10 ZEELAND
Voor smaakvol
streetfood kun
je gerust naar
Hard Ziel in
Middelburg. De
kaart is creatief en
het eten flink op
smaak. Hier geen
peper- en zoutstel
op tafel.
ETEN HARD ZIEL, MIDDELBURG
vrijdag 11 januari 2019
Qua calorieën doen we het deze
maand rustig aan. En ook hou
den we de hand op de knip.
Een klein frietje dan? Zonder
mayonaise? Nee joh. Er is vast
wel wat leukers te vinden.
Hard Ziel in Middelburg brengt uitkomst.
Daar serveren ze ready-to-eat-food dat je elders
ter wereld aan een kraampje op straat koopt,
van Japan tot Noord-Ierland en van Thailand
tot Zeeland. Proberen dus, dit selfserviceres
taurant van sterrenchef Edwin Vinke en Bl0f-
zanger Pascal Jakobsen.
Hard Ziel houdt het midden tussen
snackbar en eetcafé. Laagdrempelig, een ont
moetingsplaats voor alle leeftijden. De menu
kaart van Edwin en Pascal is een liefdesverkla
ring aan reizen en streetfood. Zelf vertonen de
heren zich hier nauwelijks. De eigenaren laten
de boel met een gerust hart over aan Steffen
Brinkhaus die de bestellingen opneemt en
chef Nando van As die de keuken bestiert.
Onstuimig. Erg harde muziek, volle tafels en
ook de aanschuifbar is bezet. Vanaf een bank
bij de deur houden we de boel in de smiezen.
We duimen voor een tafeltje voor twee. Een
jong stel uit Zwolle is onze redding. Het paar
logeert in Burgh-Haamstede en stilt de hon
ger in Middelburg, na een dagje wandelen
door 'de prachtige binnenstad'. ,,Het is dat we
hier niet wonen, anders zouden we zeker te
rugkomen.''
Eerst eens wat drinken. Bij de afhaalbalie
waar in scrabbleletters 'self service' op staat,
pakken we een drankje uit de koelkast. Een
Burp blondbier van brouwerij Vermeerssen in
Hulst. Past helemaal in de sfeer. Bij Steffen be
stellen we onze eerste ronde: Londonderry ui
ensoep en linzencurry. Als onze naam wordt
omgeroepen, halen we bij de bar ons eten, ver
pakt in bruin karton. Geenfancy schaaltjes,
zoals de website laat zien. Maar, niet zeuren.
Het gaat om de inhoud toch?
Het winterse Londonderry uiensoepje met
champignons en een toef zure room smaakt
prima. Met flink wat rijst onderin de beker
blijft de 100 procent compostable lepel fier
rechtop staan. De bite komt van verse crou
tons, die als ijsschotsen op de soep blijven
drijven. De eerste hap van de linzencurry met
wortel, bloemkool en een dikke laag lente-uit
jes en koriander komt aardig binnen. De stuk
ken rode peper zijn een regelrechte aanval op
mijn smaakpapillen. Dat wordt blussen. Ge
lukkig brengen yoghurt en de crispy komijn-
zaadpapadum soelaas. De rest van de vurige
rode rakker hengel ik uit het gerecht. Voor de
volgende ronde mag mijn smaak niet van slag
zijn.
Bewust kiezen we voor een vleesloze dag.
Vanwege het milieu, vanwege dierenwelzijn,
vanwege onze gezondheid en omdat het kan!
Zes van de twaalf gerechten in dit sympa
thieke eetcafé zijn vegetarisch. En voor de prijs
hoeven we het niet te laten, die ligt tussen de
7,50 en 10.00 euro per veggiesnack. ,,Die lage
prijs vinden we echt belangrijk'', zegt Steffen.
HET MENU
REKENING
GO
TOM KHA
KABELJAUW
KAHLA PLI SLA
LONDONDERRY
UIENSOEP
BUBBELS
Hot dog. FOTO'S RUBEN OREEL
Dyvinio Saridin aan
het werk in de keuken
van Hard Ziel.
M Anna le Clercq ge
niet van haar maaltijd.
Streetfood van een sterrenc
Elian van 't Westeinde
Hoe is het daar?
Zo is dat. Smaakt het?
Op de kaart van
Hard en Ziel staan
twaalf gerechten.
Voor vis, orzo mos
sels of tom kha ka
beljauw betaal je
12,50 euro.
De vleesgerechten
beginnen bij 8,75.
Dan heb je een
broodje pulled pork
kroket. Het duurst
is de zwijnenstoof
(12,50). Hard Ziel
serveert maar liefst
zes vegetarische
gerechten (tussen
7,50 en 10,00),
zoals rookwortel
hot dog, broodje
bietbal of een lin-
zencurry.
Toe kun je kiezen
uit worteltaart of
een ijsbom (2,50
euro).
Nieü^e
Linzencurry
10,00
Londonderry uiensoep
7,50
Broodje bietbal
7,50
Hot dog
7,50
Kahla pli sla
5,00
Zeeuwse brava's
5,00
2 Chocolade ijsbommen
5,00
4 Blond bier
18,00
Totaal:
65,50