5
(waar anders) de Middelburgse
Abdij.
Het gaat in Zeeland absoluut de
goede kant op met het Zeeuwse
bier, verklaart Thomas. Niet zo gek
ook, eigenlijk. Een klein lesje ge
schiedenis. „Zeeland heeft van ori
gine heel veel met bier. Het is een
agrarische provincie, dus er wordt
veel verbouwd waar je bier van
kunt maken. Gerst, toch een
hoofdingrediënt van bier, is een
landbouwproduct dat in Zeeland
al heel lang verbouwd wordt. En in
Kloosterzande staat mouterij The
Swaen. Daar zijn er niet zo heel
veel meer van, mouterijen waar je
als brouwer mout van kan kopen",
vertelt Thomas. „Desondanks
werd er tot een paar jaar geleden
nauwelijks meer gebrouwen. Ter
wijl Middelburg een oude stad is
en zo ongeveer elke Nederlandse
stad heeft een rijke geschiedenis
op het gebied van bier. Maar een
brouwerij was er niet meer. Tot
een paar jaar geleden. Kees Bub-
berman begon als brouwer bij
Emelisse, in Kamperland, en heeft
daar met zijn bieren nationale be
kendheid verworven. In 2015 koos
hij ervoor om zijn eigen brouwerij
te starten, Brouwerij Kees!, en
daarmee had Middelburg zijn eer
ste echte brouwerij weer terug."
Emelisse werd later onderdeel van
Slot Oostende. Inmiddels staat de
teller met de Stadsbrouwerij Mid-
delburg (2016) en Baardaap Bre
wing (2017) in de Zeeuwse hoofd
stad al op drie.
Het pand van slijterij Ace
Drinks in Vlissingen is voor de
helft gevuld met bier. Jasper van
Bemmel loodst de klanten door
het aanbod van zo'n 800 verschil
lende soorten. Op gebied van bier
staan we hier in de grootste slijte
rij van Walcheren, die stelling
durft Jasper wel aan. Van Zeeland
misschien ook wel. „Mensen wil
len tegenwoordig steeds nieuwe
dingen proberen en daar heb je
dan wel een breed assortiment
voor nodig. We verkopen hier on
geveer voor dertig procent traditi
onele bieren - blond, dubbel, tri
pel, voornamelijk afkomstig uit
België - voor Jan en alleman. De
rest is craft beer, ambachtelijk bier
uit kleine brouwerijen. Dat is een
beetje een nichemarkt, echt voor
de liefhebber."
Craft beer is soms wel behoor
lijk aan de prijs. Jasper wijst op een
flesje Avery Tweak, een zware im
perial stout gerijpt op bourbonva-
ten. Alcoholpercentage: 16 procent.
Prijs: 28,95 euro voor 33 centiliter.
Daar krijg je ook vijf flesjes Duvel
voor, of twee hele kratten Heine-
ken. Vooruit, de Tweak is de aller
duurste in het assortiment. De
prijs zit 'm vooral in de ingrediën
ten. ,,In craft beer zitten over het
algemeen meer ingrediënten dan
in de traditionele bieren. De brou
wers gebruiken specialty malt, dus
mout dat speciaal op een bepaalde
smaak gemaakt is. Sommigen ge
bruiken vanillebonenheb je die
wel eens bij de supermarkt ge
kocht? Die kosten 3 euro per stuk.
Daarvan gooien ze er dan zo een
hele emmer in. En het wordt ge
maakt in kleine oplages, dat maakt
het ook duur."
De liefhebber lijkt zich daardoor
niet af te laten schrikken. ,,Door-
deweeks kan je zomaar iemand
hebben die uit Rotterdam komt,
een dagje vrij heeft, en hier komt
snuffelen. Omdat-ie weet dat wij
een flink assortiment hebben. Zo
iemand loopt dan zomaar weg met
100 euro in zijn mandje. Ik denk
dat ik in een week zo'n twintig
kratten traditionele bieren ver
koop, en tien kratten craft beer."
Bovengistend
Veel van de bierstijlen die mo
menteel in zwang zijn, zijn zoge
heten bovengistende bieren: bier
dat gebrouwen wordt met een gist
dat het best gedijt bij een tempera
tuur van een graad of 20. Thomas
Pillen: „Bovengistend bier kan ei
genlijk iedereen maken. Als je een
gistvat hebt en je doet daar gist en
een suikerhoudende vloeistof in,
dan gaat dat eigenlijk altijd wel
goed."
Daarin zoekt Thomas dan ook
de verklaring voor de opkomst
van het speciaalbier: doordat het
brouwen ervan niet zo ingewik
keld is, is er een levendige ama-
teurbrouwerscultuur. ,,Het is
een hobby die heel veel mensen
kunnen doen, want het hoeft
niet veel te kosten. Er is steeds
meer kennis, steeds meer erva
ring over hoe je goed bier
maakt. Met de biergildes op
Walcheren en de Bevelanden,
het Walchers Biergilde en de
Deltabrouwers, heb je al twee
clubs te pakken met veel leden
die ook veel brouwen. Logisch
natuurlijk, want wat is er nou
fijner dan de hele dag over bier
praten? En drinken?"
Het aloude pilsje dat je per
meter bestelde, is ingewisseld
voor duurdere, zwaardere bie
ren. Bier is verworden tot een
luxeproduct, iets waar je op het
gemak van geniet. Thomas Pil
len: ,,Dus het is echt tafelen ge
worden, met goede gesprekken,
of een spelletje." Ben van Dalen
in Het Gansje: ,,De muziek gaat
hier niet te hard, want om van
bier te genieten, moet je er ook
over kunnen praten." Ingrid
vult aan: ,,Ik heb in de loop der
jaren al zoveel theorieën voorbij
zien komen over hoe je het be
ste bier brouwt... Je raakt ge
woon nooit uitgesproken over
bier!"
GO ZATERDAG 12 JANUARI 2019
Jasper van Bemmel is de
bierexpert van slijterij Ace
Drinks in Vlissingen.
FOTO SLOT OOSTENDE
Brouwer Jens van Stee van
Slot Oostende/Emelisse.
Robbie Stoutjesdijk schenkt in
café De Gekroonde Suikerbiet
in Zierikzee zo'n honderd ver
schillende bieren.
FOTO MARIEKE MANDEMAKER