Bloeiende biercultuur H 4 w 'Die eerste slok, zeker van iets heel uitgesprokens, is altijd smerig. De tweede slok, daar gaat het om. Dan ga je pas proeven' met zijn vader 'voor erbij' voert. Hij grijnst. ,,Ik ben een bier magnaat." Het is een grapje, maar bier is hier wel degelijk business. Het bedrijf heeft net een nieuw distributiecentrum uit de grond gestampt langs de A58, in 2019 gaat de productie flink omhoog (naar 325.000 li ter) en staat er een collab, een sa- menbrouwsel met het legenda rische Ierse biermerk Guinness op de kalender. Ja, er wordt flink gedronken in Zeeland. Maar het mag wel wat avon tuurlijker, vindt Van Stee. Hij zet zijn petje af, haalt zijn hand door zijn woeste bos haar. ,,We zijn hier in Zeeland nog veel te België-minded. We denken nog veel te veel: speciaalbier, da's blond, dubbel, tripel. Saai. Men sen zijn wel een klein beetje avontuurlijker aan het worden, maar het is bij lange na niet wat het in de Randstad is." Hierin zit de verklaring achter het brouwen van twee merken: de bieren van Oostende zijn voor het grote, behoudende publiek, en voor de bier-nerds is er de Emelisselijn. Dubbel, tripel, IPA, porter, stout, weizen, kriek, gueuze, quadrupel, gose... zeg het maar, en Robbie Stoutjesdijk heeft het. En nog wel meer ook. Rob bie staat aan de tap bij café De Gekroonde Suikerbiet aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. De Biet, in de volksmond, werd in 2017 nog uitgeroepen tot gezellig ste café van het land en heeft een bierkaart met pakweg honderd bieren, glundert Stoutjesdijk. Hoeveel er doorheen gaat? ,,Dat durf ik niet te zeggen. Maar het is veel." Iets blijvends Robbie staat inmiddels tien jaar achter de bar in Zierikzee en is verantwoordelijk voor de inkoop van het bier. Vroeger was een bier tje een pilsje, weet hij nog. Het ge beurde destijds regelmatig dat mensen de deur van De Biet voor bijliepen omdat daar niet hun pils- merk werd getapt. ,,Maar die tijden zijn echt voorbij. Pils is niet zo be langrijk meer." Speciaalbier, daar entegen, drinkt tegenwoordig ie dereen. „Speciaalbier is geen trend meer, het is iets blijvends." Robbie tapt een Rewind, een American red ale. De kracht van speciaalbier schuilt volgens Rob bie in het enorme aanbod: „Men sen staan er vaak voor open om nieuwe smaken te proberen en vragen dan ook om advies. Ze ge ven aan wat ze lekker vinden en ik probeer dan iets te vinden waar van ik denk dat ze het óók lekker zullen vinden. Het is leuk om mensen zo een beetje 'op te voe- den' in de bierwereld. Je kunt te genwoordig niet meer zeggen 'dat je niet van bier houdt'. Dan heb je gewoon nog nooit het juiste bier tje gedronken." Robbie verwijst ook naar Un- tappd, een app waarop bierlief hebbers onder meer kunnen bij houden wat ze gedronken hebben en wat ze daarvan vonden. De app heeft wereldwijd acht miljoen ge bruikers en een beetje Untappd- gebruiker is altijd op zoek naar iets wat-ie nog niet kent, of iets exclu- siefs. De Biet is een 'verified ve nue', een café dat actief van Un- tappd gebruik maakt om zichzelf te promoten. Het Gansje trouwens ook: ,,We zagen wel erg veel men sen in de weer met hun telefoon tjes. Toen hebben we toch maar eens gevraagd wat ze aan het doen waren." Ook Jens van Stee van Slot Oos tende spreekt over opvoeden: ,,Ik heb hier vaak genoeg mensen ge had die bijvoorbeeld bitter hele maal niet lekker vinden. Als die een IPA proeven, zeg ik: 'focus niet op het bitter, maar op de fruitto- nen van de hop die erin zitten en ga verder dan de eerste slok'. Die eerste slok, zeker van iets heel uit gesprokens, is altijd smerig. Die tweede slok, daar gaat het om. Dan ga je pas proeven." Thomas Pillen trekt een flesje Orval open. Tenminste, op het eti ket staat Orval. In het flesje zit Lamme Bock, zijn eigen bier. Ge brouwen voor het Bokkeriejersfes- tival dat de Stadsbrouwerij Mid delburg afgelopen september or ganiseerde. Zijn laatste flesje. Tho mas is amateurbrouwer, maar zit ook in de Stichting Bier in Zee land, die ijvert om het Zeeuwse bier op de kaart te zetten. Onder meer middels proeverijen en het Middelburgs Abdij Bier Festi val, dat dit jaar in mei voor de vijfde keer zal plaatsvinden in ZATERDAG 12 JANUARI 2019 GO VERVOLG VAN PAGINA 3 Ben en Ingrid van Dalen in Het Gansje in Goes, de kleinste brouwe rij van Zeeland. foto marcelle davidse

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 52