Bloeiende biercultuur
H
4
w
'Die eerste slok, zeker van iets heel
uitgesprokens, is altijd smerig.
De tweede slok, daar gaat het om.
Dan ga je pas proeven'
met zijn vader 'voor erbij' voert.
Hij grijnst. ,,Ik ben een bier
magnaat." Het is een grapje,
maar bier is hier wel degelijk
business. Het bedrijf heeft net
een nieuw distributiecentrum
uit de grond gestampt langs de
A58, in 2019 gaat de productie
flink omhoog (naar 325.000 li
ter) en staat er een collab, een sa-
menbrouwsel met het legenda
rische Ierse biermerk Guinness
op de kalender. Ja, er wordt
flink gedronken in Zeeland.
Maar het mag wel wat avon
tuurlijker, vindt Van Stee. Hij
zet zijn petje af, haalt zijn hand
door zijn woeste bos haar. ,,We
zijn hier in Zeeland nog veel te
België-minded. We denken nog
veel te veel: speciaalbier, da's
blond, dubbel, tripel. Saai. Men
sen zijn wel een klein beetje
avontuurlijker aan het worden,
maar het is bij lange na niet wat
het in de Randstad is." Hierin
zit de verklaring achter het
brouwen van twee merken: de
bieren van Oostende zijn voor
het grote, behoudende publiek,
en voor de bier-nerds is er de
Emelisselijn.
Dubbel, tripel, IPA, porter,
stout, weizen, kriek, gueuze,
quadrupel, gose... zeg het maar,
en Robbie Stoutjesdijk heeft
het. En nog wel meer ook. Rob
bie staat aan de tap bij café De
Gekroonde Suikerbiet aan de
Nieuwe Haven in Zierikzee. De
Biet, in de volksmond, werd in
2017 nog uitgeroepen tot gezellig
ste café van het land en heeft een
bierkaart met pakweg honderd
bieren, glundert Stoutjesdijk.
Hoeveel er doorheen gaat? ,,Dat
durf ik niet te zeggen. Maar het is
veel."
Iets blijvends
Robbie staat inmiddels tien jaar
achter de bar in Zierikzee en is
verantwoordelijk voor de inkoop
van het bier. Vroeger was een bier
tje een pilsje, weet hij nog. Het ge
beurde destijds regelmatig dat
mensen de deur van De Biet voor
bijliepen omdat daar niet hun pils-
merk werd getapt. ,,Maar die tijden
zijn echt voorbij. Pils is niet zo be
langrijk meer." Speciaalbier, daar
entegen, drinkt tegenwoordig ie
dereen. „Speciaalbier is geen trend
meer, het is iets blijvends."
Robbie tapt een Rewind, een
American red ale. De kracht van
speciaalbier schuilt volgens Rob
bie in het enorme aanbod: „Men
sen staan er vaak voor open om
nieuwe smaken te proberen en
vragen dan ook om advies. Ze ge
ven aan wat ze lekker vinden en ik
probeer dan iets te vinden waar
van ik denk dat ze het óók lekker
zullen vinden. Het is leuk om
mensen zo een beetje 'op te voe-
den' in de bierwereld. Je kunt te
genwoordig niet meer zeggen 'dat
je niet van bier houdt'. Dan heb je
gewoon nog nooit het juiste bier
tje gedronken."
Robbie verwijst ook naar Un-
tappd, een app waarop bierlief
hebbers onder meer kunnen bij
houden wat ze gedronken hebben
en wat ze daarvan vonden. De app
heeft wereldwijd acht miljoen ge
bruikers en een beetje Untappd-
gebruiker is altijd op zoek naar iets
wat-ie nog niet kent, of iets exclu-
siefs. De Biet is een 'verified ve
nue', een café dat actief van Un-
tappd gebruik maakt om zichzelf
te promoten. Het Gansje trouwens
ook: ,,We zagen wel erg veel men
sen in de weer met hun telefoon
tjes. Toen hebben we toch maar
eens gevraagd wat ze aan het doen
waren."
Ook Jens van Stee van Slot Oos
tende spreekt over opvoeden: ,,Ik
heb hier vaak genoeg mensen ge
had die bijvoorbeeld bitter hele
maal niet lekker vinden. Als die
een IPA proeven, zeg ik: 'focus niet
op het bitter, maar op de fruitto-
nen van de hop die erin zitten en
ga verder dan de eerste slok'. Die
eerste slok, zeker van iets heel uit
gesprokens, is altijd smerig. Die
tweede slok, daar gaat het om. Dan
ga je pas proeven."
Thomas Pillen trekt een flesje
Orval open. Tenminste, op het eti
ket staat Orval. In het flesje zit
Lamme Bock, zijn eigen bier. Ge
brouwen voor het Bokkeriejersfes-
tival dat de Stadsbrouwerij Mid
delburg afgelopen september or
ganiseerde. Zijn laatste flesje. Tho
mas is amateurbrouwer, maar zit
ook in de Stichting Bier in Zee
land, die ijvert om het Zeeuwse
bier op de kaart te zetten. Onder
meer middels proeverijen en
het Middelburgs Abdij Bier Festi
val, dat dit jaar in mei voor de
vijfde keer zal plaatsvinden in
ZATERDAG 12 JANUARI 2019 GO
VERVOLG VAN PAGINA 3
Ben en Ingrid van Dalen in Het Gansje in Goes, de kleinste brouwe
rij van Zeeland. foto marcelle davidse