0 Steeds meer restaurants doen pharosreizen ITALIAANS DRIELUIK 10 NIEUWS Ext cv j- r ZONNE-ENERGIE OVERSCHOT 01/03 - 05/04 06/04- 17/05 18/05 - 26/07 27/07-29/10 www.pharosreizen.nl/gelezen-in/dagbladen 023 - 55 42 870 I ZOEKCODE 16141 Ondernemers in de zonne-energiesector willen dolgraag nieuwe zonneparken bouwen, maar op steeds meer plaatsen lopen ze tegen een muur op. ,,Ze zeggen nu wel heel makkelijk dat het stroomnet vol is.'' de Jong Intra vakanties BeleeF Al meer dan een jaar heeft Rooftop Energy alles ge reed om in Emmen een zonnecentrale met zo'n vierduizend panelen te bouwen. De financiering, de vergunningsaanvraag, de overeen komst met de boer die zijn grond graag wil verpachten. Maar het wachten is op de netbeheerder, zegt directeur Leen- dert Florusse van het Rotterdamse be drijf dat ook bijvoorbeeld fabrieksda- ken van FrieslandCampina en Akzo- Nobel met zonnepanelen bedekte. ,,Het lukt ons niet om een aansluiting te regelen.'' Dat speelt niet alleen in Emmen. Flo russe: ,,Ook met projecten in de buurt van Alphen aan den Rijn en Raams- donksveer lopen we tegen een muur op. Niet alleen de onzekerheid is verve lend, maar ook de kosten die we elke dag maken, terwijl het project geen stap dichterbij komt.'' De beheerders van het elektriciteits- We verhogen de subsidie voorschone energie, maar kunnen de projecten nu al niet aan net stellen overvallen te zijn door de razendsnelle opmars van zonne- energie. Alleen al in de eerste helft van vorig jaar werd in Nederland SDE-subsidie toegekend voor 3.774 nieuwe grootschalige zonneprojec- ten, samen goed voor 1.710 megawatt- piek. Maar die redenering gaat er bij de sector niet in. ,,Dit probleem kon ie dereen zien aankomen'', zegt woord voerder Irene Bloemink van branche vereniging Holland Solar. ,,Het is pre cies bekend voor welke projecten sub sidie is aangevraagd. We weten dat er nog voor enkele gigawatts aan zonne-energie in de pijplijn zit.'' Ellen den Hollander Woerden Zoutreductie staat op de agenda in de horeca, zo blijkt uit een en quête die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) gisteren publi ceerde. Uit de beantwoording van de vragen door bijna duizend ho recaondernemers blijkt dat twee derde een of meer maatregelen neemt, zo meldt de branchever eniging. Niet zo gek, want Nederlanders eten meer zout dan goed voor ze is. Eigenlijk zouden we niet meer dan 6 gram per dag binnen moe ten krijgen, maar 85 procent van de Nederlanders eet meer dan dat. Op jaarbasis eten we per per soon een kilo zout te veel, aldus KHN. Dat ondernemers oog hebben voor het probleem, maakt be stuurder Antonio van Hengel van de branchevereniging trots. ,,Zo kunnen we vanuit de horeca een bijdrage leveren aan een gezonder Nederland.'' De meest genoemde maatregel is het vervangen van zout door verse kruiden en specerijen: 43 procent geeft aan dit te doen om de hoeveelheid zout in maal tijden omlaag te krijgen. Een drastische maatregel is het weg halen van het zoutvaatje op tafel en alleen gasten die erom vragen het zout aan te reiken: 20 procent van de respondenten zegt dit te doen. Ook weert 20 procent van Zout haalt de smaak omhoog, dat kun je ook bereiken met kruiden en specerijen 1^ AUTOVAKANTIES VAN ANWB Tijdens deze rondreis is het driedubbel genieten in drie heel bijzondere Italiaanse streken: Piemonte, Toscane en Trentino. Droom even weg bij de beste kwaliteitswijnen, witte truffels en lokale kazen. Maak een romantische wandeling door de historische centra van de schattige dorpjes of wandel langs de imposante bergen van de dolomieten. Vergeet niet door steden te dwalen en bewonder de prachtige gebouwen uit de renaissance. Tijdens deze reis rijd je door verschillende landschappen vol glooiende heuvels, groene bergen en pittoreske stadjes. JE VERBLIJFT in Hotel Villa Conté Riccardi in Rocca d'Arazzo, Hotel Villa delle Rose in Pescia en Hotel Scaranö in Levico. INBEGREPEN 9x overnachting met ontbijtbuffet 9x driegangendiner 1x wijnproeverij bij wijnboer 1 2x lifestyle magazine 'De smaak van Italië' 1 ANWB-wegenkaart Noord-ltalië, Zwitserland 1 C02-compensatie PRIJZEN Er is ook een 13-daagse variant van deze rondreis. Trento Levico Terme Rocca D arazzo Genua ITALIË lorence 'zie de voorwaarden op www.pharosreizen.nl/autovakantie/gratis-nachtje. Prijzen zijn per persoon per 10-daagse rondreis. Zie onze website voor meer informatie over de 13-daagse variant. Niet inbegrepen: reserveringskosten 20,-), toeristenbelasting en kosten Calamiteitenfonds 2,50). zaterdag 12 januari 2019 GO 'Dit kon iedereen Ce93fai Ontdek Rome 5-daagse vliegreis Deskundige reisleiding reiscode: ehromOó vanaf 499 p.p.' Toscaanse Klassiek Hoogtepunten Italië 10-daagse busreis 12-daagse busrondreis Luxury class touringcar Luxury class touringcar j reiscode: ebmtm02 reiscode: eeit301 vanaf 679 p.p.' vanaf 899 p.p." Annemieke van Dongen -Matthijs Siennot, Kamerlid D66 In twee derde van de Neder landse restaurants is het eten minder zout. Koks vervangen zout door kruiden en spece rijen, ze halen het zoutvaatje van tafel en mijden zoute ingrediënten. Maar makkelijk is zoutreductie niet. -Danny Rijs, restauranthouder

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 10