vezel
structuur kan prima
de strijd aan met echt
gehakt. De kruiding
vliegt volgens het
panel echter volledig
uit de bocht. Smaakt
veel te zout.
Nynke de Jong (33), Hanneke
Hendrix (38) en Alex van der
Hulst (41) hebben kinderen in
de leeftijd van 0 tot 7 jaar. Ze
hebben de opvoed-podcast
Ik Ken Iemand Die en schreven
het gelijknamige boek.
Ze lijken best op
echt vlees, de meeste
vegetarische ballen.
FOTO MARCO OKHUIZEN
Groentje van Green
Food Lab. Sinds ander
half jaar volledig van
vlees en vis af.
gnïïT'iiiipjauaaaxjwv
g® ÜE
j»lIM VEQETflKliCtlE^^
ÖLMsLflQEr
Gehacktballetjes