10 ZEELAND Voor smaakvol streetfood kun je gerust naar Hard Ziel in Middelburg. De kaart is creatief en het eten flink op smaak. Hier geen peper- en zoutstel op tafel. ETEN HARD ZIEL, MIDDELBURG vrijdag 11 januari 2019 Qua calorieën doen we het deze maand rustig aan. En ook hou den we de hand op de knip. Een klein frietje dan? Zonder mayonaise? Nee joh. Er is vast wel wat leukers te vinden. Hard Ziel in Middelburg brengt uitkomst. Daar serveren ze ready-to-eat-food dat je elders ter wereld aan een kraampje op straat koopt, van Japan tot Noord-Ierland en van Thailand tot Zeeland. Proberen dus, dit selfserviceres taurant van sterrenchef Edwin Vinke en Bl0f- zanger Pascal Jakobsen. Hard Ziel houdt het midden tussen snackbar en eetcafé. Laagdrempelig, een ont moetingsplaats voor alle leeftijden. De menu kaart van Edwin en Pascal is een liefdesverkla ring aan reizen en streetfood. Zelf vertonen de heren zich hier nauwelijks. De eigenaren laten de boel met een gerust hart over aan Steffen Brinkhaus die de bestellingen opneemt en chef Nando van As die de keuken bestiert. Onstuimig. Erg harde muziek, volle tafels en ook de aanschuifbar is bezet. Vanaf een bank bij de deur houden we de boel in de smiezen. We duimen voor een tafeltje voor twee. Een jong stel uit Zwolle is onze redding. Het paar logeert in Burgh-Haamstede en stilt de hon ger in Middelburg, na een dagje wandelen door 'de prachtige binnenstad'. ,,Het is dat we hier niet wonen, anders zouden we zeker te rugkomen.'' Eerst eens wat drinken. Bij de afhaalbalie waar in scrabbleletters 'self service' op staat, pakken we een drankje uit de koelkast. Een Burp blondbier van brouwerij Vermeerssen in Hulst. Past helemaal in de sfeer. Bij Steffen be stellen we onze eerste ronde: Londonderry ui ensoep en linzencurry. Als onze naam wordt omgeroepen, halen we bij de bar ons eten, ver pakt in bruin karton. Geenfancy schaaltjes, zoals de website laat zien. Maar, niet zeuren. Het gaat om de inhoud toch? Het winterse Londonderry uiensoepje met champignons en een toef zure room smaakt prima. Met flink wat rijst onderin de beker blijft de 100 procent compostable lepel fier rechtop staan. De bite komt van verse crou tons, die als ijsschotsen op de soep blijven drijven. De eerste hap van de linzencurry met wortel, bloemkool en een dikke laag lente-uit jes en koriander komt aardig binnen. De stuk ken rode peper zijn een regelrechte aanval op mijn smaakpapillen. Dat wordt blussen. Ge lukkig brengen yoghurt en de crispy komijn- zaadpapadum soelaas. De rest van de vurige rode rakker hengel ik uit het gerecht. Voor de volgende ronde mag mijn smaak niet van slag zijn. Bewust kiezen we voor een vleesloze dag. Vanwege het milieu, vanwege dierenwelzijn, vanwege onze gezondheid en omdat het kan! Zes van de twaalf gerechten in dit sympa thieke eetcafé zijn vegetarisch. En voor de prijs hoeven we het niet te laten, die ligt tussen de 7,50 en 10.00 euro per veggiesnack. ,,Die lage prijs vinden we echt belangrijk'', zegt Steffen. HET MENU REKENING GO TOM KHA KABELJAUW KAHLA PLI SLA LONDONDERRY UIENSOEP BUBBELS Hot dog. FOTO'S RUBEN OREEL Dyvinio Saridin aan het werk in de keuken van Hard Ziel. M Anna le Clercq ge niet van haar maaltijd. Streetfood van een sterrenc Elian van 't Westeinde Hoe is het daar? Zo is dat. Smaakt het? Op de kaart van Hard en Ziel staan twaalf gerechten. Voor vis, orzo mos sels of tom kha ka beljauw betaal je 12,50 euro. De vleesgerechten beginnen bij 8,75. Dan heb je een broodje pulled pork kroket. Het duurst is de zwijnenstoof (12,50). Hard Ziel serveert maar liefst zes vegetarische gerechten (tussen 7,50 en 10,00), zoals rookwortel hot dog, broodje bietbal of een lin- zencurry. Toe kun je kiezen uit worteltaart of een ijsbom (2,50 euro). Nieü^e Linzencurry 10,00 Londonderry uiensoep 7,50 Broodje bietbal 7,50 Hot dog 7,50 Kahla pli sla 5,00 Zeeuwse brava's 5,00 2 Chocolade ijsbommen 5,00 4 Blond bier 18,00 Totaal: 65,50

Krantenbank Zeeland

Provinciale Zeeuwse Courant | 2019 | | pagina 38