0
Steeds meer restaurants doen
pharosreizen
ITALIAANS DRIELUIK
10 NIEUWS
Ext
cv j- r
ZONNE-ENERGIE OVERSCHOT
01/03 - 05/04
06/04- 17/05
18/05 - 26/07
27/07-29/10
www.pharosreizen.nl/gelezen-in/dagbladen
023 - 55 42 870 I ZOEKCODE 16141
Ondernemers in de zonne-energiesector willen dolgraag nieuwe
zonneparken bouwen, maar op steeds meer plaatsen lopen ze tegen een
muur op. ,,Ze zeggen nu wel heel makkelijk dat het stroomnet vol is.''
de Jong Intra
vakanties
BeleeF
Al meer dan een jaar heeft
Rooftop Energy alles ge
reed om in Emmen een
zonnecentrale met zo'n
vierduizend panelen te
bouwen. De financiering,
de vergunningsaanvraag, de overeen
komst met de boer die zijn grond graag
wil verpachten. Maar het wachten is op
de netbeheerder, zegt directeur Leen-
dert Florusse van het Rotterdamse be
drijf dat ook bijvoorbeeld fabrieksda-
ken van FrieslandCampina en Akzo-
Nobel met zonnepanelen bedekte.
,,Het lukt ons niet om een aansluiting
te regelen.''
Dat speelt niet alleen in Emmen. Flo
russe: ,,Ook met projecten in de buurt
van Alphen aan den Rijn en Raams-
donksveer lopen we tegen een muur
op. Niet alleen de onzekerheid is verve
lend, maar ook de kosten die we elke
dag maken, terwijl het project geen
stap dichterbij komt.''
De beheerders van het elektriciteits-
We verhogen
de subsidie
voorschone
energie, maar
kunnen de
projecten
nu al niet aan
net stellen overvallen te zijn door de
razendsnelle opmars van zonne-
energie. Alleen al in de eerste helft
van vorig jaar werd in Nederland
SDE-subsidie toegekend voor 3.774
nieuwe grootschalige zonneprojec-
ten, samen goed voor 1.710 megawatt-
piek.
Maar die redenering gaat er bij de
sector niet in. ,,Dit probleem kon ie
dereen zien aankomen'', zegt woord
voerder Irene Bloemink van branche
vereniging Holland Solar. ,,Het is pre
cies bekend voor welke projecten sub
sidie is aangevraagd. We weten dat
er nog voor enkele gigawatts aan
zonne-energie in de pijplijn zit.''
Ellen den Hollander
Woerden
Zoutreductie staat op de agenda
in de horeca, zo blijkt uit een en
quête die Koninklijke Horeca
Nederland (KHN) gisteren publi
ceerde. Uit de beantwoording van
de vragen door bijna duizend ho
recaondernemers blijkt dat twee
derde een of meer maatregelen
neemt, zo meldt de branchever
eniging.
Niet zo gek, want Nederlanders
eten meer zout dan goed voor ze
is. Eigenlijk zouden we niet meer
dan 6 gram per dag binnen moe
ten krijgen, maar 85 procent van
de Nederlanders eet meer dan
dat. Op jaarbasis eten we per per
soon een kilo zout te veel, aldus
KHN.
Dat ondernemers oog hebben
voor het probleem, maakt be
stuurder Antonio van Hengel van
de branchevereniging trots. ,,Zo
kunnen we vanuit de horeca een
bijdrage leveren aan een gezonder
Nederland.''
De meest genoemde maatregel
is het vervangen van zout door
verse kruiden en specerijen:
43 procent geeft aan dit te doen
om de hoeveelheid zout in maal
tijden omlaag te krijgen. Een
drastische maatregel is het weg
halen van het zoutvaatje op tafel
en alleen gasten die erom vragen
het zout aan te reiken: 20 procent
van de respondenten zegt dit te
doen. Ook weert 20 procent van
Zout haalt de smaak
omhoog, dat kun je
ook bereiken met
kruiden en specerijen
1^
AUTOVAKANTIES VAN ANWB
Tijdens deze rondreis is het driedubbel genieten in drie heel
bijzondere Italiaanse streken: Piemonte, Toscane en Trentino.
Droom even weg bij de beste kwaliteitswijnen, witte truffels en lokale
kazen. Maak een romantische wandeling door de historische centra
van de schattige dorpjes of wandel langs de imposante bergen van
de dolomieten. Vergeet niet door steden te dwalen en bewonder de
prachtige gebouwen uit de renaissance. Tijdens deze reis rijd je door
verschillende landschappen vol glooiende heuvels, groene bergen
en pittoreske stadjes.
JE VERBLIJFT in Hotel Villa Conté Riccardi in Rocca d'Arazzo,
Hotel Villa delle Rose in Pescia en Hotel Scaranö in Levico.
INBEGREPEN
9x overnachting met ontbijtbuffet
9x driegangendiner
1x wijnproeverij bij wijnboer
1 2x lifestyle magazine 'De smaak van Italië'
1 ANWB-wegenkaart Noord-ltalië, Zwitserland
1 C02-compensatie
PRIJZEN
Er is ook een 13-daagse
variant van deze rondreis.
Trento
Levico Terme
Rocca D arazzo
Genua
ITALIË
lorence
'zie de voorwaarden op www.pharosreizen.nl/autovakantie/gratis-nachtje.
Prijzen zijn per persoon per 10-daagse rondreis. Zie onze website voor meer
informatie over de 13-daagse variant. Niet inbegrepen: reserveringskosten
20,-), toeristenbelasting en kosten Calamiteitenfonds 2,50).
zaterdag 12 januari 2019
GO
'Dit kon iedereen
Ce93fai
Ontdek
Rome
5-daagse vliegreis
Deskundige reisleiding
reiscode: ehromOó
vanaf 499 p.p.'
Toscaanse Klassiek
Hoogtepunten Italië
10-daagse busreis 12-daagse busrondreis
Luxury class touringcar Luxury class touringcar j
reiscode: ebmtm02 reiscode: eeit301
vanaf 679 p.p.'
vanaf 899 p.p."
Annemieke van Dongen
-Matthijs Siennot,
Kamerlid D66
In twee derde van de Neder
landse restaurants is het eten
minder zout. Koks vervangen
zout door kruiden en spece
rijen, ze halen het zoutvaatje
van tafel en mijden zoute
ingrediënten. Maar makkelijk
is zoutreductie niet.
-Danny Rijs, restauranthouder