5 (waar anders) de Middelburgse Abdij. Het gaat in Zeeland absoluut de goede kant op met het Zeeuwse bier, verklaart Thomas. Niet zo gek ook, eigenlijk. Een klein lesje ge schiedenis. „Zeeland heeft van ori gine heel veel met bier. Het is een agrarische provincie, dus er wordt veel verbouwd waar je bier van kunt maken. Gerst, toch een hoofdingrediënt van bier, is een landbouwproduct dat in Zeeland al heel lang verbouwd wordt. En in Kloosterzande staat mouterij The Swaen. Daar zijn er niet zo heel veel meer van, mouterijen waar je als brouwer mout van kan kopen", vertelt Thomas. „Desondanks werd er tot een paar jaar geleden nauwelijks meer gebrouwen. Ter wijl Middelburg een oude stad is en zo ongeveer elke Nederlandse stad heeft een rijke geschiedenis op het gebied van bier. Maar een brouwerij was er niet meer. Tot een paar jaar geleden. Kees Bub- berman begon als brouwer bij Emelisse, in Kamperland, en heeft daar met zijn bieren nationale be kendheid verworven. In 2015 koos hij ervoor om zijn eigen brouwerij te starten, Brouwerij Kees!, en daarmee had Middelburg zijn eer ste echte brouwerij weer terug." Emelisse werd later onderdeel van Slot Oostende. Inmiddels staat de teller met de Stadsbrouwerij Mid- delburg (2016) en Baardaap Bre wing (2017) in de Zeeuwse hoofd stad al op drie. Het pand van slijterij Ace Drinks in Vlissingen is voor de helft gevuld met bier. Jasper van Bemmel loodst de klanten door het aanbod van zo'n 800 verschil lende soorten. Op gebied van bier staan we hier in de grootste slijte rij van Walcheren, die stelling durft Jasper wel aan. Van Zeeland misschien ook wel. „Mensen wil len tegenwoordig steeds nieuwe dingen proberen en daar heb je dan wel een breed assortiment voor nodig. We verkopen hier on geveer voor dertig procent traditi onele bieren - blond, dubbel, tri pel, voornamelijk afkomstig uit België - voor Jan en alleman. De rest is craft beer, ambachtelijk bier uit kleine brouwerijen. Dat is een beetje een nichemarkt, echt voor de liefhebber." Craft beer is soms wel behoor lijk aan de prijs. Jasper wijst op een flesje Avery Tweak, een zware im perial stout gerijpt op bourbonva- ten. Alcoholpercentage: 16 procent. Prijs: 28,95 euro voor 33 centiliter. Daar krijg je ook vijf flesjes Duvel voor, of twee hele kratten Heine- ken. Vooruit, de Tweak is de aller duurste in het assortiment. De prijs zit 'm vooral in de ingrediën ten. ,,In craft beer zitten over het algemeen meer ingrediënten dan in de traditionele bieren. De brou wers gebruiken specialty malt, dus mout dat speciaal op een bepaalde smaak gemaakt is. Sommigen ge bruiken vanillebonenheb je die wel eens bij de supermarkt ge kocht? Die kosten 3 euro per stuk. Daarvan gooien ze er dan zo een hele emmer in. En het wordt ge maakt in kleine oplages, dat maakt het ook duur." De liefhebber lijkt zich daardoor niet af te laten schrikken. ,,Door- deweeks kan je zomaar iemand hebben die uit Rotterdam komt, een dagje vrij heeft, en hier komt snuffelen. Omdat-ie weet dat wij een flink assortiment hebben. Zo iemand loopt dan zomaar weg met 100 euro in zijn mandje. Ik denk dat ik in een week zo'n twintig kratten traditionele bieren ver koop, en tien kratten craft beer." Bovengistend Veel van de bierstijlen die mo menteel in zwang zijn, zijn zoge heten bovengistende bieren: bier dat gebrouwen wordt met een gist dat het best gedijt bij een tempera tuur van een graad of 20. Thomas Pillen: „Bovengistend bier kan ei genlijk iedereen maken. Als je een gistvat hebt en je doet daar gist en een suikerhoudende vloeistof in, dan gaat dat eigenlijk altijd wel goed." Daarin zoekt Thomas dan ook de verklaring voor de opkomst van het speciaalbier: doordat het brouwen ervan niet zo ingewik keld is, is er een levendige ama- teurbrouwerscultuur. ,,Het is een hobby die heel veel mensen kunnen doen, want het hoeft niet veel te kosten. Er is steeds meer kennis, steeds meer erva ring over hoe je goed bier maakt. Met de biergildes op Walcheren en de Bevelanden, het Walchers Biergilde en de Deltabrouwers, heb je al twee clubs te pakken met veel leden die ook veel brouwen. Logisch natuurlijk, want wat is er nou fijner dan de hele dag over bier praten? En drinken?" Het aloude pilsje dat je per meter bestelde, is ingewisseld voor duurdere, zwaardere bie ren. Bier is verworden tot een luxeproduct, iets waar je op het gemak van geniet. Thomas Pil len: ,,Dus het is echt tafelen ge worden, met goede gesprekken, of een spelletje." Ben van Dalen in Het Gansje: ,,De muziek gaat hier niet te hard, want om van bier te genieten, moet je er ook over kunnen praten." Ingrid vult aan: ,,Ik heb in de loop der jaren al zoveel theorieën voorbij zien komen over hoe je het be ste bier brouwt... Je raakt ge woon nooit uitgesproken over bier!" GO ZATERDAG 12 JANUARI 2019 Jasper van Bemmel is de bierexpert van slijterij Ace Drinks in Vlissingen. FOTO SLOT OOSTENDE Brouwer Jens van Stee van Slot Oostende/Emelisse. Robbie Stoutjesdijk schenkt in café De Gekroonde Suikerbiet in Zierikzee zo'n honderd ver schillende bieren. FOTO MARIEKE MANDEMAKER

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 53