De eerste volwassen ananas van Europese bodem komt uit een kas in Loenen aan de Vecht' lumbus - hij was degene die de ananas in de 15de eeuw in Europa introduceerde. Dit moest mijn journalistieke project worden: ik kon met een doel reizen maken naar tro pische plekken." ,,Dat vond ik ook. Een briljant idee zonder concurrentie van andere journalisten. De voedselproductie is sowieso een interessant onderwerp. Hoe kun je hier voor 2 euro een ananas kopen, als je weet dat elke vrucht een jaar moet groeien, van het veld gehaald moet worden en ingepakt, verscheept en naar de supermarkt getransporteerd moet worden? Ik stelde een Google Alert in en zo kreeg ik elke dag een mailtje met het over zicht van al het ananasnieuws ter wereld. Ik ontdekte hoe groot die industrie is, dat er honderdduizenden mensen in werken. Er zijn tientallen soorten ananassen, 92 landen die ananassen produceren, per jaar worden zo'n 17 miljard ananassen geoogst. Daarin gaan miljarden om. Op een dag las ik een berichtje over boze ananasboeren in Thai land. Dat leek me een mooie eerste reis. Halsoverkop vloog ik erheen, totaal niet voorbereid. Maar ik stuitte op goede verha len. Ik vond het zo leuk dat ik elke vakantie aan de ananas besloot te koppelen." ,,Columbus introduceerde de vrucht in Eu ropa. Hij had geen exemplaar meegenomen, maar had tijdens een expeditie wel over de exotische vrucht geschreven. Later namen ontdekkingsreizigers stekjes van de ananas mee. In Europa kwamen de hortussen op, waar mensen probeerden exotische planten te laten groeien. Het was een hobby van de aristocratie. Ananassen kweken lukte pas toen er verwarmde kassen kwamen. Agnes Block, een rijke Amsterdamse weduwe, bouwde in de 17de eeuw een buitenverblijf bij Loenen aan de Vecht. Voor haar ver warmde kas kon ze aan een ananasplant ko men. Of er al een vrucht aan de steel zat is onduidelijk, maar de eerste volwassen ana nas van Europese bodem kwam uit die kas. Het was een race tegen de klok: Engeland was ermee bezig, bij Versailles waren ze ermee bezig. Agnes won. In het Amsterdam Museum hangt een portret van haar, met op de achtergrond een heel klein ananasje. Dat was haar gouden medaille, het pronk stuk van haar leven." ,,Omdat ananassen, vanwege de hoge ener giekosten in de kassen, dan 50 euro per stuk zouden kosten. Ze moeten een jaar groeien en de planten hebben veel ruimte nodig. Het is goedkoper om ze vanaf de andere kant van de wereld te verschepen. Er zijn wel veel Nederlandse ananaskwekers in het buitenland. Ik kwam ze overal tegen, van Ghana tot Costa Rica." ,,We eten hier alleen ananas uit Costa Rica. Dat is de MD2, vernoemd naar Millie Dil- lard. Zij was in de jaren 70 getrouwd met de baas van voedingsmiddelenbedrijf Del Monte. Als er 'extra sweet' op het label staat, weet je dat het een MD2 is. Er zijn veel lekkerder soorten, zoals de Smooth Cayenne. Die heeft een vollere smaak." ,,De ananassen die in Nederland in de win kel liggen, zijn nooit perfect. Omdat ze ver scheept moeten worden, worden ze al ge oogst voordat ze rijp zijn. Een rijpe ananas kan niet twee weken op een boot liggen en daarna nog een tijdje in de supermarkt. Anders dan bananen of mango's rijpen ana nassen na de oogst niet na. In Nederland Briljant. Een grote verrassing is dat de eerste ananas in Europa is geteeld door een Nederlandse. Waarom hebben we geen kwekers meer in Nederland? Er bestaan veel verschillende soorten, maar in Nederland kennen we er slechts één: de MD2. Hoe herken je de perfecte ananas? ZATERDAG 12 JANUARI 2019 33

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 121