De eerste
volwassen ananas
van Europese
bodem komt uit
een kas in Loenen
aan de Vecht'
lumbus - hij was degene die de ananas in
de 15de eeuw in Europa introduceerde. Dit
moest mijn journalistieke project worden:
ik kon met een doel reizen maken naar tro
pische plekken."
,,Dat vond ik ook. Een briljant idee zonder
concurrentie van andere journalisten. De
voedselproductie is sowieso een interessant
onderwerp. Hoe kun je hier voor 2 euro een
ananas kopen, als je weet dat elke vrucht
een jaar moet groeien, van het veld gehaald
moet worden en ingepakt, verscheept en
naar de supermarkt getransporteerd moet
worden? Ik stelde een Google Alert in en zo
kreeg ik elke dag een mailtje met het over
zicht van al het ananasnieuws ter wereld. Ik
ontdekte hoe groot die industrie is, dat er
honderdduizenden mensen in werken. Er
zijn tientallen soorten ananassen, 92 landen
die ananassen produceren, per jaar worden
zo'n 17 miljard ananassen geoogst. Daarin
gaan miljarden om. Op een dag las ik een
berichtje over boze ananasboeren in Thai
land. Dat leek me een mooie eerste reis.
Halsoverkop vloog ik erheen, totaal niet
voorbereid. Maar ik stuitte op goede verha
len. Ik vond het zo leuk dat ik elke vakantie
aan de ananas besloot te koppelen."
,,Columbus introduceerde de vrucht in Eu
ropa. Hij had geen exemplaar meegenomen,
maar had tijdens een expeditie wel over de
exotische vrucht geschreven. Later namen
ontdekkingsreizigers stekjes van de ananas
mee. In Europa kwamen de hortussen op,
waar mensen probeerden exotische planten
te laten groeien. Het was een hobby van de
aristocratie. Ananassen kweken lukte pas
toen er verwarmde kassen kwamen. Agnes
Block, een rijke Amsterdamse weduwe,
bouwde in de 17de eeuw een buitenverblijf
bij Loenen aan de Vecht. Voor haar ver
warmde kas kon ze aan een ananasplant ko
men. Of er al een vrucht aan de steel zat is
onduidelijk, maar de eerste volwassen ana
nas van Europese bodem kwam uit die kas.
Het was een race tegen de klok: Engeland
was ermee bezig, bij Versailles waren ze
ermee bezig. Agnes won. In het Amsterdam
Museum hangt een portret van haar, met
op de achtergrond een heel klein ananasje.
Dat was haar gouden medaille, het pronk
stuk van haar leven."
,,Omdat ananassen, vanwege de hoge ener
giekosten in de kassen, dan 50 euro per stuk
zouden kosten. Ze moeten een jaar groeien
en de planten hebben veel ruimte nodig.
Het is goedkoper om ze vanaf de andere
kant van de wereld te verschepen. Er zijn
wel veel Nederlandse ananaskwekers in het
buitenland. Ik kwam ze overal tegen, van
Ghana tot Costa Rica."
,,We eten hier alleen ananas uit Costa Rica.
Dat is de MD2, vernoemd naar Millie Dil-
lard. Zij was in de jaren 70 getrouwd met de
baas van voedingsmiddelenbedrijf Del
Monte. Als er 'extra sweet' op het label
staat, weet je dat het een MD2 is. Er zijn
veel lekkerder soorten, zoals de Smooth
Cayenne. Die heeft een vollere smaak."
,,De ananassen die in Nederland in de win
kel liggen, zijn nooit perfect. Omdat ze ver
scheept moeten worden, worden ze al ge
oogst voordat ze rijp zijn. Een rijpe ananas
kan niet twee weken op een boot liggen
en daarna nog een tijdje in de supermarkt.
Anders dan bananen of mango's rijpen ana
nassen na de oogst niet na. In Nederland
Briljant.
Een grote verrassing is dat de eerste
ananas in Europa is geteeld door een
Nederlandse.
Waarom hebben we geen kwekers meer
in Nederland?
Er bestaan veel verschillende soorten,
maar in Nederland kennen we er slechts
één: de MD2.
Hoe herken je de perfecte ananas?
ZATERDAG 12 JANUARI 2019 33